Heb ik een spouwmuur? | Warmteverlies verminderen

Als je overweegt om je woning te isoleren, is het belangrijk om te weten of je een spouwmuur hebt. Deze spouwmuur kan worden geïsoleerd om warmteverlies te verminderen.

heb ik een spouwmuur?

Hoe kom je erachter of je een spouwmuur hebt?

De aanwezigheid van een spouwmuur herkennen kan lastig zijn, vooral als je geen bouwtekeningen van je woning hebt. Een paar manieren om te achterhalen of je een spouwmuur hebt zijn:

 • Bouwtekeningen bekijken: Als je geluk hebt, kun je bouwtekeningen van je woning verkrijgen bij het gemeentearchief of bij de vorige eigenaar. Deze tekeningen geven gedetailleerde informatie over de constructie van je huis, inclusief de aanwezigheid van een spouwmuur
 • Kijk naar de buitenmuur: Soms kun je aan de buitenkant van je woning aanwijzingen vinden, namelijk door verschillende muurlagen. Als je bijvoorbeeld bij een deuropening of raamkozijn een dikker gedeelte van de muur ziet, kan dit wijzen op de aanwezigheid van een spouwmuur.
 • Vraag een professional: Als je nog steeds twijfelt, kun je een professionele isolatiespecialist raadplegen. Zij hebben ervaring en expertise in het herkennen van spouwmuren en kunnen een inspectie uitvoeren.

Heb ik een spouwmuur?

Wil je zelf al kijken of je een spouwmuur hebt? Dan zijn er ook mogelijkheden. Zo kun je gaten in de buitenmuur boren, en als de boor meteen doorschiet dan heb je een spouw. Het is dan wel goed als je enige kennis hebt, om onnodige gaten en beschadigingen in de muur te voorkomen.

Hoe weet je of je spouwmuur geïsoleerd is?

Een vakman kan een klein gaatje maken in je buitenmuur, waarna er vervolgens een kleine camera door het gaatje heengaat. Deze camera filmt dan de binnenkant van je spouw waardoor hij direct kan zien of er al isolatie is geplaatst. Ook controleer je hiermee de dikte van de muren waarmee de woning gebouwd is.

Welke woningen hebben spouwmuurisolatie?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle woningen een spouwmuur hebben. Sommige oudere huizen en woningen in bepaalde gebieden zijn mogelijk gebouwd zonder spouw, en hebben dus ook geen spouwmuurisolatie. Als je geen spouwmuur hebt, zijn er nog steeds andere isolatiemethoden beschikbaar, zoals buitengevelisolatie of isolatie aan de binnenkant van de woning.

Professionele aannemer in huis halen

Raadpleeg altijd een professionele isolatiespecialist om een inspectie uit te voeren en de meest geschikte isolatiemethode voor jouw woning te bepalen. Ze kunnen je adviseren over de beste aanpak en een offerte opstellen op basis van je specifieke situatie.

Spouwmuren isoleren

Het herkennen van een spouwmuur is belangrijk als je overweegt om je woning te isoleren. Door verschillende onderdelen te gebruiken, zoals het bouwjaar, de muurdikte en het bakstenen patroon, kun je een idee krijgen of je een spouwmuur hebt. Als je een spouwmuur hebt, kun je gebruik maken van spouwmuurisolatie om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Na-isoleren van de spouw

Als je erachter ben gekomen dat je een spouwmuur hebt en deze gaat isoleren, spreken we van na-isoleren. Bij het na-isoleren van een spouwmuur zijn er verschillende aandachtspunten:

 • Droogtijd: Na het isoleren van de spouwmuur is er een bepaalde droogtijd nodig voordat het isolatiemateriaal volledig is uitgehard. Dit kan verschillen, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de weersomstandigheden.
 • Controle en onderhoud: Het is aan te raden om regelmatig de staat van de geïsoleerde spouwmuur te controleren. Controleer op eventuele beschadigingen, vochtproblemen of andere problemen.
 • Ventilatie: Hoewel spouwmuurisolatie helpt om warmteverlies te verminderen, is goede ventilatie nog steeds essentieel voor een fijne temperatuur binnen. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn, zoals ventilatieroosters of mechanische ventilatiesystemen, om verse lucht aan te voeren en vochtige lucht af te voeren.
voordelen spouwmuur

Voordelen geïsoleerde spouwmuur

Een geïsoleerde spouwmuur biedt verschillende voordelen voor je woning. Enkele voordelen die bij een spouwmuur aanwezig zijn, zijn:

 • Energie-efficiëntie: Het isoleren van de spouwmuur helpt warmteverlies te verminderen, waardoor je huis minder afhankelijk wordt van een verwarming of airco. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en dus voor lagere energiekosten.
 • Thermisch comfort: Een geïsoleerde spouwmuur voorkomt koude en tochtige plekken in je huis, waardoor een gelijkmatige en comfortabele binnentemperatuur wordt behouden. Je zult minder last hebben van koude muren en temperatuurschommelingen.
 • Geluidsisolatie: Spouwmuurisolatie heeft ook geluidswerende eigenschappen. Het kan helpen om geluid van buiten naar binnen en tussen verschillende ruimtes in je huis te verminderen, wat zorgt voor een rustigere leefomgeving.
 • Milieuvriendelijk: Door je spouwmuur te isoleren, verminder je het energieverbruik van je woning. Dit draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en helpt het milieu te beschermen.
 • Verhoogde waarde van je woning: Een geïsoleerde spouwmuur is een waardevolle eigenschap voor potentiële kopers. Het verbetert de energieprestaties van je woning en kan de verkoopwaarde verhogen.

Nadelen van spouwmuurisolatie

Helaas brengt spouwmuurisolatie ook enkele nadelen met zich mee. Denk hierbij aan de aanwezigheid van vleermuizen in de spouw, niet elke woning is geschikt en de kosten voor spouwmuurisolatie kunnen flink oplopen.

Conclusie: dikte, tekening en bouwjaar controleren

Het herkennen van een spouwmuur en het isoleren ervan is een belangrijk stap van het verbeteren van de energie-efficiëntie en het comfort van je huis. Er zijn verschillende manieren om te controleren of jouw huis een spouw heeft, bijvoorbeeld door naar de tekening van de muren te kijken, het bouwjaar van de woning te achterhalen en de dikte van de muur te controleren. Door de juiste stappen te nemen, kun je de isolatie van je spouwmuur op een goede manier laten uitvoeren en profiteren van de voordelen die het met zich meebrengt.

Verschillende offertes

Het verkrijgen van offertes van ervaren isolatiespecialisten is essentieel om het isolatieproces effectief te laten verlopen. Ze kunnen je adviseren over de beste isolatiematerialen en technieken die geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of mijn huis een spouwmuur heeft?

+
De makkelijkste manier om dit te zien, is om de bouwplannen te controleren. Ook kun je naar de buitenmuur kijken of een expert inschakelen.

Hoe weet je of er spouwmuur is?

+
Wanneer de muur dikker is dan 24 centimeter, dan is de kans aanwezig dat er een spouwmuur is. Muren die minder dik zijn dan 20 centimeter hebben sowieso geen spouw.

Heeft ieder huis een spouwmuur?

+
Nee, want pas vanaf 1960 werd dit verplicht. Woningen die dus vóór 1960 zijn gebouwd hebben doorgaans geen spouw.

Hoe kan ik zien of ik spouwmuurisolatie heb?

+
Dit wordt gedaan door gebruik te maken van een camera of door het controleren van de bouwplannen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes