EPS isolatie | Alle verschillende voordelen van EPS

EPS isolatie is verkrijgbaar in verschillende vormen, je hebt de keuze uit de EPS parels of EPS platen. EPS heeft goede isolerende eigenschappen en is ongevoelig voor vocht.

eps isolatie

Wat is EPS precies?

De letters EPS staan voor Expanded Polystyrene, oftewel geëxpandeerd polystyreen. EPS isolatie wordt in de praktijk ook wel tempex of piepschuim genoemd. Het is een veelzijdig isolatiemateriaal dat op verschillende manieren toegepast kan worden. Doordat het materiaal van geëxpandeerd polystyreen is gemaakt bestaat het voor een overgroot gedeelte uit lucht. Stilstaande lucht heeft een uitstekende isolerende werking waardoor EPS een hoge isolatiewaarde heeft.

Parels polystyreen

EPS isolatie wordt gemaakt door van aardolie kunststof te maken. Deze kunststof wordt vervolgens in een gesloten systeem verhit, waarna gesloten cellen met stilstaande lucht ontstaan. Hierdoor ontstaat een goede isolerende werking. Het is wel goed om te weten dat er bij dit proces chemische producten worden gebruikt, waardoor het een minder milieuvriendelijk product is dan bijvoorbeeld cellulose isolatie.

Eps isolatie, wat is de rc-waarde?

De RC-waarde, ofwel de warmteweerstand, is een belangrijke meting bij EPS isolatie, deze waarde geeft aan hoe goed het EPS isolatiemateriaal warmte kan tegenhouden. Hoe hoger de RC-waarde, des te beter het materiaal isoleert. EPS isolatie staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen dankzij de structuur van het materiaal. De RC-waarde wordt beïnvloed door de dikte en dichtheid van het EPS isolatiemateriaal. Het is een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de energiezuinigheid van een gebouw, aangezien het helpt bij het behouden van een comfortabele temperatuur en het verminderen van energieverlies.

eps isolatie

Voordelen van EPS

 • Hoge en blijvende isolatiewaarde
 • Onderhoudsvrij
 • Lange levensduur
 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Rot- en schimmelvrij
 • Voor veel verschillende toepassingen geschikt
 • Uitstekend beloopbaar
 • Makkelijk te bewerken of verwerken

Goede isolator

Misschien wel het grootste pluspunt van EPS bolletjes of isolatieplaten is dat het materiaal een uitstekende isolatiewaarde heeft. In de praktijk betekent een hoge isolerende werking dat je veel minder energie verbruikt om het huis aangenaam warm te houden. Het gevolg daarvan is dat je elke maand weer flink op de energiekosten kunt besparen.

Relatief goedkoop

Daar komt ook nog eens bij dat EPS isolatie in aanschaf minder duur is dan veel andere isolatiematerialen. Dat wil zeggen dat je deze investering in isolatie op relatief korte termijn terug kunt verdienen. Bij het isoleren van met name grotere ruimtes kun je de kosten met EPS dus nog enigszins laag houden. De kosten voor het huis isoleren kunnen hierbij relatief laag uitvallen.

Eenvoudige plaatsing

EPS bestaat voor een groot gedeelte uit lucht, waardoor het isolatiemateriaal erg licht is. Het plaatsen van isolatie kan normaal gesproken een zware klus zijn, maar daar heb je met EPS geen last van. EPS parels worden met een spuitslang in een ruimte gespoten. Wanneer de ruimte niet direct toegankelijk is wordt een klein gaatje gemaakt om de isolatie naar binnen te spuiten. Vervolgens drukt de EPS isolatie niet te zwaar op de constructie.

Direct beloopbaar

EPS staat bekend om zijn druksterkte. Een van de voordelen van een hoge druksterkte is dat EPS platen direct na plaatsing beloopbaar zijn. Bij lichte belasting zullen de EPS isolatieplaten niet beschadigen of vervormen. Pas echter wel op met zware belasting gedurende een lange periode. Daarbij kunnen EPS isolatieplaten vervormen waardoor het isolatiemateriaal zijn hoge isolerende werking verliest.

eps

Nadelen van EPS

 • Niet zo milieuvriendelijk als enkele andere isolatiematerialen
 • Niet flexibel waardoor het lastig is om met de EPS parels een naadloze afdichting te creëren
 • EPS is niet volledig waterdicht

Pas op met vocht

EPS is goed bestand tegen water, maar wel alleen onder bepaalde omstandigheden. Bij langdurige blootstelling aan vocht of kortstondige blootstelling aan vocht onder hoge druksterkte kan vochtigheid namelijk wel degelijk in de isolatie dringen. Bij een mild vochtige ruimte is EPS isolatie aan te raden, maar bij een erg vochtige ruimte kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld XPS isolatie.

Niet flexibel

Bij het plaatsen van EPS is het belangrijk om een bepaalde laagdikte aan te houden. Als je voor andere diktes kiest loop je het risico dat de EPS isolatie niet voldoende kan isoleren. Ook kan het ingewikkeld zijn om met de EPS parels alle hoeken en gaten volledig af te dichten. In dat geval kun je misschien beter kiezen voor EPS isolatieplaten.

eps

EPS Isolatieplaten

EPS is niet alleen verkrijgbaar in parels, maar ook in isolatieplaten. Standaard EPS platen hebben een hoge en blijvende isolatiewaarde. Zo’n EPS plaat wordt gemaakt van piepschuim en blijft daardoor erg licht, dat is met name handig bij het laten plaatsen van de piepschuim isolatieplaten. Piepschuim isolatie is niet alleen makkelijk te tillen, maar ook eenvoudig te vervoeren en snijden.

Wat is een eps plaat?

Een EPS-plaat (geëxpandeerd polystyreen) is een vorm van EPS-isolatiemateriaal. Deze platen zijn gemaakt uit een soort kunststof schuim, dat ook wel bekend staat als piepschuim of tempex. Door de vele stilstaande lucht in het materiaal bezitten EPS-platen goede isolerende eigenschappen.

EPS-platen zijn erg licht van gewicht, wat ze veilig in gebruik maakt. Dit maakt ze goed geschikt voor verschillende bouw- en isolatieprojecten. Ook zijn deze platen brandwerend en ongevoelig voor vocht, wat ze veelzijdig en duurzaam maakt. Er zijn verschillende soorten EPS-platen beschikbaar, zoals op maat gesneden platen en geperste platen in een mal.

Offertes ontvangen voor EPS isolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Toepassingen

De EPS isolatieplaten worden voor veel doeleinden gebruikt. EPS isolatieplaten worden niet alleen toegepast als dakisolatie, gevelisolatie, bodemisolatie, plafondisolatie of vloerisolatie, maar ook bijvoorbeeld kruipruimte isolatie.

De piepschuim platen zijn gemakkelijk op maat te snijden waardoor ze ook in onregelmatige ruimtes kunnen worden geplaatst. Daarnaast worden de dak isolatieplaten gebruikt voor zowel schuine als platte daken.

Allerlei soorten isolatie

De EPS parels worden voornamelijk gebruikt als spouwmuurisolatie, omdat de parels door een klein gaatje gespoten kunnen worden zonder de spouwmuur open te breken. Andere toepassingen voor de parels zijn bijvoorbeeld een vliering of een kruipruimte. Bereid je werkzaamheden daarom goed voor wanneer je zelf de spouwmuur gaat isoleren.

eps isolatie

Alternatieven

Is EPS isolatie geen goede optie voor jouw situatie? Overweeg dan eens een van de alternatieven. Belangrijk om te weten is hierbij dat EPS in de volksmond ook aangeduid wordt als tempex of als piepschuim platen, in die zin is dit dus geen alternatief.

XPS platen

XPS-platen, of geëxtrudeerd polystyreen, zijn een populair alternatief voor EPS. XPS is bekend om zijn hoge druksterkte, wat betekent dat het in hogere druksterktes beschikbaar is dan EPS. Dit maakt XPS platen goed geschikt voor vloerisolatie.

Verder zijn XPS-platen zeer vochtbestendig. XPS-platen zijn helaas wel duurder dan EPS-platen. De hogere kosten kunnen wel opwegen tegen de voordelen van een hogere druksterkte en betere vochtbestendigheid.

Tempex/tempexplaten

EPS is hetzelfde als tempex of tempexplaten, echter wordt de naam tempex vaker gebruikt in de volksmond. Dit kan handig zijn om te weten wanneer je onderzoek gaat doen naar welk type isolatie de beste is voor jou of wanneer je op zoek bent naar de verschillen, voordelen en nadelen.

Piepschuim platen

Piepschuim platen zijn een alternatieve naam voor EPS-platen. Deze platen zijn licht, makkelijk te hanteren en hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Bovendien zijn ze waterafstotend en brandvertragend, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid. Let bij het vergelijken van verschillende materialen dus op de verschillende benamingen voor piepschuim platen/EPS platen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de nadelen van EPS?

+
De nadelen van EPS is dat het isolatiemateriaal niet compleet waterdicht is, het niet erg flexibel is en dat het minder milieuvriendelijk is dan enkele andere materialen.

Wat betekent EPS bij isolatie?

+
EPS staat voor Expanded Polystyrene of geëxpandeerd polystyreen. In de volksmond wordt EPS ook wel piepschuim of tempex genoemd.

Wat is beter: EPS of PIR?

+
EPS heeft een lagere isolatiewaarde dan PIR, waardoor een dikkere laag EPS gebruikt moet worden om hetzelfde resultaat te bereiken. Daar staat tegenover dat PIR duurder is dan EPS. Wat beter is hangt dus af van je persoonlijke situatie.

Wat kost EPS per m2?

+
Voor het laten plaatsen van EPS kun je rekenen op een bedrag tussen de €18 en €25 per vierkante meter.

Gratis offertes ontvangen voor EPS isolatie

Heb je interesse in EPS isolatie? Ontdek wat de kosten en mogelijkheden zijn. Vul ons formulier in, kom in contact met isolatiespecialisten en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes