Spouwmuur na-isoleren | Voordelen en stappenplan

spouwmuur na isolerenHoe weet je of je een spouwmuur hebt en of het zinvol is om deze te laten na-isoleren? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van na-isolatie van spouwmuren en de voordelen ervan! Bekijk de spouwmuurisolatie


Spouwmuur na-isoleren

Het na-isoleren van een spouwmuur betekent dat een reeds geïsoleerde spouwmuur opnieuw of beter wordt geïsoleerd. Dit kan nodig zijn als het oude isolatiemateriaal niet meer de gewenste kwaliteit heeft of is verzakt en in slechte staat is. Dan is de kans groot dat het materiaal niet meer goed zijn werk doet. Ook wanneer een spouwmuur nog helemaal niet is geïsoleerd en dit op een later moment alsnog gedaan wordt, spreken we van na-isoleren.

Hoe wordt een spouwmuur na-geïsoleerd?

Bij het na-isoleren van een spouwmuur worden er openingen in het metselwerk gemaakt. Vervolgens gebruikt de isolatiespecialist een speciale machine om isolatiematerialen in de spouw te spuiten of te blazen. Hiermee wordt het oude of verzakte isolatiemateriaal aangevuld of vervangen, waardoor de isolatiewaarde van de muur aanzienlijk verbetert.

Is na-isolatie van een spouwmuur nodig?

Isolatiematerialen van enkele decennia geleden kunnen hun isolerende eigenschappen verliezen na verloop van tijd. Dit betekent dat ze niet meer zo effectief zijn in het tegenhouden van warmte of kou. Naast het verlies van efficiëntie, kunnen oudere materialen ook verzakken of zelfs afbreken, waardoor er gaten of kieren in de isolatielaag ontstaan. Een spouwmuur na-isoleren kan hierbij helpen.

Wat kost het na-isoleren van de spouwmuur?

Voor het na-isoleren van een spouwmuur ben je gemiddeld € 15 tot € 30 per vierkante meter kwijt. Het hangt dus onder andere af van het aantal vierkante meters van de spouwmuur hoe hoog de kosten uitvallen. Daarnaast scheelt het ook voor welk materiaal je kiest en kunnen de kosten per isolatiebedrijf verschillen.

Hoeveel kun je besparen met spouwmuurisolatie?

Wanneer je je spouwmuur gaat na-isoleren kun je profiteren van een aardige besparing op je energiekosten, namelijk tot zo’n 30%. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van zo’n € 2 tot € 3 per vierkante meter, waardoor je de investering snel kunt terugverdienen.

Voordelen van na-isolatie spouw

Het na-isoleren van de spouwmuur kent verschillende voordelen:

 • Lange levensduur van de isolatie
 • Hogere isolatiewaarde
 • Lagere energierekening
 • Aangenaam binnenklimaat
 • Vochtproblemen worden voorkomen
 • Verhoogde waarde van de woning
 • Vaak binnen een dag uitgevoerd
 • Geen last meer van tocht

Waarom na-isolatie belangrijk is

Het isoleren van spouwmuren biedt meerdere voordelen. Ten eerste zorgt spouwmuurisolatie voor een snelle energiebesparing, wat leidt tot een lagere energierekening. Het binnenklimaat wordt aangenamer. In de zomer blijft het koeler en in de winter blijft de warmte binnen, dit noemen we thermische isolatie.

Geen groot breekwerk nodig

Bovendien zijn er geen grote breekwerken nodig voor na-isolatie, wat betekent dat het vaak binnen een dag kan worden voltooid. Een goed geïsoleerde spouwmuur verhoogt ook de waarde van je huis, wat gunstig kan zijn bij een eventuele verkoop.

Steeds langere levensduur

De spouwmuurisolatie soorten zijn van zeer hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur. In tegenstelling tot de isolatiematerialen uit de jaren 80 en jaren 90, die na verloop van tijd kunnen verpulveren of verzakken.

Verouderd materiaal verbeteren

De belangrijkste redenen voor na-isolatie zijn het verbeteren van verouderd of verzakt isolatiemateriaal, het opvullen van alle ruimtes met moderne isolatiematerialen en het feit dat het slechts één keer nodig is met de huidige duurzame materialen. Nog een belangrijk pluspunt van na-isoleren is dat de kans op vochtproblemen verminderd wordt.

spouwmuurisolatie na isoleren

Verschillende materialen verkrijgbaar

Er zijn meerdere geschikte materialen beschikbaar voor het na-isoleren van een spouwmuur. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en kosten. Voorbeelden van veelgebruikte materialen zijn:

 • PUR-schuim: dit materiaal is vooral geschikt voor smalle spouwen met ruimte voor een dunne laag materiaal, waar geen andere materialen in aangebracht kunnen worden. PUR-schuim heeft daarnaast de hoogste isolatiewaarde.
 • EPS-parels: dit materiaal wordt via gaten in de voegen van de gevel ingeblazen. De bolletjes zorgen voor een goede vochtwerende isolatielaag met een goede isolatiewaarde.
 • Minerale wol: er zijn verschillende soorten minerale wol, zoals glaswol en steenwol. Ook dit materiaal wordt via gaten in de gevel ingeblazen. Wol in de spouwmuur zorgt voor een goede isolatiewaarde.

Materialen bij een reeds geïsoleerde spouwmuur

Wanneer een spouwmuur al eens eerder is geïsoleerd en deze nu na-geïsoleerd wordt, betekent dat doorgaans dat er nog oud isolatiemateriaal in de spouw zit. Het nieuwe materiaal zal dus gecombineerd worden met het oude materiaal. Het is van tevoren niet altijd te zeggen hoe de twee materialen op elkaar reageren en wat het effect is. Het is vaak dan ook beter om het oude materiaal eerst te laten verwijderen voordat het nieuwe isolatiemateriaal wordt aangebracht.

Stappenplan na-isoleren spouwmuur

Bij het laten na-isoleren van de spouwmuur wordt er een stappenplan gevolgd, zodat het isolatiemateriaal op de juiste manier aangebracht kan worden en de spouwmuur uiteindelijk een goede isolatiewaarde heeft.

Grondige inspectie

Het proces begint met een grondige inspectie van de huidige isolatie. Een isolatie-expert maakt gebruik van endoscopisch onderzoek om de staat van de bestaande spouwmuurisolatie te beoordelen. Hierbij wordt een kleine camera in de spouwmuur ingebracht om de conditie van het isolatiemateriaal te controleren.

Isolatie wordt ingeblazen

Vervolgens worden er strategisch gaten geboord in de buitenmuur. Via deze gaten wordt het nieuwe isolatiemateriaal, zoals PUR-schuim, glaswol of EPS-parels, in de spouw geblazen of gespoten. Deze materialen vullen de spouw volledig, waardoor koudebruggen worden geëlimineerd en de thermische prestaties van de muur aanzienlijk verbeteren.

De gaten dichten

Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal worden de gaten zorgvuldig afgedicht, zodat de buitenmuur zijn oorspronkelijke uiterlijk behoudt. Het hele proces van na-isoleren is relatief snel en kan vaak binnen een dag worden voltooid, afhankelijk van de grootte van de woning.

Techniek spouwmuur na-isoleren

Er zijn meerdere technieken beschikbaar voor het na-isoleren van spouwmuren. De meest voorkomende techniek is het inblazen van isolatiemateriaal. Een andere techniek is het inspuiten van vloeibaar isolatiemateriaal, zoals PUR-schuim, dat uitzet en de spouw volledig vult. De keuze voor een bepaalde techniek hangt af van de staat van de bestaande isolatie, de breedte van de spouw en de gewenste isolatiewaarde.

Aandachtspunten van spouwisolatie in huis

Voordat je met het na-isoleren van de spouwmuur aan de slag gaat, is het goed om te weten dat er ook enkele aandachtspunten zijn. Houd hier dus zeker rekening mee en vraag advies aan een bedrijf in spouwmuurisolatie.

Rc-waarde van de spouwmuur

Bij het na-isoleren van een spouwmuur is het belangrijk om rekening te houden met de gemiddelde rc-waarde, die de warmteweerstand van de gehele constructie aangeeft. Voor een energieneutraal huis is een minimale rc-waarde van 4,5 m² K/W vereist. Het is dus belangrijk om te kiezen voor isolatiemateriaal dat past bij de specifieke eigenschappen van de woning en de spouwmuur.

Ventilatie om vochtproblemen te voorkomen

Het is ook belangrijk om te weten dat na-isolatie in sommige gevallen kan leiden tot vochtophoping en vochtproblemen als er niet voldoende wordt geventileerd. Het is daarom essentieel om na het isoleren het huis goed te blijven ventileren.

Onjuiste installatie voorkomen

Bij het na-isoleren van een spouwmuur zijn er enkele risico’s. Een onjuiste installatie kan leiden tot vochtproblemen of koudebruggen. Het is essentieel dat de spouwmuur droog is voordat het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Kies voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf om problemen te voorkomen.


Veelgestelde vragen

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal

2*. Is de woning in bezit?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes