Schuin dak isoleren tussen balken | Werkwijze en materialen

Een schuin dak isoleren tussen balken, hoe kun je dit het best aanpakken? In dit artikel vind je alle informatie over de werkwijze, de juiste materialen en de aandachtspunten tijdens het aanbrengen van de isolatie.

schuin dak isoleren tussen balken

Schuin dak van binnenuit isoleren

Als het gaat om dakisolatie van een schuin dak, dan kiezen veel mensen ervoor om de binnenzijde te isoleren. Het isolatiemateriaal moet dan tussen de balken van de dakconstructie aangebracht worden. Een schuin dak van binnenuit isoleren, heeft als grote voordeel dat de dakbedekking en het dakbeschot intact kunnen blijven.

Werkwijze binnenkant dak isoleren

Een schuin dak isoleren tussen balken bestaat uit verschillende stappen. Zo moeten er voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd worden, moet de isolatie zelf natuurlijk op de juiste manier geplaatst worden en ook de afwerking van de isolatie is een belangrijke stap. De verschillende stappen zijn hieronder uitgelegd.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel bij het isoleren van een schuin dak. Zo moet eerst het dak worden gecontroleerd voordat de isolatie geplaatst kan worden. Er wordt gekeken naar de staat van het hellend dak, maar ook of er nog oude isolatie zit en of deze wel of niet verwijderd moet worden.

Isolatie plaatsen

Na de voorbereiding is het tijd om de isolatie daadwerkelijk te gaan plaatsen. Bij een schuin dak wordt het materiaal tussen de balken geplaatst. Het is afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de isolatiemethode hoe dit aangebracht moet worden. Doordat het materiaal tussen de balken moet passen, wordt dit op maat gesneden en aangebracht.

Afwerking

Is het isolatiemateriaal aangebracht en zit alles op zijn plek? Dan is het tijd voor de afwerking. Eerst zal er een dampscherm geplaatst moeten worden, indien deze nog niet in het materiaal zelf verwerkt zit. Een dampscherm zorgt voor vochtwering, zodat er geen vocht en condens ontstaat in het materiaal zelf. Vervolgens kan het geheel afgewerkt worden met houten of kunststof panelen of gipsplaten, met een mooi en strak geheel als resultaat.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Isolatiemethode en materialen

Er zijn verschillende isolatiemethodes die gebruikt kunnen worden voor een schuin dak isoleren tussen balken, en zo ook diverse materialen. Het is dus goed om vooraf te kijken welk type isolatie en welk materiaal het meest geschikt is voor jouw schuine dak. Dit kun je het best doen in overleg met een isolatiespecialist. Met hun ervaring en expertise kunnen ze je voorzien van advies op maat.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn harde, stevige platen die op maat gesneden kunnen worden. Hierna kunnen de platen tussen de balken van het schuine dak vastgeklemd worden, wat zorgt voor een naadloze aansluiting. De platen kunnen in verschillende diktes gebruikt worden en worden gemaakt van:

  • XPS
  • EPS
  • PIR
  • PUR

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn zachte platen die doorgaans gemaakt zijn van minerale wol. Er zijn verschillende soorten minerale wol, waarvan glaswol en steenwol de meest voorkomende zijn. Doordat het materiaal zacht is, is het ook flexibel, waardoor het makkelijk tussen de balken van een schuin dak aangebracht kan worden. Bovendien zorgen isolatiedekens zowel voor thermische als akoestische isolatie en hebben ze een hoge isolatiewaarde.

Glaswol

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor het isoleren van een schuin dak tussen de balken. Het is gemaakt van gerecycled glas, zand en bindmiddelen, waardoor het een milieuvriendelijke optie is. Glaswol is een goede optie voor zowel warmte isolatie als voor geluidsisolatie.

Spuit- of inblaasisolatie

Spuitisolatie wordt ingespoten aangebracht. Voor deze methode wordt meestal purschuim gebruikt. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde. Inblaasisolatie wordt ingeblazen aangebracht met een speciale machine. Materialen die hiervoor gebruikt worden, zijn bijvoorbeeld cellulosevlokken of gespoten glaswol, dat ook in vlokken wordt aangebracht.

Kenmerkend voor beide isolatiemethodes is dat het materiaal snel aangebracht kan worden, ook op moeilijk bereikbare plekken. Bovendien wordt de isolatielaag naadloos aangebracht en worden zelfs de kleinste openingen volledig afgedicht. De kans op koudebruggen is zo zeer klein.

Alternatieve isolatiematerialen

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor duurzaam isolatiemateriaal. Denk hierbij aan materialen als katoen, houtvezel of kurk. Deze materialen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en kunnen goed tussen de balken van een schuin dak geplaatst worden. Katoen- en houtvezels zijn bijvoorbeeld zeer flexibel en licht van gewicht. Ook is dit isolatiemateriaal vochtregulerend.

schuin dak constructie

Waarom dak isoleren?

Je schuine dak isoleren is altijd aan te raden, en daar zijn verschillende redenen voor. Via het dak kan veel warmte verloren gaan, wat natuurlijk zonde is. Dit betekent dat je meer zal moeten stoken, waardoor je meer energie verbruikt. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar zie je ook terug op je energierekening.

Door goede isolatie heb je minder last van warmteverlies en profiteer je van een fijner binnenklimaat en verhoogd wooncomfort. Daarnaast profiteer je van ongeveer 30% energiebesparing, met een lagere energierekening als gevolg.

Hellend dak isoleren tussen balken

Waarom is je schuine dak van binnenuit isoleren nu aan te raden? Ook daar zijn meerdere redenen voor. Zo is het isolatiemateriaal plaatsen tussen de balken van het dak eenvoudig en relatief goedkoop, zeker ten opzichte van de buitenzijde van het dak.

Wanneer de buitenzijde geïsoleerd wordt, brengt dit niet alleen meer kosten met zich mee, maar ook meer tijd. De dakbedekking zal dan namelijk verwijderd moeten worden, wat een behoorlijke klus is. In de meeste gevallen moet je hier dan ook een specialist voor inschakelen.

Aandachtspunten bij schuin dak isolatie

Ondanks de voordelen van een schuin dak isoleren tussen balken, zijn er ook verschillende aandachtspunten. Waar moet je rekening mee houden tijdens deze isolatieklus?

  • Naadloze isolatie is essentieel, anders kunnen er koudebruggen ontstaan, waardoor er alsnog warmteverlies op kan treden.
  • Het isolatiemateriaal moet op maat gesneden worden voor een zo goed mogelijke plaatsing.
  • Om vochtproblemen te voorkomen, moet er een onderdak en dampscherm aanwezig zijn.
  • Houd rekening met de huidige isolatienormen en richtlijnen voor de damp-, wind- en luchtdichtheid van dakisolatie.

Schuin dak isoleren: andere mogelijkheden

Voor een schuin dak isoleren zijn er verschillende mogelijkheden. Wanneer je het isolatiemateriaal tussen de houten balken van het dak wilt plaatsen, dan moet je de binnenzijde van het hellende dak isoleren, maar er zijn ook andere opties.

Schuin dak van buitenaf isoleren

Heb je een schuin dak en wil je deze liever van buitenaf isoleren? Zoals eerder benoemd neemt dit meer tijd in beslag en is dit een grotere investering dan van binnenuit isoleren. Toch heeft ook dit diverse voordelen. Zo verlies je geen ruimte binnen en is het doorgaans een efficiëntere manier van isoleren. Zeker wanneer de dakbedekking toch al aan vervanging toe is of bij nieuwbouw, is dit een goed alternatief

Zolder isoleren – de vloer

Wanneer je de zolderruimte in de woning niet gebruikt of alleen als opslagruimte, kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Zo wordt de rest van de woning als het ware afgesloten van de zolder en zo ook van het hellend dak. Een groot voordeel is dat zoldervloerisolatie goedkoper is. Het nadeel is dan wel dat de zolder niet gebruikt kan worden als leefruimte.

schuin dak isoleren tussen balken

Plaatsing

Tussen de houten balken schuin dak isoleren is een behoorlijke klus. Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal op de juiste manier aangebracht wordt, en er geen kieren en naden meer zitten. Voor een correcte plaatsing en hoogwaardige isolatie kun je dan ook het best een isolatiebedrijf inschakelen, al kun je wanneer je handig bent ook zelf het dak isoleren.

Isolatiebedrijven vergelijken

Er zitten ongetwijfeld verschillende isolatiebedrijven bij jou in de buurt, dus hoe kun je nu de juiste specialist vinden voor jouw klus? Het is in dat geval aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken om zo eventuele fouten na afloop te vermijden. Wat zijn de gemiddelde prijzen voor het isoleren van een schuin dak en hoeveel euro per m² ben je kwijt? Welke bijkomende kosten worden gerekend? Maar ook, welk bedrijf staat het best aangeschreven? Het is altijd aan te raden om beroep op een vakman te doen en om contact met professionals actief te onderhouden. Vergelijk alle informatie en diverse mogelijkheden en vind zo de beste deal voor jouw isolatie!

Veelgestelde vragen

Welke isolatie moet je kiezen voor je dak?

+
Bij het kiezen van dakisolatie zijn verschillende factoren van belang. Over het algemeen kunnen de volgende isolatiematerialen gebruikt worden voor schuine daken: glaswol, steenwol, inblaasisolatie en HR++ isolatieschuim.

Hoe moet je een schuin dak isoleren van binnenuit?

+
Het isoleren van een schuin dak van binnenuit begint met het kiezen van het juiste isolatiemateriaal. Hierna is de volgende stap het voorbereiden van het dak. Dit gaat om het meten van de afstand tussen de dakbalken en het snijden van het isolatiemateriaal op maat. Na het plaatsen van de isolatie, is het belangrijk om een dampremmende laag te plaatsen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes