Isolatie zolder | Profiteer van minder warmteverlies

Isolatie van de zolder is een redelijk makkelijke en goedkope aanpassing aan je huis die veel voordelen op kan leveren. De zolder isoleren zorgt voor een lagere energierekening en een aangenaam leefklimaat. Daarnaast is het ook beter voor het milieu.

zolder isoleren prijzen

Isolatie zolder

Een zolder die slecht is geïsoleerd kan veel warmte uit het huis laten ontsnappen. Hierdoor kunnen de energiekosten een stuk hoger worden. De zolder isoleren is een goede oplossing en kan op de lange termijn veel geld besparen.

Zoldervloer of dak isoleren

De grootste keuze bij het isoleren van de zolder is het kiezen tussen dakisolatie of vloerisolatie voor de zolder. Je kan er namelijk voor kiezen om je dak te isoleren, dan wel van de buitenzijde als van de binnenzijde, of je kunt kiezen voor zoldervloerisolatie. In dat geval blijft de zolder zelf slecht geïsoleerd, maar wordt de rest van je huis wel tegen de kou beschermd.

Welke isolatie gebruiken voor de zolder?

Het dak isoleren is eigenlijk de beste optie. Hoe verder je de kou en warmte namelijk buiten kunt houden, hoe beter het is. Als je zolder niet toegankelijk is of alleen als opslag dient dan kun je eventueel eenvoudig zoldervloerisolatie leggen. Het nadeel hiervan is dat de spullen op zolder dan nog steeds in de kou en vocht staan. Het voordeel hiervan is dat het een stuk minder kost dan het dak isoleren. Hierdoor kan het een goede optie zijn wanneer je een lager budget hebt en je de zolder niet veel gebruikt.

Wat kost een zolder laten isoleren?

De gemiddelde kosten van de zolder isoleren hangen af van de manier waarop je dit wilt doen. Zoldervloerisolatie zal goedkoper zijn dan het isoleren van het dak. Daarnaast kan het zijn dat je subsidie krijgt voor het isoleren van de zolder wat aardig kan schelen op de prijs. Bij het isoleren van het dak zal de prijs afhangen van de manier van het dak isoleren. Dit kan via de binnenzijde of via de buitenkant van het dak.

Kosten zoldervloer isoleren

De prijs begint bij € 675 maar kunnen een stuk hoger oplopen. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de grootte van de zoldervloer en het materiaal dat gebruikt wordt. De gemiddelde kosten voor zolder isoleren door vloerisolatie liggen tussen de € 60 en € 80 per m².

Kosten dak isoleren

De kosten van het dak van de zolder isoleren via de binnenzijde zijn gemiddeld € 80 tot € 100 per m². Het kan een grote investering zijn maar je zal het snel terugverdienen doordat je jaarlijkse stookkosten een stuk omlaag kunnen gaan. De gemiddelde kosten van dakisolatie liggen rond de € 6.100. Hier gaat echter nog de dakisolatie subsidie vanaf, waardoor de kosten een redelijk stuk lager kunnen worden.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Subsidie voor de kosten zolder isoleren

Sinds 1 januari 2023 zijn er nieuwe maatregelen in gegaan. Als regeling van de overheid krijg je een deel van de kosten van dakisolatie terug. Zo wordt het verbeteren en het milieuvriendelijker maken van woningen gestimuleerd. Wanneer je twee of meer maatregelen voor verbeterde zolderisolatie laat uitvoeren kan je tot 30% van de kosten terugkrijgen. Bij het laten uitvoeren van één maatregel krijg je tot 15% van de kosten terug.

Let er op dat hier mogelijke voorwaarden aan kunnen zitten. Zorg er dus voor dat je dit van tevoren controleert bij de overheid zodat je de subsidie niet misloopt. De subsidie geldt alleen wanneer je een professioneel bedrijf inschakelt. Voor een doe-het-zelf klus zal je niets van de kosten terugkrijgen.

Plaatsen van zolder isolatie

De isolatie van een zolder kan dus zowel op het dak als de zoldervloer aangebracht worden. Voor beide manieren van isoleren is de plaatsing weer anders. We zetten alle informatie op een rij.

Welke isolatie voor zoldervloer met houten draagstructuur?

Bij een zoldervloer met houten draagstructuur wordt de ruimte tussen de houten balken opgevuld met isolatiemateriaal. Er worden half-harde of zachte isolatieplaten van bijvoorbeeld minerale wol tussen het houten raamwerk geplaatst.

Isolatiepanelen

De platen kunnen het beste een dikte van 15 tot 20 centimeter hebben zodat het materiaal goed isoleert. Deze dikte heeft de beste verhouding van isolatiewaarde tot kosten en kan dus het beste gebruikt worden voor zolderisolatie en het afwerken van de zolder.

Zoldervloer met massieve draagstructuur

Bij een massieve vloer zonder vloerbalken moet je de nieuwe isolatie bovenop de vloer plaatsen. Hiervoor worden druk-vaste isolatieplaten gebruikt in plaats van zachte minerale wol zodat er overheen gelopen kan worden. Eerst wordt het dampscherm geplaatst en daarna worden de isolatieplaten bevestigd. Het liefst worden hier twee lagen voor gebruikt zodat het materiaal voldoende dik is voor optimale isolatie.

Hoe dak isoleren van binnenuit?

Een schuin dak isoleren langs de binnenzijde is de meest praktische manier om de zolder te isoleren. Het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde wordt op vergelijkbare manier gedaan als het aanbrengen van isolatie op een vloer met houten draagstructuur.

Er wordt minerale wol zoals glas- of steenwol gebruikt dat je tussen de kepers aanbrengt. Zo wordt de ruimte tussen de kepers volledig opgevuld. Hierbij is opnieuw de dikte van het materiaal erg belangrijk. Meestal wordt er gekozen voor een dikte van 15 tot 20 centimeter zodat de minerale wol genoeg effect heeft. Er moet ook een dampscherm komen om vocht in huis te voorkomen.

Dak isoleren langs de buitenzijde

Het dak langs de buitenkant isoleren is de meest ingrijpende manier om je zolder te isoleren. Hierbij moet de hele dakbedekking van het schuine dak gehaald worden voordat je kan beginnen met het isoleren. Er zijn hiervoor verschillende isolatiepanelen te koop.

Wanneer je hiervoor wilt kiezen is het handig om dit te doen wanneer de dakbedekking toch al vervangen moet worden. Zo hoef je geen enorme klus uit te voeren voor het isoleren alleen. Wanneer dat niet het geval is kan je de zolderisolatie beter aanbrengen door de zoldervloer te isoleren of door het dak vanaf de binnenzijde te isoleren.

Dampschermen

Bij het plaatsen van isolatiemateriaal moet er altijd een dampscherm aangebracht worden. Dit scherm voorkomt dampvorming. Wanneer je dit niet plaatst kan er te veel vocht op zolder komen. Je kan last krijgen van problemen zoals schimmelvorming.

Het is belangrijk dat het dampscherm op de juiste wijze aangebracht wordt om overlast of schade te voorkomen. Het dampscherm moet altijd aan de warme kant geplaatst worden, dus onder het isolatiemateriaal. Wanneer het lastig is om dampschermen op een goede manier aan te brengen kan er ook voor isolatieplaten gekozen worden die al een dampscherm bevatten.

zolder isoleren

Materialen voor isolatie zolder

Je kan voor verschillende materialen kiezen als isolatiemateriaal op zolder:

  • Steenwol
  • Glaswol
  • EPS/Piepschuim
  • XPS
  • PUR platen
  • PIR platen
  • Duurzame materialen, zoals wol, vlas, kurk
  • Folies

Welke folie bij dakisolatie voor zolder?

Folie werkt ruimtebesparend maar vraagt om onderzoek om de juiste isolatiewaarde en toepasbaarheid in jouw huis te controleren. Zo is de brandveiligheid van de folie belangrijk om op te zoeken. Pas altijd materialen toe die niet of slecht branden.

Hoeveel isolatiemateriaal heb ik nodig bij de zolder isoleren?

Je kan de m² opmeten die je nodig hebt voor het isoleren van de zolder. Ga uit van een deel snijverlies, dat wil zeggen dat een deel te klein is om nog te gebruiken. Ga minimaal uit van 10% snijverlies. Dus als je 100 m² opmeet, koop dan 110 m². Let ook op de afmetingen van het isolatiemateriaal want als dat 60 cm breed is en je tussenafstand van de balken iets meer dan is dat onhandig.

Ook is het handig om 1 centimeter extra in de breedte te knippen bij zacht isolatiemateriaal. Zo moet het materiaal iets samentrekken wanneer het tussen de houten balken geplaatst wordt waardoor het beter zal blijven zitten.

Voorkom vochtproblemen

Bij het isoleren of na-isoleren van de zolder is het belangrijk om vochtvorming te voorkomen. Bij volledig luchtdichte isolatie van de zolder kan er teveel vocht vast komen te zitten. Door de juiste dampremmende lagen te plaatsen kan dit voorkomen worden. Wanneer je zelf het dak gaat isoleren moet je hier altijd op letten.

Lekkage

Voordat je begint aan het isoleren van de zolder moet je het dak controleren op vochtproblemen en lekkage, want nu kun je overal nog relatief makkelijk bij. Als je zolder straks is afgetimmerd dan is het lastiger om nog wat te herstellen aan je dak en je komt er meestal pas te laat achter.

Dampremmende folie

Let op of er geen dampdicht materiaal onder de dakpannen of leien ligt. Zo’n dampremmende laag kan op meerdere plaatsen zitten. Namelijk direct onder de dakpannen, tussen de dakpannen en het dakbeschot waar de dakpannen op rusten, of verder in de woning zoals onder de draagbalken. Als dat zo is moet je dus uitkijken met de dakisolatie. Kans op vocht in huis en rotting liggen dan op de loer na het isoleren. Bij het na-isoleren van het dak moet je altijd extra opletten dat de extra isolatielaag niet voor meer dampvorming zorgt.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes