Dakisolatieplaten | Snelle en makkelijke dakisolatie

Wanneer zijn dakisolatieplaten de beste keuze en wat zijn de kosten? Dakisolatieplaten zijn compact en gemakkelijk te plaatsen. Afhankelijk van de situatie van jouw dak kunnen ze een goede keuze zijn voor dakisolatie.

dakisolatieplaten

Waarom kiezen voor dakisolatieplaten?

Bij het isoleren van je dak zijn er verschillende manieren van isolatie en verschillende materialen waar je voor kunt kiezen. Sommige materialen zijn geschikter voor bepaalde manieren van isoleren. Wat je het beste kiest hangt af van de situatie, het budget en je eigen prioriteiten.

Wat zijn dakisolatieplaten?

Dakisolatieplaten zijn een veelgebruikte vorm van isolatie. Je kan ook voor isolatiedekens kiezen, deze zijn meestal wat dikker dan dakisolatieplaten maar zijn ook flexibeler en hebben vaak goede geluidsisolatie. Isolatiemateriaal kan ook gespoten worden zoals bij gespoten PUR of je kan materiaal zoals schuimbeton laten storten. De dakisolatieplaten kunnen op beide schuine en platte daken geplaatst worden. Afhankelijk van de manier van isolatie, van de buiten- of binnenzijde, kunnen dakisolatieplaten een zeer geschikte keuze zijn.

Voordelen van een dakisolatieplaat

 • Eenvoudig en snelle plaatsing
 • Dun materiaal waardoor je ruimte bespaart
 • Goede thermische isolatie
 • Goede geluidsisolatie
 • Ook zijn de platen vaak beloopbaar en vochtbestendig. Wanneer de dakisolatieplaten niet vochtbestendig zijn hebben ze vaak al dampremmende folie waardoor je dit niet los hoeft te plaatsen.

Nadelen van een dakisolatieplaat

 • Vaak afgeleid van aardolie. Hierdoor milieuschadelijk en niet te recyclen
 • Isolatieplaten zijn lastig te plaatsen bij daken met veel hoeken of rondingen

Dakbeschot platen

Dakbeschot platen vormen een belangrijk onderdeel van je dakconstructie. Ze zijn ontworpen om te kunnen blijven werken tijdens zware weersomstandigheden en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, vormen en maten. Het type dakbeschot dat wordt gekozen hangt vaak af van het type dakbedekking. Dakbeschot platen voorkomen dat water het huis binnenkomt en ze beschermen tegen mogelijke waterschade.

Kosten van dakisolatieplaten

De kosten van dakisolatieplaten kunnen erg uiteenlopen afhankelijk van het materiaal en de isolatiemethode. Het kan bijvoorbeeld dat de dakbedekking verwijderd moet worden voordat het isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Dit zal een stuk meer werk zijn en daardoor ook meer kosten.

Hieronder staat een overzicht van de kosten van dakisolatie per isolatiemateriaal. Deze kosten zijn inclusief plaatsing.

 • PUR isolatieplaten: € 20 tot € 25 per m²
 • PIR isolatieplaten: gemiddeld € 25 per m²
 • Rotswol isolatieplaten: gemiddeld € 35 per m²
 • EPS isolatieplaten: vanaf € 15 per m²
 • XPS isolatieplaten: vanaf € 19 per m²
 • Resol isolatieplaten: vanaf € 35 per m²
Benieuwd naar de kosten van dakisolatieplaten?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Materialen voor dakisolatieplaten

De isolatieplaten kunnen uit verschillende materialen vervaardigd zijn. Bij het kiezen van het materiaal voor jouw dakisolatie zijn er verschillende eigenschappen waar je op kan letten.

Uiteraard de thermische isolatiewaarde van het materiaal, maar let ook op de brandwerendheid van het materiaal, de geluidsisolatie, de kosten, hoe vochtbestendig de platen zijn, hoe schadelijk het materiaal is en, wanneer relevant, of het materiaal beloopbaar is.

 • PUR isolatieplaten. PUR heeft een hoge isolatiewaarde.
 • PIR isolatieplaten. PIR heeft een beter isolerend vermogen dan PUR. Het heeft daarbij een brandwerend vermogen.
 • Isolatieplaten van minerale wol. Minerale wol kan onder andere glaswol, rotswol, steenwol of houtwol zijn. Het is minder hard dan PIR of PUR en niet geschikt voor beloopbare oppervlakken. Het is vaak gemakkelijker te plaatsen omdat het flexibeler en zachter materiaal is. Het heeft een minder goed isolerend vermogen dan PIR of PUR. Glaswol kan bij het plaatsen voor irritatie zorgen. Minerale wol is meestal minder bestand tegen vocht.
 • EPS isolatieplaten. Dit wordt gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, wat beter bekend staat als piepschuim. EPS heeft matig tot goede thermische isolatie. Het is licht materiaal, is goed bestand tegen vocht en het is goed beloopbaar.
 • XPS isolatieplaten. Dit bestaat uit geëxtrudeerd polystyreen. XPS heeft de zelfde voordelen als EPS. Het heeft een betere isolatiewaarde maar is daarmee ook wat duurder.
 • Resol isolatieplaten. Resol heeft een uitstekend isolerend vermogen. Het is één van de beste keuzes voor isolatieplaten. Door de uitstekende isolatiewaarde kunnen de isolatieplaten dun blijven.
dakisolatieplaten

Manieren van je dak isoleren

De manier waarop je de dakisolatieplaten wilt plaatsen heeft veel invloed op de kosten en op de effectiviteit van de isolatie. Wat geschikt is hangt af van het soort dak en de huidige staat van het dak.

Vanaf de binnenzijde

Een dak isoleren vanaf de binnenkant is één van de makkelijkere manieren om een dak te isoleren. Dit is voornamelijk voor het schuine dak isoleren geschikt. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten balken in het dak geplaatst, een schuin dak isoleren tussen de balken is hierdoor een goede optie wanneer je de ruimte gaat isoleren. Door dakisolatieplaten te gebruiken kan je ruimte besparen bij isoleren vanaf de binnenzijde.

Bij dakisolatie vanaf de binnenzijde moet je rekening houden met mogelijke vochtproblemen. Bij een plat dak kan deze methode voor problemen zorgen wanneer het isoleren niet goed wordt gedaan. Het correct aanbrengen van een dampremmende laag is hierbij erg belangrijk.

De zoldervloer isoleren

Bij een schuin dak kan je er voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. De zolder zal zelf niet geïsoleerd worden. Deze methode is echter goedkoop en gemakkelijk waardoor het een goede keuze kan zijn. Dakisolatieplaten zijn hiervoor een zeer geschikte keuze. Je kan voor stevige, beloopbare platen kiezen. Zo blijft de zolder goed te gebruiken en wordt er weinig ruimte ingenomen door het isolatiemateriaal.

Vanaf de buitenzijde

Een dak isoleren vanaf de buitenzijde is een stuk meer werk. De dakbedekking zal eerst verwijderd en vervolgens weer teruggeplaatst moeten worden. Bij beide een schuin dak en bij platte daken wordt dit alleen aangeraden wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is. Isoleren vanaf de buitenkant is het meeste werk en het duurst, maar zorgt wel voor de meest effectieve dakisolatie.

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Dit is alleen mogelijk bij een plat dak. Er moet beloopbaar en vochtbestendig materiaal geplaatst worden. Hierdoor zijn dakisolatieplaten een zeer geschikte keuze. Over de platen wordt een laag balast, zoals grind of tegels, geplaatst zodat de isolatieplaten goed vast liggen en beschermd worden tegen beschadigingen.

Dakisolatieplaten plaatsen

Het plaatsen van dakisolatieplaten kan vrij gemakkelijk zijn afhankelijk van de methode van isolatie. Bij de plaatsing van de platen moet je altijd goed letten op het aanbrengen van dampremmend folie. Bij het plaatsen van de platen moet je ook op eventuele kieren en naden letten. Wanneer de isolatieplaten niet goed op elkaar aangebracht worden kan dit de isolatielaag onderbreken. Deze kieren moeten weggewerkt worden met tape of isolatieschuim.

Dikte van het isolatiemateriaal

Wanneer de soort isolatiemateriaal die je gebruikt een vrij lage isolatiewaarde heeft kan je ervoor kiezen om een dikkere laag aan te brengen. Zo compenseer je de lagere isolatiewaarde met de dikte van de isolatielaag. Dit zal wel meer ruimte innemen. Een voordeel hiervan is dat je de naden tussen de isolatieplaten kan verbergen door de tweede laag er overheen te plaatsen zodat de naden onder het midden van de volgende isolatieplaat valt.

Door wie?

Hoe gemakkelijk de plaatsing van dakisolatieplaten gaat hangt af van de methoden hierboven. Sommige methoden zijn gemakkelijker zelf te doen dan andere. Om er zeker van te zijn dat je dak op de juiste manier geïsoleerd wordt kan je een professional inschakelen. Zij weten precies welk materiaal en welke isolatiemethode het beste is voor jouw dak.

Professional

Wanneer je een vakbedrijf inschakelt voor dakisolatie heb je ook het voordeel dat je in aanmerking kan komen voor subsidies. Bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen kan je soms subsidies krijgen vanuit beide de overheid en je eigen gemeente. Vraag jouw gemeente om de voorwaarden en mogelijkheden hiervoor.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?

+
PIR dakisolatieplaten wordt vaak gezien als de beste keuze vanwege de hoge isolatiewaarde. Ze zijn ook eenvoudig te installeren, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde van het dak. Verder kan er ook nog gekozen worden voor bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Wat de beste keus is voor jou hangt af van jouw specifieke situatie.

Hoe dik moet de dakisolatie zijn?

+
De dikte van de dakisolatie hangt af van het gekozen isolatiemateriaal en de gewenste isolatiewaarde. Voor dakisolatie met cellulose vlokken is een dikte van 13 tot 16 cm meestal voldoende om een Rd-waarde van 3.5 te bereiken. Voor minerale wol wordt tussen de 13 en 16 cm aangeraden.

Wat is de beste dakisolatie van binnenuit?

+
Voor hellende daken worden vaak glaswol en steenwol gebruikt, vanwege hun goede eigenschappen en prijs-kwaliteitverhouding. Voor platte daken wordt glaswol, steenwol of MW-35 aanbevolen, dit helpt vochtproblemen te voorkomen. PIR-platen zijn een andere populaire keuze voor zowel hellende als platte daken. Ze worden vaak gebruikt vanwege hun hoge isolatiewaarde.

Dakisolatieplaten aanbrengen: gratis offertes

Wil je dakisolatieplaten laten aanbrengen in jouw woning en profiteren van uitstekende isolatie? Geef je wensen door via ons formulier, ontvang diverse offertes en vergelijk de kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes