Dak spuitisolatie | Populaire methode om een huis te isoleren

Het isoleren van daken is een cruciale stap om energie-efficiëntie te bevorderen en het comfort in gebouwen te verbeteren. Een innovatieve methode die steeds populairder wordt, is spuitisolatie voor daken.

Spuitisolatie dak

Wat is spuitisolatie voor daken?

Spuitisolatie voor daken, ook bekend als spuitschuimisolatie, is een methode waarbij een isolerend schuim rechtstreeks op het dakoppervlak wordt aangebracht. Het schuim wordt gespoten als vloeistof en zet vervolgens uit tot een solide materiaal dat het dak bedekt en isoleert.

Hoge isolatiewaarde

Een van de belangrijkste kenmerken van spuitisolatie met PUR-schuim is de hoge isolatiewaarde ervan. PUR-schuim is een goed isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn hoge prestaties als we kijken hoe goed de warmte of juist de kou vastgehouden wordt. Purschuim isolatie is hierdoor een welbekende keuze voor het dak isoleren, bijvoorbeeld door middel van pur platen. Dakisolatie is er in verschillende vormen en maten, waardoor het op verschillende manieren kan worden toegepast.

Voordelen dak spuitisolatie

Je dak isoleren door middel van een spuitisolatie heeft verschillende voordelen, denk hierbij aan:

1.Naadloze afdichting
Spuitisolatie vult alle kleine openingen, kieren en oneffenheden, waardoor een naadloze isolatielaag ontstaat. Dit minimaliseert warmte- en luchtverlies, wat resulteert in een hogere energie-efficiëntie.

2.Uitstekende isolerende eigenschappen
Spuitisolatie biedt een hoge isolatiewaarde per dikte. Hierdoor kan een goede isolatie worden bereikt met een dunne laag, wat vooral handig is bij beperkte ruimte op daken.

3.Waterdichting
De spuitisolatie kan een waterdichte barrière vormen, waardoor lekkages worden voorkomen en het dak beschermd wordt tegen vochtproblemen.

4.Duurzaamheid
Spuitisolatie is duurzaam en bestand tegen schimmelgroei, rot en ongedierte. Het heeft een lange levensduur en vereist over het algemeen weinig onderhoud.

5.Snelle installatie
Spuitisolatie kan relatief snel worden aangebracht in vergelijking met traditionele isolatiemethoden. Dit kan de installatietijd verkorten.

Nadelen spuitisolatie isolatiemateriaal

Echter heeft spuitisolatie ook enkele nadelen. De voornaamste nadelen zijn de volgende:

1.Installatievereisten
Het aanbrengen van spuitisolatie vereist vaardigheid en ervaring. Een slechte installatie kan leiden tot problemen zoals ongelijke verdeling van het schuim, luchtbellen of hechtingsproblemen. Dit benadrukt het belang van het inhuren van een ervaren en professioneel bedrijf voor de installatie.

2.Geur en uithardingstijd
Sommige typen spuitisolatie kunnen een sterke geur hebben tijdens het aanbrengen, hoewel deze geur meestal binnen enkele dagen verdwijnt. Ook kan het enige tijd duren voordat het schuim volledig uithardt, waardoor je beperkt kunt worden in het gebruik van een ruimte.

3.Mogelijke uitdagingen bij reparatie
In geval van reparaties of aanpassingen aan het dak, kan het lastig zijn om de spuitisolatie te verwijderen of repareren zonder het hele systeem aan te tasten. Dit kan de reparatiekosten ook verhogen.

4.Brandveiligheid 
Niet alle soorten spuitisolatie hebben dezelfde brandwerende eigenschappen. Sommige soorten kunnen ontvlambaar zijn of bijdragen aan brandverspreiding als ze niet correct worden behandeld. Het is essentieel om schuim te kiezen dat aan de lokale brandveiligheidsvoorschrift.

5.Mogelijkheid tot krimp of uitbreiding
In sommige gevallen kan spuitisolatie na verloop van tijd krimpen of uitzetten. Dit kan leiden tot scheuren of vervormingen in het dakoppervlak. Dit kan gebeuren als gevolg van veranderingen in temperatuur, vochtigheid of andere omgevingsfactoren.

ecowool isolatie

Soorten dak spuitisolatie

Hierboven hebben we de voor- en nadelen van dak spuitisolatie in het algemeen behandeld, maar er bestaan verschillende soorten spuitisolatie voor je dak. Deze zullen we nu verder toelichten. Dit zijn de soorten spuitisolatie:

1.Polyrethaanschuim (PUR)
Dit type isolatie biedt uitstekende isolerende eigenschappen en heeft een hoge R-waarde per inch dikte. Dit betekent dat het erg goed warmte kan vasthouden en koude lucht buiten kan houden. Het wordt gespoten als vloeistof die uitzet en vervolgens uithardt tot een stevig schuim. PUR-schuim kan een open of gesloten cel zijn, waarbij een gesloten cel PUR een betere vochtsbestendigheid biedt.

2.Polystyreenschuim (EPS en XPS)
Expanded Polystyrene (EPS) en Extruded Polystyrene (XPS) zijn beide vormen van polystyreenschuim. EPS is licht van gewicht en heeft goede isolerende eigenschappen, maar kan gevoelig zijn voor vochtindringing. XPS is vochtbestendiger en heeft een hogere druksterkte dan EPS, wat het geschikt maakt voor bepaalde toepassingen.

3.Glasvezelschuim
Dit type schuimisolatie wordt gemaakt van glasvezels en biedt goede thermische isolatie. Het kan worden gebruikt voor daken, maar wordt minder vaak gebruikt dan andere toepassingen vanwege de potentiële gevoeligheid voor vocht en de behoefte aan een goede luchtdichting.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Pur schuim isolatie

De meest voorkomende vorm van dak spuitisolatie in veel moderne toepassingen is polyurethaanschuim (PUR). Het wordt vaak gebruikt vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen, veelzijdigheid en efficiëntie bij het afdichten van kleine openingen en kieren. Polyurethaanschuim wordt aangebracht als een vloeistof die vervolgens uitzet en uithardt tot een stevig schuim. Het biedt een goede thermische isolatie met een hoge R-waarde per inch dikte en creëert een naadloze barrière die warmteoverdracht en luchtinfiltratie minimaliseert.

Zolder isoleren met purschuim dakisolatie

Het isoleren van een zolder met polyurethaanschuim (PUR) kan een effectieve manier zijn om een goede thermische isolatie te bereiken. Zorg voor het aanbrengen dat de zolder schoon en vrij is van stof, vuil en vocht. Bovendien heb je bij het aanbrengen van de pur aandacht voor de spuitmethode, luchtlekken en de juiste ventilatie. Alle openingen, kieren en spleten moeten worden afgedicht om luchtlekken te minimaliseren. Ook moeten eventuele ventilatieopeningen niet geblokkeerd worden tijdens het isoleren.

Wat kost spuit isolatie per m2? (Prijs pur dakisolatie en glaswol)

De kosten van dak spuitisolatie zijn afhankelijk van de soort isolatie. Zo heeft purschuim per m² een prijs tussen de € 25 en € 30 inclusief btw. Anderzijds betaal je voor dakisolatie van glaswol je tussen de € 12 en € 20 per m² inclusief btw.

Kosten isolatie reinigen of verwijderen

Wanneer je je dakisolatie wil laten reinigen of verwijderen, komen daar ook kosten bij kijken. Voor het reinigen betaal je een prijs tussen de € 25 en € 40 inclusief btw en voor het verwijderen moet je denken aan een prijs van € 25 tot € 35 inclusief btw.

Wat kost spuitschuim isolatie met subsidie?

De kosten kunnen uiteindelijk wat verlagen omdat je in sommige gevallen recht hebt op ISDE subsidie. Dit is het geval wanneer je een bestaand dak laat isoleren, je minimaal 20 m² van het bestaande dak isoleert en wanneer het isolatiemateriaal beschikt over een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 ² K/w of hoger.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes