Spouwmuur zelf isoleren | Doe het zelven of toch een vakman?

Spouwmuur isolatie zelf doen is een uitdagende maar haalbare taak voor de ervaren doe-het-zelver. We bespreken wat een spouwmuur is, hoe je zelf spouwmuurisolatie kunt aanbrengen en wat PUR precies is.

zelf een spouwmuur isoleren

Kan ik spouwmuurisolatie zelf aanbrengen?

Het zelfstandig isoleren van een spouwmuur is een technisch uitdagende taak die specifieke kennis vereist. Als doe-het-zelver kan het verleidelijk zijn om deze klus zelf op te pakken, maar het is essentieel om te beseffen dat het een complex proces kan zijn. Het gaat niet alleen om het isoleren van de spouwmuur, maar ook om het nauwkeurig meten en het correct gebruiken van gespecialiseerde apparatuur zoals een endoscoop voor het inspecteren van de spouw en een machine om het gekozen isolatiemateriaal, zoals EPS parels, in de spouwmuur te blazen.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld variëren de kosten tussen € 20 en € 30 per vierkante meter, exclusief btw. Voor een gemiddelde halfopen woning met een oppervlakte van 107 m², komt dit neer op een totale kost tussen € 2.140 en € 3.210. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze kosten een indicatie zijn en kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de isolatieklus, de bereikbaarheid van de spouwmuur en eventuele bijkomende werkzaamheden. De investering zal echter snel leiden tot aanzienlijke besparingen met spouwmuurisolatie op je energierekening en een verbeterd thermisch comfort in je woning, waardoor het een waardevolle investering is op de lange termijn.

Hoeveel kost PUR?

De prijs van PUR-schuim, een van de meest thermisch isolerende materialen, ligt gemiddeld tussen € 25 en € 30 per vierkante meter. Hoewel het duurder is dan andere opties, is het een uitstekende keuze voor smalle of vervuilde spouwmuren vanwege zijn hoge isolatiewaarde en het vermogen om kleine kiertjes en gaten volledig op te vullen. Binnen enkele jaren heb je het geld terugverdiend door je lagere energierekening!

Hoeveel kost EPS?

EPS-parels, aan de andere kant, kosten gemiddeld tussen € 20 en € 25 per vierkante meter. Ze hebben een hoge isolatiewaarde, groot vulvermogen en zijn ecologisch verantwoord. EPS-parels worden ingespoten in combinatie met een zachte lijm zodat ze goed aan elkaar hechten en niet kunnen wegwaaien of inzakken. Deze isolatiematerialen zijn beschikbaar bij de meeste bouwmarkten!

Isolatie laten aanbrengen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Vochtproblemen voorkomen door verkeerde installatie van de spouwmuren

Bij het zelf aanbrengen van spouwmuurisolatie is het van cruciaal belang om een goed begrip te hebben van bouwtechnieken en de isolatiewaarde van de gebruikte materialen. Het is belangrijk om te voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan door foutieve plaatsing of ondeskundig gebruik van de apparatuur. Het is ook essentieel om te controleren of de spouwmuur in goede staat is voordat je begint met het isoleren. Een vervuilde spouw of een te smalle spouw kan problemen veroorzaken.

Spouwmuurisolatie toepassen

Het toepassen van een spouwmuurconstructie is dus een slimme keuze voor woningen die willen profiteren van een betere energie-efficiëntie, vochtregulatie en geluidsisolatie, zoals de geluidsisolatie in de spouwmuur.

Doe het zelven of toch een vakman?

Hoewel veel mensen denken dat ze zelf hun spouwmuur kunnen isoleren, is het soms beter om de klus over te laten aan een isolatiespecialist of vakman. Dit kan vooral het geval zijn bij een vrijstaande woning met geglazuurde stenen of bij een spouwmuur die al geïsoleerd is en na geïsoleerd moet worden.

Overwegingen

Twijfel je nog tussen het zelf aanpakken van de spouwmuurisolatie of het inschakelen van een vakkundige installateur? Overweeg dan de volgende voor- en nadelen van spouwmuurisolatie om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.

De voordelen en nadelen van zelf spouwmuurisolatie aanbrengen

 • Kostenbesparing: Door het werk zelf te doen, kun je de kosten van een vakman vermijden. Wel moet je dan zelf het materiaal huren.
 • Flexibiliteit: Je kunt het project in je eigen tempo en op je eigen schema uitvoeren.
 • Tijdrovend: Het proces kan veel tijd in beslag nemen, vooral als je niet bekend bent met de taak.
 • Risico op fouten: Bij ondeskundig gebruik kan het leiden tot problemen zoals ongelijkmatige isolatie, vochtproblemen en zelfs structurele schade aan de muur.
 • Vereist technische kennis en vaardigheden: Het is essentieel om grondig onderzoek te doen en te zorgen voor de juiste training en voorbereiding voordat je besluit om zelf spouwmuurisolatie aan te brengen.

Spouwmuur laten isoleren?

Het financiële voordeel dat je zou kunnen behalen door de arbeidskosten van een professionele isolatiespecialist uit te sparen, weegt vaak niet op tegen de mogelijke nadelen van het zelf isoleren van je gevel of spouwmuur. Het inhuren van een ervaren vakman kan resulteren in een nauwkeurige en snelle uitvoering van de klus, wat uiteindelijk kan leiden tot lagere arbeidskosten (vooral als je in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief). Het is belangrijk om de risico’s van doe-het-zelven, zoals foutieve plaatsing en onvolledige vulling van de spouwmuur, in overweging te nemen en te beslissen of het de investering in een professionele isolatiespecialist waard is.

Welk materiaal kies ik best om zelf mijn spouwmuur te isoleren?

De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, waaronder de breedte van de smalle spouwisolatie en de grootte van de voegen in de muur. Zowel EPS-parels als PUR-schuim kunnen worden gebruikt bij spouwen met een minimale dikte van 3 cm. Als de buitenmuur smalle voegen heeft, is het raadzaam om te opteren voor PUR-spuitisolatie. Dit komt doordat het inbrengen van dit materiaal een kleinere boordiameter vereist in vergelijking met EPS-parels. Deze methode kan bovendien ook worden toegepast als spuitisolatie voor het dak.

Eps parels of pur schuim aanbrengen?

Het is belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen om een effectieve en duurzame isolatielaag in de spouwmuur te creëren. EPS-parels bieden uitstekende isolatiewaarde en hebben een groot vulvermogen. PUR-schuim daarentegen heeft een hoge isolatiewaarde en kan naadloos worden aangebracht, waardoor warmtelekken worden voorkomen. Door rekening te houden met de specifieke kenmerken van jouw spouwmuur en voegen, kun je de juiste keuze maken tussen EPS-parels en PUR-schuim voor een beste isolatieprestatie. Zelf spouwmuur isoleren met korrels is dus een goede optie wanneer je goed weet wat je wilt.

Wat is PUR?

Polyurethaan, beter bekend als PUR, is een type kunststof dat vaak wordt gebruikt in spouwmuurisolatie. Het is een schuimachtig materiaal dat goede isolerende eigenschappen heeft. PUR wordt in de spouwmuren gespoten, waar het uitzet en een naadloze isolatielaag vormt. Het is waterafstotend, wat betekent dat het helpt om vochtproblemen te voorkomen.

De voordelen en nadelen van PUR voor spouwmuurisolatie

 • Uitstekende isolatiewaarde: PUR heeft een van de hoogste R-waarden van alle isolatiematerialen, wat betekent dat het zeer effectief is in het voorkomen van warmteverlies.
 • Naadloze isolatie: Omdat PUR uitzet om de spouw volledig te vullen, zijn er geen gaten of kieren waar warmte kan ontsnappen.
 • Waterafstotend: PUR helpt om vochtproblemen te voorkomen, wat de levensduur van je muren kan verlengen.

Nadelen van het gebruik van PUR voor spouwmuurisolatie:

 • Kan duurder zijn: In vergelijking met andere isolatiematerialen kan PUR duurder zijn.
 • Vereist professionele installatie: Het aanbrengen van PUR vereist speciale apparatuur en technische kennis, wat betekent dat het meestal niet geschikt is voor doe-het-zelf projecten.
 • Mogelijke gezondheidsrisico’s: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor de chemicaliën die in PUR worden gebruikt. Het is raadzaam om een professional in te huren die weet hoe hij met deze materialen moet omgaan om blootstelling te voorkomen en correcte uitvoering te garanderen.

Spouw isolatiewaarde verbeteren

Het isoleren van je eigen spouwmuur kan een bevredigend en kostenbesparend project zijn. Maar is het de moeite waard om een inblaasmachine te huren en zelf met isolatiemateriaal aan de slag te gaan, of kun je beter een vakman inschakelen? Welk isolatiemateriaal is het beste voor jouw situatie?

Hoeveel graden scheelt spouwmuur isolatie?

Het exacte aantal graden dat spouwmuurisolatie scheelt, varieert en hangt af van verschillende factoren, waaronder de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag en de buitentemperatuur. Desalniettemin, volgens het Duurzaam Bouwloket kan de temperatuurverbetering op de binnenmuur na het aanbrengen van spouwmuurisolatie gemiddeld 1,5 à 2,5 graden Celsius bedragen. Dit zal bijdragen tot een comfortabeler binnenklimaat en een vermindering van het energieverbruik.

Is elk huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Niet elk huis is inderdaad geschikt voor spouwmuurisolatie. Huizen gebouwd voor 1920 hebben vaak geen spouwmuur en zijn daarom niet geschikt voor deze vorm van isolatie. Echter, woningen gebouwd tussen 1920 en 1975, waarbij de spouwmuur tijdens de bouw niet is geïsoleerd, zijn juist zeer geschikt voor spouwmuurisolatie. De spouw van deze woningen is vaak tussen de 4 en 6 centimeter. Huizen gebouwd na 1975 zijn vaak al voorzien van isolatie, en zijn daarom minder geschikt om na te isoleren. Het is dus belangrijk om het bouwjaar van je woning te weten voordat je besluit om spouwmuurisolatie toe te passen.

Zelf spouwmuur isoleren

Hoe zelf spouwmuur isoleren?

Het zelf isoleren van een spouwmuur is een uitdagende taak, maar met de juiste voorbereiding en zorgvuldigheid is het voor de ervaren vakman zeker mogelijk. Hier zijn de basisstappen die je moet volgen:

 • Inspectie: Controleer eerst de staat van je spouwmuur. Dit kan gedaan worden met behulp van een endoscoop camera. Zorg ervoor dat de muur in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:
 • Spouwbreedte: De spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) moet breed genoeg zijn om de isolatie te kunnen plaatsen. De minimale breedte is meestal ongeveer 5 cm.
 • Muurconditie: De muur moet in goede staat zijn, zonder grote scheuren of structurele problemen. Eventuele beschadigingen moeten vooraf worden gerepareerd.
 • Vochtproblemen: De muur mag geen vochtproblemen hebben. Vocht in de muur kan leiden tot schimmelvorming en andere problemen, en kan de effectiviteit van de isolatie verminderen.
 • Ventilatie: Een belangrijk aspect van de spouwmuurisolatie is de ventilatie. Als de ventilatie in de spouw niet op orde is kan je last krijgen van vochtproblemen
 • Geen vervuiling in de spouw: De spouw moet vrij zijn van puin en andere vervuiling. Dit kan de effectiviteit van de isolatie verminderen en kan ook leiden tot vochtproblemen.
 • Geen oude isolatie: Als er al oude, ineffectieve isolatie in de spouw aanwezig is, moet deze eerst worden verwijderd voordat nieuwe isolatie kan worden geplaatst.
 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Dit kan onder andere een boormachine, isolatiemateriaal, en een inblaasmachine zijn.
 • Boren: Boor gaten in de buitenmuur volgens een specifiek patroon. Dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal gelijkmatig kan worden verdeeld.
 • Isoleren: Gebruik een inblaasmachine om het isolatiemateriaal in de spouw te blazen. Zorg ervoor dat de spouw volledig gevuld is.
 • Afwerking: Vul de boorgaten op en maak de muur schoon. Controleer het werk om er zeker van te zijn dat de isolatie correct is aangebracht.

Veelvoorkomende fouten en hoe deze te vermijden

Bij het zelf isoleren van een spouwmuur kunnen er verschillende fouten optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt voorkomen:

 • Onvoldoende inspectie: Zorg ervoor dat je de spouwmuur grondig inspecteert voordat je begint met isoleren. Eventuele problemen zoals vocht of puin in de spouw kunnen de effectiviteit van de isolatie verminderen.
 • Verkeerd boorpatroon: Het is belangrijk om het juiste boorpatroon te volgen om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal gelijkmatig wordt verdeeld.
 • Onvolledige vulling: Zorg ervoor dat de spouw volledig gevuld is met isolatiemateriaal. Een onvolledige vulling kan leiden tot ongelijkmatige isolatie en warmteverlies.
 • Slechte afwerking: Zorg ervoor dat je de boorgaten correct opvult en de muur schoonmaakt na het isoleren. Dit helpt om de integriteit van de muur te behouden en voorkomt toekomstige problemen.

Veel gestelde vragen

Kun je zelf een spouwmuur isoleren?

+
Het zelfstandig isoleren van een spouwmuur is een technisch uitdagende taak die specifieke kennis vereist. Het is dus eigenlijk af te raden om het zelf te doen.

Is spouwmuur na isoleren nog interessant?

+
Een groot voordeel van spouwmuurisolatie is dat je flink kan besparen op stookkosten. Het is dus een goede investering om je spouw muur te isoleren.

Heeft het zin om een oud huis te isoleren?

+
Oude huizen zijn vaak niet goed geïsoleerd en verliezen vaak een hoop warmte. Een oud huis isoleren is daarom zeker aan te raden.

Welke isolatie heeft het meeste effect?

+
Vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie en de dakisolatie zijn belangrijk maar spouwmuurisolatie levert het hoogste rendement op.

Offerte voor isolatie

Wil jij besparen op je energierekening? Vraag hier gratis en vrijblijvend spouwmuurisolatie offertes aan en bespaar.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes