Schapenwol als isolatie | Een duurzame manier van isoleren

Schapenwol isolatie is een veelbelovende optie voor het verbeteren van thermische en akoestische eigenschappen van een gebouw. Daarnaast is het een duurzame manier van isoleren, waardoor bij wordt gedragen aan een groenere toekomst.

Schapenwol isolatie

Schapenwol als isolatie

In de zoektocht naar duurzame, effectieve en milieuvriendelijke isolatiematerialen heeft schapenwol isolatie de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. Met zijn natuurlijke oorsprong en unieke eigenschappen biedt schapenwol als isolatie een goed alternatief voor traditionele isolatiematerialen.

Hoe goed isoleert wol?

Schapenwolisolatie is gebaseerd op de wol van schapen. Deze wol heeft van nature uitstekende isolerende eigenschappen die schapen beschermen tegen koude weersomstandigheden. Door deze unieke eigenschappen toe te passen op de bouwsector, wordt schapenwol isolatie een waardevolle aanvulling van isolatiematerialen. Andere voordelen zijn:

  • Het materiaal is dampopen
  • Het heeft een luchtzuiverende werking
  • Het materiaal is dampopen
  • Het is niet brandbaar

Milieuvriendelijk product

Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker, schapenwolisolatie sluit goed aan bij deze trend. Het wordt op een verantwoorde manier geproduceerd, zonder gebruik te maken van schadelijke stoffen of processen. Dit betekent dat de impact op het milieu minimaal is, terwijl het comfort en de isolerende eigenschappen maximaal zijn. Hierdoor is duurzaam materiaal met een isolerende werking een goede optie die nog veel bekender zal gaan worden. Bovendien is schapenwol ook nog eens hernieuwbaar, wat het nog duurzamer maakt.

Nadelen van schapenwol isolatie

Naast bovengenoemde voordelen heeft schapenwol isolatie ook enkele nadelen. Zo is het een relatief duur isolatiemateriaal en ligt de prijs ten opzichte van andere materialen een stuk hoger. Daarnaast heb je een redelijk dikke isolatielaag nodig van de schapenwol om een goede isolatiewaarde te krijgen.

Wat kost schapenwol isolatie?

De gemiddelde kosten voor schapenwol isolatie liggen tussen de € 20 en € 25 per vierkante meter. Het is dus afhankelijk van het aantal vierkante meters van het te isoleren oppervlak hoeveel je uiteindelijk betaalt, maar ook de dikte van de isolatiedekens van schapenwol hebben invloed op de prijs.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Geen schadelijke gassen

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal gaat niet enkel om het behouden van een fijne binnentemperatuur, maar ook om de zorg voor de luchtkwaliteit en gezondheid binnen gebouwen. Een reactie die vaak opkomt bij isolatiematerialen is de mogelijke uitstoot van schadelijke gassen die de luchtkwaliteit in een gebouw kunnen aantasten. Door de eigenschappen van schapenwol isolatie is dit hierbij niet van toepassing.

Schadelijke gassen in gebouwen

Bepaalde isolatiematerialen kunnen mogelijk schadelijke vluchtige organische stoffen (VOS) of andere gassen uitstoten. Dit staat bekend als het “off-gassing” principe, waarbij chemische verbindingen vrijkomen in de lucht van het gebouw. Dit kan leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit, wat weer kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Natuurlijke schapenwollen

Een van de voordelen van schapenwol isolatie is dat het dit risico minimaliseert. Schapenwol is een natuurlijk materiaal en wordt geproduceerd zonder gebruik te maken van schadelijke stoffen of toevoegingen. Dit betekent dat er geen schadelijke gassen worden uitgestoten tijdens de productie, installatie of levensduur van het isolatiemateriaal.

Een gezondere luchtkwaliteit

De keuze voor schapenwol isolatie heeft niet alleen voordelen voor thermische en akoestische isolatie, maar draagt ook bij aan een gezondere luchtkwaliteit. Het vermijden van schadelijke gassen en stoffen betekent dat de lucht die zich in het gebouw verspreid schoon en veilig is om in te ademen. Dit is vooral belangrijk voor gebouwen waarin mensen veel tijd doorbrengen, zoals woningen, scholen en kantoren.

schapenwol isolatie

Akoestische isolatie

Naast zijn thermische isolatiekwaliteiten staat schapenwol bekend om zijn goede akoestische isolatie-eigenschappen. De dichte structuur met vezels van schapenwol maakt het effectief in het verminderen van geluidsgolven. Door de geluidsgolven te absorberen en te vertragen, kunnen ze niet makkelijk door de ruimte bewegen. Dit betekent dat naast het zorgen voor een aangename binnentemperatuur, schapenwol isolatie ook bijdraagt aan een stillere omgeving binnenshuis doordat geluidsoverdracht tussen ruimtes wordt verminderd. Isoleren met schapenwol brengt dus verschillende voordelen met zich mee.

Geluidsisolatie met een natuurlijk product

Akoestische isolatie met schapenwol is niet alleen nuttig voor het creëren van een rustige woonomgeving, maar het heeft ook toepassingen in diverse commerciële en industriële omgevingen. Kantoren, scholen, concertzalen of fabrieken kunnen gebruik maken van de geluidsdempende eigenschappen van schapenwol. Dit benadrukt de veelzijdigheid van dit natuurlijke isolatiemateriaal en zijn vermogen om aan verschillende behoeften te voldoen, bijvoorbeeld in holle ruimtes.

Soorten schapenwolisolatie

Er zijn meerdere soorten en merken schapenwol isolatie waarvoor je kunt kiezen voor jouw woning. Daarnaast zijn er ook alternatieven voor deze manier van isoleren, bijvoorbeeld als schapenwol geen optie is in jouw situatie.

Isolena wol kopen als isolatiemateriaal

Isolena is een van de merken die schapenwol isolatie aanbiedt. Het merk staat erom bekend dat ze isolatiemateriaal produceren dat voor 100% uit schapenwol bestaat. Er worden dus geen plasticvezels of andere stoffen toegevoegd, waar dat bij andere merken soms wel het geval kan zijn. Doordat het materiaal volledig uit wol bestaat, kan het ook nog eens gerecycled worden, wat het nog duurzamer maakt.

Alternatieven voor schapenwol

Niet alle materialen bieden dezelfde voordelen of hebben dezelfde werking. Is schapenwol geen optie voor jouw woning? Dan zijn er ook nog verschillende andere ecologische isolatiematerialen die je kunt kiezen. Denk hierbij aan:

Veelgestelde vragen

Is schapenwol goede isolatie?

+
Ja, schapenwol is goede isolatie. Deze vorm van isoleren werkt namelijk goed in elk seizoen.

Wat isoleert beter glaswol of schapenwol?

+
Schapenwol is hierbij de beste optie.

Wat is de isolatiewaarde van schapenwol?

+
Schapenwol heeft een lambda waarde van 0,035 – 0,040 W/mK.

Hoe lang gaat schapenwol mee?

+
De levensduur van schapenwol als isolatie is ongeveer 100 jaar.

Ontvang gratis isolatie offertes

Iedere woning is verschillend, vind de beste isolatie voor jouw woning door met experts in contact te komen en deze te laten aanbrengen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes