Oude spouwmuurisolatie verwijderen | Gevolgen vochtige spouw en kosten

De oude spouwmuurisolatie verwijderen en moderne isolatiematerialen gebruiken kan een goede oplossing zijn om geen vochtproblemen en energieverlies te krijgen.

Oude spouwmuurisolatie verwijderen

Gevolgen vochtige spouw

Bij een vochtige spouw wordt de oude glaswol nat en verliest het zijn isolerende werking. Daarom is het noodzakelijk om het isolatiemateriaal te verwijderen en vervangen. Eerst verwijdert de vakman een aantal stenen onderaan de gevel en worden er op tactische plaatsen gaten in de muur geboord. Een zuiginstallatie – de spouw sweep – zuigt het oude isolatiemateriaal uit de muur. Na een grondige schoonmaak is de spouw klaar voor nieuwe spouwmuurisolatie.

Vochtproblemen door verouderde spouwmuurisolatie

Als het isolatiemateriaal na het aanbrengen niet goed op zijn plaats wil blijven zitten, dan ontstaan er na verloop van tijd koudebruggen in de gevel. Dit probleem komt het vaakst voor bij minerale inblaasvlokken (verouderde kwaliteit), deze kunnen door zwaartekracht naar beneden in de spouw zakken. Ook bij UF-schuim dat in de loop der jaren flink verpoederd of gescheurd is kan dit voorkomen.

Oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen

Meestal worden aan de onderkant van de gevel een aantal stenen verwijderd en op slimme plekken in de muur gaten geboord. Vervolgens wordt met een afzuiginstallatie het oude isolatiemateriaal uit de muur gezogen. Dit wordt opgevangen in bigbags.

Onderbroken spouwmuurisolatie

Dit is een erg ongewenste situatie, want koudebruggen kunnen leiden tot vocht- en schimmelplekken op de binnenmuur. Deze plekken komen omdat vochtige lucht in de woning snel wil gaan condenseren op plaatsen waar de muur koud is. Dit zijn vooral de plaatsen waar de spouwmuurisolatie onderbroken is.

Spouwmuur verwijderen

In sommige gevallen is het niet nodig dat de spouwmuurisolatie wordt verwijdert, in dat geval kan je er wel voor kiezen om de spouwmuurisolatie te laten bijvullen. Hierdoor zal de isolatiewaarde weer wat verbeteren.

Controle

Om zeker te weten hoe het zit met je spouwmuurisolatie kun je de spouwmuur zelf op bepaalde plaatsen openmaken. De meeste mensen kiezen voor een specialist hiervoor, je kan hiervoor kijken naar eentje die gecertificeerd is door SKG-IKOB dan heb je meer zekerheid en garantie dat het goed gedaan word. Met een dunne endoscoop wordt de spouw van binnenuit bekeken. Dit instrument wordt ook voor medisch onderzoek wordt in mensen en kan dus zonder veel schade aan te richten een helder antwoord geven.

Spouwmuurisolatie verwijderen

De manier waarop het bestaande isolatiemateriaal moet worden verwijderd, is afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat is aangebracht. Het proces begint meestal met het verwijderen van stenen aan de onderkant van de muur om zakken te creëren. Vervolgens worden op strategische plaatsen gaten in de gevel geboord. Met behulp van een spouwmuurafzuigsysteem wordt het oude isolatiemateriaal uit de muur gezogen. De restanten worden dan in grote zakken verzameld.

Inschakelen van specialisten

Onze specialisten zullen een borescope gebruiken om de spouw volledig te inspecteren tijdens het verwijderingsproces om er zeker van te zijn dat de gehele beschadigde isolatie is verwijderd. Zodra onze specialisten tevreden zijn dat het spouwmuurextractieproces is voltooid, wordt de muur gerepareerd. Vervolgens wordt het werkgebied rondom het pand schoongemaakt om ervoor te zorgen dat het vuil wordt verwijderd.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Uf schuim verwijderen

Het verwijderen van UF-schuim uit de spouwmuur kan een uitdagende taak zijn. Dit komt door de aard van het materiaal dat na verloop van tijd kan verpulveren of scheuren. Gelukkig bestaan er speciale technieken om dit proces te vergemakkelijken.

Hoe ga je te werk?

Ten eerste wordt het UF-schuim gezandstraald waardoor het materiaal verpulverd. Na deze stap kan het UF-schuim eruit gezogen worden. Dit proces vindt plaats door middel van een zogenaamde ‘spouw-sweep‘, een speciaal apparaat ontworpen voor deze taak. Het is essentieel dit proces correct uit te voeren om toekomstige problemen te voorkomen. Daarom wordt aanbevolen om dit proces door een isolatiebedrijf uit te laten voeren. Deze bedrijven hebben de juiste kennis en hulpmiddelen voor het veilig en effectief verwijderen van UF-schuim.

spouwmuurisolatie verwijderen

Eps parels verwijderen

Het verwijderen van EPS parels, gemaakt van expandeerbaar polystyreen, uit de spouwmuur vraagt om een specifieke aanpak. Deze lichtgewicht parels kunnen gemakkelijk hun weg vinden in de kieren van de spouwmuren, maar vereisen een grondige verwijderingsprocedure om ervoor te zorgen dat er geen resten achterblijven. 

Afzuiginstallatie

Net als bij andere soorten isolatiematerialen, wordt het verwijderen van EPS parels uitgevoerd met behulp van een grote afzuiginstallatie. Eerst worden enkele gevelstenen verwijderd om toegang te krijgen tot de spouw. Vervolgens worden de EPS parels uit de muur gezogen.

Specialist inschakelen

Let op, dit proces vereist precisie en ervaring. Het wordt sterk aangeraden om deze taak over te laten aan een specialist in spouwmuurisolatie. Zij hebben de juiste apparatuur en kennis om dit veilig en effectief te doen, zodat uiteindelijk een schone en klaar te vullen spouwmuur overblijft.

Glaswol verwijderen

Het verwijderen van glaswol uit de spouwmuur is een proces dat veel zorg en aandacht vereist. Hoewel het misschien eenvoudig klinkt, zijn er verschillende stappen die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de klus correct wordt uitgevoerd. Allereerst is het belangrijk om te weten dat glaswol onder hoge druk uit de spouw wordt gezogen. Het oude isolatiemateriaal wordt dan verzameld en op de juiste manier afgevoerd.

Kosten van glaswol verwijderen

Het verwijderen van glaswol kan een kostbare onderneming zijn en de prijs is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat moet worden verwijderd. Het is raadzaam om dit proces over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief wordt uitgevoerd.

Kosten in 2023

De kosten van spouwmuurisolatie verwijderen zijn toch een lastig iets om te bepalen. De prijs heeft een startprijs vanaf circa € 35 per m². De exacte prijs is afhankelijk van de hoeveelheid van de gevel en of deze makkelijk bereikbaar is. Daarnaast is ook de materiaalsoort die verwijdert moet worden belangrijk. Wat we natuurlijk niet mogen vergeten is dat je je geld kan terug verdienen nadat de isolatie ervoor zorgt dat je minder stookkosten hebt, laat staan de vochtproblemen die nu opgelost zouden kunnen zijn.

Spouwmuur opnieuw isoleren

Een van de cruciale stappen bij het opnieuw isoleren van een spouwmuur is het kiezen van het nieuwe isolatiemateriaal. Het is essentieel om te kiezen voor een modern isolatiemateriaal dat voldoet aan de huidige eisen. Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie beschikbaar op de markt. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de isolatiewaarde, de kosten en de duurzaamheid van het materiaal.

Types isolatiemateriaal

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de nieuwe spouwmuurisolatie, elk type isolatiemateriaal heeft zijn eigen specifieke voordelen en nadelen. Het is belangrijk om te kiezen voor het materiaal dat het beste past bij je woning en je budget.:

  • EPS parels: dit zijn lichtgewicht parels die gemakkelijk hun weg vinden in de kieren van de spouwmuren.
  • UF schuim: dit materiaal wordt in de spouwmuur gespoten en expandeert om alle ruimtes op te vullen. 
  • Glaswol: glaswol wordt in vlokken in de spouwmuur geblazen en zorgt voor een goede thermische isolatie.

Spouwmuurisolatie bijvullen

Bij het aanvullen van spouwmuurisolatie wordt extra isolatiemateriaal toegevoegd aan de bestaande isolatie in de spouwmuur. Dit is een praktische optie als de originele isolatie nog grotendeels intact is, maar op sommige plekken is verslechterd of verzakt.

Soorten voor het bijvullen

Bijvullen kan met verschillende soorten isolatiematerialen, zoals EPS parels of glaswol, afhankelijk van het originele isolatiemateriaal. Het proces van bijvullen is relatief snel en kan voor aanzienlijke energiebesparing zorgen, terwijl de kosten lager zijn dan bij het volledig verwijderen en vervangen van de isolatie.

Isolatiespecialist

Echter, het bijvullen van spouwmuurisolatie is niet altijd mogelijk of de meest effectieve oplossing. Dit hangt af van de staat van de bestaande isolatie en het type isolatiemateriaal dat oorspronkelijk is gebruikt. Een isolatiespecialist kan adviseren over de meest geschikte aanpak voor je situatie.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn huis spouwmuurisolatie heeft?

+
Wanneer je een open ruimte ziet tussen de binnenmuur en de gevel, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt. Ook kan het helpen om op de bouwtekeningen te kijken.

Wat kost spouwmuurisolatie verwijderen?

+
Spouwmuurisolatie kost gemiddeld tussen de € 1000 en € 2000 per woning, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Hoe lang gaat spouwmuur isolatie mee?

+
Spouwmuurisolatie gaat levenslang mee, net zo lang als dat de woning zal staan.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes