Cellenglas isolatie | Vochtbestendig en Sterk

Cellenglas isolatie is een materiaal dat voor het isoleren van verschillende ruimtes kan worden gebruikt. Het is waterdicht en wordt daardoor niet aangetast door vocht.

cellenglas isolatie

Wat is cellulair glas?

Cellenglas staat bekend om zijn isolerende eigenschappen. Het cellenglas wordt gemaakt van onder andere gesmolten en gerecycleerd glas. Tijdens het smelten komen luchtbelletjes vrij waardoor de isolerende werking van cellenglas toeneemt.

Dit type glas wordt in de praktijk ook wel cellulair glas isolatie, foamglas of schuimglas genoemd.

Eigenschappen cellenglas isolatie

Het cellenglas is een hardschuim isolatiemateriaal dat ontstaat door gerecycleerd glas samen met enkele andere grondstoffen te smelten. Nadat het cellenglas in een oven gesmolten is wordt het in een mal gegoten, waarna een isolatieplaat ontstaat.

Het smeltproces in de productie zorgt voor unieke eigenschappen, zeker in vergelijking met andere isolatiematerialen. De luchtbelletjes in het cellenglas zorgen net zoals bij dubbel glas voor een goede isolerende werking.

cellenglas isolatie

Voordelen van cellenglas

 • Volledig waterdicht en daardoor geschikt voor vochtige ruimtes en vochtige omstandigheden
 • Hoge dampdichtheid
 • Goed drukvast en vormvast waardoor een lange levensduur gegarandeerd is
 • Van gerecycled glas gemaakt en daardoor ecologisch verantwoord
 • Goed bestand tegen vuur
 • Kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden
 • Niet gevoelig voor schade door ongedierte

Waar wordt foamglas voor gebruikt?

Misschien wel het grootste voordeel van cellulair glas isolatie is dat het beter bestand is tegen vochtige omstandigheden dan andere isolatiesoorten. Het anorganisch isolatiemateriaal is volledig waterdicht en zal daardoor anders dan andere isolatiematerialen nooit aangetast worden door vocht en bijbehorende schimmels.

Om die reden is cellenglas de bijzonder geschikt in vochtige ruimtes als bijvoorbeeld de kruipruimte of de kelder in bestaande woningen. Cellenglas is het enige isolatiemateriaal met exact deze eigenschappen.

Gaat lang mee

De cellenglas isolatie is niet gevoelig voor vochtige omstandigheden of damp. Deze vochtbestendigheid en dampdichtheid zorgen ervoor dat de cellenglas isolatie jarenlang netjes blijft en nauwelijks tekenen van slijtage laat zien. In de tussentijd werk je er alle mogelijke koudebruggen effectief mee weg waardoor je binnen beter de gewenste temperatuur kunt behouden.

Een ander voordeel van cellenglas isolatie is dat het een uitstekende vorm van vloerisolatie is. Dat komt doordat het onder langdurige belasting nauwelijks te lijden heeft.

cellenglas isolatie

Nadelen van cellenglas

 • Duur in aanschaf
 • Het stugge materiaal is moeilijk te verwerken of op maat te snijden
 • Dient niet als geluidsisolatie
 • Kan bij verwerking behoorlijk stinken, maar deze geur verdwijnt gelukkig vlug

Relatief duur isolatiemateriaal in productie

In vergelijking met andere isolatiematerialen is het cellenglas relatief duur in aanschaf. Er zijn een aantal redenen om toch voor cellulair glas als isolatiemateriaal te kiezen. Door zijn lange levensduur hoef je de isolatie namelijk niet vlug te vervangen.

Bovendien heeft cellenglas isolatie uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor je fors op je energiekosten kunt besparen.

Foamglas is niet eenvoudig te verwerken

Het cellenglas is een stug en vrij hard materiaal, mede daardoor kan het zo goed isoleren. Toch zorgt dat er ook voor dat de isolatie moeilijk te verwerken is. In onregelmatig gevormde ruimtes zullen de platen op maat gezaagd moeten worden.

Dat is niet alleen zwaar werk, er komt ook nog eens een stinkend gas vrij dat normaal gesproken in de luchtbellen gevangen blijft. PIR dakisolatie is makkelijker op maat te zagen.

cellenglas isolatie

Hoe wordt cellenglas gebruikt?

Cellenglas kan op verschillende manieren toegepast worden. Het materiaal wordt onder andere gebruikt om platte daken, ondergrondse muren of gevels te isoleren. Ook kan het worden gebruikt om een groen dak van isolatie te voorzien.

Doordat cellenglas isolatie ook nog eens met gerecyclede materialen wordt geproduceerd creëer je op deze wijze een nog duurzamer dak!

Plat dak isoleren

Bij platte daken is niet elk isolatiemateriaal mogelijk. Het dak wordt op een andere manier geïsoleerd dan schuine daken. Het voordeel van cellenglas is dat je het zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde van het dak kunt toepassen.

In de meeste gevallen wordt er bij een plat dak isoleren voor gekozen om het isolatiemateriaal aan de buitenzijde aan te brengen.

Minder geschikte toepassingen van schuimglas

Voor hellende daken is het niet aan te raden om cellulair glas te gebruiken. Het isolatiemateriaal is moeilijk op maat te zagen, zeker op een hellende dakconstructie met balken.

Gelukkig zijn er voor een schuin dak veel alternatieven om uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld glaswol, dak isolatieplaten of PIR.

Veelgestelde vragen

Wat is cellenglas?

+
Cellenglas is een duurzaam isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gerecycleerd glas. Het cellenglas staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen.

Hoe wordt cellenglas geplaatst?

+
Doorgaans wordt cellenglas met koude of warme bitumen geplaatst. Cellenglas is verkrijgbaar in platen of blokken die je op maat kunt zagen.

Wat is het doel van foamglas?

+
Het voornaamste doel van foamglas is het isoleren van een ruimte. Door zijn waterdichte eigenschappen is cellenglas perfect voor vochtige ruimtes.

Waar is foamglas van gemaakt?

+
Foamglas of cellenglas wordt gemaakt van gerecycled glas, natriumcarbonaat, veldspaat, mangaanoxide, ijzeroxide, natriumsulfaat en natriumnitraat.

Cellenglas isolatie laten plaatsen: gratis offertes

Vul onderstaand formulier in en geef je wensen voor cellenglas isolatie aan ons door. Wij brengen je in contact met isolatiespecialisten in de buurt. Ontvang offertes op maat en vergelijk de kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes