XPS isolatie is een duurzame manier van isoleren

Het wordt steeds belangrijker om isolatiematerialen te gebruiken die milieuvriendelijk zijn, zonder af te doen aan de werking ervan. Een populair type isolatie dat steeds meer aandacht krijgt, is XPS isolatie. Dit isolatiemateriaal staat bekend om zijn goede isolerende eigenschappen.

xps isolatieplaten gestapeld

Wat is XPS isolatie

In de wereld van bouwmaterialen en isolatieoplossingen is er één naam die steeds belangrijker wordt, namelijk XPS isolatie, wat is afgeleid van geëxtrudeerd polystyreen. XPS isolatie is een goede optie wanneer je je huis wilt isoleren. XPS isolatie biedt niet alleen een goede thermische isolatie, maar valt ook op in zijn vermogen om vocht buiten te houden. Voor het isoleren van een huis zijn er verschillende isolatiematerialen beschikbaar met verschillende kenmerken en prijzen.

Geëxtrudeerd polystyreen plaat

XPS, wat staat voor geëxtrudeerd polystyreen, is een type isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn goede thermische- en dampdichte eigenschappen. Het materiaal wordt gemaakt door polystyreenkorrels te verhitten en in een vorm te persen, wat zorgt voor een structuur met gesloten cellen. Deze dichte celstructuur is de basis voor de goede isolerende eigenschappen van XPS en spelen ook een grote rol bij het creëren van een dampdichte laag.

XPS isolatieplaten

XPS isolatie wordt meestal geleverd in de vorm van isolatieplaten. Deze XPS platen zijn beschikbaar in verschillende diktes en afmetingen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen. De gesloten cellenstructuur van XPS platen voorkomt dat vocht binnendringt, wat zorgt voor een langdurige en betrouwbare isolerende werking. Dit is een van de grootste voordelen van XPS platen op locaties waar vochtbestendigheid onmisbaar is, zoals op daken en vloeren. Daarentegen is een nadeel van XPS dat het slechts brandklasse E heeft, en dus niet heel brandbestendig is.

Isolatiewaarde

XPS heeft een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met glaswol en steenwol. De lambda-waarde hiervan is 0,032 tot 0,035 W/Mk. Hierbij geldt dat hoe lager de waarde is, hoe beter isolerend het materiaal is. De Rd-waarde, waar meestal voor subsidies naar wordt gekeken, ligt tussen de 0,6 voor een dikte van 20mm en 4,0 bij 140mm. Dit getal is juist beter als deze hoger is. De minimale Rd-waarde die nodig is voor subsidie is 3,5. Hierdoor moet je wel een redelijk dikke laag XPS isolatie aanbrengen.

Toepassingen van XPS platen

XPS platen worden in verschillende omgevingen gebruikt, waaronder dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie. Welke dakisolatie de beste is, hangt daarbij af van verschillende factoren. Ditzelfde geldt voor gevelisolatie en vloerisolatie. Bij daken bieden ze bescherming tegen zowel warmteverlies als vocht. Bij vloeren zorgen ze voor warmte isolatie en vochtbestendigheid, wat belangrijk is voor het creëren van een comfortabele leefomgeving. Als gevelisolatie verbeteren XPS platen de energie-efficiëntie en uitstraling van gebouwen.

Voordelen van XPS platen

XPS platen bieden verschillende voordelen die ervoor zorgen dat het vaak wordt gekozen voor isolatie.

  • Allereerst hebben ze goede isolerende eigenschappen, waardoor ze warmteverlies minimaliseren en de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren.
  • Ten tweede zijn ze bestand tegen vocht en water, wat betekent dat ze hun isolerende werking behouden, zelfs in vochtige omstandigheden. Dit maakt XPS platen ideaal voor locaties zoals daken, vloeren en kelders.

Waar gebruik je XPS voor

XPS isolatieplaten vormen de basis van moderne bouw- en isolatieprojecten. De combinatie van uitstekende warmte isolatie en vochtbestendigheid maakt ze een goede keuze voor duurzame en energie-efficiënte constructies. Door te kiezen voor XPS platen investeert men in comfort, duurzaamheid en toekomstige energiebesparingen. Vanwege de duurzaamheid, zware belasting mogelijkheden en het vermogen om zijn isolerende werking te houden in vochtige omgevingen, is XPS een betrouwbare optie in het streven naar energie-efficiëntie.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Dakisolatie voor schuin en plat dak

XPS dakisolatie is uitermate geschikt voor het isoleren van platte daken, helemaal als je voor een omgekeerd dak kiest. Hierbij wordt de isolatielaag bovenop de bestaande dakbedekking aangebracht. Het isolatiemateriaal moet hierdoor vochtbestendig zijn en tegen een stootje kunnen, wat XPS de beste keuze hiervoor maakt. Maar ook voor de binnenkant van een plat dak en zelfs een schuin dak zijn XPS isolatieplaten een goede keuze, omdat ze licht van gewicht zijn en dus nauwelijks gewicht aan het dakbeschot toevoegen.

Vloerisolatie

Door de grote draagkracht van XPS platen, is deze ook goed geschikt voor vloerisolatie. Bij een nieuw te storten vloer kan dit als eerste worden aangebracht, waarna de vloer op de platen geplaatst kan worden. Ook voor isolatie nadat de vloer is geplaatst kun je XPS goed gebruiken. Door de vochtbestendigheid kan dit materiaal ook goed op het plafond van de kruipruimte worden gebruikt, en omdat het zo drukvast is kan het ook nog bovenop de bestaande vloer worden geplaatst. Het is goed beloopbaar en kan veel kilo per vierkante meter dragen.

Isolatie van de gevel

Wanneer je de spouwmuur wilt isoleren met XPS platen, kun je dit het beste doen terwijl het huis gebouwd wordt. Omdat dit materiaal alleen als isolatieplaten kan worden gekocht, zal de muur open moeten worden gemaakt om dit in de spouwmuur te plaatsen. Daarentegen kun je dit wel prima als gevelisolatie gebruiken, vanwege de specifieke eigenschappen van XPS. Of je het nou buiten of binnen tegen de gevel laat plaatsen, je krijgt altijd de gewenste isolatiewaarde.

XPS isolatie plaatsen

Het installeren van isolatie is een belangrijke stap in elk bouw- of renovatieproject. Als het gaat om XPS isolatieplaten, is het correct plaatsen ervan onmisbaar om de optimale werking te behalen. XPS staat bekend om zijn goede thermische isolatie en vochtbestendigheid.

Voorbereiding van de ondergrond

Voordat je begint met het plaatsen van XPS isolatieplaten, is het van groot belang om de ondergrond voor te bereiden. De ondergrond moet schoon, vlak en droog zijn om een goede hechting te kunnen krijgen. Verwijder stof, vuil en eventuele obstakels die de platen kunnen verstoren. Bij vloertoepassingen is het ook belangrijk om te controleren of er vocht aanwezig is en of de ondervloer droog is. Deze stap wordt voornamelijk gebruikt om verrassingen achteraf te voorkomen.

Het plaatsen van de platen

Bij het plaatsen van XPS isolatieplaten is het erg belangrijk om nauwkeurig te werken. Plaats de platen strak tegen elkaar aan om kieren en warmtelekken te verkleinen of volledig weg te werken. Als er uitsparingen nodig zijn voor bijvoorbeeld leidingen of elektrische bedrading, snijd de platen dan op maat met behulp van een scherp mes of een zaag. Let op dat de platen stevig op hun plaats blijven zitten zonder te wiebelen.

XPS isolatieplaten plaatsen

Bevestiging van de platen

Afhankelijk van de specifieke toepassing en locatie, kan een XPS plaat op verschillende manieren worden vastgemaakt. Bij horizontale toepassingen, bijvoorbeeld bij vloerisolatie, kunnen de platen mechanisch worden bevestigd met speciale bevestigingsmiddelen zoals schroeven. Bij verticale toepassingen, bijvoorbeeld bij gevelisolatie, kunnen pluggen en mechanische bevestigingen worden gebruikt om de platen op hun plaats te houden.

Afdichting en afwerking

Na het plaatsen van de XPS isolatieplaten is het belangrijk om eventuele naden of kieren af te dichten om te voorkomen dat lucht of vocht binnendringt. Gebruik geschikte afdichtingsmiddelen of tapes om een luchtdichte afdichting te maken. Zorg ervoor dat de isolatieplaten goed zijn afgedicht voordat je doorgaat met de verdere bouw- of afwerkingsstappen. Ook is een spouwmuur isoleren een goede optie om lucht en vocht te beperken.

Op de juiste manier plaatsen

Het op de juiste manier plaatsen van XPS isolatieplaten is een belangrijke stap om de isolatieprestaties van een gebouw zo hoog mogelijk te houden. Door de juiste voorbereiding, nauwkeurige plaatsing en zorgvuldige bevestiging te volgen, kun je ervoor zorgen dat de XPS isolatieplaten optimaal werken. Met de juiste installatie zal het gebouw gebruik maken van een verbeterde energie-efficiëntie, comfort en duurzaamheid.

Wat kosten XPS platen?

XPS platen zijn een van de duurdere soorten isolatie, afhankelijk van de dikte die je nodig hebt. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs van €5 tot €20 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief BTW, maar exclusief plaatsing. Omdat de XPS isolatieplaten erg stevig zijn en dezelfde vorm behouden, weet je zeker dat de hoeveelheid vierkante meters die geïsoleerd moeten worden ook dezelfde hoeveelheid aan XPS platen is die je moet inslaan. Wel is het slim om iets van speling te hebben voor het geval dat, maar je zult dus weinig verrassingen hebben in de uiteindelijke prijs.

Prijs XPS laten aanbrengen

Om er zeker van te zijn dat de isolatie goed is geplaatst, is het slim om deze klus uit te besteden. Dit zal wel voor een meerprijs zijn, want dan moeten de arbeidskosten ook betaald worden. Daarentegen kan de prijs van het isolatiemateriaal zelf soms lager uitvallen, omdat de vakmens dit vaak in grotere hoeveelheden aankoopt. De prijs van XPS isolatieplaten laten aanbrengen ligt gemiddeld tussen €20 en €35 per vierkante meter.

Goedkope XPS isolatieplaat kopen

Door offertes te vergelijken van isolatiebedrijven, kun je vaak de beste prijs vinden. Dan weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je klus, en hoe minder de klus kost, hoe sneller je deze hebt terugverdient! Ook kom je, dankzij de goede isolatiewaarde van XPS, al snel in aanmerking voor subsidie. Op die manier wordt de prijs nog goedkoper!

Is XPS de beste isolatie?

XPS isolatie is een combinatie van goede thermische isolatie en vochtbestendigheid, wat zorgt voor energie-efficiënte en duurzame gebouwen. Of het nu wordt gebruikt voor vloeren, daken of gevels, XPS isolatieplaten bieden een betrouwbare bescherming tegen warmteverlies en het binnendringen van vocht. Door te kiezen voor XPS isolatie, investeert men in een comfortabele en energiezuinige leefomgeving.

Wat isoleert beter, XPS, EPS of PIR?

Als je liever niet kiest voor XPS zijn er een aantal alternatieve opties verkrijgbaar, zoals PIR, PUR of EPS isolatieplaten. Waar XPS erg dampdicht is en dus goed beschermd tegen vocht in huis, is PIR iets beter isolerend en EPS is het meest vriendelijk voor elk budget. Omdat XPS ook 100% te recyclen is en goed drukvast is, kan het op veel meer plekken worden ingezet dan PIR of EPS.

Een slimme investering

XPS isolatie combineert thermische prestaties met een vochtbestendige scheiding. Dit maakt het niet alleen een slimme keuze voor energie-efficiënte constructies, maar ook een investering in de duurzaamheid en levensduur van gebouwen. Door te kiezen voor XPS isolatie, neemt men een stap in de richting van een duurzamere toekomst.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen EPS en XPS?

+
XPS heeft een hogere celdichtheid en XPS kan beter omgaan met damp, terwijl EPS meer lucht en vocht doorlaat.

Wat isoleert beter PIR of XPS?

+
PIR heeft een hogere isolatiewaarde, waardoor dit beter isoleert.

Wat is isolatie XPS?

+
XPS is een isolatiesoort gemaakt van hard schuim.

Is XPS waterdicht?

+
Ja, XPS is waterdicht.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes