Isolatie onder dakpannen | Wat is de beste isolatiemethode?

Heb je dakpannen op je dak liggen en vraag je je af hoe je het best isolatie kunt aanbrengen met dit type dakbedekking? In dit artikel vind je alle informatie, van de werkwijze tot de juiste materialen.

isolatie onder dakpannen

Schuin dak isoleren met dakpannen

Dakisolatie is erg belangrijk, omdat anders warmte via het dak naar buiten kan verdwijnen en dat ten koste gaat van de warmte in huis en het wooncomfort. Met isoleren bespaar je op de stookkosten. Er zijn verschillende manieren om een dak te laten isoleren en diverse materialen.

Welke isolatiemethode je gebruikt voor dakisolatie, is onder andere afhankelijk van het type dak en het soort dakbedekking dat je hebt liggen. In dit artikel gaan we in op het isoleren van een schuin dak met dakpannen.

Werkwijze dakisolatie

Hoe wordt isolatie onder dakpannen precies aangebracht? Waar moet rekening mee gehouden worden om goede dakisolatie te kunnen realiseren? Kies je daarnaast voor na-isolatie van het dak of wil je een nieuw pannendak laten plaatsen tijdens het aanbrengen van dakisolatie?

Binnenzijde of buitenzijde dak isoleren

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je het dak via de binnenzijde of de buitenzijde wilt isoleren. Bij een schuin dak isoleren zijn beide opties mogelijk.

  • Binnenzijde: Wanneer de binnenkant van het dak geïsoleerd wordt, wordt het isolatiemateriaal tussen de dakbalken van de constructie geplaatst, tegen het onderdak aan. Vervolgens wordt er een dampscherm tegenaan geplaatst en kan de binnenkant van het dak afgewerkt worden met gipsplaten of houten panelen.
  • Buitenzijde: Wanneer de buitenkant van het dak geïsoleerd wordt, wordt het isolatiemateriaal onder de dakpannen aangebracht. De bestaande dakbedekking zal in dit geval dus eerst verwijderd moeten worden, net zoals een eventuele bestaande isolatielaag. Daarna wordt er eerst een dampscherm geplaatst, waarna de isolatie wordt aangebracht. Vervolgens worden de uitgenomen dakpannen weer teruggelegd.

Welke optie kiezen?

Kun je nu het best de binnenzijde of de buitenzijde van een pannendak isoleren? Voor beide opties valt wel iets te zeggen. Een schuin dak isoleren via de binnenzijde is vrij eenvoudig en zal dan ook niet al te veel tijd in beslag nemen. Het nadeel is wel dat je ruimteverlies hebt binnen, omdat de isolatie zorgt voor een extra laag van het dak.

De buitenzijde van een hellend dak isoleren is zeer duurzaam en efficiënt, en je behoudt de ruimte binnen. Het nadeel hierbij is dat het een ingrijpende klus is, omdat de rij pannen verwijderd moeten worden. Deze klus zal dan ook meer tijd en geld gaan kosten.

Panlatten

Wanneer dakisolatie via de buitenzijde van het dak wordt toegepast, zal niet alleen de bestaande pannen maar ook de bestaande panlatten eerst verwijderd moeten worden. Panlatten zijn bedoeld om de pannen te dragen. Ze worden horizontaal aangelegd, in combinatie met tengellaten die in verticale richting worden aangelegd. Dit zorgt voor een stevige constructie.

Na-isoleren of nieuw pannendak

Een andere keuze die je moet maken, is of je het schuine dak gaat na-isoleren of dat je een volledig nieuw pannendak laat plaatsen. Wanneer de dakpannen oud en in slechte staat zijn, kun je ervoor kiezen om direct nieuwe dakbedekking te laten leggen in combinatie met isolatie via de buitenzijde. Als de dakpannen nog in goede staat zijn, dan is na-isoleren via de binnenzijde waarschijnlijk een betere optie bij dit oude dak isoleren.

dakpannen isolatie

Isolatiemateriaal aanbrengen

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van een schuin dak met dakpannen. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Het ene materiaal heeft bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde dan het andere, dus hoe kun je nu de beste keuze maken voor dakisolatie? Wij hebben de materialen die doorgaans gebruikt worden voor het isoleren van hellende daken op een rij gezet.

Minerale wol

Minerale wol is perfect isolatiemateriaal voor dakisolatie en bestaat uit verschillende soorten: glaswol en steenwol. Het is een zacht materiaal waarvan isolatiedekens of isolatieplaten worden gemaakt die eenvoudig tussen de balken van de dakconstructie geplaatst kunnen worden. Enkele kenmerken van glaswol en steenwol zijn:

  • Het zijn lichte materialen
  • Het zijn brandveilige materialen
  • Ze hebben zowel goede thermische isolatie als geluidsisolatie

PIR-platen

Een schuin dak isoleren kan ook heel goed met behulp van PIR-platen. Dit materiaal heeft namelijk een hoge isolatiewaarde en neemt niet veel ruimte in beslag. Dit is perfect voor isolatie dat aan de binnenkant van het dak wordt toegepast. PIR dakisolatie kan dan ook eenvoudig tussen de balken van de dakconstructie aangebracht worden.

Houtvezels

Wanneer je wilt isoleren met milieuvriendelijk materiaal, dan zijn houtvezels de perfecte oplossing. Dit materiaal heeft goede thermische en akoestische eigenschappen en ventileert daarnaast goed. Van houtvezels worden doorgaans platen gemaakt die eenvoudig in de dakconstructie geplaatst kunnen worden.

Renovatieplaten voor isoleren van buitenaf

Voor een schuin dak isoleren van buitenaf worden net weer andere materialen gebruikt dan via de binnenzijde. Renovatieplaten gemaakt van PIR zijn bijvoorbeeld geschikt voor isolatie van buitenaf. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde, voorkomt warmteverlies en houdt vocht tegen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Afwerking van een pannendak

Wanneer je met het isolatiemateriaal een mooie en naadloze isolatielaag hebt gevormd, is het tijd voor de afwerking van het dak. Aan de binnenkant kun je hier onder andere gipsplaten of houten panelen voor gebruiken. Wanneer je de zolder niet gebruikt, kun je er ook voor kiezen om de isolatie niet af te werken, maar met afwerking ziet het er wel een stuk mooier uit.

Wanneer de isolatie aan de buitenzijde is aangebracht, wordt hier de dakbedekking overheen gelegd. In het geval van een bestaand pannendak worden de bestaande dakpannen dus weer teruggelegd of worden er indien nodig nieuwe dakpannen gelegd.

isolatie onder dakpannen

Voor- en nadelen

Een schuin dak isoleren onder dakpannen heeft verschillende voordelen en nadelen. Wat levert deze klus je op en waar moet je rekening mee houden voordat je beslist om deze manier van dakisolatie toe te passen?

Voordelen pannendak isoleren

  • Gemiddelde besparing op de energiekosten tot wel 30%
  • Minder last van vochtproblemen
  • Hogere woningwaarde
  • Meer wooncomfort
  • Gezond binnenklimaat
  • Beter voor het milieu

Terugverdientijd isoleren

Doordat een geïsoleerd dak zorgt voor een lager energieverbruik, heb je de investering van dakisolatie onder dakpannen in relatief korte tijd terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd ligt namelijk tussen de 5 tot 7 jaar, afhankelijk van het soort dakisolatie en de materialen. Doordat je door goede isolatie flink kunt besparen op je energiekosten, is het in de meeste gevallen zeker de investering waard.

Nadelen pannendak isoleren

  • Flinke investering
  • Neemt aardig wat tijd in beslag

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes