Gordingendak isoleren | Kosten | Aandachtspunten

Een gordingendak isoleren is een goede optie wanneer je je energiekosten wil verlagen. Heb je een gordingendak? Dan wordt de isolatie vaak in twee lagen aangebracht.

gordingendak isoleren

Wat is een gordingendak precies?

Een gordingendak is in wezen hoe daken vroeger werden gebouwd. Spantendaken vormen de meerderheid van de hedendaagse dakbedekking. In een gordingendak zijn er gordingen aanwezig. Gordingen zijn horizontale houten balken die van de ene muur naar de andere muur lopen. Het gewicht van het dak wordt op de muren overgebracht door middel van deze steunbalken, die ook in de muren gemetseld zijn. Verticale balken, of kepers, worden ondersteund door deze gordingen. Op deze kepers is het onderdak gebouwd. Het gewicht van het dak wordt via de kepers overgebracht op de gordingen.

Wat is het verschil tussen een gordingendak en een spantendak?

Bij een dak met gordingen en kepers rusten de verticale kepers bovenop de gordingen. Typisch is een dragende muur waar de horizontale gordingen op rusten. Bij een spantendak zijn er geen dragende muren, vandaar dat er geen gordingen kunnen worden toegevoegd. De dakconstructie maakt gebruik van spanten, die door houten ribben met elkaar verbonden zijn, in plaats van gordingen. Het dakgewicht wordt via de spant (of gevel) op de vloer overgebracht. Een sporendak kan vaak in één dikke laag worden geïsoleerd, maar een gordingendak kan het beste in twee lagen worden geïsoleerd.

Schuin dak isoleren tussen gordingen

Bij het isoleren van een hellend dak tussen de gordingen zijn er verschillende onderdelen waarmee je rekening moet houden. Allereerst, de keuze van het isolatiemateriaal. Daarnaast is de breedte van de gordingen een belangrijk kenmerk. Controleer of de rollen isolatiemateriaal goed passen tussen de gordingen of spanten. Ook is het belangrijk om een dampremmende laag aan te brengen op de isolatielaag om vochtproblemen te voorkomen. 

Welke isolatiedikte werkt het beste voor een gordingendak?

De keuze van het isolatiemateriaal bepaalt hoe dik je een gordingendak moet isoleren. De lambda-waarde van de isolatie bepaalt hoe dun deze aangebracht mag worden. Om bijvoorbeeld een Rd-waarde van 4,5 te krijgen met glaswol isolatiedekens met een lambda-waarde van 0,035, moet je al minstens 16 cm dik isoleren.

Minimale waarde

De Rd-waarde van 4,5 is de minimale waarde vanaf 2017 om in aanmerking voor een premie van de netbeheerder te komen. Je kunt echter al dunner isoleren als je glaswolplaten gebruikt met een lambda-waarde van 0,030. Hierbij is 15 cm voldoende voor een Rd-waarde van 5,0. De optimale strategie is te streven naar de grootste Rd-waarde. Als er geen beperkingen zijn, moet je een gordingendak zo dik mogelijk isoleren, zoals 20 tot 26 cm.

gordingendak isoleren

Mogelijke isolatiematerialen dak

Je gordingendak kan zowel van binnenuit als van buitenaf geïsoleerd worden. Hiervoor kun je verschillende materialen gebruiken, net zoals bij de standaard dakisolatie.

Isolatieplaten

Als je van binnenuit gaat isoleren, kun je kiezen voor kunststof isolatieplaten. XPS, EPS, PUR en PIR isolatieplaten zijn zeer gebruikelijk. Dit komt doordat zowel doorgewinterde doe-het-zelvers als experts de installatie ervan relatief eenvoudig kunnen uitvoeren. Bovendien hebben deze platen een hoge isolatiewaarde, wat resulteert in een gunstige terugverdientijd en een aanzienlijk rendement op de investering.

Isolatiedekens

Isolatiedekens van minerale wol zijn een andere manier om van binnenuit te isoleren. Isolatiedeken van minerale wol zijn nog eenvoudiger tussen de gordingen van je dak aan te brengen. Hoewel ze qua thermische isolatie aanzienlijk minder goed presteren dan isolatieplaten, bieden ze toch voldoende geluidsisolatie. Hier is wel een dikkere isolatielaag nodig.

Spuitisolatie

Spuitisolatie is ook een mogelijkheid. Hoewel PUR schuim en andere spuitisolatie zeer gebruiksvriendelijk zijn, mogen alleen isolatiedeskundigen ze gebruiken. Het werkt goed als afwerking van andere isolatiematerialen, heeft een hoge isolatiewaarde en kan moeiteloos worden aangebracht.

Inblaasisolatie

Naast spuitisolatie heb je ook nog inblaasisolatie. Ga je het interieur isoleren? Dan is inblaasisolatie een verstandige beslissing. Glaswol of cellulose isolatievlokken worden door een specialist tegen de gordingen en kepers van je dak gespoten. Je kunt hierdoor profiteren van een doorlopende isolatielaag en eenvoudige installatie.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Schuin gordingen dak via buitenkant

Ga je isoleren langs de buitenkant? Om een gordingendak langs de buitenkant te isoleren gebruikt een vakman vaak isolatieplaten van EPS, PUR, of PIR. Hoewel EPS-platen het goedkoopste alternatief zijn, zijn ze minder isolerend dan PUR of PIR. De dikte en effectiviteit van de isolatielaag worden direct beïnvloed door deze isolatiewaarde. De beste optie voor jouw dak kan worden bepaald door een vakman, die ook een gordingendak kan na-isoleren met minerale wol.

isoleren gordingendak

Een gordingendak na-isoleren met minerale wol

De dikte van de kepers bepaalt hoe je een gordingendak het beste kunt isoleren. Veel oudere daken hebben kepers die slechts 6 cm dik zijn, wat onvoldoende is voor goede isolatie. De ideale isolatie bestaat uit twee lagen. Tussen de kepers (verticaal) breng je een dunne laag isolatie aan en tussen de gordingen (horizontaal) breng je een dikke laag isolatie aan.

Voordelen van deze aanpak

Deze aanpak heeft het voordeel dat er uitgebreide isolatie en goede naadoverlap mogelijk is. Hierdoor worden luchtlekken voorkomen en is luchtdicht isoleren mogelijk. Plaats het dampscherm als laatste. Daarna kun je het dak bedekken met gipsplaten of een ander soort plaatmateriaal.

Dak isoleren in 2 lagen

Een andere optie is om een tweede dikke laag minerale wol op de kepers aan te brengen van 12 tot 16 cm dik. De kepers zijn hierbij bevestigd met nieuwe hardhouten latten. Daarom is de hele dikte voldoende om een mat van isolatie te leggen. Dit type isolatie, ook wel na-isolatie genoemd, wordt het meest gebruikt op zolders die al wat ouder zijn. Zo hoef je geen complete dakrenovatie uit te voeren voor een goede isolatie.

Zonder kepers

Wanneer er geen kepers aanwezig zijn, is de moeilijkheidsgraad van de werken nog wat hoger. De kepers zijn de dunne balken die van de top van het dak naar beneden lopen en de isolatie tussen de gordingen op zijn plek houdt. Wanneer er geen kepers aanwezig zijn, zul je al snel voor isolatieplaten moeten kiezen, omdat deze makkelijk zelf vast te zetten zijn. De kwaliteit van de dakconstructie is dan nog belangrijker, omdat het gewicht van de isolatie daardoor nog meer moet worden gedragen.

Een gordingendak van binnenuit isoleren

Ga je van binnenuit isoleren? Dan hebben we een handig stappenplan voor je.

Stap 1: voorbereiding

Begin met de voorbereiding. Inspecteer het dak grondig voordat je het isolatiemateriaal aanbrengt. Hierbij kijk je naar de kwaliteit van de structuur van het dak, de eventueel aanwezige isolatielagen en of er een onderdak aanwezig is. Voor een water- en winddicht dak is een onderdak noodzakelijk.

Stap 2: aanbrengen

Het aanbrengen van isolatiemateriaal is de volgende stap. Na de inspectie begin je met het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Vanwege de beperkte ruimte tussen de kepers wordt dit vaak in twee lagen uitgevoerd. Is er niet genoeg ruimte tussen de kepers? Dan wordt de isolatie tussen de gordingen in slechts één dikke laag aangebracht.

Stap 3: dampscherm

Breng vervolgens een dampscherm aan. Dit doe je vaak aan de warme kant van de isolatie. Door dit te doen wordt vocht buiten de isolatie en de rest van het dak gehouden. Dit is misschien niet nodig als de isolatielaag al helemaal vochtwerend is.

Stap 4: afwerking

Nu is het tijd voor het afwerken van de isolatie. Werk het isolatiemateriaal af met gipsplaten of houten/kunststof panelen. Tegenwoordig kun je ook isolatiematerialen vinden met een mooie afwerklaag.

gordingendak isoleren

Een gordingendak van buitenaf isoleren

Isoleren langs de buitenkant is geschikt in combinatie met een volledige dakrestauratie, omdat je eerst de verouderde dakbedekking moet verwijderen om het isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen. Ga je van buitenaf isoleren? Volg dan het volgende stappenplan.

Stap 1: verwijderen oude dakbedekking

Begin met het grondig verwijderen van je huidige dakbedekking. Hoewel je die later kunt laten bijwerken, is het waarschijnlijk beter om gloednieuwe dakpannen, leien of andere dakbedekking te kiezen voor een duurzame afwerking.

Stap 2: isolatie aanbrengen

Isolatie aanbrengen is de volgende stap. Na het verwijderen van de dakbedekking plaats je isolatieplaten bovenop het dakraamwerk. Dit heeft als belangrijk voordeel dat de hele dakconstructie wordt beschermd. Maar omdat er in totaal een groter volume wordt geïsoleerd, wordt een hogere isolatiewaarde geadviseerd voor optimale prestaties.

Stap 3: onderdak en afwerking

Een onderdak is nodig om van buitenaf te isoleren. Deze extra laag tussen je dakbedekking en isolatieplaten schermt de hele dakconstructie af van slecht weer. De nieuwe dakbedekking wordt uiteindelijk op het geïsoleerde dak aangebracht. Je kunt hier kiezen voor dakpannen, riet, leisteen of andere opties. Een specialist kan je een duidelijk overzicht geven van al je opties en vertellen welke optie het beste is voor jouw dak.

De kosten van het isoleren van een gordingendak

Gemiddeld kost binnenisolatie van een gordingendak tussen €80 en €1000 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief BTW, afwerking en installatie. Het gebruikte materiaal, de moeilijkheidsgraad van de klus en andere factoren hebben allemaal invloed op hoeveel het uiteindelijk kost om een gordingendak te isoleren. Laat je de buitenkant van een gordingendak isoleren? Dan kun je rekenen op €90 tot €110 per vierkante meter. Ook deze dakisolatie prijs is inclusief BTW, afwerking en plaatsing.

Kosten kunnen verschillen

Houd er rekening mee dat de kosten niet alleen verschillen van project tot project, maar ook van vakman tot vakman. Je kunt wel in aanmerking komen voor een subsidie zoals de SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) subsidie of de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) subsidie. De kosten kunnen hierdoor lager uitvallen.

Aandachtspunten gording dakconstructie isoleren

Of je jouw gordingendak nu vanaf de binnenkant of via de buitenkant laat isoleren, er zijn altijd een paar aspecten waar je rekening mee dient te houden.

Staat van het dak

Het eerste aspect is de staat van het dak. Is de conditie van je dakbedekking nog goed? Dan is isoleren van buitenaf meestal geen verstandige keuze. De dakbedekking zou daarvoor (tijdelijk) verwijderd moeten worden. Het verdient in dit geval de voorkeur om van binnenuit te isoleren en het huidige dak intact te laten.

Zolder functie

Kijk ook goed naar de functie van de zolder. Ben je van plan om de zolder te gebruiken als leefruimte? Dan is elke vierkante meter beschikbare ruimte cruciaal. Omdat er ruimte moet worden gegeven aan het isolatiemateriaal, is het raadzaam om niet van binnenuit te isoleren. Is er geen probleem met de ruimte of dient de zolder meer als opslagruimte? De beste optie voor een gordingendak is dan om langs de binnenkant te isoleren.

Budget

Het laatste aspect is je budget. De kosten om een gordingendak van buitenaf te isoleren zijn vaak hoger dan van binnenuit. Een subsidie voor dakisolatie kan de totale kosten in beide situaties verlagen. Maar als je een kleiner budget hebt en je dak in goede staat is, is het natuurlijk ideaal om van binnenuit te isoleren.

Veelgestelde vragen

Hoe moet je een bitumen dak isoleren?

+
Bij het isoleren van een bitumen dak, wordt vaak gekozen voor van buitenaf isoleren. De isolatielaag wordt dan aan de buitenkant van het dak geplaatst en de bitumen dakbedekking kan direct op de isolatielaag gelegd worden. Bij het isoleren van een bitumen dak is het ook belangrijk om rekening te houden met de bestaande dakconstructie. Het is aan te raden om het isoleren over te laten aan een professional.

Kan je een dak zelf isoleren?

+
Het isoleren van een dak is een klus die je zelf kan uitvoeren, mits je ervaring hebt als doe-het-zelver. Voor elke methode van isoleren is het belangrijk om over de juiste materialen en gereedschappen te beschikken en veiligheidsmaatregelen te nemen. Heb je niet de juiste kennis of ervaring? Dan is het beter om een professional in te schakelen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes