Dampopen folie | Om vochtproblemen te voorkomen

Dampopen folie wordt doorgaans toegepast in combinatie met isolatie. Maar wat is het nu precies, hoe werkt de folie en wanneer kun je deze het best gebruiken? Ontdek alle informatie!

dampopen folie

Wat is dampopen folie?

Dampopen folie, ook wel dampdoorlatende folie genoemd, is een isolatiefolie die ervoor zorgt dat vochtproblemen in de woning voorkomen worden. Met deze folie kan vocht en waterdamp wel van binnen naar buiten gelaten worden, maar niet van buitenaf de woning binnen komen. De folie creëert als het ware een dampdoorlatende laag in de constructie.

Waarom dampopen folie gebruiken?

Het gebruik van dampopen folie zorgt ervoor dat vocht naar buiten afgevoerd wordt en dat vocht van buitenaf juist tegen gehouden wordt. Dit resulteert in een goed vochtgehalte. Bovendien komt dit ten goede van de werking en levensduur van de constructie en het isolatiemateriaal.

De werking van dampopen folies

Wanneer dampopen folie gebruikt wordt, wordt deze altijd aan de koude kant geplaatst, oftewel aan de buitenzijde van de constructie. Door de folie wordt de constructie warmer wat als gevolg heeft dat het vocht verdampt. De damp kan dan vervolgens naar buiten toe ontsnappen via de folie.

Het materiaal van dampopen folie is daarnaast niet alleen gemaakt om damp door te laten, maar ook om waterdruppels tegen te houden. Het vormt een soort barrière voor regenwater en vocht van buitenaf. Hierdoor wordt het makkelijker om goed te isoleren, waardoor je een duurzame constructie krijgt.

Levensduur

Hoe lang gaat dampopen folie precies mee? Wanneer je kiest voor hoogwaardige folie kun je rekenen op een levensduur van gemiddeld 20 tot 30 jaar. De exacte levensduur is wel afhankelijk van diverse externe factoren:

  • Blootstelling aan diverse weersomstandigheden
  • Kwaliteit van het materiaal
  • De installatie van de folie

Toepassingen

Dampopen folie heeft verschillende toepassingen en kan op meerdere plekken in de woning geplaatst worden. Denk hierbij aan daken en gevels en houten constructies. Het is een onderdeel van de isolatielaag van de woning. Welke plek het meest geschikt is voor het plaatsen van dampopen folie is afhankelijk van de mogelijkheden.

Dampopen dakfolie

Wanneer dampopen folie in het dak verwerkt wordt, wordt deze onder de dakbedekking en op het isolatiemateriaal geplaatst, aan de koude zijde van de constructie. Wanneer het dakbeschot niet voldoende waterdicht is, is het zeker nodig om de folie te plaatsen. De dampdoorlatende folie is geschikt voor dakisolatie van hellende daken.

Dampopen folies voor muren

Bij het isoleren van een voorzetwand is het doorgaans ook nodig om dampopen folie te plaatsen. Zeker wanneer je isoleert met glas- of steenwol. In dit geval wordt de folie tegen de buitenmuur geplaatst, tussen het raamwerk en de profielen. Ook weer aan de koude kant. Daarna wordt het isolatiemateriaal aangebracht en kan de wand afgewerkt worden.

Voordelen van dampopen folies

  • Isolatiemateriaal blijft droog
  • De isolatie behoudt de isolatiewaarde
  • Condensatie vorming wordt voorkomen
  • Er ontstaat een beter en gezonder binnenklimaat
  • Minder kans op vochtproblemen en schade aan de isolatie

Isoleren zonder dampdoorlatende folie

Wat gebeurt er nu als je geen dampdoorlatende folie plaatst? Dan kunnen er verschillende vochtproblemen optreden. Vocht kan de constructie binnen dringen, waardoor er na verloop van tijd schimmelvorming of bijvoorbeeld houtrot kunnen ontstaan. Dit kan niet alleen de dak- of muurconstructie aantasten, maar ook het isolatiemateriaal. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Dampopen folies plaatsen

Bij dampopen folie is het belangrijk dat deze op de juiste manier geplaatst wordt, zodat er geen vocht in de constructie komt van de buitenzijde en de waterdamp vanuit de constructie juist naar buiten toe kan. Ga je de folie zelf plaatsen of laat je dit over aan een specialist?

Zelf doen

Wanneer je ervoor kiest om de dampopen folie zelf te plaatsen, zijn er verschillende stappen die je moet volgen. Zo begin je met het uitsnijden van de folie in de juiste afmeting. Van te voren is het belangrijk dat je dus het oppervlak waar de folie op geplaatst moet worden eerst opmeet.

Daarna maak je de folie vast met behulp van lijm of nietjes. Het is belangrijk dat de naden een overlap hebben van tussen de 10 en 20 centimeter. De naden kun je daarna afplakken met tape en vervolgens kun je het geheel netjes afwerken. Door de overlap van de dampdoorlatende folie heb je een volledig waterdicht geheel.

Specialist inschakelen

Om er zeker van te zijn dat de dampopen folie op de juiste manier wordt geplaatst en optimaal werkt, kun je ook een specialist inschakelen. Wanneer je voor het plaatsen van het isolatiemateriaal al een bedrijf hebt ingeschakeld, zullen zij in de meeste gevallen ook direct de dampopen folie bevestigen. Zo ben je in één keer klaar!

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden van dampopen folie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Wanneer dampopen folie kopen?

Voor woningen met houten constructies of gevelbekleding is het gebruik van dampopen folie het meest geschikt. Voor andere soort constructies en bouwprojecten kun je misschien beter dampdoorlatende folies gebruiken of andere varianten.

Wanneer je niet zeker weet wat voor soort folie geschikt is voor jouw woning, kun je het best een specialist raadplegen. Zo krijg je advies en meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Is het noodzakelijk om dampopen folie te gebruiken?

+
Dit is afhankelijk van het project waarvoor je de folie nodig hebt. Dampopen folie helpt om vochtproblemen te voorkomen, maar het kan ook zijn dat je ander soort folies nodig hebt of misschien zelfs een combinatie van meerdere soorten. Dit kun je het best navragen bij een specialist.

Op welke plek plaats je dampopen folie?

+
In de meeste gevallen wordt dampopen folie in de dakconstructie of muurconstructie geplaatst. De folie is een onderdeel van de isolatielaag van de muur of het dak, om zo het isolatiemateriaal te beschermen.

Is dampopen folie ook waterdicht?

+
In de meeste gevallen is dampopen folie ook waterdicht. De folie zorgt ervoor dat vocht en water van buitenaf tegen gehouden worden.

Wat is het verschil tussen dampopen folie en dampremmende folie?

+
Waar dampopen folie ervoor zorgt dat damp van binnenuit naar buiten kan, zorgt dampremmende folie er juist voor dat de damp tegen gehouden wordt en het isolatiemateriaal optimaal beschermd blijft. Dampremmende folie, ook wel dampdichte folie genoemd, wordt dan ook aan de warme zijde, de binnenkant van de constructie geplaatst, in tegenstelling tot dampopen folie die aan de koude kant wordt geplaatst.

Offertes ontvangen voor dampopen folie

Wil je dampopen folie laten plaatsen voor goede isolatie? Ontdek wat de opties en kosten zijn. Vul ons formulier in, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes