Spouwmuurisolatie kosten | per vierkante meter

Het isoleren van de spouwmuur is een goedkope en populaire manier om te bezuinigen op je energierekening. Nadat de spouwmuurisolatie is toegepast kun je de temperatuur binnen namelijk veel beter sturen. Na het aanbrengen van spouwmuurisolatie heb je minder warmteverlies en hoef je minder energie te gebruiken. Hierdoor kun je meteen beginnen met het terugverdienen van je investering!

spouwmuur isolatie

Wat kost spouwmuurisolatie?

Het is afhankelijk van het type materiaal plus de boordiameter wat de gemiddelde kosten spouwmuurisolatie precies zijn. De totale kosten van spouwisolatie zijn gebaseerd op een starttarief plus een prijs per m2. Dit starttarief van spouwmuurisolatie kost tussen 850 tot 1200 euro. De kosten voor spouwmuurisolatie per m2 zijn relatief laag, gemiddeld tussen de €20 en €30, inclusief btw, materiaal en arbeidskosten. De kosten zijn natuurlijk lager als je zelf de spouwmuurisolatie legt. Dit is wel af te raden.

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren

Hoeveel kost spouwmuurisolatie? In de regel kost het je minder dan het isoleren van de muur aan de binnen- of buitenkant van je gevel. Het lastige is dat er niet echt een vaste spouwisolatie prijs te noemen is. De hoogte van de prijs hangt met name af van enkele verschillende factoren.

Laten we bekijken welke aspecten van invloed zijn op de prijs van spouwmuurisolatie:

spouwmuur isolatie steenwol

Met 4 jaar verdien je de spouwmuurisolatie kosten weer terug. Door deze en andere isolatiemaatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld vloerisolatie en bodemisolatie, stook je niet meer voor de buitenlucht. Hierdoor bespaar je tientallen tot honderden euros op je stookkosten.

Soort isolatiemateriaal

Welk isolatiemateriaal je uitkiest is van grote invloed op de uiteindelijke kosten van spouwmuurisolatie. De prijs per spouwmuurisolatiesoort is voornamelijk afhankelijk van de isolatiewaarde van het materiaal. Een hogere isolatiewaarde leidt er meestal naar dat de spouwmuurisolatie per m2 duurder is.

De drie meest gebruikte soorten spouwmuurisolatie oplopend in kosten zijn: minerale wol, EPS-parels en purschuim.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Complete oppervlakte van de spouwmuur

Vanzelfsprekend nemen de spouwmuurisolatie kosten meestal toe op het moment dat de oppervlakte toeneemt. Toch is de toename in kosten geen rechte lijn, omdat veel vaste kosten standaard worden gemaakt.

Zo kan het zijn dat je voor een appartement isolatie een hogere prijs betaalt dan voor een kleine tussenwoning. Zelfs als de hoeveelheid vierkante meter hetzelfde is kan dit prijsverschil blijven. Dit kan komen door bijvoorbeeld het bouwjaar van het gebouw of de dikte van de muren.

Een brede spouw heeft meer isolatie nodig

Een bredere spouw heeft vanzelfsprekend meer isolatiemateriaal nodig om volledig gevuld te worden. Om de beste isolatie te krijgen wil je dat de spouwbreedte compleet wordt gevuld. Hierdoor stijgen de kosten per vierkante meter weer. Daar staat wel tegenover dat je woning dan beter is geïsoleerd.

Daardoor bespaar je met spouwmuurisolatie meer energie en verdien je uiteindelijk de investering veel sneller terug!

spouwmuren isoleren

De voegbreedte waarin gaten worden geboord

In dunne voegen moeten eerst gaatjes worden gemaakt. Dat vraagt meer werk dan bij bredere voegen. Het gevolg daarvan is dat de klus langer duurt en meer zal kosten. Elk gaatje in het muuroppervlak moet je weer vullen om vocht tegen te gaan en een mooie afwerking te geven.

Daarna moet de voeg meestal weer worden hersteld, dat kan zeker bij een dunne voeg lang duren. Het kan zomaar zo zijn dat dit herstellen ook in de prijs wordt meegeteld. Controleer van tevoren de offerte of deze bedragen al zijn vastgesteld of dat het er later nog bij wordt opgeteld.

De afstand en bereikbaarheid van de spouwmuur

Als de plek die geïsoleerd moet worden moeilijk te bereiken is zal de klus veel meer tijd in beslag nemen. Het logische gevolg daarvan is dat de kosten gaan stijgen. Als er bijvoorbeeld een steiger moet worden gebruikt en dus gehuurd, zal deze ook op de rekening komen.

Je kunt verrassingen qua kosten voorkomen door vooraf een gespecificeerd overzicht van de kosten te vragen. Laat daarin elk onderdeel uitgewerkt worden.

steenwol spouwmuurisolatie

Reiskosten van het bedrijf

De reisafstand tussen de specialist en de te isoleren woning is ook erg belangrijk. Vanaf een bepaalde reisafstand betaal je namelijk een reiskostenvergoeding.

Om de kosten zo laag mogelijk te laten doe je er goed aan om een spouwmuurisolatiebedrijf uit de buurt te kiezen.

Kosten per isolatiemateriaal

In de hieronderstaande stukken tekst kun je de prijzen per isolatiemateriaal bekijken:

Kosten glaswol

Van de meest gekozen soorten spouwmuurisolatie is glaswol de goedkoopste isolatiesoort per vierkante meter. Als je voor glaswol hebt gekozen kun je rekenen op een gemiddelde kostenplaatje van €12 à €20 per m². Dat is een nette prijs-kwaliteitverhouding.

Glaswol is niet de meest isolerende materiaalsoort, maar je krijgt zeker waar voor je geld. Dit type spouwmuurisolatie is met name populair vanwege zijn lage prijs.

Je kunt de glaswol in gemiddeld 4 jaar weer terugverdienen, afhankelijk van de grootte van de spouwmuur.

Kosten EPS parels

Een volgende veel gebruikte isolatiemateriaal zijn de EPS parels. EPS parels hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Voor het laten toepassen van EPS parels kun je uitgaan van een gemiddeld bedrag van €18 à €25 per m². Deze investering verdien je meestal in ongeveer 4 jaar weer terug.

Hoeveel je uiteindelijk moet betalen is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de breedte van de spouw, hoe eenvoudig de spouw te bereiken is en de totale oppervlakte.

Kosten PUR schuim

Van alle materialen waarmee je de bestaande spouwmuur kunt na-isoleren heeft pur schuim de hoogste isolatiewaarde. Met andere woorden, waarschijnlijk zorgt pur schuim voor de grootste besparing op je energierekening.

Het is dan ook niet zo vreemd dat je voor pur schuim net wat meer betaalt.

Gemiddeld genomen liggen de kosten voor pur schuim tussen de €25 à €30 per m². De prijs kan wat afwijken als je bijvoorbeeld te maken hebt met een uitzonderlijk grote spouw of als de spouw van je woning een lastige positie heeft.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Extra opties

Als je kiest voor spouwmuurisolatie zijn er een aantal bijkomende kosten waarmee je aan moet denken. Dit is bijvoorbeeld het verwijderen van de huidige spouwmuurisolatie, het laten plaatsen van ventilatiekokers of het controleren van de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen.

Laten we per extra optie kijken van welke kosten je ongeveer uit mag gaan!

Kosten huidige spouwmuurisolatie laten verwijderen

Als je voor spouwmuurisolatie kiest moet er eerst gekeken worden naar de huidige staat van de spouwmuur. Spouwmuurisolatie kan niet bovenop de oude spouwmuurisolatie geplaatst worden, dan verliest de isolatie zijn functie en kan er vochtproblematiek ontstaan. Je wilt niet later vocht en schimmelplekken tegen komen.

De huidige spouwmuurisolatie zal eerst volledig verwijderd moeten worden. Hoewel de exacte kosten lastig te bepalen zijn ligt het gemiddelde ergens tussen de €25 en €35 per vierkante meter.

Vochtproblemen

Voordat het isolatiebedrijf aan de slag kan gaan moeten de oppervlakken volledig schoon zijn. Dat wil zeggen, vrij van schimmel of andere vochtproblemen. Dat moet nauwkeurig uitgevoerd worden om koudebruggen te ondervangen.

Voor het volledig laten reinigen van spouwmuurvervuiling wordt een bedrag tussen de €25 en €40 per vierkante meter gerekend.

Ventilatie

Een belangrijk aspect van de spouwmuurisolatie is de ventilatie. Als de ventilatie in de spouw niet op orde is kan je last krijgen van vochtproblemen. Door extra ventilatieroosters of -kokers in de gevel te plaatsen kan je dat tegenhouden.

Per koker zal een bedrag van ongeveer €20 – €40 gerekend worden, afhankelijk van de breedte van de woning worden er meerdere kokers gebruikt.

Scheidingsborstels

In de praktijk worden scheidingsborstels vooral gebruikt om te verhinderen dat het isolatiemateriaal in de spouw van de buren terechtkomt. Daar zitten de buren misschien niet op te wachten en het kost je zelf ook nog eens meer materiaal. Dat kan je verhinderen door borstels te laten plaatsen.

De borstels zijn per stuk niet duur, maar je moet er genoeg plaatsen om de hele spouw te kunnen scheiden. Als je op een hoek woont hoef je vaak maar een enkele zijde af te dekken à €100, maar als je een tussenwoning of 2 onder 1 kap die je wil isoleren kom je al gauw uit op een totaalbedrag van €200.

Het is belangrijk om deze bijkomende kosten mee te nemen in het maken van een budget.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

De spouwmuur laten isoleren is best goedkoop, zeker in vergelijking met andere methodes van isoleren. Dat komt vooral doordat het vlug geplaatst is en het feit dat er naderhand geen extra afwerking geplaatst hoeft te worden. Hierdoor is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie kort.

Als je puur kijkt naar de jaarlijkse besparing is de investering in spouwmuurisolatie al op relatief korte termijn terugverdiend. Over het algemeen verdient de spouwmuurisolatie zich in ongeveer 2 tot 4 jaar terug.

wat kost een spouwmuurisolatie

Eenvoudige wijze om meer te besparen

Spouwmuurisolatie is een van de meest gekozen manieren om het huis duurzamer te maken. Tegenwoordig heb je de keuze uit veel verschillende materialen en de investering is in een relatief korte tijd volledig terugbetaalt.

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat je in de winter meer warmte binnenhoudt en in de zomer juist meer koelte.

In de spouwmuur is veel winst te behalen

Bovendien is er in de spouwmuur vaak enorm veel winst te behalen. Door slechte isolatie in de spouwmuur verlies je niet alleen warmte in de winter, maar is het in de zomer ook veel lastiger om het huis koel te krijgen.

Doordat warmte in de winter vlug ontsnapt moet je het huis meer verwarmen. Het logische gevolg is dat je gasverbruik en energiekosten een stuk hoger zal zijn.

Mogelijke subsidies rondom spouwmuurisolatie

Voor degenen die in aanmerking komen voor een subsidie is deze terugverdientijd natuurlijk een stuk lager. Er is geen directe subsidie beschikbaar voor het isoleren van de spouwmuren. Er is wel een Onvesteringssubsidie duurzame energie, waaronder ook spouwmuurisolatie valt.

Na isoleren heb je na niet te lange tijd al een lagere energierekening, het is een van de meest energiebesparende maatregelen. Dit zorgt ervoor dat het een goede investering is voor elke type woning, zelfs zonder een subsidie krijgen.

Vergelijken van verschillende prijzen

Je weet pas precies wat de vierkante meterprijs is van spouwmuurisolatie na het vergelijken van offertes. Ontvang vrijblijvend offertes om de prijs dus ook goed te kunnen vergelijken.

Binnen een dag geregeld

Sommige isolatiebedrijven zorgen er zelf voor dat ze meerdere klussen op dezelfde dag inplannen. Ze combineren klanten die bij elkaar in de buurt wonen om goedkoper uit te zijn bij het isoleren van een spouwmuur. Vergelijken loont op die manier echt de moeite! Je krijgt de beste isolatiespecialist met de beste offerte om jouw energielabel te verbeteren.

Laat alle kostenposten specificeren

Om de verschillende prijsopgaven goed met elkaar te kunnen vergelijken is het verstandig om het isolatiebedrijf elke kostenpost helemaal uit te laten schrijven.

Alleen zo weet je precies wat je voor welk deel betaalt.

Je krijgt een betere onderhandelingspositie

Vervolgens kan je kijken op welke vlakken de bedrijven van elkaar verschillen. Dat geeft je niet alleen meer kennis en inzicht, maar ook een veel betere onderhandelingspositie.

Je ziet het meteen als een ander spouwmuurisolatiebedrijf voor dezelfde klus veel minder rekent.

Veelgestelde vragen

Wat kost spouwmuurisolatie?

+
De prijzen voor spouwmuurisolatie liggen gemiddeld tussen de €20 en €30 per m² met materiaal en arbeid en inclusief BTW.

Hoe lang gaat spouwmuurisolatie mee?

+
Spouwmuurisolatie gaat eigenlijk levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen en zorgen dat er goed geventileerd wordt. Vooral de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 50 jaar mee.[/expand]

Hoeveel kan ik besparen met spouwmuurisolatie?

+
In de regel is de spouwmuurisolatie in ongeveer 2 tot 4 jaar terugbetaalt. Spouwmuurisolatie is de goedkoopste manier en scheelt al snel minstens €400 per jaar. En je bespaart dus veel energiekosten.

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

+
De nadelen van spouwmuurisolatie zijn dat vervuiling de isolatie zal verminderen, ventilatie verminderd en huizen gebouwd voor 1920 hebben geen spouwmuur. Deze zijn allemaal op te lossen: vervuiling kan worden opgeruimd, ventileren kun je makkelijk zelf doen en oude huizen kunnen gevelisolatie kiezen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes