Spouwmuurisolatie | Soorten, ervaringen en mogelijkheden!

Met spouwmuurisolatie bespaar je op de stookkosten. Je krijgt ook minder last van koudeval van de muren en de luchtvochtigheid daalt. Het is nooit een slecht plan om te isoleren!

spouwmuurisolatie

Besparen door spouwmuurisolatie

Tegenwoordig is de verbeterde spouwmuurisolatie een slimme oplossing om op je energierekening te besparen en om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is.

Spouwmuurisolatie, voordelen en nadelen

Soms is het interessant om de spouwmuur te laten vullen met isolerend materiaal. Dit heeft effect op het milieu, je energie rekening en de waarde van je huis.

Spouwmuur isoleren, wat heb je eraan?

Je woning isoleren is een manier om te besparen op je maandelijkse stookkosten. Naast de spouw, is de vloer- en dak isoleren is ook een populaire manier. Eventuele vochtproblemen verdwijnen en de luchtkwaliteit verbetert. De spouwmuurisolatie wordt op 1 dag via kleine gaatjes in de voegen gevuld. Het wordt daarna onzichtbaar afgewerkt binnen 1 dag. Woningen die totaal niet geïsoleerd waren besparen na het aanbrengen van goede spouwmuurisolatie in vergelijking per jaar natuurlijk meer dan woningen waar er al wel (een slecht type) isolerend materiaal was aangebracht. Bij het gebruik van slecht isolerend materiaal zal het isolerend vermogen natuurlijk nauwelijks toenemen.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur bestaat uit een gemetselde binnen- en een buitenmuur. Spouwmuurisolatie is dan ook noodzakelijk. De ruimte tussen dit is de spouw. De spouw gevuld is gevuld door lucht en/of isolerend materiaal. Deze spouw, bijvoorbeeld een smalle spouw, beschermt de binnenkant van het gebouw tegen vocht van buitenaf en heeft uit zichzelf al een isolerende werking. Stilstaande lucht in de ruimte tussen de spouw geleidt warmte niet goed. Hoe beter het isolerend materiaal van je woning is, hoe minder warmte je verliest langs het dak, de grond, de buitenmuren en de ramen.

De stappen voor een spouwmuur isoleren

Het isoleren van een spouwmuur is een belangrijke stap om energieverlies te verminderen en het comfort in je huis te verbeteren. Het isolatieproces bestaat uit verschillende stappen en vraagt om een goede materiaalkeuze en aandacht voor detail. Hier zijn enkele belangrijke onderdelen om te overwegen bij het isoleren van een spouwmuur:

 • Inspectie en voorbereiding: voordat de spouwmuur kan worden geïsoleerd, is een inspectie nodig om de staat van de muur voor isolatie te bepalen. Eventuele schade, vochtproblemen of andere fouten moeten worden aangepakt voordat het isolatieproces begint. Het is belangrijk om een ervaren professional in te schakelen voor deze inspectie om mogelijke problemen te vinden en op te lossen.
 • Isolatiematerialen: er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor spouwmuurisolatie, zoals EPS-parels, glaswolvlokken, UF-schuim en natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulosevezels. Elk materiaal heeft zijn eigen isolatiewaarde, eigenschappen en installatiemethoden. Het is belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen op basis van de specifieke behoeften van je woning en het advies van een professional.
 • Installatieproces: het isoleren van een spouwmuur vereist het boren van kleine gaten in de buitenmuur op gelijke afstanden. Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. De isolatie-expert zorgt ervoor dat de spouw volledig wordt opgevuld met isolatiemateriaal, zonder dat er luchtlekken ontstaan. Na afloop worden de gaten gedicht en hersteld, zodat ze vrijwel onzichtbaar zijn.
 • Kwaliteitsborging: het is van groot belang dat het isolatieproces nauwkeurig wordt uitgevoerd om een goede werking te garanderen. Het is verstandig om een ervaren isolatiespecialist in te schakelen die bekend is met de juiste technieken en materialen. Vraag altijd naar garanties om ervoor te zorgen dat de isolatie van hoge kwaliteit is. Daarnaast is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen.
 • Na-isolatie: na de spouwmuurisolatie is het belangrijk om de impact te onderzoeken en bij te houden. Je kunt een energiebesparingsadviseur vragen om te bepalen of de isolatie effectief is en of er verdere maatregelen nodig zijn om de energie-efficiëntie van je huis te optimaliseren. Het is ook verstandig om regelmatig onderhoud uit te voeren en de staat van de isolatie te controleren om ervoor te zorgen dat het materiaal intact blijft en er geen verzakkingen ontstaan. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook interessant zijn om de spouwmuur bij te vullen als de isolatie al enige tijd geleden is.
Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Ventilatie is ook van belang

De spouwmuur isoleren is daarom ontzettend belangrijk. Het is verstandig wanneer je je huis (opnieuw) isoleert, dat je ook goed kijkt naar de ventilatie. Als je isoleert aan de buitenkant moet er rekening worden gehouden met ventilatieroosters of gaten.

Voordelen door isolatie bij spouwmuurisolatie

 • 1. Besparen op gasrekening (tot 45% minder energiekosten per maand)
 • 2. Snelle terugverdientijd De terugverdientijd van spouwmuurisolatie, in circa 2 tot 3 jaar heb je je investering door de spouwmuur en materiaal terug (hoger rendement dan op een spaarrekening)
 • 3. Warmere muren/ comfortabeler wonen
 • 4. Minder kans op vocht problemen in de spouwmuur, vochtproblemen kan leiden tot schimmel en stank in huis
 • 5. Gezonder binnenklimaat door het isolatiemateriaal
 • 6. Binnen één dag is het uitgevoerd en onzichtbaar afgewerkt.
 • 7. Werk op buitenmuur onzichtbaar na een dag
spouwmuurisolatie gevel muurisolatie

De nadelen van spouwmuurisolatie

Helaas heeft spouwisolatie ook enkele nadelen. Deze spouwmuurisolatie nadelen gaan zowel om de voorbereidingen, de plaatsing als het onderhoud. Enkele aandachtspunten zijn daarom::

 • Isolatie investering
 • Kans op vochtproblemen bij verkeerde uitvoering

Verschillende soorten van spouwmuurisolatie

De meest gekozen spouwmuurisolatie manier is waarbij bij de buitenmuur het isolatiemateriaal in de spouw geblazen wordt. Deze optie is het goedkoopst, bied goede isolatie en kan in 1 dag worden uitgevoerd.

Andere opties zijn:

 • EPS (meest gekozen)van de spouwmuurisolatie
 • Glaswol zoals Knauf Supafil of steenwol vlokken (minerale wol vlokken) muurisolatie
 • PUR (tegenwoordig niet veel meer gekozen) muurisolatie
 • Perliet en glaskorrels

Vroeger werd er ook ureumformaldehydeschuim gebruikt. Dit zorgde uiteindelijk voor scheuren in de spouwmuur dus wordt niet meer gekozen. Bekijk hier meer over de beste spouwmuurisolatie, parels en andere spouwmuurisolatie soorten.

Spouwmuur isoleren met PUR

Pur is een vul- en isolatiemiddel dat vaak toegepast wordt bij naden en kieren zoals in daken. We adviseren geen Pur te gebruiken als isolatiemateriaal, dat kan namelijk problemen veroorzaken. Het kan ook behoorlijk geuren en het is een relatief dure methode om te isoleren.

Spouwmuurisolatie met Tempex korrels

Als je tempex fijnmaakt in je handen heb je een beetje hetzelfde effect van het isolatiemateriaal in de spouw. Door het kleine formaat van deze EPS parels zijn deze zeer geschikt, omdat je deze namelijk gemakkelijk in de spouwmuur kunt blazen. Hiervoor worden kleine gaten in de voegen gemaakt en er is geen slijp- of hakwerk nodig. Achteraf is er van deze ingreep niks meer te zien en het is in 1 dag gedaan.

Welke spouwmuurisolatie moet je kiezen?

De beste spouwmuurisolatie is EPS. Zo wordt er niet alleen minder tocht en vocht aangevoerd in huis, maar ook de wanden en vloeren zullen warmer aanvoelen. Deze meest gekozen methode van vulling wordt tevens snel uitgevoerd zonder dat je er daarna nog iets van ziet. Feit is dat veel mensen kiezen voor de parels als spouwmuurisolatie omdat die goed watervast zijn. Als het noodzakelijk is voor de gezondheid dat de luchtvochtigheid verbetert in huis, is het slim om zo spoedig mogelijk de woning geschikt te maken. Alle informatie en voorwaarden die daarvoor nodig zijn kun je krijgen van een (buitenmuurisolatie) specialist.

Spouwmuurisolatie besparing

De besparing op energiekosten dankzij spouwmuurisolatie vertaald zich ook via een hogere verkoopprijs. Daarnaast is het energielabel verbeteren verplicht bij een lage score en je huis laten isoleren laat de woning soms wel 2 letterpunten dalen, dus van een slecht label G wordt het dan D of E. Je bespaart niet alleen op de energierekening door deze beslissing maar je krijgt ook mooie bijeffecten. Dat is ook zo als je bijvoorbeeld het plafond laat isoleren.

Kopers zijn zich steeds beter bewust van dit maandelijkse voordeel door spouwmuurisolatie op de energierekening en gaan steeds vaker voor duurzaam en comfort. Bovendien is het voordelig als je woning beter is voor het milieu. Er zit wel verschil in een tussenwoning of een vrijstaande woning. Maar als je huis al een geïsoleerde spouw heeft, is het direct interessanter en heb je de investering gemiddeld vrij snel terugverdiend.

In sommige huizen is de kruipruimte nog open, dit ligt er onder andere aan in welk jaar het is gebouwd. Het is interessant om deze te laten isoleren en misschien zelfs te combineren met vloerverwarming. Hoeveel dit kost, of je nu kiest voor spouw- of vloerisolatie, is afhankelijk van de bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en het aantal offertes die je vergelijkt.

spouwmuurisolatie

Isolatiewaarde bij spouwmuurisolatie

Naast de spouwmuurisolatie kosten is het ook noodzakelijk om te kijken naar de bouw van je huis en of je huis spouwmuren heeft waar isolatie in kan. Er wordt verschil gemaakt tussen de spouwmuur isolatiewaarde van het materiaal en het constructiedeel van het huis.

Spouwmuurisolatie met EPS-parels

Eps-parels hebben een lambdawaarde als spouwisolatie, wat gelijk staat aan een goed en hoog isolatievermogen. Als er grote spouwmuren geïsoleerd moeten worden, zijn eps-parels de beste optie.

Spouwmuurisolatie met Glas- of steen wol vlokken

Deze hebben beide een gemiddelde isolatiewaarde. Deze zijn wel beter voor het milieu, omdat het een natuurproduct is.

Pur isolatie

De isolatiewaarde van Pur spouwmuurisolatie is afhankelijk van de hoeveelheid en grootte ervan nodig is. Hoe meer pur er gebruikt wordt in de buitenmuur hoe hoger de waarde. Als er volledige spouwmuren gevuld moeten worden, is Pur niet de meest geschikte optie.

Perliet en glaskorrels isolatie

Isolatiekorrels kunnen worden gemaakt van twee verschillende soorten materialen: piepschuim of perliet. De perliet isolatie korrels zijn net zoals steenwol een natuurproduct. Deze waarde ligt lager dan de waarde van piepschuim en wordt daarom vaak ook niet aangeraden.

spouwmuur isoleren

Vergelijk de isolatiewaardes van de verschillende materialen en zoek naar informatie op diverse websites voordat je de beslissing maakt over de spouwmuurisolatie. Zo heb je je investering op een duurzame manier terugverdiend. Het rendement van het isoleren van de spouwmuren van je huis is afhankelijk van de soort isolatie, de dikte van de spouw en de kwaliteit van het aanbrengen van de muurisolatie van de gevel en spouwmuren.

Ervaringen

Het laten toepassen van spouwmuurisolatie kan voor veel veranderingen zorgen, zowel positief als negatief. Er zijn misschien wel een aantal zaken waar je nog niet aan hebt gedacht. Laten we eens op een rijtje zetten waar je met spouwmuurisolatie op kunt rekenen!

spouwmuren isoleren

Besparen door een lagere energierekening

Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is vanzelfsprekend de verlaging van de energierekening. Doordat een goed geïsoleerde spouwmuur hebt hoef je minder te stoken om het binnen aangenaam warm te houden. Dit omdat een geïsoleerde spouw minder kou het huis binnendringt.

Het gevolg daarvan is dat je investering vanzelf terug gaat verdienen. Je bespaart namelijk elke maand fors op de energiekosten. Ga ook eens na of je recht hebt op subsidie van isolatie. In veel gevallen is het namelijk ook mogelijk om voor spouwmuurisolatie subsidie te krijgen. Daarnaast is de ISDE subsidie 2023 beschikbaar, waardoor je aangemoedigd wordt bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Toegenomen wooncomfort

Een andere positieve verandering die veel mensen ervaren is een veel aangenamer binnenklimaat. Door de spouwmuren te isoleren voelt het huis niet alleen minder kil aan, de warmte voelt ook nog eens veel gelijkmatiger.

Een voordeel daarvan is dat je veel minder last krijgt van tocht en koele oppervlakken in huis.

Een spouwmuurisolatie is snel geplaatst

Het fijne van een isolatie spouwmuur is dat het in de meeste gevallen binnen een dag geplaatst kan worden. Je hoeft dus niet meerdere dagen vrij te nemen van je werk. Na het plaatsen merk je direct het verschil!

Negatieve ervaringen

Helaas zijn er na het plaatsen van spouwmuurisolatie ook wel wat negatieve ervaringen te noemen. Dat heeft voornamelijk te maken met de kundigheid van het spouwmuurisolatiebedrijf. Als de isolatie slecht wordt geplaatst kun je te maken krijgen met koudebruggen, warmteverlies en vochtproblemen.

Het gebruik van verkeerde isolatiemateriaal

Afhankelijk van je woning en spouwmuur wordt er gekozen voor een specifiek isolatiemateriaal. Als er voor het verkeerde materiaal wordt gekozen is het helaas mogelijk dat je maar weinig merkt van deze energiebesparende maatregel.

Dat wil dus zeggen dat de isolatiewaarde niet voldoende is en er haast geen warmte wordt vastgehouden. Het gevolg is dat het in huis nog steeds tocht of koud is.

Koudebruggen

Een andere negatieve ervaring is wanneer er koudebruggen zijn ontstaan. Een koudebrug vindt plaats op een punt waarop de isolatie niet goed in elkaar overloopt. Er ontstaat een onderbreking waar warmteverlies kan plaatsvinden.

Dat is niet alleen een probleem wanneer je in de winter warmte binnen wil houden, maar ook als je het in de zomer binnen juist koel wil houden. Deze zwakke plekken in de spouwmuur laten ongewenst te veel buitenlucht door.

Vochtproblemen in huis

Misschien wel de meest voorkomende klacht na slecht geplaatste spouwmuurisolatie zijn vochtproblemen. Als er koudebruggen in de isolatie zijn ontstaan kun je last krijgen van vochtproblemen. Omdat het vocht in de spouwmuur ontstaat is het ook nog eens lastig aan te pakken.

Voordat je de vochtproblemen hebt opgemerkt kan er al flink wat schade zijn aangericht. De schade breidt zich namelijk steeds verder uit. Om problemen met de spouwmuurisolatie te voorkomen is het goed om een spouwmuurisolatiebedrijf met positieve reviews in te schakelen.

Misverstanden over spouwmuurisolatie

Er bestaan nog steeds misverstanden over spouwmuurisolatie. De investering met isoleren wordt vaak te hoog ingeschat. Ook wordt er gedacht dat de spouw niet volledig opgevuld mag worden in verband met de ventilatie in de muur. Een isolatiespecialist inspecteert de spouw eerst, ook op de aanwezigheid van vleermuizen, en indien nodig laat hij de oude (spouw)isolatie verwijderen. Daarna gaan ze de spouw schoonmaken en vervolgens wordt de spouwmuur gevuld. Als je er voor kiest om de spouw schoon te laten maken door een gecertificeerd isolatiebedrijf vergroot je natuurlijk de kans dat het goed gebeurt en je het beste resultaat behaald.

Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van goede spouwmuurisolatie materialen en heb je garantie. Het is belangrijk te vragen of het (isolatie) bedrijf aangesloten is bij de isolatie-branche vereniging. Kies een isolatiebedrijf die SKG-IKOB gecertificeerd is en vraag een aantal bedrijven naar een prijsopgave. Zorg ervoor dat je de contact gegevens nog een tijdje bewaard voor het na-isoleren.

spouwmuurisolatie muurisolatie

Spouwmuurisolatie opties

Je kunt op 3 manieren isoleren:

 • 1 Spouw isolatie (meest gekozen spouwisolatie)
 • 2 Voorzetwand maken binnenzijde
 • 3 Buitenzijde isoleren inclusief nieuwe buitenmuur

Hoe weet je of je wel of geen spouwmuur hebt?

Heb ik een spouwmuur is de eerste vraag die in je opkomt wanneer je nadenkt over spouwmuurisolatie. Als je niet weet of je wel of niet een spouwmuur hebt dan kun je naar 3 zaken kijken:

 • 1 Bouwjaar (tussen 1920 en 1990?)
 • 2 Dikte meten
 • 3 Op bouwtekening kijken

Bouwjaar van de woningen en de leeftijd van de spouwmuurisolatie

1: Het jaar dat de woningen gebouwd zijn vertelt meestal al veel.

Vanaf 1920 kregen de meeste woningen een spouwmuur en vanaf 1960 werd dit verplicht om vocht te weren.
Vanaf 1975 had de spouwruimte van de woningen meestal isolatie.
Vanaf 1990 ging de kwaliteit van het isoleer materialen flink omhoog en werden ook dikkere isolaties toegepast in de woningen.

Dikte van muren

2: Door de dikte van de muren op te meten kun je erachter komen of er een spouwmuur is in je woning. Meet de dikte van de muur op, bijvoorbeeld bij een deuropening. Wanneer je muur minder dan 20 centimeter dik is dan heb je zeker geen spouwmuur en als het meer is dan heb je waarschijnlijk wel een spouwmuur.

spouwmuurisolatie muur

Spouwmuurisolatie op een tekening

3: Op een bouwtekening kan je aan de doorsnede van de muren bekijken of er wel of geen spouwmuur is waar je isolatie voor kan krijgen. Wanneer hier geen tekening voor is, kun je soms de tekeningen bekijken/ opvragen bij de gemeente.

Is er een spouwmuur aanwezig?

Door het tijdig vergelijken van spouwmuurisolatie offertes bespaarden we fors op de kosten van de spouw. Nu is het mooi warmer binnen en verdienen we ons geld snel terug door goede isolatie!

Vochtdoorslag en isolatie

Een ander voordeel van dit soort isolatie korrels is dat ze geen water opzuigen en dat ze dus goed bestand zijn tegen water. Ze transporteren ook het water niet van het buitenspouwblad naar het binnenspouwblad.

Koudebrug

Een koudebrug kun je voorkomen door het isoleren van je woning. Dat is een plaats/ deel van de constructie waarbij binnen en buiten met elkaar verbonden wordt zonder tussenkomst van (spouwmuur) isolatie. Hier kan dan vocht in komen. Dit probleem is vaak in oude huizen aanwezig. Door dit te isoleren kun je een probleem soms groter maken.

Garantie voor spouwmuurisolatie

Dit vochtprobleem dat kan ontstaan ondanks alle isolatie dek je grotendeels af met een controle en je garantie.

In de garantievoorwaarden moet onder andere staan:

 • Hoeveel jaar garantie geven ze op spouwmuur isolaties? (advies: minimaal 10 jaar)
 • Wat doen ze als er toch onverhoopt een probleem ontstaat met isolatie? (vocht of iets anders)
 • Worden alle isoleer kosten vergoed voor 100%, of slechts een deel? (advies: zowel isolatiemateriaal als arbeidskosten)

Na isoleren van de spouwmuurisolatie

Je ziet na de isolatie niets van zo’n na-isolatie in de spouwmuur omdat de gaatjes in de voeg worden geboord en daarna weer netjes dicht gevoegd worden, na isoleren brengt dus geen verdere visuele gevolgen met zich mee. De grootte van het boorgat is afhankelijk van het isolatiemateriaal. Zo worden glaswolvlokken een 24 millimeter spuitmond ingeblazen bij na isolatie. Dan is dus een minimale boordiameter van 26 millimeter nodig. Het vol blazen van de spouwmuur is een specialistische klus. Ook vanwege de kans op het ontstaan van koudebruggen raden we het niet aan de na isolatie van de spouwmuur zelf te doen. Na isolatie van de spouwmuur kan daarom het best gedaan worden door een professional.

Voegbreedte bepaald soort isolatiemateriaal

De voegbreedte tussen de stenen kan bepalend zijn voor de keuze voor soort isolatiemateriaal. Om de isolatie in de spouwmuur te kunnen spuiten moeten de gaten in de gevel een bepaalde grootte hebben. Glaswol en steen wol hebben een groter gat nodig dan EPS parels. De maximale diameter van de gaten hangt af van de dikte van de voeg. In een standaard voeg kunnen ze gaten boren voor het isoleren tot ongeveer 23 mm zonder stenen te raken. Indien er echter sprake is van een smalle voegmaat dan kan men slechts boren tot 16mm. Dat is dan te klein voor de isolatie zoals glaswol of steen wol vlokken. Dan vallen die twee spouwmuur isoleer opties af en moet je automatisch kijken naar EPS.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de vloer die geïsoleerd zou moeten worden van beton of hout?
2*. Is de woning in bezit?
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes