Het proces van je spouwmuur isoleren is een essentiële stap in het verbeteren van de energie-efficiëntie van een woning. In dit artikel gaan we dieper in op spouwmuur isoleren met PUR, een veel gebruikt isolatiemateriaal! Bekijk de isolatie offerte
Wat is PUR (polyurethaan)?
Polyurethaan, vaak aangeduid als PUR, is een populair isolatiemateriaal dat geroemd wordt om zijn uitstekende isolerende eigenschappen en het vermogen om naadloos te passen.
Purschuim bestaat uit een chemische reactie van isocyanaat en polyol, die samen een vloeibare vorm vormen die in de spouwmuren wordt geïnjecteerd.
Naadloze aansluiting
PUR-schuim, soms aangeduid als PUR-spuitisolatie, is uitermate geschikt voor het dichten van alle voegen en spleten in een muur, wat resulteert in een volledig naadloze isolatie.
Dit zorgt voor een goed geïsoleerde spouwmuur, wat bijdraagt aan een hogere energie-efficiëntie van het gebouw.
Waarom kiezen voor PUR?
PUR isolatie heeft veel voordelen. PUR-schuim is vochtwerend, wat betekent dat het bestand is tegen schimmels en rot.
Ondanks deze vochtwerende eigenschappen blijft PUR ademend, waardoor eventueel opgenomen vocht dat zich in de muren bevindt kan ontsnappen. Dit is cruciaal om vochtproblemen te voorkomen.

Duurzaam materiaal
PUR is duurzaam, het gaat lang mee zonder aan isolatiewaarde in te boeten. Hoewel PUR-schuim zich vasthecht aan alle bouwmaterialen in de spouw en daardoor niet recycleerbaar is bevat de huidige generatie PUR spuitisolatie geen schadelijke stoffen meer.
Om die reden is het materiaal veel milieuvriendelijker is dan voorheen.
Schakel een specialist in
Ondanks de vele voordelen van PUR, is het essentieel om een professionele isolatiespecialist in te schakelen voor de plaatsing ervan.
Dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal correct wordt aangebracht en dat de hoogste isolatiewaarde wordt bereikt.
Spouwmuur isoleren met pur
PUR spouwmuurisolatie is een effectieve en efficiënte manier om uw huis te isoleren.
Het proces begint met een endoscopisch onderzoek van de spouwmuur om eventuele vervuiling, zoals bouwafval, te identificeren. Vervolgens worden er gaten geboord in de buitenmuur op gelijke afstanden in de voegen.

Vullen en dichten
Anders dan bij PUR isolatieplaten wordt door deze gaten het PUR-schuim in de spouwmuur geïnjecteerd.
Na het aanbrengen van het PUR-schuim worden de gaten weer netjes gedicht met op kleur gebracht cement, waardoor er vrijwel niets te zien is.
Voordelen van PUR spouwmuurisolatie
- Maximale luchtdichtheid: PUR creëert een luchtdichte barrière in een smalle spouw, wat resulteert in een hoge isolatiewaarde. Dit is een essentiële eigenschap voor het effectieve isoleren van een spouwmuur.
- Duurzaamheid: met zijn lange levensduur is PUR een duurzaam product dat jarenlang een hoge isolatiewaarde behoudt.
- Naadloze afdichting: PUR zorgt voor een goede afdichting van de spouwmuur, waardoor alle naden en kieren worden afgedicht.
- Vochtwerend: PUR neemt geen vocht op en stoot water af, waardoor het helpt vochtproblemen in de muren te voorkomen.
- Geluidsdemping: naast thermische isolatie biedt PUR ook geluidsdemping in een smalle spouw, wat bijdraagt aan een rustiger binnenklimaat.
- Bescherming tegen vervuilende stoffen: PUR helpt vervuilende stoffen van buitenaf tegen te houden, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.
- Geschikt voor veel spouwmuren: zelfs in smalle en vervuilde spouwmuren kan PUR effectief worden toegepast, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor spouwmuurisolatie.
- Geschikt voor na-isolatie: je kunt een spouwmuur na-isoleren met PUR. Zorg er dan wel voor dat het huidige isolatiemateriaal volledig wordt verwijderd.
Nadelen van PUR spouwmuurisolatie
Hoewel PUR spouwmuurisolatie veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die in overweging moeten worden genomen voordat je aan het isoleren begint:
- Gasvorming tijdens het aanbrengen: tijdens het aanbrengen van PUR komt er gas vrij door de chemische reactie van de twee componenten. Dit kan in sommige gevallen leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij mensen met luchtwegproblemen zoals astma.
- Langdurige geur: de gassen die vrijkomen tijdens het aanbrengen van PUR kunnen enkele uren tot dagen aanhouden, wat kan leiden tot ongemak of gezondheidsklachten.
- Ventilatievereisten: omdat PUR een zeer effectieve afdichting vormt, kan het nodig zijn om extra ventilatie in de woning te voorzien om vochtproblemen te voorkomen.
- Moeilijk te verwijderen: eenmaal aangebracht, hecht PUR zich zeer sterk aan de ondergrond, wat het moeilijk maakt om te verwijderen als dat ooit nodig zou zijn.
- Kosten: hoewel de kosten van PUR spouwmuurisolatie op de lange termijn kunnen worden terugverdiend door energiebesparingen, kunnen de initiële kosten voor sommige huiseigenaren een belemmering vormen.

Alternatieve isolatiematerialen
- Glaswol: dit isolatiemateriaal bestaat uit gerecycleerd glas en wordt in de vorm van vlokken in de spouwmuur geblazen. Glaswol biedt niet alleen thermische isolatie, maar ook akoestische isolatie. Het is recycleerbaar, vochtwerend en brandwerend. Echter, voor het isoleren van een spouwmuur met glaswol is een minimale spouwbreedte van 50 mm vereist.
- Polystyreen korrels/parels: deze lichte kunststof bolletjes worden in de spouwmuur geblazen. Ze zijn geschikt voor kleine spouwbreedtes vanaf 30 mm en zijn volledig recycleerbaar. Ze bieden echter een minder goede kierafdichting dan glaswol of PUR.
- Steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim: deze isolatiematerialen worden minder vaak gekozen voor spouwmuurisolatie, maar kunnen ook een optie zijn, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden.
Spouwmuurisolatie kiezen
Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van spouwmuurisolatie soorten afhangt van verschillende factoren.
Denk dan aan de kosten, isolatiewaarde, vochtwering, en de mogelijkheden van de spouwmuur zelf.
Is PUR spuitisolatie geschikt?
Het is essentieel om te begrijpen dat niet elke spouwmuur geschikt is om te isoleren met PUR-schuim. Bij het kiezen van isolatiemateriaal zijn er diverse cruciale aspecten waarmee je rekening moet houden:
- Spouwbreedte: PUR-schuim is een uitstekende keuze voor smalle spouwmuren vanaf slechts 3 cm breed. Door de uitstekende isolatiewaarde van PUR-schuim kan met een minimale dikte de spouwmuur effectief geïsoleerd worden.
- Spouwvervuiling: De spouw mag niet zwaar vervuild zijn met oude bouwmaterialen of cementresten. Dit kan de gelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal bemoeilijken en koudebruggen veroorzaken. Echter, in tegenstelling tot andere isolatiematerialen, is PUR-schuim beter geschikt voor vervuilde spouwmuren.
- Type gevelbekleding: Niet alle gevelafwerkingen zijn compatibel met spouwmuurisolatie.. Vorstgevoelige en/of dampdichte gevelbekleding kan vorstschade of vochtproblemen aan de gevel veroorzaken. Voorbeelden van ongeschikte gevels zijn gevels met dampdichte verf, verblendstenen, geglazuurde stenen of strengpers stenen.
- Gevelconditie: De gevel mag geen barsten, scheuren of andere schade vertonen. Anders kunnen vocht en wind in de spouw terechtkomen en het isolatiemateriaal beschadigen. Er is ook een risico dat het PUR-schuim uit de spouw lekt.

Veelgestelde vragen
Welke PUR voor spouwmuurisolatie?Offerte
Wil je precies weten wat voor Isolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Isolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Isolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Isolatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de isolatie offerte ►