Sarkingdak | Prijs | Isolatie op een sarkingdak

Gewoonlijk wordt de binnenkant van een hellend dak geïsoleerd. Dit kan echter niet altijd. Dan is isolatie aan de buitenkant van het dak een optie. Dit noem je ook wel een sarkingdak.

Sarkingdak

Wat is een sarkingdak precies

Binnenkanten van schuine daken worden vaak geïsoleerd. Als dit geen optie is, kun je kiezen voor een sarkingdak. Isolatie voor sarkingdaken gebeurt van buitenaf.

Sarkingdaken plaatsen de isolatie boven de spanten, aan de bovenkant van de draagconstructie, in tegenstelling tot de gebruikelijke techniek van isoleren, die het tussen de spanten plaatst en dus de isolatie langs de binnenzijde van het dak heeft. Hiervoor worden meestal harde isolatieplaten van PIR, PUR of een andere vorm van hardschuim gebruikt.

Waarom zou je een sarkingdak aanbrengen?

Omdat het zonder problemen gebruikt kan worden om de thermische isolatie tussen de betonnen elementen te verbeteren, wordt het sarking daksysteem steeds vaker gebruikt bij renovaties.

De gebruikte isolatieplaten hebben een unieke bekleding, vaak van aluminium. Regenwater wordt naar de dakgoot geleid dankzij deze beschermende laag. Daardoor zal je dakbedekking lang meegaan en blijft het onderdak in goede staat.

Het dak zal daarnaast dankzij thermische isolatie minder last hebben van temperatuurgerelateerde krimp en uitzetting. Door een geïsoleerd dak te installeren kun je de energieprestaties van je huis aanzienlijk verbeteren.

De voordelen van een sarkingdak

Aan een sarkingdak zitten verschillende voordelen verbonden. Een van de voordelen is dat de dakconstructie beschermd is door de isolatie. Hierdoor gaat de dakconstructie langer mee. Een ander voordeel is de snelle plaatsing van het sarkingdak.

Je kunt een sarkingdak vrij snel plaatsen, wat het erg interessant maakt bij een renovatie waar de volledige dakbedekking vervangen moet worden.

Nog een voordeel is dat de binnenafwerking niet verwijderd hoeft te worden. Er is hierbij ook geen sprake van plaatsverlies. Er ontstaat verder een ononderbroken isolatieschild dankzij de combinatie van isolatiepanelen en onderdak. Hierdoor is er geen kans op koudebruggen.

De nadelen van een sarkingdak

Naast al deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan een sarkingdak. Zo zijn de harde isolatiepanelen die er bij een sarkingdak gebruikt worden bijvoorbeeld minder geluidwerend dan de traditionele isolatiematerialen zoals steenwol en glaswol.

Als je de slaapkamer onder het dak wil plaatsen, is het aan te raden om het dak ook langs de binnenkant te isoleren met een geluidswerende isolatie.

Een ander nadeel is het luchtdicht isoleren van het dak. Dit vraagt behoorlijk van expertise. Nog een nadeel is dat de kostprijs duurder is dan het traditioneel isoleren van een dak via de binnenzijde.

sarkingdak

Isolatie op een sarkingdak: het proces

Om de volledige dakstructuur bloot te leggen, moeten eerst de oude dakbedekking, dakpannen en tengellatten worden verwijderd. Breng bovenop de spanten eerst een dampscherm aan om de isolatie af te schermen tegen vocht van binnenuit.

Daarna volgt het aanbrengen van stijve isolatieplaten. Daarop komt een folie voor de onderkant van het dak. Deze onderdakfolie moet dampdoorlatend zijn, zodat vocht in de isolatie nog naar buiten kan ontsnappen, terwijl het dak toch wind- en waterdicht blijft.

De tengellatten worden vervolgens op de bestaande spanten bevestigd met grote schroeven die door de isolatie heen gaan. De schroeven moeten minstens 6 centimeter in de keperbalken worden bevestigd, omdat de tengellatten gevoelig zijn voor zware spanningen.

De juiste afmetingen panlatten en de (nieuwe) dakbedekking kunnen worden aangebracht als dit alles klaar is.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dakisolatie offertes

Waarom is het plaatsen van een dampscherm zo belangrijk?

In een huis is altijd een bepaalde hoeveelheid vocht aanwezig. Vocht wordt geproduceerd bij het koken, douchen, badderen en het uitademen van lucht. Dit komt neer op ongeveer 10 liter vocht per dag voor een doorsnee gezin.

Het grootste deel van deze waterdamp wordt uit het huis verdreven door natuurlijke ventilatie en soms ook extra door mechanische ventilatie. Het resterende vocht in huis kan condenseren.

Condensatie treedt op wanneer warme, vochtige lucht begint af te koelen tegen een kouder oppervlak, zoals in dit geval het schuine dak. Warme vochtige lucht kan condenseren en waterdruppels produceren wanneer het tijdens neerslag in contact komt met het koude schuine dak.

Hoeveel kost een sarkingdak

De prijs van een sarkingdak wordt beïnvloed door verschillende elementen. Deze factoren zijn onder andere de grootte van het hele dak, het soort isolatie dat gebruikt wordt en de dikte van de isolatielaag. Een belangrijke prijsfactor is natuurlijk het gekozen dakbedekkingsmateriaal.

De prijs van isolatie

Kosten voor een sarkingdak per vierkante meter bedragen ongeveer € 40 tot € 60 voor alleen isolatie. Moet de oude dakbedekking verwijderd worden en nieuwe buitenisolatie geïnstalleerd worden? Dan kun je rekenen op een prijs vanaf € 75. Door dakisolatie offertes te vergelijken, kun je de beste prijs vinden.

Hoeveel zal een sarkingdak mij besparen?

Het soort isolatie dat je kiest bepaalt hoeveel geld je kunt besparen met een sarkingdak. Gemiddeld zal dit je ongeveer 30% besparen ten opzichte van het vorige scenario, maar als je besluit je huis zoveel mogelijk te isoleren en ook je zolder te verwarmen, kan je besparing oplopen tot 50%.

Hierbij is geen rekening gehouden met een mogelijke premie van je nutsbedrijf voor het isoleren van je dak. Je moet wel aan een bepaalde Rd-waarde voldoen om voor deze premie in aanmerking te komen.

Isolatiedikte en minimale isolatiewaarden voor subsidies

De overheid adviseert een warmteweerstand (Rd-waarde) van minstens 3,5 m2K/W voor dakisolatie. Deze waarde is ook een vereiste om in aanmerking te komen voor een dakisolatie subsidie voor energiebesparende woningen. Verenigingen van Eigenaren zijn de enige instanties die deze subsidie kunnen aanvragen.

Voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), die je als persoon kunt aanvragen, gelden dezelfde eisen. De premie is gelijk aan € 30 per vierkante meter voor dakisolatie en € 8 per vierkante meter voor zolder- of zoldervloerisolatie. Let er wel op dat in elke situatie aan bepaalde eisen moet worden voldaan.

Extra overwegingen bij een sarkingdak

Er zijn een paar aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden bij de keuze voor een sarkingdak. Een belangrijk aandachtspunt is het hergebruiken van oude dakbedekking. Je zou in de verleiding kunnen komen om de bestaande dakpannen of andere dakbedekkingsmaterialen te hergebruiken bij het na-isoleren met de sarkingdak methode om extra kosten te vermijden.

Hoewel dit een mogelijkheid is, zijn er verschillende nadelen waarmee je rekening moet houden. De oude dakpannen kunnen bijvoorbeeld vorstschade oplopen nu ze op een goed geïsoleerd dak zijn aangebracht, afhankelijk van hun staat en kwaliteit. Dit heeft vaak te maken met reeds bestaande, ongeziene vorstschade die onder de huidige omstandigheden met een geïsoleerd dak erger wordt.

Mossen

Houdt ook rekening met mossen. Mossen en ander vuil hebben vaak al invloed op oude dakbedekkingen. Daardoor zul je moeten betalen om ze te laten reinigen voordat je ze er weer op kunt leggen. Mossen kunnen een dakbedekking ook doorlatend maken, wat natuurlijk kan leiden tot lekkages en latere schade. Hergebruikte dakpannen afwerken is verder een grotere uitdaging. Bovendien is het niet meer mogelijk om regenbestendigheid te garanderen, omdat oude dakpannen doorgaans niet maatvast zijn.

Luchtdichte opbouw

Houdt ook goed rekening met de luchtdichtheid van een sarkingdak. Het kan moeilijk zijn om een sarkingdak luchtdicht te maken. De aansluiting van de zijmuren en de aansluiting bij de dakrand op de hoogte van de kepers zijn de belangrijkste problemen.

Een ervaren aannemer weet echter precies hoe hij deze problemen moet aanpakken, zodat de luchtdichtheid van de hele constructie gewaarborgd is. Het is dan ook raadzaam om een professionele dakdekker in te huren om ervoor te zorgen dat het sarkingdak correct wordt afgewerkt.

Is voor een sarkingdak een vergunning nodig?

Het volume van je huis neemt toe als de buitenkant van je dak geïsoleerd wordt. Daarom moet je meestal een vergunning aanvragen voordat je het werk laat uitvoeren. Het is belangrijk om contact op te nemen met de gemeente om te bevestigen of dit in jouw geval het geval is.

Het risico op luchtlekken bij een sarkingdak

Je vraagt je misschien af of er een risico is op luchtlekken als je voor een sarkingdak gaat kiezen. Luchtlekken kunnen het gevolg zijn van het van buitenaf isoleren van het dak. Het is daarom erg belangrijk om zelf met veel expertise de taak uit te voeren en het werk zo grondig mogelijk uit te voeren.

Je kunt daarnaast ook een ervaren expert inhuren voor deze specifieke taak om eventuele luchtlekken te voorkomen. Een expert zal je een goed geïsoleerd dak bezorgen met behulp van zijn vaardigheden en de juiste materialen.

Het voordeel van het inhuren van een expert is ook dat je zelf niet het dak op hoeft. Een expert weet precies hoe de werkzaamheden veilig uitgevoerd kunnen worden, waardoor de kans op ongelukken zo klein mogelijk is.

Dakisolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw dak optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakisolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes