Sporenkap isoleren binnenzijde | Alles over de isolatie

Heb je een woning met een sporenkap dak of wil je deze laten plaatsen? Maar een sporenkap isoleren binnenzijde, hoe pak je dat aan? In dit artikel vind je alle benodigde informatie!

sporenkap

Wat is een sporenkap?

Een sporenkap is een dakconstructie die bestaat uit verticale houten balken die op gelijke afstand van elkaar staan. De balken lopen van de dakrand tot aan de nok, waardoor er een schuin dak in een driehoekige vorm ontstaat. Een sporenkap wordt ook wel een sporendak of spantendak genoemd. Deze sporenkap kan vervolgens geïsoleerd worden, maar een sporenkap isoleren binnenzijde, hoe pak je dat aan?

Sporenkap voor een stevige dakconstructie

De houten balken van een sporenkap, ook wel spanten genoemd, bieden ondersteuning voor de dakbedekking en dragen het gewicht van het dak. Hierdoor krijg je een stevige dakconstructie voor hellende daken. Het is daarnaast een constructie waarbij de panlatten evenwijdig aan de nok zijn en de tengellatten loodrecht op de nok staan.

Gordingen en spanten

Gordingen zijn horizontale balken die in de lengterichting van het dak worden geplaatst. Ze dragen het gewicht van het dak en zijn meestal gemaakt van hout of staal. Spanten daarentegen zijn verticale balken die op de gordingen rusten. Ze lopen evenwijdig aan de nok en de dakgoot en bieden extra ondersteuning aan de gordingen.

Er zijn drie soorten kapconstructies: gordingkap, sporenkap en spantenkap. Bij een gordingkap lopen de gordingen evenwijdig aan de nok en de goot, terwijl bij een sporenkap en spantenkap, de sporen en spanten de krachten dragen.

Sporenkap isoleren

Voor het creëren van een duurzame woning, met een fijn binnenklimaat en hoog wooncomfort kan goede thermische isolatie en akoestische isolatie niet ontbreken. Doordat er door hellende daken veel warmte verloren kan gaan wanneer deze niet geïsoleerd worden, is dakisolatie onmisbaar, zo ook bij een sporenkap.

sporenkap isoleren binnenzijde

Bij dakisolatie kan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van het dak geïsoleerd worden. Dit geldt ook voor een dak bestaande uit spanten. In de meeste gevallen wordt gekozen voor isoleren vanaf de binnenkant. Dat komt omdat deze manier minder ingrijpend is. De dakconstructies, de vorm en het aanzicht aan de buitenkant hoeven zo niet veranderd te worden.

Isoleren via de buitenzijde

Wanneer je gaat isoleren vanaf de buitenkant, dan zal de dakbedekking en het dakbeschot verwijderd moeten worden om de isolatie te kunnen plaatsen. Dit is een behoorlijke klus, die zowel veel tijd als geld kost. Het voordeel is wel dat je geen ruimteverlies hebt binnen, omdat het materiaal op het dak geplaatst wordt buiten. Bovendien wordt het dak goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden.

Dakkapel sporenkap

Een dakkapel kan ook worden geplaatst op een sporenkap. Dit kan zowel een visuele als functionele toevoeging aan het huis zijn, een dakkapel zorgt namelijk voor meer lichtinval en extra ruimte onder het dak. Het isoleren van een dakkapel op een sporenkap kan op dezelfde manieren als bij standaard dakkapellen.

Schuin dak isolatie met isolatieplaten

Een belangrijk voordeel van isolatieplaten zijn de luchtdichte en waterkerende eigenschappen. Hierdoor ontstaat er een goede afwatering en voorkom je problemen met vocht en condensatie in de installatie. De plaatsing van deze platen gebeurt over het algemeen aan de binnenzijde van het dak. Hierbij blijft de dakconstructie, de vorm en het uiterlijk van de buitenkant van het dak gelijk aan zoals het was. Bij de keuze van isolatieplaten is het ook belangrijk om rekening te houden met de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambda-waarde. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter de isolerende werking van het materiaal. 

Kunnen PIR-platen direct tegen het dakbeschot?

Ja, PIR-platen kunnen direct tegen het dakbeschot worden aangebracht. Dit kan zowel door ze vast te schroeven als door ze te bevestigen met lijm. In beide gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de platen goed stofvrij zijn, zodat de lijm of schroeven goed kunnen hechten. 

Zolder isoleren van binnenuit

Het isoleren van de zolder van binnenuit is een veelgebruikte methode om warmteverlies via het dak te voorkomen. Deze methode is minder ingrijpend dan isoleren vanaf de buitenzijde en verandert niets aan de uitstraling van het huis aan de buitenkant. 

Dakisolatie aan de binnenzijde

Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak geïnstalleerd. Het kan nodig zijn om ventilatielatten tegen het dakbeschot te schroeven om een goede luchtstroom te creëren. Verschillende soorten isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol of PIR-platen kunnen worden gebruikt. Deze worden tussen de dakspanten geplaatst of aan de binnenzijde van het dak bevestigd. Het is belangrijk om te controleren of er een onderdak aanwezig is om het isolatiemateriaal te beschermen tegen weersinvloeden. 

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor sporenkap isoleren binnenzijde?

Er zijn verschillende materialen die voor de isolatie van een sporenkap voor hellende daken gebruikt kunnen worden. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen en prijs, dus het is afhankelijk van je wensen en budget wat het meest geschikt is voor jouw dak.

  • Isolatieplaten: dit zijn stevige, drukvaste isolatieplaten die gemaakt kunnen worden van diverse materialen, waaronder XPS, EPS en PUR. De platen kunnen op maat gesneden worden en tussen de sporen vastgeklemd worden.
  • Inblaasisolatie: dit is isolatie dat ingeblazen aangebracht wordt met een machine. Hiervoor kunnen onder andere vlokken van cellulose of glaswol gebruikt worden. Deze manier van isoleren is perfect om moeilijk bereikbare plaatsen te isoleren.
  • Spuitisolatie: deze vorm van isolatie wordt gespoten aangebracht op het te isoleren oppervlak. Dit wordt doorgaans gedaan met purschuim. Ook deze isolatiemethode is perfect voor moeilijk bereikbare plekken. Het purschuim zorgt voor een naadloze isolatielaag, waarmee je alle kieren en naden kunt dichten.
  • Isolatiedekens: dit zijn dekens gemaakt van zacht materiaal, namelijk minerale wol. De meest gebruikte soorten minerale wol voor isolatie zijn glaswol en steenwol. Door de flexibiliteit van het materiaal kunnen de dekens eenvoudig aangebracht worden tussen de balken. Zowel steenwol als glaswol hebben daarnaast een thermische en akoestische isolatie.

Wat is de beste dakisolatie van binnenuit?

Het beste isolatiemateriaal hangt af van de specifieke situatie van het dak en jouw persoonlijke voorkeuren. Het is altijd een goed idee om professioneel advies te vragen aan professionals voordat je een beslissing neemt. Minerale wollen, zoals glaswol en steenwol, zijn veelgebruikte materialen voor dakisolatie van binnenuit. Daarnaast is het gebruik van isolatieplaten, zoals PIR of PUR, ook een populaire keuze. Tenslotte wordt ook isolatiefolie gebruikt, vooral in situaties waar de ruimte beperkt is.

Kosten voor sporenkap isoleren binnenzijde

Met welke kosten moet je nu precies rekening houden wanneer je een sporenkap wilt laten isoleren? De gemiddelde kosten liggen tussen de €80 en €100 per m². Uiteraard is de exacte prijs altijd afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van het dak en het te isoleren oppervlak, maar ook de isolatiemethode en het soort materiaal dat je kiest, spelen een rol.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dakisolatie offertes
constructie sporenkap

Werkwijze isolatie sporenkap

Wanneer je het juiste isolatiemateriaal hebt gekozen om een naadloze isolerende laag aan te brengen op het sporendak, dan is de volgende stap om het isolatiemateriaal daadwerkelijk te plaatsen. Het is belangrijk dat alle stappen goed gevolgd worden, zodat je verzekerd bent van een correcte plaatsing.

Voorbereidende werkzaamheden

Het isoleren van hellende daken vereist de nodige voorbereidingen. Er zijn twee werkzaamheden die onder de voorbereiding vallen: het controleren van het dak en het gereed maken van het dak. Zo moet er nagegaan worden of er een onderdak aanwezig is, dat het isolatiemateriaal moet beschermen tegen weersinvloeden.

Daarnaast moet er gecontroleerd worden of het dak geschikt is voor isolatie. Het zou kunnen voorkomen dat er meer houten latten op de dakconstructie toegevoegd moeten worden, zodat deze breed genoeg zijn en er meer isolatiemateriaal aangebracht kan worden.

Isolatie plaatsen

De volgende stap is de plaatsing van de isolatie. Hoe de isolatie aangebracht moet worden, is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt. Zoals eerder benoemd kan dit in de vorm van harde isolatieplaten, zachte isolatiedekens of door middel van spuit- of inblaasisolatie.

De afwerking van de isolatie

Is de isolatie op de juiste manier geplaatst? Dan zijn we aangekomen bij de laatste stap, de afwerking. Allereerst is het belangrijk dat er een dampscherm geplaatst wordt. Dit zorgt ervoor dat vocht niet in het materiaal kan dringen en vochtproblemen veroorzaakt.

Het dak en het plafond afwerken, kan vervolgens gedaan worden met bijvoorbeeld gipsplaten of houten panelen. Dit is vooral aan te raden als de zolder als leefruimte gebruikt wordt, zodat deze er netjes en mooi afgewerkt uitziet.

Zelf isoleren of uitbesteden

Bij het aanbrengen van sporenkap isolatie heb je de keuze om dit zelf te doen of om de klus uit te besteden aan een specialist. Wanneer je zelf enige ervaring hebt met bouwwerkzaamheden, kun je ervoor kiezen om het zelf te doen. Het is wel afhankelijk van de isolatiemethode en het materiaal hoe eenvoudig of juist complex dit is. Het voordeel is dan wel dat je op de arbeidskosten bespaart.

Wanneer je een isolatiebedrijf inschakelt, kun je ervan uitgaan dat de isolatie op de juiste manier wordt aangebracht. Bovendien krijg je advies op maat. Wil je daarnaast in aanmerking komen voor een subsidie vanuit de overheid? Dan is het zelfs verplicht om de isolatie te laten plaatsen door een specialist.

Voor- en nadelen sporenkap isoleren binnenzijde

Een sporenkap op je woning heeft verschillende voor- en nadelen. Wat zijn nu redenen om voor een sporenkap te kiezen? Met welke zaken moet je juist rekening houden?

Voordelen

  • Snelle en eenvoudige plaatsing van het dakbeschot
  • Verschillende mogelijkheden voor isolatie van het dak
  • Veel vrije ruimte tussen de spanten, waardoor een grotere zolder gerealiseerd kan worden

Nadelen

  • Plaatsing van sporenkap zelf kan complex zijn
  • Door de complexe plaatsing kunnen de kosten hoger uitvallen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een gordingenkap en een sporenkap?

+
Het grootste verschil tussen de twee zit in de manier waarop het dak ondersteund wordt. Bij een gordingenkap worden horizontale balken, de gordingen, gebruikt. Aan de andere kant, maakt een sporenkap gebruik van verticale balken, de sporen. Hierdoor is de belastingverdeling in de twee constructies verschillend en dit heeft invloed op de manier waarop de isolatie aangebracht moet worden.

Waarmee worden de sporen van een sporenkap aan de muurplaat bevestigd?

+
De sporen van een sporenkap worden aan de muurplaat bevestigd met specifieke middelen om een veilige constructie te maken. Een materiaal dat vaak gebruikt wordt is draadnagels, deze worden door de sporen in de muurplaat geslagen om ze stevig vast te zetten. Een ander veelgebruikt materiaal is hout, ook wel een ingelaten tand genoemd.

Welke isolatie voor het dak aan de binnenkant?

+
Bij het isoleren van een sporenkap aan de binnenzijde heb je keuze uit diverse isolatiematerialen, waaronder minerale wollen, dakisolatieplaten en purschuim. Elk materiaal kent zijn unieke eigenschappen en voordelen. Bij de keuze van het isolatiemateriaal moet je ook rekening houden met de vochtregulerende eigenschappen om vochtproblemen te voorkomen. De beste isolatie hangt dus af van de specifieke situatie.

Dakisolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw dak optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakisolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes