Nationaal Isolatieprogramma | Wat is het precies?

Het Nationaal Isolatieprogramma is bedoeld om meer woningen in Nederland op de juiste manier te isoleren. Hoe werkt dit precies en wat zijn de gestelde doelen? Ontdek alle informatie en de mogelijkheden voor jouw woning!

nationaal isolatieprogramma

Wat is het Nationaal Isolatieprogramma?

Het Nationaal Isolatieprogramma is een initiatief dat vanuit de overheid is opgezet. Het moet mensen helpen om isolatiemaatregelen te nemen in de woning voor het verlagen van de energiekosten. Er zijn in Nederland nog veel slecht geïsoleerde woningen en door middel van dit programma kunnen deze woningen slim geïsoleerd worden.

Doelen

Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om in de periode tot 2030 zo’n 2,5 miljoen woningen te isoleren. Daarbij wordt voornamelijk de nadruk gelegd op woningen die slecht geïsoleerd zijn en energielabel E, F of G hebben. Daarnaast is het doel om isoleren sneller en slimmer mogelijk te maken. Dit betekent dat het tempo waarop de woningen geïsoleerd worden hoger ligt en dat dit op een slimme en efficiënte manier gebeurt.

Actielijnen

Het Nationaal Isolatieprogramma bestaat uit vier actielijnen die zijn opgesteld door de overheid om het aantal slecht geïsoleerde woningen terug te dringen. Per actielijn wordt uitgelegd wat de bedoeling is en wat het doel is.

Lokale aanpak samen met gemeenten

Het eerste punt is een lokale aanpak om samen met gemeenten 750.000 woningen te isoleren. Er wordt geld beschikbaar gesteld voor gemeenten, dat kan worden ingezet voor het stimuleren van isolatiemaatregelen. Zo kunnen gemeenten met het geld een subsidie beschikbaar stellen die bovenop de landelijk subsidie komt.

Isoleren van huurwoningen

Het tweede punt is om een miljoen huurwoningen te isoleren door verhuurders. Dit geldt zowel voor het sociale als particuliere segment. Het is de bedoeling dat de huurwoningen aan de isolatiestandaard voldoen. Deze standaard verschilt per huurwoning, dus verhuurders dienen op de hoogte te zijn van de isolatiestandaard van hun woning.

Isoleren van koopwoningen

Het derde punt is gericht op het versneld isoleren van 750.000 koopwoningen op eigen initiatief van eigenaar-bewoners. Voor de financiering van isolatiemaatregelen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er subsidiemogelijkheden en diverse financieringsopties. Denk hierbij aan de Investeringssubsidie duurzame energie vanuit de overheid en de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

Energie besparen met laagdrempelige maatregelen

Het vierde en laatste punt is erop gericht om samen energiebesparende isolatiemaatregelen te nemen en zo energie te besparen. Het doel is om door middel van voorlichting en communicatie energiebesparing en isolatie te stimuleren onder eigenaar-bewoners, huurders en verhuurders, zodat we er samen voor zorgen dat het energieverbruik omlaag gaat.

Benieuwd naar de mogelijkheden van het Nationaal Isolatieprogramma?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie

De Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie is onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma en richt zich op de eerste actielijn, de lokale aanpak samen met gemeenten. Deze regeling is bedoeld voor gemeenten om een eigen isolatieprogramma op te zetten voor eigenaar-bewoners van koopwoningen.

Een gemeente kan hiermee woningeigenaren van slecht geïsoleerde woningen helpen om hun woning te verduurzamen. Deze regeling kan dan ook alleen door gemeenten in Nederland aangevraagd worden. Een voorwaarde voor deze regeling is dat minimaal 80% van de woningen die met deze specifieke uitkering worden geïsoleerd, een lagere WOZ-waarde hebben dan de gemiddelde WOZ-waarde in de desbetreffende gemeente.

energielabel woning

Verschillende onderdelen

Het Nationaal Isolatieprogramma richt zich op verschillende onderdelen. Zo zijn subsidies en financieringsmogelijkheden aantrekkelijker geworden, om het nemen van isolerende maatregelen te stimuleren.

Ook wordt er geld beschikbaar gesteld voor gemeenten, om huishoudens te helpen bij het nemen van de maatregelen. Ondanks de subsidie en financieringsmogelijkheden, blijft isolatie namelijk een behoorlijke investering. Er zal vanuit de overheid dan ook jaarlijks geïnvesteerd worden in het Nationaal Isolatieprogramma.

Gezondheid en milieu

Daarnaast legt het Nationaal Isolatieprogramma de nadruk op gezondheid en milieu. In slecht geïsoleerde woningen kunnen sneller vochtproblemen en schimmels optreden, die niet goed zijn voor de gezondheid. Met goede isolatie kan dit voorkomen worden. Een ander gevolg van isolatie is dat je minder hoeft te stoken in de woning, waardoor je minder energie verbruikt. Dit is beter voor het milieu.

Mogelijkheden voor jouw woning

Wat zijn de mogelijkheden van het Nationaal Isolatieprogramma voor jouw woning? Kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een subsidie en wat zijn de verdere opties? Het is goed om dit na te gaan. Vraag bijvoorbeeld bij je gemeente na of ze een extra subsidie hebben, die bovenop de landelijke subsidie komt, en wat hier de voorwaarden van zijn.

Heb je een koopwoning? Sommige gemeenten doen ook mee met de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie regeling, dus informeer ook in dit geval naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn ook diverse doe-het-zelf maatregelen die je kunt nemen als eigenaar-bewoner om je slecht geïsoleerde woning aan te pakken. Zo kun je bijvoorbeeld naden, kieren en andere openingen afdichten met isolatieschuim. Ook het plaatsen van isolerend folie op de ramen is een klus die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren.

Welke maatregelen het meest geschikt zijn voor het verduurzamen en isoleren van je woning, is onder andere afhankelijk van het beschikbare budget en de toepassingsmogelijkheden in de woning. Ben je benieuwd naar de verdere opties? Laat je dan adviseren door een specialist.

Ontdek het Nationaal Isolatieprogramma

Wil je meer weten over het Nationaal Isolatieprogramma en de kosten en mogelijkheden van isoleren? Kom in contact met isolatiespecialisten. Vraag offertes aan via onderstaand formulier!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes