Terugverdientijd spouwmuurisolatie | Efficiënt & winstgevend

Spouwmuurisolatie kan zeer aantrekkelijk zijn, mits deze investering in korte tijd terugverdient kan worden. In dit artikel bespreken we alle belangrijke zaken die je moet weten over de isolatie van een spouwmuur.

spouwmuur geïsoleerd

Hoe snel verdien je de prijs van de isolatie terug?

Het investeren in spouwmuurisolatie is een verstandig idee met het oog op de toekomst. De kosten vallen in enkele jaren al terug te verdienen, wat deze investering aantrekkelijker maakt dan ooit. We bespreken de belangrijke zaken en factoren omtrent de terugverdientijd van spouwmuurisolatie.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

In vergelijking met andere soorten isolatie heeft spouwmuurisolatie een relatief korte terugverdientijd. Je kunt de investering vaak al binnen 2 tot 5 jaar terugverdienen, afhankelijk van de grootte van je huis en de kosten van de isolatie.

Dit komt door de aanzienlijke energiebesparing die je elk jaar kunt realiseren. Hieronder gaan we meer de diepte in op deze vraag.

Gemiddelde terugverdientijd door besparing spouwmuurisolatie

Het isoleren van jouw spouwmuur is een efficiënte en kosteneffectieve manier om energie te besparen. Door de isolatie van de spouwmuur kun je de temperatuur in jouw huis beter reguleren, waardoor je minder energie verbruikt.

Dit betekent dat je direct kunt beginnen met het terugverdienen van je investering. De gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie variëren tussen de € 13 en € 30 per vierkante meter, inclusief btw, materiaal en arbeidskosten.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Gemiddelde terugverdientijd afhankelijk van het gekozen materiaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die je kunt gebruiken voor spouwmuurisolatie, elk met hun eigen kosten en isolatiewaarden.

 • Glaswol is bijvoorbeeld een goedkope optie, met kosten variërend van € 12 tot € 20 per m². Knauf Supafil is een type glaswol. Ondanks dat het niet de meest isolerende materiaalsoort is, is het populair vanwege zijn lage prijs. De investering in glaswolisolatie verdien je gemiddeld in 4 jaar terug.
 • EPS parels zijn een ander veelgebruikt isolatiemateriaal. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, met kosten variërend van € 18 tot € 25 per m². Net als glaswol, verdien je deze investering meestal in ongeveer 4 jaar terug.
 • Als het gaat om het isoleren van de bestaande spouwmuur, is PUR schuim het meest isolerende materiaal. Dit betekent dat het waarschijnlijk zorgt voor de grootste besparing op je energierekening. De kosten voor PUR schuim liggen tussen de € 25 en € 30 per m². Door de hoge isolatiewaarde verdien je PUR-schuim meestal in ongeveer 2-5 jaar terug

De oppervlakte van je spouwmuur heeft ook invloed op de terugverdientijd. Hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de kosten voor spouwmuurisolatie. Maar omdat je met een grotere oppervlakte ook meer energie bespaart, kan de terugverdientijd nog steeds kort zijn.

Breedte van de spouw

De breedte van de spouw beïnvloedt ook de terugverdientijd. Een bredere spouw heeft meer materiaal nodig om volledig gevuld te worden, wat de kosten per vierkante meter verhoogt.

Echter, een beter geïsoleerde woning bespaart meer energie, waardoor je de investering sneller terugverdient. De spouwmuurisolatie verdien je over het algemeen in 2 tot 3 jaar terug. Dit maakt het een van de meest kosteneffectieve manieren om je huis te isoleren en energie te besparen.

Hoeveel kun je gemiddeld per jaar besparen door het isoleren van spouwmuren?

Door een goed geïsoleerde spouwmuur kun je jaarlijks op veel onnodige kosten besparen. Het is niet mogelijk om hier een precies bedrag voor te indiceren. Hoeveel je bespaart hangt namelijk sterk af van factoren als energieverbruik, energieprijzen, het isolatiemateriaal en natuurlijk de grootte van het huis in kwestie.

Over het geheel genomen kun je uitgaan van een energiebesparing dat rond de 30% ligt op jaarbasis. Dat betekent dat dit voor een huis van gemiddelde grote, enkele honderden euro’s per jaar kan schelen. Het is dan ook van cruciaal belang om een professionele energie-audit te laten verrichten. Hierdoor wordt het mogelijk om een zeer accurate schatting te krijgen gebaseerd op jouw specifieke situatie.

Hoe bereken je wat je bespaart door spouwmuurisolatie?

Het berekenen van de besparing door spouwmuurisolatie hangt af van verschillende factoren.

 • Allereerst speelt de grootte van de te isoleren oppervlakte een rol. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer je kunt besparen.
 • Daarnaast is de isolatiewaarde van het gekozen isolatiemateriaal belangrijk. Materialen met een hogere spouwmuur isolatiewaarde zullen meer energie besparen.
 • Tot slot speelt ook het type woning een rol. Een vrijstaande woning heeft bijvoorbeeld meer buitenmuren en kan dus meer profiteren van spouwmuurisolatie dan een 2-onder-1-kap woning.
spouwmuurisolatie terugverdientijd

Spouwmuurisolatie, wat kost dat per m²?

Spouwmuurisolatie is een populaire en kosteneffectieve manier om energie te besparen en de temperatuur in huis beter te reguleren. De prijs van spouwmuurisolatie wordt beïnvloed door diverse elementen:

1) Soort isolatiemateriaal: De keuze van het isolatiemateriaal heeft een grote invloed op de uiteindelijke kosten.

 • Kosten PUR schuim: PUR-schuim heeft de hoogste isolerende waarde van alle materialen waarmee je de bestaande spouwmuur kunt isoleren. Dit betekent waarschijnlijk dat PUR-schuim de grootste besparing op je energierekening oplevert.
 • Het is dan ook niet verrassend dat je voor PUR-schuim iets meer betaalt. Gemiddeld liggen de kosten voor PUR-schuim tussen de € 25 en € 30 per m².
 • De prijs kan variëren als je bijvoorbeeld te maken hebt met een uitzonderlijk grote spouw of als de spouw van je woning lastig te bereiken is.
 • Kosten EPS parels: EPS parels zijn een veelgebruikt isolatiemateriaal en hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding. Voor het laten aanbrengen van EPS parels kun je rekenen op een gemiddeld bedrag van € 18 tot € 25 per m². Deze uitgave heb je doorgaans binnen zo’n 4 jaar terugverdiend. De uiteindelijke kosten worden bepaald door verschillende elementen, zoals de dikte van de spouw, de toegankelijkheid ervan en het totale te isoleren oppervlak.

2) Oppervlakte van de spouwmuur: De kosten voor spouwmuurisolatie nemen meestal toe naarmate de oppervlakte toeneemt. De dikte van de muren en het bouwjaar van het gebouw kunnen ook invloed hebben op de kosten.
3) Breedte van de spouw: Een bredere spouw heeft meer isolatiemateriaal nodig om volledig gevuld te worden, wat de kosten per vierkante meter verhoogt.
4) Voegbreedte waarin gaten worden geboord: Het boren van gaten in dunne voegen vraagt meer werk dan bij bredere voegen, wat de kosten kan verhogen.
5) Afstand en bereikbaarheid van de spouwmuur: Als de te isoleren plek moeilijk te bereiken is, zal de klus meer tijd in beslag nemen en dus meer kosten.

Hoeveel bedragen de kosten voor spouwmuurisolatie per woningtype?

De prijs voor spouwmuurisolatie is afhankelijk van het soort huis dat je hebt. Bijvoorbeeld, een appartement kan een hogere prijs hebben dan een kleine tussenwoning, zelfs als de hoeveelheid vierkante meter hetzelfde is. Dit kan te maken hebben met factoren zoals het bouwjaar van het gebouw of de dikte van de muren.

Het is ook belangrijk op te merken dat een bredere spouw meer isolatiemateriaal nodig heeft om volledig gevuld te worden, wat de kosten per vierkante meter kan verhogen. Echter kan een beter geïsoleerde woning natuurlijk leiden tot meer energiebesparing en een snellere terugverdientijd van de investering. Voor een nauwkeurige prijsopgave is het aan te raden om een offerte op te vragen.

Kom in aanmerking voor subsidies voor je spouwmuurisolatie

Om het isoleren van je woning nog aantrekkelijker te maken, en de terugverdientijd te verminderen, zijn er enkele subsidies die de overheid uitgeeft.
Hieronder bekijken we eerst de verschillende voorwaarden voor deze tegemoetkoming op isoleren, daarna bekijken we de verschillende subsidies die beschikbaar zijn voor jouw situatie.

Hoe kom je in aanmerking voor subsidies voor een spouwmuur?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie voor spouwmuurisolatie zijn er een paar belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Je moet eigenaar zijn van een koopwoning en dit moet je hoofdverblijf zijn.
 • De spouwmuurisolatie moet uitgevoerd worden door een bouwinstallatiebedrijf, je krijgt geen subsidie als je de uitvoering zelf doet.
 • De spouwmuur moet ten minste tien vierkante meter isoleren.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 1,1 [m2 K/w].
 • De aangebrachte nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn om aan de isolatiewaarde te voldoen. Om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen, mag je de dikte van isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen.
 • De subsidie voor spouwmuurisolatie is beperkt tot één gebruik. Je kunt geen tweede subsidie krijgen als je al eens een eerdere subsidie hebt gekregen.

Het is belangrijk om deze voorwaarden goed te begrijpen en te controleren of je aan alle eisen voldoet voordat je de subsidie aanvraagt. Voor meer informatie, bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor spouwmuurisolatie?

Er zijn enkele subsidies beschikbaar voor spouwmuurisolatie, hieronder vind je ze:

1) Verlaagd btw-tarief

Als je spouwmuurisolatie laat plaatsen in een woning ouder dan twee jaar, kun je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Dit tarief geldt niet voor de aankoop van het isolatiemateriaal of voor gecombineerde werken.

2) Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt de Energiebespaarlening aan voor investeringen in spouwmuurisolatie. Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen hiervoor in aanmerking komen. De lening bedraagt maximaal € 25.000 voor particulieren en varieert voor VvE’s.

3) ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie voor isolatie

De ISDE-subsidie is beschikbaar voor particulieren die investeren in isolatiewerkzaamheden. Voor spouwmuurisolatie geplaatst na 1 januari 2022, bedraagt het subsidiebedrag € 4 per m². Dit bedrag kan verdubbelen als je de spouwmuurisolatie combineert met minstens één andere energiebesparende maatregel.

4) Regionale subsidie spouwmuurisolatie

Naast landelijke subsidies zijn er ook regionale subsidies beschikbaar. Elke gemeente in Nederland heeft specifieke regelingen, bedragen en voorwaarden voor subsidies.

5) SVVE: Subsidie Verduurzamen voor Verenigingen van Eigenaars

De SVVE-subsidie is beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaars die energiebesparende maatregelen willen treffen, zoals spouwmuurisolatie. De voorwaarden voor deze subsidie omvatten onder andere het uitvoeren van minimaal één energiebesparende maatregel en het werken met een erkend aannemer.

Wat beïnvloedt spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om energie te besparen en de energiekosten te verlagen. Er zijn echter twee belangrijke factoren die de uiteindelijke besparing kunnen beïnvloeden.

1) Type verwarming + energieprijs

Het type verwarming dat je in huis hebt, speelt een grote rol in de hoeveelheid energie die je kunt besparen met spouwmuurisolatie. Als je een efficiënt verwarmingssysteem hebt, zal je waarschijnlijk meer energie besparen dan met een minder efficiënt systeem. Daarnaast is de energieprijs ook een belangrijke factor. Hoe hoger de energieprijs, hoe meer je kunt besparen door je huis beter te isoleren.

2) Gebruikte spouwmuurisolatie materialen

Het type isolatiemateriaal dat je kiest voor je spouwmuurisolatie kan ook invloed hebben op de hoeveelheid energie die je kunt besparen. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar, elk met hun eigen isolerende waarde en prijs. De drie meest voorkomende soorten isolatie in termen van kosten zijn: purschuim, EPS-parels en minerale wol.

 • Minerale wol: Dit is een goedkoop en populair isolatiemateriaal. Het kan goed isoleren en is relatief eenvoudig aan te brengen.
 • EPS-parels: Deze parels hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze kunnen beter isoleren dan minerale wol en zijn ook eenvoudig aan te brengen.
 • Purschuim: Purschuim kan het best isoleren van de drie en zorgt waarschijnlijk voor de grootste gemiddelde besparing op je energierekening. Hoewel het de beste isolatiewaarde heeft, is het echter ook het duurste isolatiemateriaal.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes