Zoldervloer isoleren | Verschillende isolatie mogelijkheden

zoldervloer isolerenHet isoleren van de zoldervloer is een rendabele manier om meer energie te kunnen besparen. Door de vloer te isoleren zorg je er namelijk voor dat er minder warmte verloren gaat via het dak. Warmte stijgt namelijk op, waardoor je maar liefst 25% van jouw energie via het dak kunt verliezen. Bekijk de dakisolatie







De zoldervloer of het dak isoleren?

Het dak en de zoldervloer kunnen beide geïsoleerd worden als onderdeel van de bovenste schil van je huis. Wordt de zolder vooral gebruikt voor opslag? Dan moet de zoldervloer geïsoleerd worden. Het spreekt vanzelf dat je het dak moet isoleren als de zolder ook als woonruimte dient. Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk om het dak én de zoldervloer te isoleren zodat je hele zolder is geïsoleerd.

Zoldervloerisolatie

Het heeft weinig zin om je zolder te verwarmen als hij zelden of nooit gebruikt wordt. Het is in dit geval beter om de zoldervloer te isoleren, wat ook het gemakkelijkst is en goedkoper is dan de beste dakisolatie kiezen. Voor de concrete aanpak kun je kiezen tussen minerale wol of isolatieplaten. Minerale wol, zoals glaswol of steenwol, moet worden aangebracht met een dampscherm eronder.

Het is raadzaam om de isolatie met een eenvoudige afwerking, zoals OSB-platen, te bedekken als je de zolder als bergruimte wilt gebruiken. Het is goed om te weten dat er al isolatieplaten met deze afwerking op de markt zijn. Minerale wol werkt het beste als het ingeklemd is tussen een houten rooster waar de platen op kunnen rusten. Wanneer je de zoldervloer toch wilt gebruiken, is het kiezen van de juiste dakisolatie belangrijk. Dakisolatie vanuit de binnenzijde neemt meer ruimte op, maar is soms de enige manier van een schuin dak isoleren of een dak zonder onderdak isoleren. Een plat dak geeft dan meer mogelijkheden en laat meer bruikbare ruimte over uiteindelijk.

Verschillende mogelijkheden bestaande zoldervloer isoleren

De beste manier om je stookkosten te verlagen is het isoleren van de zoldervloer. Je hoeft de ruimte minder te verwarmen omdat de warmte van het woongedeelte niet meer naar de bovenste zolderruimte ontsnapt, en zo krijg je de beste thermische isolatie. Bovendien is het isoleren van de vloer minder duur dan het isoleren van het dak. Helemaal als je toch al aan een zolder verbouwing zit te denken, is dit een mooie toevoeging.

Welke isolatie materialen en methodes

Zoals hierboven al even kort benoemd is, zijn er verschillende methodes om de zoldervloer te isoleren. Daarnaast heb je ook de keuze uit verschillende materialen, welke we later in het artikel zullen behandelen. Het ontwerp van de vloer is van grote invloed op hoe zoldervloerisolatie wordt aangebracht. Welke technieken je kunt gebruiken, lees je hieronder.

zoldervloer isoleren

1. Isolatie voor een zoldervloer met een houten draagstructuur

Heb jij een zoldervloer met een houten draagstructuur? Je plaatst het isolatiemateriaal in dit geval in de holtes tussen de vloerbalken van de zoldervloer. Minerale wol isolatieplaten die zacht of half stijf zijn werken hiervoor erg goed. Het ideale isolatiepakket heeft een dikte tussen de 15 en 23 centimeter. Deze diktes bieden de beste waarde in termen van kosten versus besparingen.

Als je isolatie in de houten draagstructuur aan gaat brengen, is het aan te raden om altijd een dampscherm te gebruiken, net als bij dakisolatie. Deze moet geplaatst worden aan de warme kant van de draagconstructie. Er zijn ook isolatieplaten verkrijgbaar waarop al een dampscherm is aangebracht, mocht het een uitdaging zijn om dit te doen. Naast minerale wol kunnen ook minerale vlokken of purschuim worden gebruikt om de ruimte onder de vloer op te vullen. Meestal worden zolders zelden betreden, waardoor goedkope houten panelen zoals OSB of vezelplaat een uitstekende optie zijn. Als de vloer wel belopen wordt, zal er een beloopbare afwerking gekozen moeten worden.

2. Isolatie voor een vloer met een massieve draagstructuur

Het isolatiemateriaal zal bovenop de vloer moeten worden aangebracht als het om een vloer met een massieve draagstructuur gaat. Ook hier moet er eerst een dampscherm worden aangebracht. Dit doe je bovenop de huidige vloer. Hoewel de voegen altijd zorgvuldig moeten worden afgekleefd, kun je dit losjes aanbrengen. Dit geldt ook voor de randen van de folie die dicht bij de muren liggen. Op de folie worden vervolgens drukvaste isolatieplaten vastgezet. Deze worden bij voorkeur in twee geschrankte lagen gelegd die in totaal 20 centimeter dik zijn.

Ben je geen fan van harde isolatieplaten? Je kunt in dit geval ook minerale wol isolatie gebruiken. Voordat je het isolatiemateriaal ertussen kunt leggen, moet je wel eerst een houten raamwerk op de vloer maken. Deze methode zal de kosten wel verhogen.

Waarom dampschermen noodzakelijk zijn

Bij gebrek aan een dampscherm in het isolatiemateriaal zelf, moet je dat altijd apart aanbrengen. Meestal wordt hiervoor een polyethyleen plastic folie gebruikt. De folie moet eventuele condensatie tussen het vocht van de kamer en het koude dak tegenhouden. Als deze condensatie niet wordt tegengehouden, zullen de waterdruppels die zich dan vormen zich in het dak verzamelen, met als gevolg dat je na verloop van tijd onvermijdelijk problemen krijgt met schimmelgroei, houtrot en andere problemen.

Daarom is een dampscherm cruciaal en moet je veel aandacht besteden aan de afwerking. Je kunt de bevestigingspunten van de folie, zoals nietjes, en eventuele overlappingen of naden zorgvuldig afdichten met vochtbestendige tape. Bovendien bestaan er ook dampschermen die intelligent zijn en vocht uit kunnen stoten als het warm wordt. De kosten van deze dampschermen beginnen bij ongeveer drie euro per vierkante meter.

Verschillende soorten zoldervloerisolatie

Bij het kiezen van isolatiemateriaal voor een vloer met houten spanten kun je beter kiezen voor materialen die mooi tussen de spanten passen, zoals glaswol of steenwol. Je kunt beter isolatieplaten gebruiken als de vloer van je zolder een betonnen plaat is. Deze hebben dezelfde isolatiewaarde terwijl ze minder ruimte innemen en daarnaast ook drukbestendig zijn. Je kunt de isolatie ook los bovenop de vloerafwerking leggen als je niet van plan bent de zolder als ruimte te gebruiken. Maar wat zijn nu de meest gebruikte isolatiematerialen? Dat lees je hieronder.

Glaswol isolatie

Een van de meest typische materialen die gebruikt worden om de zoldervloer te isoleren is glaswol. Glaswol is gemaakt van minerale wol. Het is eenvoudig te installeren, redelijk geprijsd en kan op onregelmatige afstanden correct geplaatst worden. De zoldervloer moet eerst altijd worden afgewerkt voordat glaswol wordt gebruikt. Hiervoor worden vaak OSB platen en andere plaatmaterialen gebruikt.

Glaswol dat je kan spuiten

Veel fabrikanten ontwikkelen technieken om het aanbrengen van dakisolatie te versnellen, omdat mankracht duurder is dan isolatie. Er bestaat tegenwoordig glaswol dat je kunt spuiten. Doordat de glaswol gespoten wordt, zorgt het voor een perfecte afdichting. Het kost daarnaast maar een paar uur om het aan te brengen en je kunt gemakkelijk zelf de precieze dikte kiezen.

Steenwol isolatie

Steenwol, gewonnen uit gesteente, is een milieuvriendelijke vervanger van glaswol. Het is verkrijgbaar in allerlei diktes en lengtes en heeft een bijzonder goede akoestische waarde. Net als glaswol wordt deze isolatie meestal tussen spanten aangebracht en kan er niet overheen gelopen worden. Muizen en ratten worden door een barrière verhinderd op de isolatie te kauwen.

zoldervloer isoleren

Isolatieplaten

Heb je een zolder die uit betonnen gewelven waar je nog steeds over wilt kunnen lopen bestaat? Je opties zijn in dit geval beperkt tot drukvaste isolatieplaten. Deze zijn dunner dan isolatiedekens en bieden een goede isolatiewaarde. Bovendien kunnen de meeste isolatieplaten belopen worden als ze niet vaak gebruikt worden, zodat een dure vloerafwerking niet nodig is. Dit zijn eenzelfde soort platen als die worden gebruikt voor dakisolatieplaten.

Spuitisolatie met PUR

Spuitisolatie met PUR is een snelle manier om de zoldervloer te isoleren. Deze zoldervloerisolatie is vooral geliefd op moeilijk te isoleren zolders met veel hoeken en spanten die de grond ondersteunen. Het voordeel van spuitisolatie met PUR is dat de vloer volledig beloopbaar blijft en dat zelfs de kleinste kieren goed worden opgevuld. Deze isolatietechniek wordt echter om milieuredenen minder aangeraden.

Ecologische isolatie

Ga je liever meer ecologisch te werk? Dan kun je ook voor ecologische isolatie voor de zoldervloer kiezen. Denk in dit geval aan hennep isolatie, kurk, glaswol, papiervlokken en schapenwol. Daarnaast zijn er nog veel meer soorten ecologische isolatiematerialen beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Let er wel op dat de prijs van ecologische isolatie vaak een stuk hoger ligt dan de prijs van traditionele isolatiematerialen.

Hoeveel kost het isoleren van de zoldervloer

Je moet bij het isoleren van een zoldervloer altijd rekening houden met de hele oppervlakte, de moeilijkheidsgraad en de gewenste dikte om de gemiddelde kosten per vierkante meter te berekenen. Een volledig geïsoleerde zoldervloer zou tussen de 60 en 80 euro per vierkante meter moeten kosten, inclusief BTW, voor een oppervlakte die meestal tussen de 50 en 100 vierkante meter is.

Subsidie isolatie van zoldervloeren

Gebruik je de zolder niet als woonruimte? Dan kun je het isoleren van de zoldervloer ook voor verschillende isolatie subsidies inbrengen en gebruikmaken van andere voordelen op financieel gebied. Je kunt op deze manier een aanzienlijk percentage van de kosten voor het isoleren van zoldervloeren terugkrijgen, helemaal als je bezig bent met een ouder huis isoleren. Sommige subsidies zijn namelijk alleen voor huizen met een bouwjaar voor 2019. Als je prijzen aan gaat vragen is het dus zeker handig om hiermee rekening te houden.

VloerisolatieOppervlakteKostenGemiddelde besparingTerugverdientijd
Appartement70 m²€ 2.800€ 4556 tot 7 jaar
Rijwoning55 m²€ 2.200€ 357,506 tot 7 jaar
Hoekwoning60 m²€ 2.400€ 3906 tot 7 jaar
2 onder 1 kap70 m²€ 2.800€ 4556 tot 7 jaar
Vrijstaand klein75 m²€ 3.000€ 487,506 tot 7 jaar
Vrijstaand groot200 m²€ 8.000€ 1.3006 tot 7 jaar
Bungalow100 m²€ 4.000€ 6506 tot 7 jaar

Overwegingen bij het isoleren van de zoldervloer

Om vochtproblemen te voorkomen moet het meest dampdichte isolatiemateriaal altijd onderaan geplaatst worden als je verschillende isolatiematerialen gebruikt. Daarboven kan een materiaal worden gebruikt dat meer dampdoorlatend is. Om koudebruggen te voorkomen is het ook cruciaal dat de zoldervloerisolatie en de muurisolatie een sterke verbinding hebben, net zoals gewone vloerisolatie dat moet.

Hoe dik zolder vloer isoleren

Wanneer je de zoldervloer gaat isoleren, wil je wel de beste isolatiewaarde hebben. Hiervoor moet je de juiste dikte van de isolatie kiezen, maar wat deze dikte is ligt aan het isolatiemateriaal. Voor PIR platen is minimaal 10 centimeter al genoeg, terwijl glaswol minstens 16 centimeter nodig heeft. Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger je vloer uiteindelijk komt te liggen. De keuze hangt dus ook af van de beschikbare ruimte.

Offerte

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes