Spuitisolatie | Voor het isoleren van moeilijk bereikbare plekken

Spuitisolatie is een vorm van isoleren die steeds meer voorkomt en ook steeds populairder wordt. Wat is spuitisolatie nu precies, hoe werkt het en welke mogelijkheden zijn er? Je vindt hier alle informatie!

spuitisolatie

Kosten spuitisolatie

De kosten voor spuitisolatie lopen erg uiteen. Zoals je verderop in dit artikel zal ontdekken zijn er diverse soorten spuitisolatie die allemaal verschillende eigenschappen en prijs hebben, maar om je een eerste indruk te geven kun je het best rekenen op een prijs tussen € 15 en € 25 per vierkante meter. Met enkele uitschieters naar boven van € 30 of meer.

Wat is spuitisolatie?

Spuitisolatie is isolatiemateriaal dat opgespoten aangebracht wordt op het te isoleren oppervlak. Hierdoor ontstaat er een isolatielaag die warmteverlies beperkt en ervoor zorgt dat de woning een aangename temperatuur behoudt. Spuitisolatie, ook wel inblaasisolatie, zorgt voor een naadloze isolatielaag, waardoor het materiaal uitermate geschikt is voor het isoleren van verschillende plekken. Er zijn verschillende soorten spuitisolatie, met elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen.

Pur schuim/schuim isolatie

Een van de meest voorkomende varianten is pur schuim. Pur schuimisolatie staat voor polyurethaanschuim en bestaat uit polyol en isocyanaat. Door deze twee chemische componenten te combineren, ontstaat er een chemische reactie waardoor er pur schuim ontstaat. Het grote voordeel van pur schuim is dat het een hoge isolatiewaarde heeft. Daarnaast is het materiaal waterafstotend, goed bestand tegen schimmels en vocht en hecht het goed aan andere isolatiematerialen. Ook kan het op verschillende manieren toegepast worden. Zo heb je pur schuim dakisolatie, maar ook voor gevels, spouwmuren en vloeren is het materiaal uitermate geschikt.

 • Lambadawaarde: 0,026W/mK
 • Kosten: Tussen de € 25 en € 30 per m²
 • Toepassingen: Vloer, spouwmuurisolatie en dak

Icynene

Een andere vorm van spuitisolatie is Icynene. Dit materiaal heeft in principe dezelfde isolerende eigenschappen als purschuim, maar isoleert iets minder goed. Daar staat tegenover dat Icynene een milieuvriendelijk alternatief is voor purschuim, het goede akoestische eigenschappen heeft en zich aan vrijwel elke ondergrond kan hechten. Dit type spuitisolatie heeft bovendien ademende eigenschappen, waardoor je het goed kunt gebruiken op bijvoorbeeld hout.

 • Lambdawaarde: 0,038 W/mK
 • Kosten: vanaf € 30 per m²
 • Toepassingen: dak, kelder, vloer en muur

Cellulose isolatie

Cellulose isolatie is het isoleren met papiervlokken. Deze papiervlokken worden gemaakt van krantenpapier en bevatten zoals de naam al zegt cellulose.

Deze methode is milieuvriendelijk en bovendien ook nog een redelijke prijs. Daarnaast isoleren ze ook goed en werken ze brandvertragend.

 • Lambdawaarde: 0,04 W/mK
 • Kosten: € 15 – € 20 per m²
 • Toepassingen: Spouwmuurisolatie, dak en vloer

Schelpenisolatie

Het is ook mogelijk om schelpen te gebruiken voor isolatie. Deze worden alleen gebruikt voor het isoleren van de kruipruimte. Een van de belangrijkste voordelen van het isoleren met schelpen is dat ze in staat zijn om vocht vast te houden. Een nadeel is dat ze hun isolerende werking verliezen als er vocht in de kruipruimte staat, omdat ze dan op de bodem liggen.

 • Lambdawaarde: 0,125 W/mK
 • Kosten: Rond de € 25 per m²
 • Toepassingen: Kruipruimte

Isolatiechips

Een andere mogelijkheid ten opzichten van schelpenisolatie is isolatiechips. Isolatiechips wordt gemaakt van piepschuim en is heel licht. Doordat het zo licht is blijft dit wel drijven als er water in de kruipruimte staat. Wat er weer voor zorgt dat de isolerende werking niet verloren gaat.

 • Lambdawaarde: 0,075 W/mK
 • Kosten: Rond de € 12 per m²
 • Toepassingen: Kruipruimte

Isolatiekorrels

Isolatiekorrels, ook bekend als isolatieparels, worden vooral gebruikt als spouwmuurisolatie. Er zijn verschillende materialen isolatiekorrels, de meest bekende varianten is ongetwijfeld de EPS-parels.

Isolatiekorrels hebben een hoge weerstand tegen vocht en zijn bestand tegen schimmels en bacteriën, waardoor ze bij ook zeer geschikt zijn voor het isoleren van kruipruimtes. EPS-parels zijn bovendien volledig recyclebaar en duurzaam.

 • Lambdawaarde: 0,034 W/mK
 • Kosten: € 25 per m²
 • Toepassingen: Spouwmuur en kruipruimte

Gespoten glaswol

Gespoten glaswol is gemaakt van minerale wol. Om ervoor te zorgen dat de minerale wol geen vocht kan opnemen wordt deze voorzien van een laagje silicone. Enkele voordelen van glaswol zijn de brandveiligheid, niet chemisch en het is recyclebaar.

 • Lambdawaarde: 0,034 W/mK – 0,045 W/mK
 • Kosten: Vanaf € 15 per m²
 • Toepassingen: Vloer, dak en spouwmuur

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Isolatiewaarde

Er zijn verschillende isolatiewaardes. Als het gaat om het isolerend vermogen van specifieke isolatiematerialen, dan wordt dit uitgedrukt in de Lambdawaarde. Deze waarde geeft de warmtegeleiding van het isolatiemateriaal aan. Hoe lager de Lambdawaarde, hoe minder warmte er via het materiaal verloren gaat, dus hoe beter het materiaal isoleert. De Lambdawaarde van purschuim ligt net wat lager dan die van Icynene, waaraan je kunt zien dat purschuim dus minder warmteverlies heeft en net wat beter isoleert.

spuitisolatie aanbrengen

Spuitisolatie gebruiken

Spuitisolatie heeft verschillende toepassingen. Zo kan het gebruikt worden voor het isoleren van daken, vloeren en spouwmuren. Daarnaast kun je isolatieschuim ook gebruiken voor het afdichten van naden, kieren en andere openingen.

Spuitisolatie voor het dak

Spuitisolatie is ideaal voor het isoleren van daken. Houd er wel rekening mee dat dit isolatiemateriaal alleen bij hellende daken toegepast kan worden. Het grote voordeel van spuitisolatie voor je dak is dat het snel aangebracht kan worden en zo opgedroogd is, waardoor je snel weer verder kunt met de rest van de dakwerkzaamheden. Daarnaast dekt het de kleinste naden en kieren en weet je zeker dat alles goed afgedekt wordt, in tegenstelling tot andere traditionele isolatiematerialen.

Spuitisolatie voor de vloer

Bij vloeren is het niet altijd mogelijk om te isoleren met isolatieplaten. Daarom is spuitisolatie de ideale oplossing. Met spuitisolatie kun je de moeilijkst bereikbare plekken en de kleinste openingen onder de vloeren isoleren. Zeker wanneer je een lage kruipruimte hebt, is het plaatsen van isolatieplaten of ander isolatiemateriaal bijna niet mogelijk. Spuitisolatie voor het isoleren van vloeren is dan ook een goed alternatief.

Spuitisolatie voor de muren

Voor de isolatie van een spouwmuur kan wederom spuitisolatie worden gebruikt. Het materiaal is zeer vochtwerend, wat het ideaal maakt voor spouwmuren. Let wel op dat de spouw breed genoeg is om geïsoleerd te kunnen worden met spuitisolatie en dat deze niet vervuild is met metselresten of ander puin.

Spuitisolatie kruipruimte

Er zijn een aantal mogelijkheden om de kruipruimte te isoleren met spuitisolatie. Zoals je hierboven leest zijn dat bijvoorbeeld isolatiekorrels of isolatie met schelpen. Of dit ook een geschikt manier is om jouw kruipruimte te isoleren hangt voornamelijk af van de hoogte van de kruipruimte.

Akoestische spuitisolatie

Ben je op zoek naar een spuitisolatie die ook zorgt voor akoestische isolatie? Dan is icynene de beste optie. Deze wordt dan ook vooral gebruikt bij gevelisolatie en muurisolatie.

Voor- en nadelen

Zoals elke vorm van isolatie heeft ook spuitisolatie verschillende voor- en nadelen. Het is goed om deze met elkaar te vergelijken om erachter te komen of dit isolatiemateriaal geschikt is voor jouw isolatieklus. Het grootste voordeel is dat spuitisolatie de meest efficiënte manier van isoleren is. Daarnaast is het ook nog eens snel en eenvoudig aan te brengen. Het zorgt voor een naadloze isolatie, waardoor je niet alleen een fijn binnenklimaat kunt realiseren, maar ook een lagere energierekening. Doordat er minder warmte verloren gaat, bespaar je namelijk op je energierekening.

Een nadeel van spuitisolatie is dat het niet de goedkoopste manier van isoleren is. Isolatiewol is namelijk de meest voordelige manier van isolatie. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je werkt met chemische middelen, waar schadelijke stoffen in kunnen zitten. Wanneer je de isolatie zelf aanbrengt, moet je dus goed voorbereid te werk gaan en beschermende kleding dragen. In veel gevallen is het aan te raden om hiervoor een erkend isolatiespecialist in te schakelen.

Kun je zelf spuitisolatie aanbrengen?

Je kunt het isolatiemateriaal zelf aanbrengen. Zeker wanneer het gaat om kleine oppervlakken of het afdichten van kieren en naden, is dit geen probleem. Als het gaat om grotere oppervlakken, is het aan te raden om een specialist te raadplegen. Dan ben je verzekerd van een correcte uitvoering. Daarnaast werk je met schadelijke stoffen, dus is het goed om iemand met ervaring in te schakelen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes