Afwerken zolder | Een nette en goed geïsoleerde zolderruimte

Een zolder kun je op verschillende manieren afwerken. Ontdek wat de beste optie is voor jouw zolderruimte en waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je aan de slag gaat met deze klus.

afwerken zolder

Zolder afwerken

Heb je net een dakrenovatie achter de rug of een ander soort verbouwing rondom de zolder? Dan is het natuurlijk wel zo fijn als alles goed afgewerkt wordt. Of je de zolder nu als leefruimte wilt gebruiken of alleen als opslagruimte, een goede afwerking kan natuurlijk niet ontbreken. Er zijn verschillende stappen om te volgen voor een afgewerkte zolder.

Zolder isoleren

Als eerste is de isolatie van de zolder een belangrijk punt. Goede thermische isolatie zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en verhoogd de waarde van de woning. Bovendien kun je met isolatie besparen op de energierekening. Warmte stijgt op en kan dan ook snel naar buiten verdwijnen via de zolderkamer en het dak. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het isoleren van de zolder:

  • Dakisolatie: Deze optie is aan te raden wanneer je de zolder als leefruimte wilt gebruiken en je een aangename temperatuur wilt behouden in de beschikbare ruimte op zolder.
  • Zoldervloerisolatie: Deze optie is aan te raden wanneer je de zolder bijvoorbeeld alleen als opslagruimte wilt gebruiken. De zolder zelf is dan niet geïsoleerd, maar deze optie is doorgaans wel goedkoper.

Isolatiemateriaal voor isoleren zolder

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van de zolder. Zo zijn isolatieplaten of isolatiedekens van bijvoorbeeld glaswol of steenwol geschikt voor de schuine wanden van het dak. Deze kunnen dan tussen de houten balken van de dakconstructie geplaatst worden. Voor het isoleren van de zoldervloer kun je bijvoorbeeld gespoten isolatiemateriaal gebruiken. Welk isolatiemateriaal je kiest, is onder andere afhankelijk van je wensen en budget.

Dak afwerken

Wanneer de isolatie is geplaatst, is het tijd om de gehele constructie af te werken. Ook hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het dak en de zoldervloer. Voor het dak van de zolder afwerken kunnen diverse materialen worden gebruikt.

Zo kun je gyproc gebruiken. Dit zijn gipsplaten met brandwerende en vochtwerende eigenschappen die zowel voor het afwerken van het plafond als de wand gebruikt kunnen worden. Wil je liever de zolderkamer afwerken met houten platen? Dan zijn MDF-platen een goede keuze. Deze platen zijn gemaakt van houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Het voordeel is dat dit materiaal makkelijk te bewerken is en niet splintert, ondanks dat het van hout is gemaakt.

Zoldervloer afwerken

Voor het afwerken van de zoldervloer kunnen OSB-platen worden gebruikt. Deze platen zijn gemaakt van restmateriaal dat versnipperd wordt. Vervolgens worden de houtsnippers verlijmd en samengeperst. Dit resulteert in stevige, duurzame platen die perfect zijn voor een goede afwerking.

Afwerking compleet maken

Wanneer de isolatie geplaatst is en dit netjes is afgewerkt met gipsplaten of houtvezelplaten zijn er nog meer opties voor een goede afwerking. Zeker wanneer je de zolder wilt gaan gebruiken als leefruimte kan dit niet ontbreken. Zo kun je de vloer van de zolder afwerken met laminaat of een ander soort vloerbedekking. Voor de wanden en het plafond kun je ervoor kiezen om deze te schilderen of te behangen. Zo maak je de zolder volledig af.

afwerken zolder

Prijs zolder afwerken

Hoeveel kost een zolder afwerken? Dat wil je natuurlijk weten voordat je aan deze klus begint. Het is namelijk best een investering. Het begint bij de isolatie. Voor dakisolatie liggen de kosten gemiddeld tussen de € 80 en € 100 per m². Voor zoldervloerisolatie is dit gemiddeld € 60 tot € 80 per m². Daarbovenop komen nog de kosten voor de rest van de afwerkingen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Verschillende factoren

De uiteindelijk prijs die je betaalt voor de zolder afwerken hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan:

  • Het materiaal dat je gebruikt, voor zowel de isolatie als de rest van de afwerking
  • Het aantal vierkante meters van de zolder, zowel het plafond, de wanden als de vloer
  • Of je de klus uitbesteed aan een specialist of dit zelf doet

Extra opties voor zolder afwerken

Naast de isolatie en de standaard afwerking zijn er ook nog andere opties die geschikt zijn voor de zolderruimte. Heb je een grote zolder? Dan kun je ervoor kiezen om scheidingswanden te plaatsen om de zolderkamer in te delen in verschillende ruimtes. Dit worden ook wel valse wanden of tussenwanden genoemd die ook in gyproc kunnen worden geplaatst.

Ook kun je voorzetwanden op zolder plaatsen. Hiermee kun je lelijke en onafgewerkte muren of leidingen verstoppen en een mooi en egaal geheel creëren. Ook deze wanden kunnen gemaakt worden van gyproc. Voor het volledig afwerken van de wanden is het bovendien mogelijk om deze te schilderen of behangen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes