Kurkisolatie | Geëxpandeerde kurk voor een uitstekende isolatie

Kurk is een uiterst veelzijdig materiaal, wist je bijvoorbeeld dat je er uitstekende isolatie van kunt maken? Laten we de verschillende toepassingen, voordelen en eigenschappen van kurk eens op een rij zetten!

kurkisolatie

Toepassingen van kurkisolatie

Kurkisolatie is beschikbaar in diverse vormen met verschillende toepassingen. Doordat geëxpandeerde kurk goed tegen vocht kan is het uitermate geschikt voor isolatie binnenshuis. Niet alleen het plafond, maar ook de gevel, vloer, muur en het dak kunnen met kurk geïsoleerd worden. Kurkisolatie heeft geen speciaal onderhoud nodig en heeft een lange levensduur.

Kurk wordt geleverd in korrelvorm of in plaatvorm. Kurkplaten zijn geschikt voor dak, muur en vloerisolatie. De korrels kunnen worden gebruikt als isolatie voor muren en vloeren.

Is kurk warmte-isolerend?

Kurk heeft verschillende eigenschappen, maar wordt voornamelijk gebruikt om een woning te isoleren tegen kou. Kurk wordt vermalen en onder een hoge temperatuur geëxpandeerd. Geëxpandeerde kurk bevat veel stilstaande lucht waardoor het materiaal goed kan isoleren.

Je hebt de keuze uit geëxpandeerde kurkplaten of geëxpandeerde kurkkorrels. De kurkkorrels worden voornamelijk gebruikt om holle ruimtes te isoleren.

kurkisolatie

Kurk als geluidsisolatie

Geëxpandeerde kurkisolatie is ook nog eens geschikt om een ruimte te isoleren tegen geluidsoverlast. Dat is bijvoorbeeld handig als je een kamer als muziekruimte gebruikt, of als je de kamer juist wil isoleren tegen geluid van buitenaf.

In de meeste gevallen worden hiervoor kurk isolatie platen gebruikt. Deze platen kun je eenvoudig zelf plaatsen omdat ze makkelijk op maat te snijden zijn. Bij geluidsisolatie voor het dak wordt vaak kurk gekozen.

Kurk als vloerisolatie

Een van de meest gekozen toepassingen voor kurk isolatie is het isoleren van de vloer. Je kunt vloeren isoleren door een laag kurk tussen de ondervloer en de vloer te plaatsen.

Daarbij kun je de kurk rechtstreeks op een betonnen ondervloer verlijmen om vervolgens de uiteindelijke vloerbekleding op de kurk te leggen. Het gevolg is minder verlies van warmte en nooit meer koude voeten! Een alternatieve optie is pur vloerisolatie.

Kurk als dakisolatie

Kurkplaten kun je heel eenvoudig aan de latten van jouw dakconstructie bevestigen. Deze platen zijn licht van gewicht en gemakkelijk door te zagen. Daarom zijn ze perfect voor dit doel.
Kurkplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe dikker de plaat, hoe beter de isolatie.

Om warmteverlies door koudebruggen te voorkomen, kunnen platen diagonaal op elkaar worden geplaatst. Zo zullen ze effectiever isoleren in deze moeilijkere gebieden.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Kurk als muurisolatie

Muren kunnen ook goed geïsoleerd worden met kurkplaten. Het houdt niet alleen de warmte binnen, maar blokkeert ook effectief het geluid. De spouwmuren kunnen gemakkelijk gevuld raken met deeltjes.

De korrels zijn tevens geschikt voor plafondisolatie. De holle ruimte tussen het plafond en de houten vloer kun je opvullen met korrels. Het is ook mogelijk om het plafond van onderaf te isoleren.

Gevel kurk

Gevel kurk is een collectie van kurkplaten die zijn ontwikkeld voor het isoleren van gevels. De kurkplaten zorgen voor een optimale isolatie. Gevel kurk is bestand tegen verschillende weerbuien.

kurkisolatie

Voordelen kurkisolatie

  • Goede isolatiewaarde
  • Niet gevoelig voor vocht, schimmel, muizen of termieten
  • Lange levensduur
  • Natuurlijk materiaal
  • Thermische en akoestische isolatie
  • Zeer brandwerend
  • Verkrijgbaar in verschillende diktes

Lange levensduur

Een van de voordelen van kurkisolatie is dat het niet gevoelig is voor vochtproblemen, schimmels, muizen of termieten. Daardoor blijft kurk isolatie lang volledig naar behoren werken. De isolatiewaarde neemt nauwelijks af doordat kurkisolatie vochtwerende eigenschappen heeft.

kurkisolatie

Platen of korrels

Kurk isolatie wordt niet alleen gebruikt als warmte-isolatie, maar ook om geluidsoverlast te verminderen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van platen van kurk om de akoestiek in een ruimte te dempen, maar je kunt ook kurkkorrels aanbrengen tussen twee verdiepingen.

Deze platen en korrels van kurk absorberen het geluid, waardoor je de akoestiek in bijvoorbeeld een muziekruimte kunt verbeteren.

Brandveilig

Een ander pluspunt van kurk is dat het brandklasse B2 heeft gekregen. Brandklasse B2 wil zeggen dat het materiaal goed brandwerend is. In geval van brand in een woning kan isolatiemateriaal het vuur accelereren.

Het is dus belangrijk om een brandwerend materiaal te kiezen, of om brandbare materialen te behandelen met een brandvertragend middel.

kurkisolatie

Nadelen kurkisolatie

  • Duur in vergelijking met andere isolatiesoorten
  • Niet overal verkrijgbaar

Prijzig isolatiemateriaal

Het grootste nadeel van kurkisolatie is dat het duurder is dan veel vergelijkbare isolatiesoorten. Dat komt doordat je een eerlijke prijs betaalt voor het natuurlijke materiaal.

Toch is kurk een uitstekende keuze als je op een ecologisch verantwoorde manier het huis wil isoleren. Bij een lager budget kun je bijvoorbeeld ook alleen het garagedak isoleren met kurk.

Moeilijk te verkrijgen

Ecologische isolatiematerialen zijn over het algemeen net wat moeilijker verkrijgbaar dan conventionele isolatiematerialen. Bij ecologische materialen kun je bijvoorbeeld ook denken aan hennep isolatie, of katoen isolatie.

Veelgestelde vragen

Hoe isolerend is kurk?

+
De lambda-waarde van kurkisolatie is vergelijkbaar met andere ecologische isolatiematerialen en ligt tussen de 0,038 en 0,04.

Is kurk een goede isolatie?

+
Vergeleken met andere isolatiematerialen is de isolatiewaarde van kurkisolatie uitstekend. Kurk wordt niet alleen gebruikt als warmte-isolatie, maar ook als akoestische isolatie.

Wat is kurk isolatie?

+
Kurk is een bijzonder duurzaam isolatiemateriaal dat gemaakt is van de schors van de kurkeik boom. Het is in diverse diktes verkrijgbaar.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes