Isolatie garagedak | Het isoleren van het dak

Het isoleren van je garage kan een investering zijn, maar het kan je op termijn veel energiekosten besparen. Er zijn verschillende manieren om je garage te isoleren.

Isolatie garagedak

Garagedak isoleren

Het isoleren van het garagedak is een onmisbaar onderdeel van het creëren van een goed geïsoleerde en energiezuinige garage. Door een isolatie garagedak kun je warmteverlies verminderen en een comfortabele omgeving maken, ongeacht het seizoen. Enkele belangrijke onderdelen om over na te denken bij het isoleren van het garagedak zijn:

 • Isolatiematerialen: kies isolatiematerialen die geschikt zijn voor dakisolatie, zoals glaswol, steenwol, PIR dakisolatie, PUR-isolatieplaten of isolerende dakrollen. Deze materialen bieden goede warmte-eigenschappen en zijn gemakkelijk te installeren. Zorg er wel voor dat het gekozen isolatiemateriaal geschikt is voor het type dakconstructie van de garage.
 • Voorbereiding: voordat je begint met het isoleren, onderzoek je het garagedak grondig om eventuele schade of lekkages te zien en te herstellen. Zorg ervoor dat het dak in goede staat is voordat je de isolatie aanbrengt om toekomstige problemen te voorkomen.
 • Isolatiemethode: er zijn verschillende isolatiemethoden die je kunt toepassen, afhankelijk van het type dakconstructie. Een erkend isolatiespecialist kan altijd meekijken wat de beste optie voor jou is.
 • Dampremmende laag: het is belangrijk om een dampremmende laag toe te voegen om vochtproblemen te voorkomen. Deze laag wordt aan de warme zijde van de isolatie aangebracht en voorkomt dat vocht vanuit de garage in de isolatie doordringt. Zorg ervoor dat de dampremmende laag goed is afgedicht en overlappende naden heeft.
 • Afwerking: nadat de isolatie is aangebracht, kun je het garagedak afwerken met geschikte dakbedekking, zoals bitumen dakbedekking, EPDM of andere waterdichte materialen. De afwerking beschermt niet alleen de isolatie, maar zorgt ook voor een nette en duurzame dakbedekking.
 • Professionele hulp: het isoleren van een garagedak kan een moeilijke taak zijn, vooral als het dak specifieke eigenschappen heeft, zoals dakramen, schoorstenen of ventilatieopeningen. Overweeg om een professionele isolatiespecialist in te schakelen om ervoor te zorgen dat het isolatieproces correct wordt uitgevoerd.

Voordelen garage isoleren

Het isoleren van het garagedak is een waardevolle investering die zorgt voor energie-efficiëntie, verbeterd comfort en een verlengde levensduur van de garage. Het minimaliseert warmteverlies en helpt om een stabiele temperatuur in de garage te behouden.

Redenen om te isoleren

Je garage isoleren kan veel voordelen hebben. Het zorgt ervoor dat de garage comfortabeler wordt om in te zijn, zodat je het bijvoorbeeld als klusruimte of hobbyruimte kan gebruiken. Als je garage aan de woning vast zit kan het ervoor zorgen dat je op energiekosten zult besparen. Beide omdat de garage zelf beter verwarmd blijft en omdat je geen warmte van de woning door de garage verliest.

Verschillende vormen van isolatie

Als je ervoor kiest om de garage te isoleren zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kan de vloer, de muren of gevel, de deur en het garagedak isoleren. Door het dak gaat veel warmte verloren, hier lees je hoe je een garage op verschillende manieren kunt isoleren.

Nuttig

Hoe nuttig het is om je garage te laten isoleren hangt af van de garage zelf en van hoe je de garage gebruikt. Wanneer de garage aan de woning vast zit is het goed om het te isoleren. Door de garage kan veel warmte van de woning zelf naar buiten gaan bij onvoldoende garage isolatie. Door verbeterde dakisolatie kan je voor een lagere energierekening zorgen.

Leefruimte

Ook wanneer je de garage als leefruimte gebruikt is garage isolatie een goed idee. Bijvoorbeeld wanneer je de garage hebt ingezet als klusplek, hobbykamer of als washok. Ook zal garage isolatie nodig zijn wanneer je de garage bij het huis wil voegen.

Wat kost een garage isoleren

Hoeveel het laten isoleren van het dak van de garage kost kan sterk verschillen afhankelijk van verschillende factoren. Het isolatiemateriaal en de methode waarop je het dak van de garage gaat isoleren bepalen veel van de dakisolatie kosten. Bij beide een schuin dak isoleren en plat dak isoleren zal van binnenuit isoleren de goedkopere optie zijn.

Kostenplaatje uit de praktijk

Onderstaande gemiddelde kosten zijn exclusief btw en afwerking en inclusief plaatsing:

 • Plat dak isoleren via de binnenkant: tussen de €60 en €80 per m²
 • Plat dak isoleren via de buitenzijde: tussen de €70 en €90 per m²
 • Schuin dak isoleren via de binnenkant: tussen de €80 en €100 per m²
 • Schuin dak isoleren via de buitenzijde: tussen de €90 en €110 per m²
Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Hoe garage dak isoleren

Welke isolatiemethode geschikt is hangt af van het type dak. Het platte dak komt het meest voor bij garages. Deze kunnen op drie verschillende manieren geïsoleerd worden. We lichten ze allemaal uit:

Koud plat dak isolatie

Bij koude platte daken wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant geplaatst. De dakbedekking en het dakbeschot vallen buiten de isolatieschil. Deze methode van isoleren wordt niet vaak aangeraden voor woningen, er bestaat namelijk een stuk meer kans op vochtproblemen dan bij andere methodes en het isoleert minder effectief.

Binnenuit isoleren

Het isoleren van het garagedak van binnenuit is een relatief eenvoudig project, maar het is altijd aan te raden om professioneel advies te vragen als je twijfelt over de juiste materialen of technieken. Een goed geïsoleerd garagedak biedt vele voordelen, waaronder energiebesparing, verbeterd comfort en een verlengde levensduur van de garage.

Stappen voor isolatie

Wanneer je van binnenuit gaat isoleren, dan zijn er enkele stappen voor de installatie:

 • Voorbereiding: voordat je begint met isoleren, is het belangrijk om de dakopbouw van de garage te inspecteren en eventuele schade te herstellen. Controleer op lekkages, losse dakbedekking of andere fouten die moeten worden verholpen voordat je de isolatie aanbrengt.
 • Kies het isolatiemateriaal: er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor binnenuit isoleren, zoals glaswol, steenwol, houtvezel isolatie en PIR/PUR-isolatieplaten. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen, dus kies het materiaal dat het beste past bij jouw behoeften en budget.
 • Meet en snijd het isolatiemateriaal: meet de afmetingen van het dakoppervlak en snijd het isolatiemateriaal op maat. Zorg ervoor dat het materiaal strak tegen het dak past en geen openingen of kieren achterlaat.
 • Plaats de isolatie: breng het isolatiemateriaal aan op het dak, beginnend bij de laagste punt en werk omhoog. Bevestig het materiaal stevig tegen het dak met behulp van nietjes of speciale isolatieklemmen. Zorg ervoor dat er geen open ruimtes of overlappingen zijn tussen de isolatiepanelen.
 • Dampremmende folie: om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om een dampremmende folie aan te brengen over de isolatie. Deze dampfolie voorkomt dat vocht vanuit de garage in de isolatie ontstaat.
 • Beschermende laag: bedek de isolatie en dampremmende laag met een waterdichte en UV-bestendige beschermende laag, zoals EPDM, bitumen dakbedekking of een ander geschikt materiaal. Deze laag beschermt de isolatie tegen extreem weer en verlengt de levensduur van het dak.
 • Afvoer en dakgoten: controleer of de afvoer en dakgoten goed functioneren en vrij zijn van verstoppingen. Een goede waterafvoer is essentieel om te voorkomen dat water op het dak blijft staan, wat schade kan veroorzaken en de isolatie kan beschadigen.
 • Professionele hulp: het isoleren van een plat garagedak kan lastig zijn en vereist mogelijk specifieke kennis en vaardigheden. Overweeg om een professionele isolatiespecialist in te schakelen om ervoor te zorgen dat het isolatieproces goed wordt uitgevoerd en aan alle bouwvoorschriften voldoet.
 • Afwerking: na het aanbrengen van de isolatie en dampremmende folie kun je de binnenkant van het garagedak afwerken met gipsplaten of andere afwerkingsmaterialen. Dit zorgt voor een nette uitstraling en helpt bij het behouden van de isolatie.

Ga nauwkeurig te werk

Kieren en naden moeten voorkomen worden om voor goede isolatie te zorgen en er moet een waterkerende laag toegepast worden om problemen door te veel vocht te voorkomen. Er wordt dampdichte folie aan de binnenzijde geplaatst.

Bouwvoorschriften en regels

Zorg ervoor dat je voldoet aan de geldende bouwvoorschriften en regelgeving met betrekking tot isolatie en ventilatie. Met de juiste isolatie in je garage geniet je van een beter geïsoleerde woning en een functionele ruimte die het hele jaar door comfortabel is. Bovendien is de garagevloer isoleren nog een tweede optie om zo optimaal gebruik te maken van de voordelen.

Tijd voor de afwerking

Na het isoleren hoeft alleen het plafond van de garage afgewerkt te worden. Omdat het isolatiemateriaal tussen de houten balken gemonteerd wordt kan er beter voor minerale wol gekozen worden. Dekens hiervan kunnen gemakkelijker tussen de balken van de garage geplaatst worden zonder kieren te creëren. Ook kunststof isolatieplaten kunnen geschikt zijn.

Warm plat dak

Bij warme platte dak wordt de isolatie langs de buitenste zijde aangebracht. De dakbedekking moet verwijderd worden en wordt achteraf opnieuw gelegd. Hierdoor is het een arbeidsintensieve klus en is het de duurste methode van isoleren. Het zorgt echter wel voor de meest efficiënte dakisolatie. Het materiaal wordt op de juiste wijze aangebracht.

Lange levensduur bij buitenkant isoleren

Een ander voordeel van een garagedak isoleren langs de buitenkant is dat het dakbeschot binnen de laag isolatie valt. Deze zal met minder temperatuurswisselingen te maken krijgen waardoor het hout minder krimpt en uitzet. Hierdoor kan het dakbeschot langer mee gaan. Bij warm dak isolatie kunnen de meeste isolatiematerialen gebruikt worden.

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak wordt er ook via de buitenkant geïsoleerd. Het dakoppervlak van de garage hoeft echter niet verwijderd te worden waardoor deze methode een stuk makkelijker en goedkoper is. Hierbij wordt het isolatiemateriaal direct op de bestaande dakbedekking gelegd.

Een vereiste is dat de huidige dakbedekking nog in goede staat is. Wanneer dit zo is kunnen er isolatieplaten bovenop gelegd worden. Over deze platen heen wordt een ballastlaag gelegd, dit is meestal een laag grind of tegels. Deze ballastlaag beschermt de isolatielaag en zorgt ervoor dat deze goed blijft liggen.

Ballast

Een vereiste is dat het dak van de garage nog in goede staat is. Wanneer de dakconstructie nog goed is kunnen er isolatieplaten bovenop de garage geplaatst worden. Hier overheen wordt een ballastlaag gelegd. Dit is meestal een laag grind of tegels. Deze ballastlaag beschermt de isolatielaag van de garage en zorgt ervoor dat deze goed blijft zitten.

Draagkracht

Een vereiste bij een omgekeerd dak op een garage is dat de dragende dakconstructie sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de ballastlaag te kunnen dragen. Controleer van tevoren altijd de draagkracht van de dragende constructie van het dak van de garage. Wanneer de dakconstructie het gewicht van de isolatie niet aankan, of wanneer er andere problemen zijn, kun je het beste de opties bespreken met een isolatiespecialist.

Isolatiematerialen voor de garage

 • Minerale isolatiewol: glaswol, rotswol en steenwol
 • XPS platen
 • PIR platen
 • PUR
 • Katoen
 • Houtvezel
 • Vlas isolatie
 • EPS
 • Cellulose
 • Cellulair glas
 • Cellenbeton
 • Kurkisolatie

Waar kun je het beste het dak mee isoleren

Let ook op andere eigenschappen van het materiaal die relevant kunnen zijn. Wil je bijvoorbeeld een extra goede geluidsisolatie of extra brandveilig materiaal? Bekijk bij het selecteren van isolatiemateriaal per soort de eigenschappen en isolatiewaarde. Schakel bij twijfel een erkend isolatiespecialist in om de beste dakisolatie te vinden.

Duurzame keuze

Welk materiaal je kiest hangt af van je eigen voorkeuren maar ook van de isolatiemethode die toegepast gaat worden. Bij isolatiemateriaal met een lage isolatiewaarde kan je een dikkere laag aanbrengen, dit zal echter wel meer ruimte innemen. Je kan voor duurzame isolatiematerialen kiezen, dit zijn bijvoorbeeld kurkplaten, katoen of houtvezel isolatie. Het zijn natuurlijke materialen met een hoge isolatiewaarde die niet schadelijk zijn voor milieu of gezondheid.

Schakel een vakbedrijf in

Wanneer je voldoende kennis en ervaring hebt kan je het isoleren van de garage zelf doen. Hoe makkelijk dit is hangt echter af van de gekozen methode. Een garagedak isoleren van binnenuit zal een stuk makkelijker zijn, echter zijn er bij elke isolatiemethode dingen waar je op moet letten.

Sommige methoden hebben speciale apparatuur, vakkennis en speciale kleding nodig. Voor isolatie is het verstandig om een ervaren vakbedrijf in te schakelen. De isolatiespecialist zal je advies kunnen geven over de verschillende isolatiemethodes en materialen en weet precies welke opties geschikt zijn voor jouw garagedak.

Conclusie

Het isoleren van een garagedak is een belangrijke stap om energieverlies te verminderen, het comfort te verbeteren en de duurzaamheid van de garage te vergroten. Bij het isoleren van een garagedak is het essentieel om geschikte isolatiematerialen te gebruiken en aandacht te besteden aan de juiste installatiemethoden. Het aanbrengen van een dampremmende laag en het zorgen voor een goede afwerking met waterdichte dakbedekking zijn daarbij de belangrijkste onderdelen.

Professionele hulp kan erg handig zijn, vooral bij complexe projecten. Door het garagedak te isoleren, creëer je een energiezuinige ruimte die comfortabel is en het hele jaar door bruikbaar. Isolatie helpt je om verwarmde ruimtes te creëren en energiekosten te besparen. Het is aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven.

Veelgestelde vragen

Hoe dik is de isolatie van een plat dak garage?

+
De dikte van de isolatie voor een plat garagedak hangt af van het type isolatiemateriaal dat je gebruikt en de gewenste isolatiewaarde. Voor isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je over het algemeen een laagdikte aanhouden van 13 tot 16 centimeter. Wil je beter isoleren, dan zul je al snel 16 tot 21 centimeter dik moeten isoleren. Kies bij dakisolatie een materiaal met een isolatiewaarde van minstens 3,6 (13-14 cm glaswol).

Hoe isoleer je een plat dak van binnenuit?

+
Het isoleren van een plat dak van binnenuit, ofwel de koud-dak-methode, houdt in dat het isolatiemateriaal wordt bevestigd aan de binnenkant van het dak. Het isolatiemateriaal, vaak glas- of steenwol, wordt op maat gesneden en tussen de draagbalken van het dak geplaatst. Let op, het is belangrijk dat er geen naden en kieren ontstaan. Een extra stap voor een mooi en vlak resultaat aan de binnenzijde is het waterpas maken van de draagbalken door middel van rachels.

Welke platen voor plat dak?

+
Bij het kiezen van de platen voor een plat dak zijn er verschillende opties. Glaswol, rotswol of steenwol, XPS-platen en PIR-platen zijn populaire keuzes. Een andere optie zijn isolatieplaten van Recticel, maar voor een meer traditionele keuze, kun je ook kiezen voor steenwol. Bij de keuze van de platen moet je rekening houden met de methode van isolatie en de specifieke omstandigheden van je dak. Overleg altijd met een expert om de beste keuze te maken.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes