Schuin dak isoleren | Beste isolatie voor hellend dak

Door het dak kan veel warmte verloren gaan. Een goede dakisolatie kan een groot verschil maken voor de uiteindelijke energierekening. Een schuin dak heeft een andere aanpak nodig dan een plat dak.

schuin dak isoleren

Voordelen van het schuine dak isoleren

Goede dakisolatie kan een groot verschil maken. Bij slechte isolatie kan tot wel 30% van de energie verloren gaan door het dak. Hierdoor kan het isoleren of na-isoleren van een schuin dak een groot verschil maken op de energierekening.

Een hellend dak isoleren kan op twee verschillende manieren. Het kan vanuit de binnenkant of vanaf de buitenkant. Als alternatief kan je ook de zoldervloer isoleren. Wat de beste keuze is hangt af van je prioriteiten, de omstandigheden, het beschikbare budget en de constructie van het dak.

Dakisolatie binnenzijde of buitenzijde

Een goed geïsoleerd dak kan voor een waardevermeerdering van de woning zorgen. Je krijgt een prettig woonklimaat in huis. In de zomer zal het minder snel opwarmen en in de winter zal het huis minder snel afkoelen. Ook verminder je met goede isolatie de kans op vochtproblemen en zorg je voor een lagere CO² uitstoot. Ook met het dak van de garage isoleren kun je veel winst maken wanneer je het dak van je woning al hebt aangepakt.

Methoden van een schuin dak isoleren

Een schuin dak isoleren kan op twee verschillende manieren. Het isolatiemateriaal kan vanaf de buitenzijde of vanaf de binnenzijde aangebracht worden. Je kan ook kiezen voor isolatie van de zoldervloer. Dit is goedkoper dan de isolatie van een schuin dak zelf en kan, afhankelijk van je wensen en de situatie, ook een goede keuze zijn. Wat het beste is hangt af van de constructie van het dak.

Schuin dak van binnenkant isoleren

Een schuin dak isoleren via de binnenzijde is de meest gekozen methode. Hoewel het voor minder effectieve dakisolatie zorgt dan van buitenaf isoleren, is het goedkoper en een stuk makkelijker.

Hoe isoleren van binnenuit

Bij deze methode van schuin dak isolatie wordt het materiaal aan de binnenzijde tussen de gordingen tegen het bestaand dakbeschot geplaatst. De dakbedekking kan blijven liggen waardoor deze manier een stuk minder arbeidsintensief is. Dit scheelt bijvoorbeeld erg in arbeidstijd bij isolatie onder dakpannen aanbrengen. Wanneer je woning geen onderdak heeft kun je tocht het dak isoleren zonder onderdak.

Een nadeel is dat er meer kans op naden in de isolatielaag bestaat. Ook is het lastiger om bij ingewikkelde hoeken voor tussen de balken te isoleren. Het is dan ook makkelijker om een plat dak te isoleren via de binnenzijde, maar dit neemt niet weg dat het ook voor een hellend dak een goede optie is.

Voor een schuin dak vanaf de binnenkant isoleren wordt vaak minerale wol gebruikt. Bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Het is zacht materiaal en je kan het makkelijk op maat snijden.

Het kan simpelweg aan de warme zijde tussen de gordingen van het bestaand dakbeschot van een schuin dak worden geklemd. Welk materiaal het beste is voor jouw hellend dak is echter afhankelijk van de dakconstructie en kan per schuin dak verschillen.

Na het aanbrengen van de isolatie en de dampdichte folie hoeft de binnenkant van het dak alleen nog maar afgewerkt te worden met bijvoorbeeld gipsplaten of kunststof panelen.

Schuin dak van buitenkant isoleren

Een dak isoleren van buitenaf is de meest effectieve manier van dakisolatie. Het is beter en efficiënter dan dakisolatie vanaf de binnenkant en het is makkelijker om ervoor te zorgen dat lastige hoeken goed geïsoleerd worden.

Een schuin dak vanaf de buitenzijde isoleren is echter ook een stuk lastiger en duurder. De complete dakbedekking moet verwijderd worden. Het materiaal komt direct onder de dakbedekking bovenop de constructie te liggen.

Deze methode van dakisolatie wordt meestal niet aangeraden bij na-isolatie van een dak. Wanneer je dakbedekking oud is en aan vervanging toe is, is dit wel een zeer geschikte keuze.

Voor een schuin dak isoleren van buitenaf worden vaak harde dakisolatieplaten zoals PIR platen gekozen. Door goede verbinding van de platen onderling worden koudebruggen in de dakisolatie voorkomen. Ook hoeft er aan de binnenzijde van het dak geen ruimte ingeleverd te worden voor het materiaal, want PIR dakisolatie is vaak erg dun.

De zoldervloer isoleren

Het isoleren van de zoldervloer kan een goed alternatief op dakisolatie zijn. Het is goedkoper dan de isolatie van een schuin dak. Bij het isoleren van de zoldervloer wordt het isolatiemateriaal bovenop de zoldervloer geplaatst. Vaak worden hier voor harde, beloopbare isolatieplaten gekozen maar dit is afhankelijk van de vloer.

Zolder niet geïsoleerd

Het nadeel is dat de zolder zelf niet geïsoleerd wordt. Deze blijft koud en vochtig. Dit kan nadelig zijn wanneer je de zolder vaak gebruikt of wanneer je de zolder als opslag gebruikt. In dat geval kunnen de spullen die er staan vochtig worden.

isoleren schuin dak

Wat kost dakisolatie schuin dak

De kosten van een schuin dak isoleren kunnen erg uiteen lopen. De kosten van een te isoleren schuin dak hangen onder andere af van de gekozen isolatiemethode en het materiaal dat je gebruikt. Ook de methode van afwerken maakt een verschil in de dakisolatie kosten. Zijn er alleen gipsplaten nodig of wil je een complexere afwerking?

Onderstaande inschatting is exclusief btw en inclusief gemiddelde plaatsingskosten.

  • Een schuin dak isoleren langs de binnenzijde: €80 tot €100 per m²
  • Een schuin dak isoleren langs de buitenzijde: €90 tot €110 per m²
  • De zoldervloer isoleren: €60 tot €80 per m²

De kosten van het materiaal dat je kiest hebben invloed op de uiteindelijke kosten van het te isoleren schuin dak. Vaak hebben goedkopere materialen echter ook een slechtere isolatiewaarde en zijn materialen met een extreem hoge isolatiewaarde een stukje duurder. Zo komen PIR platen vaak sneller op een hoge Rc-waarde dan steenwol of glaswol. Omdat subsidie vaak afhankelijk is van een minimale Rc-waarde, is dit belangrijk om mee te nemen in je beslissing.

Offertes voor het isoleren van een schuin dak?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Subsidie

In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van nieuwe isolatie. Dit kan wanneer je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert aan je woning. Lees op de website van de overheid wat de mogelijkheden zijn.

Welk isolatiemateriaal kies je voor hellende daken?

Welk soort dakisolatie geschikt is voor een schuin dak isoleren hangt grotendeels af van de isolatiemethode en de dakconstructie. Elk materiaal heeft eigen voor- en nadelen. Vraag bij twijfel om advies van een deskundige. Zij weten precies welke isolatie past bij jouw dak.

Glaswol of steenwol

Minerale wol zoals glaswol of steenwol is relatief goedkoop. Het wordt vaak gebruikt bij het isoleren van een hellend dak. Het is flexibel materiaal waardoor het gemakkelijk tussen de balken geplaatst kan worden. Ook heeft het een goede geluidsisolatie. Het heeft echter een minder hoge isolatiewaarde.

Isolatieplaten

Bij een schuin dak isoleren vanaf de buitenkant worden meestal drukvaste isolatieplaten gebruikt.

Wanneer je de zoldervloer gaat isoleren worden meestal beloopbare platen gebruikt. Ook kan zachter isolatiemateriaal gebruikt worden. In dat geval zal er een houten constructie bovenop de vloer gemaakt worden zodat het isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst kan worden.

Isolatiewaarde

Om te weten welk materiaal voor de beste isolatie zorgt kan je naar de isolatiewaarde kijken. Er zijn verschillende waardes die je iets over de isolatie kunnen vertellen.

Bij isolatiewaarde van isolatiemateriaal kan je kijken naar de lambda-waarde en de Rd-waarde. Er zijn ook soorten isolatiewaarde die de isolatie van een gebouw of bouwdeel aangeven, zoals de Rc-waarde. Deze zijn ook erg nuttig, maar minder relevant bij het selecteren van het juiste isolatiemateriaal.

Bij het aanschaffen van isolatiemateriaal kan je op deze waarden letten om te achterhalen welk materiaal het beste is. Vraag bij twijfel een vakpersoon om advies zodat je het juiste materiaal voor jouw hellend dak aanschaft.

Bij materiaal met een minder hoge isolatiewaarde kan je ervoor kiezen om een dikkere laag aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat je schuine dak toch goed geïsoleerd wordt. Let erop dat dit uiteindelijk net zo duur of zelfs duurder kan worden dan wanneer je isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde aanschaft.

Dampremmende folie aanbrengen

Bij een dak isoleren is in veel gevallen dampremmende folie nodig. Deze dampdichte laag zit aan de warme kant en voorkomt dat het isolatiemateriaal nat kan worden.

Aan de buitenkant van het isolatiemateriaal wordt ook een laag dampopen folie geplaatst. Dit dampfolie wordt aan de koude kant geplaatst en zorgt ervoor dat vocht uit de dakconstructie naar buiten kan trekken.

Het correct aanbrengen van dampopen folie en een waterdichte beschermlaag is erg belangrijk. Wanneer dit niet gebeurt kunnen er vochtproblemen ontstaan. Sommige soorten isolatiemateriaal hebben al een dampremmende laag ingebouwd. In dat geval hoef je deze niet meer los aan te brengen.

Ook moet er op gelet worden bij na-isolatie van een dak of er al een dampremmende laag aanwezig was. Een ervaren vakpersoon zal dit moeten inspecteren om te voorkomen dat er teveel vocht binnen kan dringen.

Koudebruggen

Belangrijk bij een schuin dak isoleren is het voorkomen van koudebruggen. Koudebruggen ontstaan wanneer er naden en onderbrekingen in de isolatielaag zijn. Wanneer de isolatie niet op de juiste manier wordt aangebracht loop je kans op koudebruggen.

Zelf schuin dak isoleren of een vakbedrijf inschakelen?

Het isoleren van een schuin dak kan een flinke klus zijn. Wanneer je voldoende ervaring hebt kan ervoor kiezen om het zelf te doen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om een vakbedrijf in te schakelen voor dakisolatie. Op die manier ben je ervan verzekerd dat de isolatie van je schuine dak op de juiste manier gebeurt.

Vergelijken van offertes

Let op dat de prijs niet alleen afhankelijk is van de aanschafkosten, maar ook voor eventueel onderhoud en reparaties. Het opvragen en vergelijken van dakisolatie offertes is daarom aan te raden.

Schuin dak laten isoleren: gratis offertes

Het isoleren van een schuin dak brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar hoeveel betaal je nu precies? Ontdek meer over de prijs door ons formulier in te vullen. Ontvang offertes, vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes