Dakisolatie subsidie | Aanvragen en handige tips!

Ben je aan het kijken naar goede manieren om jouw woning te isoleren? Een goede dakisolatie kan daarbij helpen om de opstijgende warmte niet te laten ontsnappen. Om deze dakisolatie voor meer mensen bereikbaar te maken, kun je hier subsidie voor krijgen.

dakisolatie subsidie

Waarom moet je kijken naar dakisolatie subsidie?

Een dakisolatie subsidie zorgt ervoor dat jij een deel van de kosten terugkrijgt bij deze isolatiemethode. Het isoleren van het dak is namelijk niet goedkoop, vooral als je een groot dakoppervlak hebt. Wanneer je de isolatie toepast, kan dit daarom al snel enkele duizenden euro’s kosten. Door middel van de isolatie krijg je een deel van deze kosten terug, wat uiteindelijk ook weer zorgt voor een extra besparing. Daarnaast kan isolatie ook fiscaal aftrekbaar zijn, dit betekent dat isolatie in sommige gevallen aftrekbaar is van belastingen.

Hoeveel subsidie krijg je voor isolatie dak?

De dakisolatie zelf doe je immers ook om een flinke kostenbesparing te krijgen op basis van de energiekosten die je jaarlijks maakt. Omdat veel warmte door het dak ontsnapt, is isolatie al snel de moeite waard. Niet alleen krijg je een besparing op de energiekosten, maar de investering zal ook een stuk aantrekkelijker worden door de subsidiebedragen. Het bedrag van dakisolatie is vastgesteld op € 30 per vierkante meter isolatie als je minstens 2 isolerende maatregelen neemt. Wanneer je alleen kiest voor dakisolatie is het subsidiebedrag € 15 per vierkante meter. Zo kun je makkelijk uitrekenen welke subsidiebedragen je kan krijgen voor je dak.

RVO subsidie aanvragen

De meeste landelijke subsidie kun je via de RVO, ofwel de Rijksoverheid, aanvragen. De ISDE subsidie is speciaal in het leven geroepen voor woningeigenaren om hun huis van duurzame installaties te voorzien. Je kunt hierbij dakisolatie subsidie aanvragen, maar ook voor andere soorten isolatie of zelfs een warmtepomp of zonneboiler. De voorwaarden voor deze subsidie kun je online vinden en daar kun je ook de subsidie aanvragen wanneer je de eigenaar van de woning bent. Je kunt ook lokaal bij je gemeente navragen of er subsidie is en deze daar ook aanvragen.

Benieuwd naar de kosten van dakisolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

De voordelen van dakisolatie subsidie

Een van de grootste voordelen van dakisolatie subsidie is dat je een flinke kosten besparing kunt krijgen. Afhankelijk van de kosten die je maakt, krijg je namelijk ook een deel van de kosten terug van de overheid met de subsidiebedragen. Je begint hiermee direct met het terugverdienen van jouw investering, waarna je de rest van de terugverdienperiode start op basis van de besparing die je krijgt met de energiekosten.

Rd-waarde

De dakisolatie subsidie is verbonden aan een minimale isolatiewaarde. De Rd-waarde van de dakisolatie moet minstens 3,5 zijn om in aanmerking te komen. Omdat je deze minimale waarde nodig hebt, weet je meteen zeker dat je een goede isolatie hebt die echt energie zal besparen en de warmte binnen houdt. De isolatiewaarde hangt vaak af van de dikte van het isolatiemateriaal. En omdat je verplicht bent om een specialist in te schakelen, heb je de zekerheid dat de isolatie goed is aangebracht en lang voor de energiebesparing zal zorgen.

Hoe dak isolatie subsidie aanvragen

Voordat je de dakisolatie subsidie aan kunt vragen, moet je een aantal stappen doorlopen. Als je deze stappen niet doorloopt, kan het namelijk zijn dat jouw aanvraag afgekeurd wordt en kun je ook niet genieten van de kostenbesparing. De voorwaarden die eraan verbonden zitten, zorgen ervoor dat jij van een mooi bedrag kunt profiteren. Maar waar moet je dan allemaal op letten als je de aanvraag indient? De volgende aandachtspunten zijn slechts enkele voorbeelden.

De tijdsduur om aan te vragen

Als eerste is het verstandig om te bekijken binnen welke tijdsduur je de dakisolatie subsidie aan moet vragen. Je kunt namelijk niet jaren na het plaatsen van de isolatie nog tot een aanvraag overgaan. Het is daarom van belang dat je bekijkt welke periode eraan verbonden zit, zodat je voorkomt dat jouw aanvraag niet meegenomen kan worden in de behandeling. Zodra de dakisolatie is geplaatst kun je daarom het beste overgaan tot de aanvraag, zodat je ruim binnen het tijdvak zit en je het bedrag snel terugkrijgt op jouw bankrekening. Als je te laat bent, kun je dus een groot bedrag mislopen.

De benodigde documenten

Bij de aanvraag van de dakisolatie subsidie moet je ook goed weten welke documenten je aan moet leveren. In eerste instantie is het aanvraagformulier een vereiste. Hier staat ook aangegeven welke andere documenten er nodig zijn. Zo dien je bijvoorbeeld de factuur aan te leveren van jouw dakisolatie. Hierop staat welke bedrag jij hebt betaald voor de isolatie en wat je nog meer hebt laten uitvoeren. Voordat je de aanvraag indient, kun je daarom het beste alle benodigde documenten verzamelen, zodat je ook weer verder kunt met de andere stappen en de goedkeuring snel krijgt bij jouw dakisolatie.

De combinatie met andere energiebesparende maatregelen

Hoewel de dakisolatie subsidie voornamelijk geldt op het isoleren van jouw dak, staat er in de voorwaarden bij de meeste gemeenten dat je deze isolatie moet combineren met een andere vorm van isolatie. Het is daarom belangrijk dat je ook hier goed op let. Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen het dak isoleren, maar ook de muren, de vloer of zelfs de zolder isoleren. Door voor meerdere soorten isolatie subsidie aan te vragen, kun je jouw huis goed verduurzamen met energiebesparende maatregelen.

Niet iedere woning heeft immers dezelfde isolatiematerialen tegen warmte en kou nodig om een besparing te krijgen op de energiekosten. Door de dakisolatie subsidie te combineren met spouwmuurisolatie subsidie, is de buitenschil van je woning goed geïsoleerd, maar een andere woning kan mogelijk een vloerisolatie subsidie juist beter gebruiken. Hierdoor kan de subsidie worden aangepast op de wensen van de bewoners.

Wachten op de goedkeuring

Zodra je alles hebt ingeleverd voor de aanvraag van jouw dakisolatie subsidie, is het wachten op de goedkeuring van de overheid. Hier kan soms langere tijd overheen gaan. Als je de aanvraag hebt ingediend krijg je een verwachting van de tijd die er overheen gaat. Door omstandigheden kan het wel langer duren, waardoor het dus ook kan zijn dat je voor langere tijd in afwachting blijft zitten. Nadat de goedkeuring binnen is, krijg je ook te horen binnen welke periode het geld op jouw rekening staat. Houd dit dus ook weer goed in de gaten, zodat je voorkomt dat er onverwacht iets fout gaat. Jij hebt dan gelijk jouw eerste besparing in handen.

dakisolatie schuin dak

Om deze reden schakel je een specialist in

Voor de dakisolatie subsidie is het belangrijk dat je een professional inschakelt. De subsidie voor energiebesparende maatregelen wordt alleen goedgekeurd als je de werkzaamheden door een professional uit laat voeren en de factuur kunt overhandigen. Daarbij weet de specialist precies wat er allemaal nodig is om alles naar behoren te laten verlopen. Deze kan alle materialen aanschaffen, waardoor je de hoogwaardige kwaliteit in handen hebt en de juiste dikte van het isolatiemateriaal hebt. Ook de juiste gereedschappen zijn aanwezig, waardoor de werkzaamheden efficiënt verlopen.

Voorwaarden subsidie isoleren krijgen

Wanneer de professional aan de buitenkant van het dak moet zijn voor het plaatsen van de isolatiematerialen, komen hier ook veel veiligheidsvoorschriften bij kijken. Een specialist weet hierbij precies hoe alles zo veilig mogelijk verloopt en kan hierdoor ook beter doorwerken. Door al deze redenen is het een van de voorwaarden van de dakisolatie subsidie om een vakpersoon in te schakelen. Bij een aparter soort dak, zoals bijvoorbeeld een sarkingdak isoleren of gordingendak isoleren, is het helemaal slim om een specialist in te schakelen. Dan weet je zeker dat de dakisolatie goed wordt aangebracht en je alle voordelen van dakisolatie krijgt. Ook een omgekeerd dak is lastig aan te leggen als je niet veel kluservaring hebt.

Kun je subsidie krijgen als je zelf isoleert?

Het uitvoeren van de dakisolatie kun je in eerste instantie zelf uitvoeren. Hiervoor hoef je alleen de materialen aan te schaffen, waarna je aan de slag kunt. Voornamelijk de binnenkant van het dak is eenvoudig uit te voeren, waardoor je het in jouw eigen tijd uit kunt voeren. Je hoeft hierbij ook geen rekening te houden met de tijd dat een professional aan jouw dak kan beginnen. Daarentegen krijg je geen subsidie wanneer je dit zelf uitvoert, omdat er dan geen garantie is dat de isolatie goed is aangebracht. Hoe simpel het ook lijkt, voor dakisolatie kun je hierom beter een specialist inschakelen.

dakisolatie buitenzijde

De kosten voor dakisolatie

Hoewel je uiteraard altijd wilt weten wat de hoogte is van de dakisolatie subsidie, is het ook goed om te weten welke kosten er komen kijken bij het plaatsen van de isolatie. Over het algemeen moet je rekenen op dakisolatie kosten tussen € 80 en € 110 per vierkante meter. Dit is inclusief arbeidskosten, materiaalkosten en BTW, maar exclusief eventuele subsidie. De dikte van het isolatiemateriaal en de huidige oppervlakte van het dak hebben allemaal een invloed op hoeveel euro per vierkante meter je uiteindelijk moet betalen.

Vergelijken van offertes

Let op dat de prijs niet alleen afhankelijk is van de aanschafkosten, maar ook voor eventueel onderhoud en reparaties. Het opvragen en vergelijken van dakisolatie offertes is daarom aan te raden.

Arbeidskosten

Bij het inschakelen van een professional zie je verschillende kostenposten op de factuur terug. Hierbij kun je als eerste denken aan de materiaalkosten. De professional koopt namelijk alle benodigde materialen terug, welke aan jou doorberekend worden. Ook rekent de professional een bepaald uurtarief. Het is afhankelijk van de ervaring van de specialist hoe hoog deze tarieven zijn.

Als je een groot dakoppervlak hebt, kunnen er veel uren in gaan zitten om de isolatie aan te brengen. Deze kosten komen daarom ook weer terug op de uiteindelijke factuur. Bekijk ook of er voorrijkosten in rekening worden gebracht. Dit is een bepaalde vergoeding aan de hand van het aantal kilometers dat de specialist moet rijden om bij jou te komen.

Subsidie en kosten van dakisolatie

Wil je subsidie aanvragen voor dakisolatie, maar wil je eerst meer informatie over de kosten? Vraag dan eenvoudig offertes aan via onderstaand formulier. Vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes