Houtwol isolatie | Ontdek de toepassingen & de voor- en nadelen
Houtwol is een ecologisch isolatiemateriaal dat van dunne houtvezels wordt gemaakt. Houtwol kan op veel verschillende manieren worden toegepast.
Kosten van houtwolisolatie
Houtwolisolatie is een materiaal dat op een verantwoorde manier wordt geproduceerd. Dat is ontzettend goed voor het milieu, maar de keerzijde ervan is dat de prijs stijgt. De kosten voor een houtwol isolatie platen liggen tussen de € 20 en € 25 per m².
Wat je precies voor de isolatie betaalt is onder andere afhankelijk van de tarieven van de aanbieder. Zorg er dus voor dat je verschillende aanbieders vergelijkt om zo voordelig mogelijk te kunnen isoleren. Uiteindelijk verdien je de investering in houtwol isolatie terug doordat je bespaart op energiekosten.
Eigenschappen van houtwol
Houtwol isolatie wordt gemaakt van Noord-Europees sparrenhout uit duurzaam beheerde bossen. De houtvezels worden samengeperst met een waterafstotende stof en een natuurlijk bindmiddel waarna een duurzaam isolatiemateriaal ontstaat.
Het product kan op verschillende manieren worden toegepast. Deze vorm van isolatie is ook ideaal voor holle ruimtes, omdat de houtwol door een klein gat naar binnen kan worden gespoten.
Vochtregulerende isolatie
De vochtregulerende werking van deze vorm van isolatie is hoog. In de praktijk wil dat zeggen dat er in huis een aangenaam binnenklimaat ontstaat.
Er vinden minder schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur plaats.
Wat is de lambda waarde van houtwol?
De lambda waarde van houtwol ligt tussen de 0,036 en 0,038 W/mK
Toepassingen van houtwol isolatie
Doordat houtwolisolatie zowel los als in isolatieplaten gebruikt kan worden kent het materiaal veel verschillende toepassingen. Het wordt gebruikt om onder andere wanden en vloeren te isoleren. Daarnaast is het ook te gebruiken als dakisolatie door dakisolatieplaten tussen de kepers in daken te plaatsen.
Dankzij de vochtbestendige eigenschappen kan houtwolisolatie worden toegepast in de kruipruimte, mits de ruimte niet te nat is. Er te dikke laag vocht op de bodem van de kruipruimte kan de isolerende werking van houtwol aantasten.
Platen zijn makkelijk te plaatsen
Ook de houtwolplaten kunnen op verschillende manieren worden verwerkt. De isolatieplaten worden met name gebruikt om vloeren, het dak en het plafond te isoleren, maar ook muren kunnen ermee geïsoleerd worden.
De platen zijn licht van gewicht en kunnen eenvoudig op maat gezaagd worden. Onder het dak plaats je de platen tussen de kepers. Het gevolg is minder verlies van warmte door het dak.
Voordelen van houtwol
- Duurzame isolatie
- Bestendig tegen vocht door de toegevoegde waterafstotende stof
- Ook geschikt als akoestische isolatie
- Prima isolatiewaarde
- Eenvoudig te plaatsen
- In verschillende diktes verkrijgbaar
Duurzaam isolatiemateriaal
Doordat houtwolisolatie wordt geproduceerd van duurzaam hout is de impact van houtwol op het milieu lager dan de impact van veel andere isolatiematerialen.
Een huis isoleren met houtwol is daardoor een ecologische manier van isoleren.
De juiste dikte voor elke klus
Houtwolplaten zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. Daardoor kun je vrijwel iedere ruimte isoleren met houtwol isolatie.
Het is ook mogelijk om de platen of isolatiedekens te stapelen, waardoor een extra dikke laag isolatie ontstaat.
Nadelen van houtwol isolatie
- Niet geschikt voor natte ruimtes
- Duur in vergelijking met andere isolatiematerialen
Is houtwol brandbaar?
Houtwol is brandbaar, om houtwol minder brandbaar te maken wordt het isolatiemateriaal behandeld met een brandwerend middel.
Woning laten isoleren: gratis offertes!
Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.