Wat is de beste spouwmuurisolatie? | Verschillende soorten

De spouwmuur isoleren is een van de goedkoopste en meest rendabele manieren van je huis isoleren. Het geeft veel voordelen, zoals een warmer huis en een lagere energierekening, omdat je op stookkosten kunt besparen.

Wat is de beste spouwmuurisolatie

Wat is de beste isolatie voor de spouwmuur?

De isolatiewaarde is een belangrijk element voor de beste spouwmuurisolatie. Dit ligt onder andere aan de breedte van de spouw en natuurlijk wel materiaal je kiest om de spouw mee te isoleren. Met de optimale isolatiewaarde beperk je het warmteverlies uit je huis enorm en als het erg warm is, wordt de hitte juist buiten gehouden.

Waar hangt het rendement van af?

Het rendement van spouwmuurisolatie is een belangrijke factor bij de keuze van het beste isolatiemateriaal. Het rendement kan worden beïnvloed door verschillende factoren zoals de dikte van de spouwmuren en het gekozen isolatiemateriaal. Over het algemeen kan spouwmuurisolatie een energiebesparing opleveren van 20% tot 30%.

Kenmerken en voordelen van spouwmuurisolatie

Een van de grootste voordelen van spouwmuurisolatie is de korte terugverdientijd, die gemiddeld rond de 4 jaar ligt. Vergeet niet dat de werkelijke besparingen en rendementen variëren afhankelijk van factoren zoals de omvang van de woning, de dikte van de spouwmuren en de kwaliteit van de installatie. Raadpleeg daarom altijd een specialist voor een nauwkeurige beoordeling.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn een paar soorten isolatiemateriaal geschikt om de spouw mee te vullen. Hiervan zijn EPS parels, glaswol en PUR-schuim de bekendste soorten. Deze materialen werken niet alleen thermisch, maar ook geluidsdempend. De verschillen hiertussen zijn niet erg groot. Wat is dan de beste spouwmuurisolatie?

Verschillende materialen voor spouwisolatie

Bij het isoleren van spouwmuren wordt meestal gebruik gemaakt van een drietal verschillende isolatiematerialen. Dit zijn glaswolvlokken, EPS parels en PUR schuim. Let er ook op dat elk materiaal voor spouwmuurisolatie een andere prijs met zich meebrengt.

PUR-schuim

PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Je hebt geen hele dikke laag nodig om je woning goed te kunnen isoleren. Hierdoor is PUR erg geschikt voor de dunnere spouwmuren. Maar EPS parels en glaswol hebben ook een hoge isolatiewaarde en zijn eigenlijk niet minder goed dan PUR. De spouwmuur moet wel wat breder zijn voor deze materialen.

EPS parels voor de spouwmuur

EPS parels hebben een goed en hoog isolerend vermogen. Hierdoor is meestal de beste spouwmuurisolatie EPS. Er wordt niet alleen minder vocht en tocht aangevoerd in huis, maar de wanden en vloeren voelen warmer aan. Deze vaak gekozen methode kan ook snel worden uitgevoerd zonder dat je daarna er nog wat van merkt.

Minerale wol

Minerale wol, zoals glaswol en steenwol, is een geliefd isolatiemateriaal voor de spouwmuur dankzij zijn akoestische en thermische isolatie-eigenschappen. Glaswol is gemaakt van zand en gerecycled glas, wat het een duurzame keuze maakt. Steenwol, gemaakt van vulkanisch gesteente, biedt uitstekende akoestische isolatie, hoewel het een iets lagere isolatiewaarde heeft dan glaswol.

Kosten van minerale wol

Minerale wol is niet alleen effectief, maar ook kostenefficiënt. Voor minerale wol betaal je gemiddeld € 15 à 20 per m². Het wordt in vlokken ingespoten in de muur, wat zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verspreiding van het materiaal.

Aandachtspunten

Minerale wol is ook veilig in gebruik. Minerale wol is vochtwerend, wat het een goede keuze maakt voor gebieden met hoge luchtvochtigheid. Het is wel belangrijk om te vermelden dat minerale wol, hoewel het een hoge isolatiewaarde heeft, wellicht niet de beste keuze is voor zeer smalle spouwmuren, aangezien het een dikkere laag nodig heeft om effectief te zijn.

Hoe kies je het materiaal dat zorgt voor de meeste besparing?

Wat het juiste isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur is, ligt aan wat voor je belangrijk vindt. Wil je een goede isolatiewaarde? Ga je liever voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Of kies je voor het isolatiemateriaal met de beste ecologische eigenschappen? Natuurlijk kun je eisen op de site van de overheid vinden, maar hieronder maken we het praktisch.

Kenmerken van je woning

Bij de keuze van het isolatiemateriaal is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van je woning. Zo kan PUR-schuim een goede keuze zijn voor smalle spouwmuren, terwijl EPS parels en glaswol beter geschikt zijn voor bredere spouwmuren. Het is aan te raden om een isolatiespecialist in te schakelen voor een inspectie van de spouw en een persoonlijk advies. Professionele hulp kan ook leiden tot subsidiemogelijkheden.

Beste spouwmuurisolatie bij een bestaande woning

Bij het zoeken naar het beste isolatiemateriaal spouwmuur voor een bestaande woning, zijn er enkele factoren om rekening mee te houden. Je moet rekening houden met de breedte van je spouwmuur, de staat van je bestaande isolatie en je budget. In de meeste gevallen zijn PUR of EPS parels de beste keuze voor het isoleren van bestaande woningen. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet elk materiaal geschikt is voor elke situatie. Het is altijd aan te raden om professioneel advies te vragen.

Beste spouwmuurisolatie bij een oude woning

Bij oudere woningen, vooral die gebouwd voor 1975, is spouwmuurisolatie een belangrijke stap in het renovatieproces. Vaak zijn deze huizen slecht geïsoleerd, wat zorgt voor een groot warmteverlies en hoge energiekosten. Het isoleren van een ouder huis kan echter uitdagingen met zich meebrengen. De vraag is bij deze woningen: Heb ik een spouwmuur? Woningen van vóór 1920 hebben bijvoorbeeld meestal geen spouwmuur en hebben alternatieve isolatiemethode nodig. Als je woning wel een spouwmuur heeft, is spouwmuurisolatie mogelijk. 

Kosten

De kosten voor spouwmuurisolatie liggen bij spouwmuurisolatie bedrijven ongeveer tussen € 20 en € 30 per m², inclusief btw, materiaal en arbeid. Voor een gemiddeld huis van 105 vierkante meter is dat ongeveer € 2100 tot € 3150.

Prijs-kwaliteitverhouding

Als we voor de beste spouwmuurisolatie kijken qua prijs-kwaliteitverhouding, dan kun je het beste voor EPS parels of glaswol kiezen. Deze isolatiesoorten hebben het beste rendement. Dit kun je herkennen aan het HR++ label dat op onder andere de spouwmuurisolatie verpakking te vinden is.

Hoe is de prijs opgebouwd?

Deze twee materialen kosten minder dan PUR-schuim, gemiddeld € 20 tot € 25 per vierkante meter. Dat komt ook door de iets lagere isolatiewaarde, maar dit is makkelijk te compenseren met een dikkere isolatielaag. Je hebt meer spouwmuurisolatie nodig, maar de lage prijs voor EPS en glaswol zorgen voor minimale extra kosten.

Conclusie

Wat de juiste spouwmuurisolatie is, hangt uiteindelijk af van wat er voor jou het belangrijkste is. Ook de omstandigheden spelen hierbij een rol: normaal is EPS de slimmere keuze en bij dunne spouwen kom je bijvoorbeeld al snel uit bij PUR schuim, omdat je daar maar een dunne laag voor nodig hebt om al merkbaar effect te hebben. Het blijft altijd belangrijk om de beste spouwmuurisolatie voor je woning te vinden om de meeste energiebesparing te krijgen.

Woon je aan een drukke straat en wil je het verkeerslawaai zoveel mogelijk buiten houden? Dan kies je het beste voor een isolatiemateriaal dat akoestisch goed isoleert. Kies dan een minerale wol. Steenwol isoleert akoestisch gezien het beste, gevolgd door glaswol. PUR en EPS isoleren akoestisch gezien minder goed dan minerale wol.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: glaswol of parels?

+
Glaswol heeft een veel betere isolatiewaarde dan parels of korrels, waardoor dit in de meeste gevallen een betere optie zal zijn.

Wat is het beste spouwmuurisolatie product voor nieuwbouw?

+
De beste spouwmuurisolatie voor nieuwbouw is HR++ glaswol, dit komt door de prijs-kwaliteitverhouding en door de isolatie-eigenschappen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes