Pif isolatie | Besparing van stookkosten

Isolatiefolie heb je in veel soorten en allemaal zorgen ze voor besparing van stookkosten en warmere voeten. De beste isolatiefolie zorgt voor een echt goede warmte isolatie zodat het warmer blijft in huis.

Pif isolatie

Steenwol of isolatiefolie?

In mijn ogen werkt isoleren voor woningen in na verbouwingen het beste met stilstaande lucht. Die stilstaande lucht van een centimeter of 5 tot 10 dik helpt om de koude tegen te houden en het huis beter te isoleren. Verschillende aanbieders hebben ook isolatiefolie waarbij ze met een minimale laagdikte (millimeters) hetzelfde isolatie resultaat (Rc) zeggen te behalen.

Werking isolatiemateriaal

‘Hoe werkt zo’n isolatiefolie?’ hoor ik geregeld. De isolatiefolies bestaan uit polyester/polyethyleen en de werking geschiedt op basis van thermische reflectie (heel dun) en soms ook op basis van stilstaande lucht (luchtkamers). Deze laatste is een uitrolbaar isolatiemateriaal waarin een of meer luchtlagen wordt opgesloten.

Licht in gewicht

Ze zijn licht in gewicht. Voor vloerisolatie (houten en betonnen vloeren) bestaat er een type met twee luchtkamers en een type met drie luchtkamers, met een hogere warmteweerstand. De folie is geschikt voor de isolatie van een koud dak, een warm dak, binnenwanden, spouwmuren en vloeren en zowel nieuwbouw als renovatie.

Kosten

De prijs/prestatie verhouding van isolatiekussens is redelijk tot hoog te noemen. Wel zijn isolatiekussens als kruipruimte isolatie kwetsbaar, bijvoorbeeld voor kapot stoten als je in de kruipruimte moet zijn en dan moet je opnieuw investeren. Het is ook duurder dan de gemiddelde spouwmuurisolatie prijs of andere soorten isolatie.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Isolatiefolie voordelen

 • Minder ruimte ‘kost’ en dus meer leefruimte overblijft, erg handig op een kleine zolder
 • Soms een van de weinige opties is zoals een vloer met slechts centimeters onder de (houten) vloer

Pif isolatie nadelen

 • PIF isolatie is op zichzelf geen brandveilig isolatiemateriaal, wat betekent dat extra maatregelen nodig zijn om de brandveiligheid te waarborgen.
 • Ook is de isolatiewaarde van PIF isolatie niet de hoogste op de markt. Er zijn andere materialen, zoals PIR en PUR, die een nog betere warmte-isolatie bieden.
 • Een ander nadeel is dat PIF isolatie niet geschikt is voor zeer vochtige kruipruimtes. Het materiaal kan dan zijn effectiviteit verliezen, wat leidt tot verminderde isolatieprestaties. Verder vereist het aanbrengen van PIF isolatie voldoende ruimte in de kruipruimte, wat beperkingen kan opleggen aan de toepasbaarheid van PIF als isolatie in kleinere ruimtes.
 • Hoewel PIF isolatie een duurzaam materiaal is, heeft het een negatieve milieu-impact. Dit komt door het productieproces, dat energie-intensief is en bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.

Aandachtspunten

De bezwaren tegen isolatiefolie zijn

 • Hoe weet je vooraf hoe goed dit gaat isoleren en helpt het tegen water in de kruipruimte?
 • Hoeveel jaar garantie geeft de leverancier?
 • Wat houdt deze garantie op de isolatiefolie precies in?
 • De kritische mening van een (andere) bouwkundige

Netjes aanbrengen

Het correct aanbrengen van isolatiefolie is belangrijker dan bij steenwol en glaswol omdat op een lek in de folie (door onzorgvuldig tapen bijvoorbeeld) de temperatuursverandering van de lucht van koud naar warm in dezelfde millimeters plaatsvind en dan nog eens heel lokaal. Bij een dikkere deken van isolatie gaat dat wat geleidelijker (maar is het ook niet goed) en zullen de eventuele condensatie minder hardnekkig optreden. Dit is dus een risico en ook zijn de kosten van de isolatiefolie som hoger dan van steenwol of glaswol. Je hebt overigens ook isolerende folie om enkel glas te isoleren.

Isolatie PIF

Vloerisolatie en dakisolatie

Pif isolatie biedt een efficiënte oplossing voor energiebesparing door het verminderen van stookkosten. Deze methode, die gebruik maakt van iso60 en iso100 materialen, is ideaal voor toepassingen in daken, wanden en bodems. Met een goede RD waarde en eenvoudige installatie, kan Pif isolatie een grote impact hebben op uw energieverbruik en kosten.

Multifolie

De multifolie zelf is 3 cm dik. De 2 luchtlagen aan voor en achterzijde van het isolatiemateriaal zijn ieder 2 cm, dus samen 4 cm. In totaal 7 cm. Die luchtlagen zijn nodig voor een goede werking van de reflectie: als de reflecterende laag contact maakt met een vaste stof, dan is de isolerende werking grotendeels teniet gedaan.

Thermosheets

Niet alle leveranciers van isolatiematerialen vermelden dit duidelijk en sommigen wekken ten onrechte de indruk dat de geringe dikte van het materiaal zelf al een hoge isolatiewaarde geeft zonder de luchtlagen. Enkele bedrijven hanteren zelfs niet erkende maatstaven voor isolatie, zoals Rti, of resultaten van praktijkproeven die niet aan standaardeisen voldoen. Het is ook mogelijk om een aantal reflecterende lagen (thermosheets) te spannen, met afstandhouders ertussen (niet genoemd op onze site).

Warmteweerstand

Bij al deze folies is van belang om uit te gaan van volgens erkende methoden vastgestelde warmteweerstanden en de voorgeschreven werkwijze voor het aanbrengen, anders zullen de besparingen tegenvallen.

Isolatiefolie risico

Dus isolatiefolie geeft wel een bepaald risico maar soms heb je niet alle keuzevrijheid voor de isolatiematerialen als dakisolatie en vloerisolatie. Wat heb je dan aan de folie om te isoleren?

Tonzon isolatiefolie

De Tonzon isolatiefolie is eigenlijk wel de meest bekende en bestaat uit luchtzakken die zorgen voor stilstaande lucht. Het zal je niet verbazen dat het zorgvuldig aanbrengen hiervan best nauwkeurig let. Als er een luchtkamer lek is vervalt de isolerende werking en dat geldt niet alleen tijdens het aanbrengen maar ook voor de toekomst met ongedierte of leidingen, kabels die door de vloer en vloerisolatie (isolatiefolie) moeten. Voor Tonzon moet je een dikke halve meter ruimte hebben onder de vloer en na een jaar moet je hem weer controleren en weer vastzetten want losgeraakte delen verliezen hun werking.

Soorten

Naast Tonzon heb je nog voldoende alternatieven voor de isolatiefolie en die zijn vaak een stuk dunner tot en met hele simpele noppenfolie.

Luchtkussenfolie

Sommige folies worden ook gecombineerd met luchtkussens (of soms steenwol) tot een laag van een paar centimeter dik. De luchtkussenfolie (of multifolie) dat bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie met daartussen luchtkussens. Deze combi-isolatiefolies maken dan dus gebruik van beide eigenschappen van isolatie, dus zowel thermische reflectie als van stilstaande lucht.

Vloer

De vragen die ik heb zijn als volgt:

 • Kun je de ijzeren rails wat beter beschrijven?
 • Kun je aangeven hoeveel centimeter de open ruimte is tussen onderzijde balk en beton?
 • Kun je aangeven hoeveel centimeter de ruimte is tussen onderzijde balk bovenzijde balk (dus dikte balk)?

Ventilatie

We willen dus weten wat de beste vloerisolatie mogelijkheid is zonder dat het vloerhout gaat rotten doordat het opgesloten wordt en deze zorg is zeer terecht in mijn ogen. Deze ruimte leent zich eigenlijk niet voor vloerisolatie met een isolatiefolie wanneer deze niet goed geventileerd wordt. Misschien is er best een aannemer die deze vloer ermee wilt isoleren maar de juistheid van aanbrengen let hier nog nauwer dan normaal bij vloerisolatie.

Isolatie folie

Uit de vraagstelling is duidelijk dat er sprake is van een houten vloer op een houten balklaag en een droge en geventileerde (hele smalle) ruimte ertussen. Daarnaast beschrijf je en zie je een betonnen bodemafsluiting waardoor de ruimte echt beperkt is en blijft. We gaan ervan uit dat er geen isolatie onder de betonnen vloer zit eronder. Het lijkt erop dat je al veel informatie hebt ingewonnen en hopelijk heb je al meerdere bedrijven laten komen om ter plekke advies te laten geven. Zo niet dan zeker doen want dit is maatwerk.

Reflecterende folie

Ook MilieuCentraal geven de kritische punten: Zowel bij reflecterende folies als bij andere isolatiematerialen zoals dampfolie dienen de materialen luchtdicht en meestal ook dampremmend te worden aangebracht, dus naden moeten worden voorzien van tape of andere afdichting. Bij vloerisolatie met thermoskussens dienen de folies strak tegen de balken of vloer te worden bevestigd om warmteverliezen door luchtcirculatie te beperken.

Overige gewenste functies

Verder geldt dat de keuze van isolatiematerialen vaak niet alleen wordt bepaald op basis van de isolatiewaarden, maar ook eigenschappen als geluiddemping, brandwerendheid en warmtebuffering een rol kunnen spelen, afhankelijk van de constructie. Folies scoren lager op deze aanvullende eigenschappen dan de meeste andere isolatiematerialen, maar dat hoeft geen probleem te zijn, mits de rest van de constructie deze eigenschappen heeft.

Vloer isoleren met folie of niet?

Voordat je de vloer gaat isoleren met folie is het wellicht ook optie om een iets rigoreuzere aanpak te overwegen, namelijk de gehele balkenvloer verwijderen. De houten vloer verwijderen en vanaf daar een nieuwe geïsoleerde vloer opbouwen zou een mogelijkheid kunnen zijn om het risico op condensatie onder de vloer te verkleinen, want dat zie ik als grootste risico. Op dat moment is er ook ruimte voor een vloerverwarming als de hoofdverwarming.

Besparing

Een grote substantiële besparing op de verwarmingskosten met een dik isolatiepakket (EPS piepschuim, steenwol of glaswol) kan niet wanneer het beton en houd behouden blijft en ook dan is het belangrijk om de houten vloer aan de onderzijde niet luchtdicht af te sluiten i.v.m. de kans op opsluiten van het vocht tegen het vloerhout, dus het hout licht ventileren, door bijvoorbeeld de isolatie niet tussen de balken, maar tegen de balken aan aan te brengen.

Vlokken isolatie

De Easycell is een vorm van vlokkenisolatie en dit zou ook een oplossing kunnen zijn omdat de werkruimte erg lastig is onder de vloer. Laat ook hiervoor een vloerisolatie deskundige hiervoor langskomen zou ik zeggen.

EPS of isolatiefolie

Het isoleren van een vloer met schelpen, vlokken, EPS korrels, chips of isolatiefolie kan zeker helpen om de vloer wat minder koud aan te laten voelen. De vloer isoleren heeft altijd zin want alle kleine beetjes isolatie helpen zo lang ophopend vocht maar weg geventileerd kan worden.

Folie of EPS

Je noemt de optie van EPS platen. Die EPS platen zijn goedkoop en zou een optie kunnen zijn als de ruimte er is voor meer dan een paar centimeter EPS platen. Het leggen van de EPS vloerisolatieplaten zal lastig zijn als het al past.

Kruipruimte

In de kruipruimte wordt er vaak naast de isolatiefolie een bodem bedekking aangebracht. Dit is niet alleen om makkelijk in te werken voor de mannen van het isolatiebedrijf (of jezelf) maar heeft meer voordelen. Dit plastic zeil/kunststof mat op de bodem van de kruipruimte (bodemfolie/bodemafsluiting) zorgt ervoor dat er:

 • Geen vocht verder meer uit de bodem de woning binnen kan dringen
 • De vieze muffe lucht uit de bodem veel minder ruikbaar wordt in de kruipruimte en zeker minder in de woning zelf (bv in woonkamer)
 • De ijzeren ophangbeugels en andere metalen bevestigingselementen (spijkers/schroeven) minder snel kunnen roesten met schade tot gevolg
 • Het binnenklimaat in de kruipruimte beter (minder vochtig) wordt wat al een beetje dient als vloerisolatie
 • Het een fijne werkvloer geeft voor isolatie tegen de vloer aan te brengen (je ligt er met je rug op)

Zou je het daar dan niet bij laten als isolatie? Nee, deze bodem bedekking van kunststof/plastic is zeker niet genoeg als volledige vloerisolatie en vervangt geen folieisolatie. Dat komt omdat de oppervlakte van dat plastic koud zal blijven (dit wordt niet opgelost). Zo’n koud oppervlakte zal die koude uit blijven stralen na het neerleggen waardoor het in huis niet behaaglijker zal worden (maar wel dus al iets droger wat wel meehelpt).

Veelgestelde vragen

Hoe dik moet pif isolatie zijn?

+
PIF moet minimaal 6 centimeter dik zijn, maximaal 24 centimeter.

Is pif een goede isolatie?

+
Ja, pif werkt namelijk voor zowel houten constructies als voor gemetselde constructies.

Kan pif isolatie tegen vocht?

+
Ja, pif isolatie is vochtwerend.

Wat isoleert beter: pir of pif?

+
Pir is iets beter dan pif, maar dit kan verschillen per situatie, wensen en budget.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes