Soorten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een belangrijke factor in het energiezuinig maken van je woning. Het kiezen van het juiste soort isolatiemateriaal kan een aanzienlijk verschil maken in de energie-efficiëntie van je huis en de energiekosten.

spouwmuurisolatie soorten

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

De beste spouwisolatie voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en vorm van je spouwmuur, je budget en je persoonlijke voorkeuren.

EPS parels

EPS parels zijn gemaakt van polystyreen, beter bekend als piepschuim. Ze zijn lichtgewicht en bestaan voor 98% uit lucht en 2% uit kunststof.

EPS parels zijn vooral geschikt voor smallere spouwen die weinig beschadigingen hebben en niet vervuild zijn met resten puin.

Hoge isolatiewaarde

Dit soort isolatie heeft een goede isolatiewaarde. De EPS isolatieparels zijn gemaakt van kunststof, een redelijk goedkoop materiaal.

Daardoor kun je met een relatief goedkope maatregel als EPS parels de isolatie in de spouw flink verbeteren met een lagere energierekening tot gevolg. Bovendien stijgt de waarde van je woning.

soorten spouwmuurisolatie

Makkelijk te plaatsen

Een ander voordeel van EPS parels is dat ze eenvoudig toe te passen zijn. Ze worden namelijk door kleine gaatjes in de spouw geblazen. Na afloop worden deze gaten netjes gedicht.

Dat is met name handig bij een smalle spouw. Smalle spouwen zijn namelijk vaak ontoegankelijk, tenzij je van plan bent ze open te breken.

Wat zijn de beste EPS parels?

Er zijn verschillende soorten EPS parels op de markt, hoe weet je welke soort de beste keuze is? Daar is gelukkig een eenvoudige vuistregel voor.

HR++ EPS glasparels isoleren het beste. Deze parels verhogen het wooncomfort en verlagen de kans op bijvoorbeeld condens.

Geen akoestische isolatie

Een van de nadelen van EPS parels is dat het geen akoestische isolatie geeft. Dat wil zeggen dat geluid van binnen- of buitenaf niet tegengehouden wordt.

Als je op zoek bent naar akoestische isolatie dat geluid van buitenaf beter kan weren zijn er andere soorten spouwmuurisolatie verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld glaswol.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Glaswol isolatie

Glaswol bestaat uit gerecycled glas en wordt in twee verschillende vormen toegepast: in platen of in rollen. Glaswol en steenwol zijn allebei een soort minerale wol, deze isolatiematerialen zijn van natuurlijke producten gemaakt.

Spouwmuren laten isoleren met glaswol is in de praktijk vaak relatief goedkoop, zeker in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie. Knauf Supafil is ook een type glaswol.

soorten spouwmuurisolatie

Isolerende werking

Hoewel glaswol minder goede thermische isolatie-eigenschappen heeft dan bijvoorbeeld PUR, is de isolatiewaarde van glaswol prima.

Bovendien is glaswol uitermate geschikt als akoestische isolatie. Dat is ideaal voor het isoleren van de spouwmuren.

Niet brandbaar

Een groot pluspunt van glaswol is dat het brandwerend werkt. Bij een brand kan spouwmuurisolatie het vuur versnellen, maar dat is bij glaswol niet het geval.

Doordat glaswol niet brandbaar is heeft het zelfs brandklasse A1 gekregen.

Beschermende kleding

Isolatiemateriaal moet vaak op maat gesneden worden voordat het kan worden aangebracht. Glaswol is eenvoudig te snijden, maar daarbij komen wel irriterende glasvezels vrij. Om irritatie te voorkomen is het aan te raden om beschermende kleding te dragen.

Het is belangrijk om je ogen, huid en longen goed te beschermen. Draag daarom een veiligheidsbril, stevige handschoenen en een goed stofmasker.

Glaswol vlokken

Glaswol is niet alleen verkrijgbaar in platen of rollen, maar ook in vlokken. Deze glaswolvlokken kunnen worden ingeblazen en hoeven dus niet op maat gesneden te worden.

Het voordeel daarvan is dat je niet het risico loopt dat je de irriterende vezels aanraakt of inademt.

Rotswol isolatie

Rotswol of rockwool wordt gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente. Het is een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen schimmels, ongedierte en vocht.

Het is brandwerend en biedt een goede bescherming tegen lawaai van buiten de woning. Rotswol is qua prijs vergelijkbaar met glaswol.

soorten spouwmuurisolatie

Geschikt voor nieuwbouw

Rotswol platen worden over het algemeen toegepast bij nieuwbouw. Dat komt doordat deze soort isolatiemateriaal eenvoudiger te plaatsen is wanneer de spouwmuren nog worden opgebouwd.

Een spouwmuur na-isoleren is met rotswol een stuk lastiger. Daarvoor zullen de spouwmuren opengebroken moeten worden. Dat is een hele ingrijpende klus.

Duurzame vorm van isolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie die wat minder belastend zijn voor het milieu. Denk dan bijvoorbeeld aan hennep-, kurk-, cellulose- of rotswolisolatie.

De ecologische aspecten van deze diverse soorten spouwmuurisolatie zorgen ervoor dat de spouwmuurisolatie na gebruik weer netjes verwerkt en gerecycled kunnen worden.

Minerale wol spouwmuurisolatie

Rotswol en glaswol zijn beiden vormen van minerale wol. Een groot voordeel van deze soorten spouwmuurisolatie is dat ze vrijwel onbrandbaar zijn. Met andere woorden, bij een brand in huis versnelt het isolatiemateriaal de brand niet.

Daarnaast is minerale wol over het algemeen goedkoop, duurzaam en ook nog eens volledig te recyclen na gebruik.

PUR schuim

PUR is een kunststof isolatiemateriaal dat in vloeibare vorm in de spouwmuur ingeblazen kan worden. De PUR schuim dringt door in alle hoeken en gaten, waarna het uitzet en hard wordt.

PUR heeft uitstekende isolerende eigenschappen en kan worden gebruikt in smalle spouwmuren.

Weinig ingrijpend

Een spouwmuur isoleren met PUR schuim is vergelijkbaar met het isoleren met bijvoorbeeld EPS parels. Het isoleren met PUR spouwmuurisolatie is weinig ingrijpend en brengt haast geen schade aan de gevel aan.

Deze vorm van spouwmuurisolatie wordt al heel lang toegepast.

soorten spouwmuurisolatie

Is PUR schuim verstandig?

PUR schuim heeft voordelen en nadelen. Wanneer deze spouwmuurisolatie onzorgvuldig geplaatst wordt kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Om die reden is het verstandig om een isolatiespecialist in te schakelen.

Bij het plaatsen wordt er in een standaard voeg een gat van een paar centimeter geboord. Vervolgens wordt de PUR schuim ingespoten. Na het uitharden zijn er geen naden aanwezig en ontstaat een goede afdichting.

Aminotherm

Een minder bekende soort spouwmuurisolatie is aminotherm. Aminotherm is speciaal ontwikkeld voor na-isolatie. Het wordt in een scheerschuimachtige vorm door gaten in de muren gespoten.

Het is een materiaal dat goed isoleert en vocht doorlatend is. Bij de productie van het materiaal worden geen chemische producten gebruikt, zodat aminotherm geen schade aan de gezondheid kan veroorzaken.

Isolatieplaten

Er zijn verschillende materialen waarmee je een spouwmuur kunt isoleren. De meest gekozen soorten spouwmuurisolatie zijn platen, rollen, parels en isolatie in vloeibare vorm.

Isolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen, maar dan moet de spouwmuur nog wel in opbouw zijn. Na-isoleren met isolatieplaten is een stuk ingrijpender.

soorten spouwmuurisolatie

Soorten isolatieplaten vergelijken

Isolatieplaten zijn in allerlei verschillende soorten isolatiematerialen verkrijgbaar. Denk dan onder andere aan platen van PUR, PIR, EPS, XPS, glaswol en steenwol. Alle soorten spouwmuurisolatie hebben eigen voordelen en nadelen.

De platen zijn eenvoudig op maat te snijden en makkelijk te verwerken.

Gespoten isolatie

Het spuiten van de spouw is een techniek die wordt gebruikt bij de isolatie van spouwmuren.

Het is een proces waarbij isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt geïnjecteerd om de thermische prestaties van het gebouw te verbeteren.

Hoe wordt een spouw gespoten?

Het spuiten van een spouw wordt uitgevoerd door gespecialiseerde professionals.

Ze boren eerst kleine gaten in de voegen van de buitenmuur. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal, meestal PUR-schuim, door deze gaatjes in de spouw gespoten.

Het schuim zet uit en vult de hele spouw, waardoor een continue isolatielaag ontstaat. Ten slotte worden de boorgaatjes weer netjes afgedicht.

Voordelen van gespoten isolatie in de muur

Het spuiten van de spouw heeft verschillende voordelen. Het verbetert de energie-efficiëntie van het gebouw, kan in korte tijd worden uitgevoerd en zorgt voor een continue isolatielaag zonder koudebruggen.

Echter, er zijn ook nadelen. Het proces kan rommelig zijn en als het niet correct wordt uitgevoerd, kan het leiden tot problemen met vocht en ventilatie. Bovendien is PUR-schuim duurder dan andere isolatiematerialen.

EPS parels of glaswol muurisolatie

Bij het kiezen van spouwmuurisolatie twijfelen veel mensen tussen EPS parels en glaswol. Welke optie voor jou de beste keuze is zal onder andere afhankelijk zijn van je budget.

EPS parels isoleren over het algemeen net wat beter, maar daar betaal je dan ook meer voor. Met een kleiner budget is glaswol de betere optie.

Wat is de beste isolatie voor een spouwmuur?

Bij het kiezen van de juiste spouw gespoten isolatie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Denk aan de thermische prestaties van het isolatiemateriaal, de kosten, de impact op het milieu en de specifieke behoeften van jouw gebouw.

Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een erkend installateur of isolatiespecialist. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Veelgestelde vragen

Welke spouwmuurisolatie is de beste?

+
De beste keuze qua isolatiemateriaal is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de huidige staat van de spouwmuur. De soort spouwmuurisolatie met de beste prijs-kwaliteitverhouding is EPS parels.

Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

+
De meest gekozen soorten spouwmuurisolatie zijn EPS parels, glaswol, rotswol, steenwol, PUR en PIR. Er zijn ook een heleboel ecologische isolatiematerialen verkrijgbaar, waaronder cellulose, kurkisolatie en hennepisolatie.

Wat is EPS parels?

+
EPS parels zijn kleine bolletjes gemaakt van piepschuim. EPS parels zijn relatief goedkoop en hebben een hoge isolatiewaarde.

Hoe dik moet spouwmuurisolatie zijn?

+
Hoe dik de spouwmuurisolatie moet zijn is afhankelijk van de breedte van de spouw. In een ideale situatie wordt de spouw naadloos geïsoleerd.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes