Dak isoleren zonder onderdak | Wat zijn de mogelijkheden?
Een dak isoleren zonder onderdak werkt net weer anders dan het isoleren van een regulier dak. Hoe kun je dit dus het best aanpakken en wat zijn de mogelijkheden en aandachtspunten? Ontdek het allemaal in dit artikel!
Onderdak
Een onderdak is het gedeelte van het dak dat tussen de dakbedekking en de dakconstructie zit. De belangrijkste functie van een onderdak is om te voorkomen dat vocht de woning binnendringt. Daarnaast beschermt het de woning tegen wind, regen en andere weersinvloeden. Doordat een onderdak het dak winddicht maakt, worden luchtstromen voorkomen. Bovendien houdt het naast vocht ook vuil van buitenaf tegen.
Het onderdak is onderdeel van de dakopbouw
Het onderdak is dus een belangrijk onderdeel van de dakopbouw. Maar niet elke woning is standaard voorzien van een onderdak. Tegenwoordig wordt er bij woningen altijd een onderdak geplaatst, maar bij oudere woningen kan deze nog wel eens ontbreken. Je moet er dus eerst achter komen of je wel of geen onderdak hebt.
Controleren of je een onderdak hebt
Heeft jouw woning een onderdak? Wanneer je dit niet zeker weet, kun je dit gemakkelijk zelf controleren. Wanneer je namelijk de dakbedekking ziet vanaf binnen, dan is er geen onderdak aanwezig. Als je de dakbedekking niet kunt zien, betekent dit dat er een onderdak voor zit. Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een beschadigd onderdak die gerepareerd moet worden.
Dakisolatie: isoleren zonder onderdak
Voordat je een schuin dak gaat isoleren aan de binnenzijde, is het goed om te weten of er wel of geen onderdak aanwezig is. De manier van isoleren zonder onderdak is namelijk weer anders dan met onderdak. De volgende stap is de isolatie zelf, waar verschillende mogelijkheden voor zijn. Zo kun je alsnog een onderdak plaatsen, maar er zijn ook meerdere alternatieven.
Nieuw onderdak plaatsen
Een nieuw onderdak plaatsen behoort tot de mogelijkheden voor goede dakisolatie. Dit is uiteindelijk wel de meest duurzame manier. Houd er dan wel rekening mee dat dit best een ingrijpende klus is, omdat in de meeste gevallen het dak opengebroken moet worden. Een onderdak laten plaatsen zorgt dus niet alleen voor hogere kosten, maar neemt ook meer tijd in beslag.
Vochtwerende isolatieplaten
Een goede optie voor een dak isoleren zonder onderdak zijn vochtwerende isolatieplaten. Dit zijn platen die goed bestand zijn tegen vocht. De platen kunnen via de binnenkant aangebracht worden, zodat het dak niet opengebroken hoeft te worden. Als er al isolatie aanwezig is, zal dit wel eerst verwijderd moeten worden. Ook vochtwerende isolatieplaten moeten namelijk tussen het isolatiemateriaal en het dak geplaatst worden.
In de meeste gevallen worden de isolatieplaten gemaakt van PIR of PUR. Dit zijn isolatiematerialen met een goede isolatiewaarde en met vochtwerende eigenschappen die dus perfect zijn voor dakisolatie.
Dampopen folie
Met een dampopen folie kun je ook een dak isoleren zonder onderdak. Ook dit materiaal wordt via de binnenkant aangebracht tussen het isolatiemateriaal en de dakconstructie, en ook hier geldt dat eventueel bestaande dakisolatie eerst verwijderd moet worden voordat de laag folie kan worden aangebracht.
Het voordeel van deze manier van isoleren, is dat de folie snel aangebracht kan worden. De klus is dus voor je het weet geklaard, waarna je verder kunt gaan met de afwerking van het dak.
Zoldervloer isoleren
Een alternatief voor dakisolatie is het isoleren van de zoldervloer. Op deze manier sluit je de zolder als het ware af van de rest van de woning, waardoor warmte minder snel naar de zolder en via het dak naar buiten verdwijnt.
Een voordeel is dat je zo niet meer het dak hoeft te isoleren. Bovendien vallen de kosten voor zoldervloerisolatie doorgaans ook goedkoper uit. Het is wel alleen aan te raden om dit te doen als de zolder niet als leefruimte gebruikt wordt, maar bijvoorbeeld alleen als opslagruimte.
Dampscherm plaatsen
In de meeste gevallen wordt er bij dakisolatie ook een dampscherm geplaatst. Net als een onderdak wordt ook een dampscherm gebruikt voor het voorkomen van vochtproblemen. Dus wat is nu precies het verschil tussen deze twee?
Een onderdak wordt bovenop de isolatie geplaatst en bevordert de luchtcirculatie. Een dampscherm wordt aan de onderkant van de isolatie geplaatst en houdt damp van binnenuit tegen, zodat de dakisolatie droog blijft en vochtproblemen zoveel mogelijk voorkomen worden.
Voordelen van dakisolatie
Goede isolatie is altijd zeer belangrijk, of je nu wel of geen onderdak hebt. Het laten plaatsen van dakisolatie brengt dan ook verschillende voordelen met zich mee:
- Minder stookkosten
- Lagere energierekening
- Verhoogd wooncomfort
- Waardestijging van de woning
- Minder CO2-uitstoot
Bovendien kun je voor het plaatsen van isolatie en andere energiebesparende maatregelen een landelijke subsidie krijgen. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hiermee kun je de kosten voor isolatie, of in ieder geval een deel daarvan, financieren. Controleer van tevoren wel even of je in aanmerking kunt komen. Er zijn namelijk verschillende voorwaarden.
Aandachtspunten
We hebben nu gezien dat een dak zonder onderdak isoleren mogelijk is, maar er zijn wel enkele aandachtspunten. Het is verstandig om deze aandachtspunten vooraf goed door te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor de isolatie van jouw dak.
Aantasting van de dakconstructie
Een belangrijk punt om rekening mee te houden, is dat een dak zonder onderdak aangetast kan worden door vocht en andere problemen. Een onderdak beschermt namelijk tegen vocht van buitenaf. Wanneer deze ontbreekt, zijn de verschillende lagen van het dak dus kwetsbaarder. Vooral bij een houten dakconstructie blijft dit een probleem. Naast vochtproblemen en schimmelvorming kan het ontbreken van een onderdak bijvoorbeeld ook houtrot veroorzaken.
Verminderde werking van het isolatiemateriaal
De diverse weersinvloeden hebben ook invloed op het isolatiemateriaal. Zonder onderdak wordt dit sneller vochtig, en vochtig isolatiemateriaal isoleert nu immers een stuk minder goed. Dit ga je dus uiteindelijk ook merken aan de energiekosten en het wooncomfort binnenshuis. Houd hier dus zeker rekening mee.
Vergelijken
Twijfel je of je gaat isoleren zonder onderdak of dat je alsnog een nieuw onderdak laat plaatsen? Laat je dan adviseren door een specialist. Vraag verschillende offertes aan bij meerdere isolatiebedrijven in de buurt en ontdek de mogelijkheden. Zo krijg je niet alleen een goed beeld van de gemiddelde kosten, maar kun je ook advies ontvangen over wat nu de beste optie is voor jouw dak.
Woning laten isoleren: gratis offertes!
Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.