Dakisolatie buitenzijde | Soorten isolatie buitenzijde dak

Bij het dak isoleren aan de buitenzijde versus binnenzijde zijn er een aantal verschillen. Er zijn steeds meer opties beschikbaar om goedkoop het dak te verbeteren.

Dakisolatie buitenzijde

Dakisolatie buitenzijde

Het isoleren van de buitenzijde van het dak is eenvoudiger en beter dan het isoleren van de binnenkant. Het scheelt je namelijk een hoop gedoe op zolder. Het opnieuw isoleren van de binnenzijde van het dak is bovendien ontzettend lastig. Na het toepassen van dakisolatie ontstaan vaak een hoop koudebruggen en je houdt een stuk minder ruimte over, dat loopt al snel op tot zo’n vijftien centimeter minder hoofdruimte.

Veel huizen in Nederland hebben nauwelijks of geen dakisolatie op de daken. Dat is erg zonde, want zonder goede dakisolatie gaat veel kostbare warmte verloren. Door een dak voldoende te isoleren bespaar je tot wel 30% op je gasverbruik. Bovendien neemt je wooncomfort door dakisolatie in huis flink toe. Laten we de verschillende soorten dakisolatie eens bekijken.

Soorten dakisolatie aan de buitenzijde

Wat is het beste dakisolatie buitenzijde materiaal

Er zijn dus een flink aantal soorten dakisolatie materialen om uit te kiezen. Welke hiervan de beste optie is, hangt af van een aantal factoren. Het dak zelf, de dakbedekking, je budget, waar de aannemer ervaring mee heeft en hoeveel tijd je hebt voor de isolatie kan allemaal een invloed hebben op welk isolatiemateriaal je het beste kunt kiezen.

1 Renovatieplaten

+De beste isolatiemethode voor het dak
+Met isolatie aan de binnenzijde heb je direct een strakke plafondafwerking
+De aannemer heeft hier vaak ervaring mee
-Duur
-Duurt lang

Renovatieplaten zijn platen gemaakt van hardschuim. Op het moment dat je het puntdak met renovatieplaten wil isoleren zullen de dakpannen, de panlatten en de tengellatten moeten worden verwijderd. De renovatieplaten zijn op maat te bestellen bij de professionele bouwmaterialenhandel. In vergelijking met PUR, PIR platen, glas- en steenwol, EPS en dampremmende folie zijn renovatieplaten de beste methode van dakisolatie.

Dakisolatie in de vorm van renovatieplaten voorkomt warmteverlies en het binnenkomen van vocht op het dak in de toekomst. Het isoleren van het dak gebeurt op deze manier erg grondig. Hoewel je voornamelijk in de winter profiteert van de dakisolatie blijft het huis in de zomer lekker koel. Met dit type dakisolatie maak je de minste stookkosten, daarmee verdien je de investering relatief snel terug. Deze manier van dakisolatie is het beste, maar ook het meest ingrijpend. Het is duur en kost ook veel tijd. Daarnaast moet er achteraf in huis best veel bijgewerkt worden, denk dan aan bijvoorbeeld het stucwerk, wanden of deuren.

2 Voorgevormde isolatiedelen

+Isoleert goed
+Snel aan te brengen
-Duur

Voor veelvoorkomende dakpanmodellen zijn isolatiedelen van piepschuim te koop. Dit piepschuim (EPS) werkt heel simpel, maar is best prijzig. Ze worden over bestaande tengel- en panlatten gelegd en vastgezet aan de buitenzijde van het dak. Het voordeel hiervan is dat de pannen aan de buitenzijde per stuk verwijderd kunnen worden, je dak ligt op die manier niet bij de eerste de beste storm helemaal open. Deze dakisolatie aan de buitenzijde kun je zelf uitvoeren, mits je veel kluservaring hebt. De pannen moeten hiervoor aan de buitenzijde verwijderd worden. Na het isoleren aan de buitenzijde met de dakpannen van EPS ontstaat er vaak een hoogteverschil met het dak de buren.

3 Gespoten isolatie onder de dakpannen op het dak
+Goedkoop
+Snel
+Isoleert goed
+Geen hoogteverschil met het dak van aansluitende rijwoningen
-Minder zicht op de kwaliteit

Gespoten dakisolatie onder de pannen zie je veel bij huizen uit de jaren 50 en 60. Dit type isolatiemateriaal wordt gemaakt van EPS-piepschuim met een bindmiddel. Het middel wordt direct aan de buitenzijde onder de pannen op het dak gespoten en werkt altijd. Bovendien is deze manier van isoleren relatief goedkoop.

Het nadeel van deze methode is dat er geen zicht meer op de kwaliteit is van de constructie onder de pannen omdat er vanaf de buitenkant van het dak wordt gewerkt. Voordeel is dat het een niet-ingrijpende maatregel is, omdat de pannen aan de buitenzijde niet verwijderd hoeven te worden. Een ander voordeel is dat er geen hoogteverschil met het dak de buren ontstaat.

4 Folie isolatie

+Isoleert redelijk
-Duur en kwetsbaar

Folieisolatie die onder de dakpannen wordt aangebracht wordt gelukkig niet vaak toegepast. De isolatie is duur, werkt meestal niet erg goed en gaat niet heel lang mee. Je moet hierna redelijk snel overgaan op na isoleren van het dak, waardoor het uiteindelijk duurder wordt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dakisolatie offertes

Hoe ziet het eruit?

Deze dakisolatie is een folie gemaakt van verschillende lagen aluminiumachtig materiaal met daartussen schuim- en luchtlagen. De folie moet nauwkeurig worden aangebracht, anders verliest het zijn isolerende werking. Het voordeel van folie als dakisolatie is dat de totale dakconstructie aan de buitenzijde minder dik is, waardoor de dakranden, goten en loodslabben geen of minder aanpassingen nodig hebben. Bovendien zal het dak van een eventuele aansluitende rijwoning nauwelijks in hoogte verschillen. Voor het aanbrengen ervan moeten alle pannen en panlatten van het dak worden verwijderd, er moet namelijk aan beide kanten van de folie ruimte voor zo’n twee centimeter stilstaande lucht worden gecreëerd.

Warmteverlies terugdringen

Om warmteverlies op je dak en in de woning te verminderen kun je op een aantal manieren een schuin dak isoleren:

1) Je kunt een hellend dak of een plat dak vanaf de binnenzijde laten isoleren
2) Je kunt een hellend dak of een plat dak vanaf de buitenzijde laten isoleren
3) Je kunt zoldervloerisolatie toepassen

Dakisolatie aan de binnenzijde van een schuin dak is meestal prima zelf uit te voeren, maar werkt minder goed dan isolatie vanaf de buitenzijde. Op het moment dat de zolder nooit verwarmd zal hoeven worden kun je ervoor kiezen om zoldervloerisolatie te laten plaatsen. Dat is bijvoorbeeld verstandig als de zolder of vliering slechts als opslag wordt gebruikt. Het is wel belangrijk dat de spullen niet snel vochtig worden. Zorg ervoor dat het luik of de vlizotrap goed wordt aangepast, op die manier kan de dakisolatie aan de binnenzijde optimaal zijn werk doen.

Verschil tussen dak isoleren buitenzijde of binnenzijde

Als je de dakisolatie van de binnen- en buitenzijde vergelijkt merk je dat ze allebei voor- en nadelen hebben. Je dak zal het eenvoudigst vanaf de binnenkant goed geïsoleerd kunnen worden, maar aan de buitenzijde kun je de woning veel grondiger isoleren. Isolatie aan de buitenzijde vraagt veel werk.

Hoe isoleer je een schuin dak?

Een hellend dak is het beste aan de buitenzijde te isoleren. Je voorkomt op die manier namelijk naden en kieren tussen de verschillende dakdelen. Denk hierbij aan de aansluiting tussen muurgording, muur en de nok. Daarnaast vormen de dakbalken geen koudebrug meer omdat je ze aan de buitenzijde zult isoleren. Je zou de dakbalken aan de binnenkant onbedekt kunnen laten voor een mooie uitstraling. Hoewel een schuin of hellend dak relatief eenvoudig vanaf de binnenzijde te isoleren is zal je met deze methode niet het meest optimale resultaat bereiken.

Rc-waarde

De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van een bouwkundige constructies aan. Een Rc van 10 is hoog, een Rc van 0 tot 2 is laag. Vroeger was eigenlijk alles heel laag. Huizen die tegenwoordig gebouwd worden moeten met een isolatiewaarde van zo’n 6 tot 7 gebouwd worden, over een paar jaar zal dit zelfs 8 tot 10 worden waarmee de woning klimaatneutraal wordt. De isolatiewaarde van je huidige dak zal waarschijnlijk flink verbeterd kunnen worden, tenzij je dak recentelijk gerenoveerd is zal de isolatiewaarde relatief laag zijn. Het voordeel is dat je dak met een enkele aanpassing dus al flink in kwaliteit zal kunnen toenemen. Het gevolg daarvan is een warm dak!

Dakisolatie buitenzijde buren

Als je dak grenst aan dat van de buren vraag je jezelf misschien af of je zomaar een extra, dikke laag dakisolatie kunt toepassen. Het antwoord op die vraag is ja. Je kunt het hoogteverschil met bijvoorbeeld het dak van de buren overbruggen met speciale renovatie-koppelelementen. Met deze koppelelementen kun je elk willekeurig dak laten aansluiten op jouw dak. Hierbij maakt het niet uit of er sprake is van een hoogteverschil of een andere, schuine dakbedekking. Het isoleren van een rijwoning hoeft dus niet lastiger te zijn dan het isoleren van een vrijstaande woning.

Dikte dakisolatie

Je hebt geen erg dikke laag dakisolatie nodig als je via de buitenkant gaat isoleren. Vaak is een laag van minder dan een centimeter al genoeg, helemaal wanneer je de juiste materialen kiest zoals PIR dakisolatie. Dit is ook een reden dat de aansluiting met het dak van de buren vaak niet zo lastig is, omdat het hoogteverschil niet erg groot zal zijn.

Product

We behandelen normaal gesproken niet vaak specifieke producten van leveranciers. Toch vinden we het de moeite waard om een aantal producten uit te lichten. Dakisolatie wordt traditioneel bevestigd door de dakpannen en panlatten te verwijderen en vervolgens geïsoleerde dakplaten of isolatieplaten aan je dak toe te voegen.

Voordelen van dakisolatie

 • Door het dak te isoleren hou je een hoge, blijvende isolatiewaarde en dus een jaarlijkse besparing op de energiekosten
 • Snel en eenvoudig door één persoon uit te voeren
 • Dun door de beperkte opbouwhoogte, hierdoor is geen aanpassing van de goot nodig.
 • Beperkte overlast voor de bewoners omdat er slechts aan de buitenzijde gewerkt wordt
 • Voorzien van een gootsysteem
 • Waterdicht
 • Een goede ventilatie onder de dakpannen door de gepatenteerde vormgeving
 • Geschikt voor daken met oude en nieuwe pannen
 • Door nagenoeg alle bekende pannenfabrikanten erkend als een goed systeem en schriftelijke verklaring op aanvraag verkrijgbaar
 • Maatvast
 • Verouderingsbestendig
 • Niet gevoelig voor vocht
 • Volledig recyclebaar
Dak isoleren buitenzijde

Zelf doen

Het isoleren van het dak zou je zelf kunnen doen. Het is dan wel van belang dat je erg veel kluservaring hebt en weet waar je aan begint. Klussen aan het dak zijn vaak gevaarlijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer je de isolatie niet goed aanbrengt, kun je lekkages en meer krijgen binnen. Het kan dus zo zijn dat je juist duurder uit bent wanneer je de dakisolatie zelf aanbrengt dan wanneer je het door een professional laat doen.

Kosten dakisolatie buitenzijde

Bovendien heb je veel materieel nodig, denk dan aan bijvoorbeeld steigers en een hoogwerker om bij het dak te kunnen. De dakisolatie kosten per m2 ligt tussen de €80 en €100, deze prijzen zijn inclusief arbeidsloon.

Dakisolatie aanbrengen

De isolatie-elementen kunnen direct op de bestaande panlatten gelegd worden. Zorg ervoor dat je zeker weet dat de elementen bij de bestaande dakpannen passen. Je kunt speciale nokelementen gebruiken voor toepassing aan weerszijden van de nok. Het element kan op de gewenste pasmaat gezaagd worden. Daarnaast zijn er elementen verkrijgbaar die tussen de nok- en gootelementen worden gelegd. Deze elementen zijn in meerdere afmetingen te koop, de afmeting is afhankelijk van de bestaande panlatafstand.

Laten doen

Voor de minder ervaren klusser is het een goed idee om een vakman in te schakelen. De vakman zorgt ervoor dat het systeem snel en stormvast op je dak wordt bevestigd. Met randprofielen zorgt men ervoor dat het zicht op de isolatie-elementen tussen dak en goot weggenomen wordt. Daarnaast wordt er een boeiboordprofiel toegevoegd om de naad tussen de zijgevelpan en de topgevel af te dichten.

Een schuin dak isoleren vanaf de buitenzijde is een grote klus waar veel vakkennis voor nodig is. Laat de dakisolatie vanaf de buitenzijde daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf. In het geval van een schuin dak kunnen namelijk snel gevaarlijke situaties ontstaan. Een goed moment om dakisolatie toe te passen is wanneer je dak gerenoveerd moet worden of wanneer je de bestaande dakbedekking aan de buitenzijde wil vervangen. Een ervaren professional zal ook weten hoe je bijvoorbeeld een oud dak kan isoleren. Je moet in dat geval mogelijk rekening houden met de bestaande isolatielaag of dampschermen om schade te voorkomen.

Vergunning nodig dakisolatie buitenzijde

Een vakman kan je ook helpen bij het aanvragen van de vergunning, want meestal is er een vergunning nodig voor dakisolatie via de buitenzijde. Dit komt omdat het dak hierdoor meestal opgehoogd wordt. Hierdoor wordt het bouwvolume uitgebreid, waarvoor een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd.

Veelgestelde vragen

Wat kost dakisolatie van buitenaf?

+
De kosten voor dakisolatie aan de buitenzijde hangen af van verschillende factoren zoals de oppervlakte van het dak, de keuze van het materiaal en de arbeidskosten. De gemiddelde kosten zijn ongeveer €4.350 (inclusief btw, materiaal en arbeidskosten) voor een dak van 60 m². Voor een nauwkeurigere prijsinschatting, reken je op € 40 tot € 60 per vierkante meter.

Hoe dak isoleren van buitenaf?

+
Vaak wordt voor het dak isoleren van buitenaf eerst de dakbedekking en vaak ook de panlatten en tengellatten verwijderd voor de isolatie kan worden aangebracht. Daarna wordt het dak uiteraard weer dichtgemaakt. Bij sommige materialen, zoals gespoten isolatie, kan er direct onder de dakbedekking worden gewerkt.

Hoe dik moet je dakisolatie zijn?

+
Om aan een minimale isolatiewaarde van 4 te komen, waarbij het dak zeer goed geïsoleerd is, moet je denken aan een isolatielaag van minstens 13 centimeter voor dakisolatie. Een dikkere isolatielaag betekent meestal een hogere isolatiewaarde.

Welke isolatie onder dakpannen?

+
Vaak worden renovatieplaten of isolatieplaten gebruikt voor isolatie onder dakpannen. Hiervoor moet echter wel de dakpannen eerst van het dak worden afgehaald.

Dakisolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw dak optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakisolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes