Spouwmuurisolatie vleermuizen | Nestelen in de spouwmuur

Het komt steeds vaker voor dat er vleermuizen in spouwmuren zitten. Dit heeft gevolgen voor wanneer je de spouwmuur wilt gaan isoleren. Wat deze gevolgen zijn en waar je verder rekening mee moet houden, lees je in dit artikel.

vleermuizen spouwmuur

Vleermuizen in spouwmuur

Vleermuizen kunnen zich dus nestelen in spouwmuren. Dit heeft niet direct gevolgen voor de spouw, want de vleermuizen richten geen schade aan. Toch wil je de dieren natuurlijk niet in de muur hebben zitten. Vooral in het geval van spouwmuurisolatie kunnen vleermuizen in de spouw voor problemen zorgen.

Spouwmuur isoleren

Wanneer je spouwmuren in een bestaande woning wilt isoleren, dan wordt dit na-isoleren genoemd. De spouwmuurisolatie is dus niet bij de bouw van de woning zelf aangebracht, maar wordt later nog toegepast. Dit komt veel voor bij oude woningen.

Het probleem dat zich steeds vaker voordoet bij spouwmuurisolatie, is de aanwezigheid van vleermuizen in de spouwmuren. Wanneer de spouw geïsoleerd wordt zonder deze eerst te controleren, dan kan dit voor schade zorgen bij de vleermuizen. Zo kan de vacht van vleermuizen vol komen te zitten met isolatiemateriaal, of komen de dieren vast te zitten in kieren die dicht gemaakt zijn.

Wettelijke bescherming

Alle in Nederland voorkomende vleermuizen zijn wettelijk beschermd vanuit de Wet Natuurbescherming. Dit betekent dat het doden van vleermuizen en het vernietigen van hun verblijfplaats verboden is. In het geval van na-isolatie moet er dan ook alles aan gedaan worden om dit te voorkomen. Hiervoor zijn bepaalde werkwijzen nodig.

Gevolgen voor isoleren van spouwmuren

Wat betekent de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen nu precies voor spouwmuurisolatie? Doorgaans wordt er alleen endoscopisch onderzoek gedaan. Dit houdt in dat er alleen onderzoek wordt gedaan met een camera. Hierbij kunnen de vleermuizen echter over het hoofd gezien worden. De gewone dwergvleermuis is namelijk erg klein en dit is de meest voorkomende vleermuissoort in Nederland. De kans is dan dus groot dat er met dit soort onderzoek niet goed gezien kan worden of er vleermuizen aanwezig zijn.

Hoe weet je of er vleermuizen in de spouw zitten?

Een alternatieve werkwijze voor endoscopisch onderzoek is ecologisch onderzoek. Hierbij worden de ecologische aspecten meegenomen bij het na-isoleren van een spouwmuur. In dit geval gaat het dan om de bescherming van vleermuizen.

Wat kost een onderzoek naar vleermuizen in de spouw?

Het nadeel is dat ecologisch onderzoek ervoor zorgt dat de kosten van spouwmuurisolatie behoorlijk oplopen. De gemiddelde kosten van het onderzoek liggen namelijk op € 5.000. Bovendien kan het best wat tijd in beslag nemen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Hoe krijg ik de vleermuizen uit de spouwmuur?

Het is helaas lastig om te voorkomen dat vleermuizen zich in een spouwmuur nestelen. Het enige wat je kunt doen, is controleren of de vleermuizen in de muur zitten, voordat je spouwmuurisolatie laat aanbrengen. Gelukkig zitten vleermuizen doorgaans niet het hele jaar door in de spouwmuren. Dit is meestal in de periode van april tot en met juli.

Een andere optie is om een alternatieve plek te bieden voor de vleermuizen, waar ze zich kunnen nestelen. Zo kunnen er bijvoorbeeld vleermuiskasten worden geplaatst. Deze zijn echter niet geschikt voor alle vleermuissoorten en voor alle type woningen, dus ga van tevoren na of dit een geschikte optie is.

spouwmuur met vleermuis

Ontwikkelingen

De afgelopen jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden en wordt er steeds meer gekeken naar een grootschaligere aanpak voor woningisolatie waarbij ook rekening wordt gehouden met beschermde soorten vleermuizen. Deze methoden kunnen zowel voor bedrijven als particulieren uitkomst bieden.

Uitspraak van Raad van State over ecologisch onderzoek

In een recente zaak met een isolatiebedrijf heeft de hoogste bestuursrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State nog uitspraak gedaan. Hier is uitgekomen dat er opgedragen ecologisch onderzoek gedaan moet worden naar de aanwezigheid van vleermuizen, in het belang van onder andere soortenbescherming. Bovendien heeft de Afdeling bestuursrechtspraak een dwangsom opgelegd aan het bedrijf.

Verplicht onderzoek bij isolatie spouwmuur

Deze uitspraak kan gevolgen hebben voor de werkwijzen van de hele woningbouwbranche, waaronder voor woningcorporaties en verenigingen, maar ook voor de individuele huiseigenaar. Bovendien kan deze ontwikkeling ook invloed hebben op het tempo waarin huizen geïsoleerd worden, omdat er verplicht onderzoek gedaan moet worden. Het isoleren moet dus goed en volgens de regels worden gedaan, maar dit neemt meer tijd in beslag.

Isolatiebedrijf inschakelen

Wanneer je interesse hebt in spouwmuurisolatie, is het dus belangrijk dat je de aanwezigheid van vleermuizen controleert door middel van ecologisch onderzoek of andere mogelijkheden. Schakel een bedrijf voor spouwmuurisolatie in en vraag advies, zodat je zeker weet dat de juiste werkwijze gehanteerd wordt.

Om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken, kun je het best meerdere offertes aanvragen bij isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Zo kom je erachter welk bedrijf jou het best kan helpen met de isolatie en krijg je een beeld van de gemiddelde prijzen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes