Besparing spouwmuurisolatie | Wat levert het je op?

Wil je geld besparen op je energierekening? Dan is spouwmuurisolatie de oplossing voor jou! Met spouwmuurisolatie kun je namelijk flink besparen op je energiekosten. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw woning energiezuiniger maakt en je portemonnee ontlast!

besparing spouwmuurisolatie

Gemiddelde besparing van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan je een flinke besparing per jaar opleveren. Afhankelijk van je verwarmingsgedrag, het type woning en de isolatie die je kiest, kun je tot 30% besparen op je energiekosten.

Besparing spouwmuur isoleren per m²

Over het algemeen kun je uitgaan van een besparing van ongeveer € 2 tot € 3 per vierkante meter per jaar wanneer je spouwmuurisolatie laat plaatsen. Dit betekent dat als je een huis hebt met een muuroppervlak van 100 m², je jaarlijks tussen de € 200 en € 300 kunt besparen op je energiekosten.

Berekenen hoeveel je kunt besparen

Wanneer je van tevoren een inschatting wilt over de besparing per jaar van spouwmuurisolatie, dan kun je dit zelf eenvoudig berekenen. Dit doe je door de gemiddelde besparing per vierkante meter te vermenigvuldigen met het aantal vierkante meters van de spouwmuur, zoals hierboven in het voorbeeld ook gedaan is. De besparing is wel afhankelijk van meerdere aspecten, dus voor een precieze berekening kun je het best een isolatiebedrijf om hulp vragen.

Besparing op gasverbruik met spouwmuurisolatie

Tegenwoordig willen we natuurlijk steeds meer besparen op gas. Daarom is het goed om te weten hoeveel gas je bespaart wanneer je spouwmuurisolatie toepast. Gemiddeld genomen is de besparing van gas zo’n € 9 tot € 11 m³ per vierkante meter spouwmuur.

Hoeveel graden scheelt spouwmuur isolatie?

Wanneer je spouwmuurisolatie laat plaatsen, zal je merken dat je minder hoeft te stoken. Hoeveel graden dit precies scheelt, is lastig te zeggen. Dit verschilt namelijk per type woning, verwarmingssysteem en de hoeveelheid isolatie die aanwezig is in de rest van het huis. Om je een beeld te geven, als je geen spouwmuurisolatie zou hebben, zal er ongeveer 20% tot 25% van de warmte verloren gaan.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Verschillende factoren

De besparing die je kunt bereiken door je spouwmuur te isoleren, hangt af van verschillende factoren:

 • Het type woning: Wil je een appartement, rijtjeswoning, vrijstaande woning of 2 onder 1 kap woning isoleren?
 • De grootte van het huis: de grootte van de oppervlakte dat geïsoleerd moet worden
 • De breedte van de spouw: de dikte van de isolatielaag die in de ruimte van de spouw past
 • De staat van de spouwmuur: of de spouwmuur geïsoleerd kan worden en of er nog puin geruimd moet worden
 • Het soort isolatiemateriaal: welke materialen geschikt zijn en de kosten en werking van het isolatiemateriaal, zoals glaswol of EPS-parels
 • De isolatiewaarde van het gebruikte materiaal: hoe goed het materiaal isoleert
 • Het soort verwarming in huis: hoe efficiënt er verwarmd wordt in de woning
 • De energieprijzen: deze veranderen regelmatig en hebben invloed op de energiebesparing

Bovendien kunnen de exacte besparingen afhankelijk zijn van het klimaat, de gemiddelde binnentemperatuur, het persoonlijke energieverbruik en de manier van isoleren. Er zijn dus genoeg factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke besparing.

besparing spouwmuurisolatie

Kosten van spouwmuren isoleren

Om te bepalen hoeveel je uiteindelijk kunt gaan besparen met spouwmuurisolatie is het ook goed om te kijken naar de kosten. De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van je woning en het gekozen isolatiemateriaal.

Gemiddelde prijs

Gemiddeld genomen kun je rekenen op een investering van tussen de € 20 en € 30 per vierkante meter, inclusief btw, materiaalkosten en arbeidskosten. De totale prijs varieert meestal tussen de € 750 en € 1500. Dit maakt dat spouwmuurisolatie relatief goedkoper is dan andere vormen van isolatie.

Subsidie

In veel gevallen kun je subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie. Dit valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) vanuit de overheid. Hiermee kun je een deel van de kosten drukken, als je voldoet aan de voorwaarden. Hierdoor kun je meer gaan besparen en de investering in spouwmuurisolatie sneller terugverdienen.

Verlaagd btw-tarief

Wanneer je de spouwmuur isoleert met als doel om de woning energiezuiniger te maken, dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten. Dit betekent dat je in plaats van het reguliere tarief van 21% btw nog maar 9% btw hoeft te betalen. Let wel op dat die alleen geldt voor de arbeidskosten en bijvoorbeeld niet voor de materiaalkosten. Daarnaast is het een voorwaarde dat de woning ouder dan 2 jaar moet zijn. Door dit lagere tarief kun je ook hiermee sneller besparen en de kosten ook sneller terugverdienen.

Besparing spouwmuurisolatie per type woning

Een van de belangrijkste factoren die de hoeveelheid besparing van spouwmuurisolatie beïnvloedt, is het type woning dat je hebt en daarmee ook de grootte van de woning. Bij de ene woning zal je meer kunnen besparen dan bij de andere, maar de investeringskosten zullen dan ook verschillen. We hebben de diverse type huizen met de bijbehorende jaarlijkse besparing op een rijtje gezet:

 • Appartement met spouwmuur van 30 m²: € 60 tot € 90 besparing
 • Tussenwoning met spouwmuur van 60 m²: € 120 tot € 180 besparing
 • Vrijstaande woning met spouwmuur van 150 m²: € 300 tot € 450 besparing

Terugverdientijd van spouwisolatie

Afhankelijk van diverse factoren kun je dus jaarlijks honderden euro’s besparen op je energiekosten. Dit betekent dat de terugverdientijd van spouwmuurisolatie vaak tussen de 3 en 5 jaar ligt. Dit is relatief kort in vergelijking met andere vormen van isolatie.

Verschil terugverdientijd gas en elektriciteit

Er kan wel een verschil in de terugverdientijd van spouwmuurisolatie zitten, afhankelijk van het verwarmingssysteem dat je in huis gebruikt. Wanneer je verwarmt met een cv-ketel op gas ligt de terugverdientijd tussen de 4 en 5 jaar. Bij een warmtepomp op elektriciteit kun je de investering in spouwmuurisolatie terugverdienen na zo’n 2 jaar. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de energieprijzen die kunnen veranderen.

besparing spouwmuurisolatie

Isolatiebedrijf inschakelen voor de beste spouwmuurisolatie besparing

Veel mensen schakelen een isolatiebedrijf in voor spouwmuurisolatie, zodat ze verzekerd zijn van een optimale besparing en terugverdientijd. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf te isoleren in een poging kosten te besparen, kan dit uiteindelijk leiden tot minder efficiënte resultaten en mogelijke problemen. Een professional heeft de juiste apparatuur en kennis om de klus correct uit te voeren, wat resulteert in een hogere energiebesparing en een snellere terugverdientijd.

Is het isoleren van de spouwmuur nog interessant?

Spouwmuurisolatie is zeker nog interessant, aangezien het een relatief goedkope investering is ten opzichte van andere vormen van isolatie en je er aanzienlijk mee kunt besparen op je energiekosten. Bovendien profiteer je van een verhoogd wooncomfort. Laat je hierover adviseren door een isolatiebedrijf, zodat je de juiste vorm van isolatie toepast in jouw woning.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de vloer die geïsoleerd zou moeten worden van beton of hout?

2*. Is de woning in bezit?

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes