Pur spouwmuurisolatie | Alles wat je moet weten op een rijtje gezet!

Het proces van je spouwmuur isoleren is een essentiële stap in het verbeteren van de energie-efficiëntie van een woning. In dit artikel gaan we dieper in op spouwmuur isoleren met PUR, een veel gebruikt isolatiemateriaal!

pur spouwmuurisolatie

Spouwmuur isoleren met PUR

PUR-spouwmuurisolatie is een effectieve en efficiënte manier om je huis te isoleren.

Het proces begint met een endoscopisch onderzoek van de spouwmuur om eventuele vervuiling, zoals bouwafval, te identificeren. Vervolgens worden er gaten geboord in de buitenmuur op gelijke afstanden in de voegen.

Anders dan bij PUR-isolatieplaten wordt door deze gaten het PUR-schuim in de spouwmuur geïnjecteerd.

Voor- en nadelen PUR

Hoewel PUR-spouwmuurisolatie veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die in overweging moeten worden genomen voordat je aan het isoleren begint:

Welke voordelen voor PUR-spouwmuurisolatie?

 • Maximale luchtdichtheid: PUR creëert een luchtdichte barrière in een smalle spouw, wat resulteert in een hoge isolatiewaarde. Dit is een essentiële eigenschap voor effectieve spouwmuurisolatie.
 • Duurzaamheid: met zijn lange levensduur is PUR een duurzaam product dat jarenlang een hoge isolatiewaarde behoudt.
 • Naadloze afdichting: PUR zorgt voor een goede afdichting van de spouwmuur, waardoor alle naden en kieren worden afgedicht.
 • Vochtwerend: PUR neemt geen vocht op en stoot water af, waardoor het helpt vochtproblemen in de muren te voorkomen.
 • Geluidsdemping: naast thermische isolatie biedt PUR ook geluidsdemping in een smalle spouw, wat bijdraagt aan een rustiger binnenklimaat.
 • Bescherming tegen vervuilende stoffen: PUR helpt vervuilende stoffen van buitenaf tegen te houden, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.
 • Geschikt voor veel spouwmuren: zelfs in smalle en vervuilde spouwmuren kan PUR effectief worden toegepast, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor spouwmuurisolatie.
 • Geschikt voor na-isolatie: je kunt een spouwmuur na-isoleren met PUR. Zorg er dan wel voor dat het huidige isolatiemateriaal volledig wordt verwijderd.
pur buitenmuurisolatie

Wat zijn de nadelen en problemen van pur isolatie als materiaal?

 • Gasvorming tijdens het aanbrengen: tijdens het aanbrengen van PUR komt er gas vrij door de chemische reactie van de twee componenten. Dit kan in sommige gevallen leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij mensen met luchtwegproblemen zoals astma.
 • Langdurige geur: de gassen die vrijkomen tijdens het aanbrengen van PUR kunnen enkele uren tot dagen aanhouden, wat kan leiden tot ongemak of gezondheidsklachten.
 • Ventilatievereisten: omdat PUR een zeer effectieve afdichting vormt, kan het nodig zijn om extra ventilatie in de woning te voorzien om vochtproblemen te voorkomen.
 • Moeilijk te verwijderen: eenmaal aangebracht, hecht PUR zich zeer sterk aan de ondergrond, wat het moeilijk maakt om te verwijderen als dat ooit nodig zou zijn.
 • Kosten: hoewel de kosten van PUR-spouwmuurisolatie op de lange termijn kunnen worden terugverdiend door energiebesparingen, kunnen de initiële kosten voor sommige huiseigenaren een belemmering vormen.

Voor welke woning is PUR spouwmuurisolatie geschikt?

PUR spouwmuurisolatie, bekend om zijn uitstekende isolatie-eigenschappen, is geschikt voor een breed scala aan woningen, maar het is vooral effectief in bepaalde scenario’s:

 • Woningen met smalle spouwmuren: Door de hoge isolatiewaarde van PUR kan zelfs een dunne laag een enorm verschil maken in de thermische prestaties van de muur.
 • Oudere woningen: Ideaal voor woningen die gebouwd zijn voordat spouwmuurisolatie standaard werd, mits de spouwmuren natuurlijk wel schoon maar ook droog zijn.
 • Woningen in vochtige gebieden: PUR is waterafstotend, wat helpt vochtproblemen in de spouw te voorkomen, een enorm belangrijk voordeel in Nederland, aangezien het vaak regent.
 • Woningen met onregelmatige spouwmuren: Het schuim kan zich uitstrekken en vullen rond onregelmatigheden, wat zorgt voor een een fijne uniforme dekking zonder koude bruggen.
spouwmuurisolatie pur

PUR: Platen of schuimisolatie?

Bij het overwegen van PUR-platen versus schuimisolatie voor spouwmuurisolatie, is het belangrijk om zowel de functionele als financiële aspecten in overweging te nemen:

PUR-Platen:

 • Stabiliteit: Deze bieden een consistente en onveranderlijke isolatielaag.
 • Pasvorm: Vereisen nauwkeurig snijwerk voor een exacte pasvorm, wat een uitdaging kan zijn bij onregelmatige spouwmuren.
 • Installatiekosten: Door de noodzaak van precieze plaatsing kunnen de arbeidskosten hoger uitvallen. De kosten voor PUR-platen, inclusief installatie, variëren doorgaans van €30 tot €40 per vierkante meter. Benieuwd naar de mogelijkheden?

PUR-Schuim:

 • Volledige dekking: Vult elke opening, waardoor koudebruggen effectief worden verwijderd.
 • Efficiëntie in installatie: De applicatie is snel, wat leidt tot lagere arbeidskosten.
 • Aanpasbaarheid: Geschikt voor spouwmuren met onregelmatige vormen dankzij de flexibele aard.
 • Kosten: Over het algemeen lager geprijsd dan platen, met een geschatte prijs van € 20 tot € 30 per vierkante meter voor het materiaal en de installatie.

Kosten PUR-spouwmuurisolatie

Als je nadenkt over het isoleren van je huis met PUR-spouwmuurisolatie, dan ben je goed bezig. Deze manier van isoleren houdt je huis lekker warm en kan je veel geld besparen op de energierekening. De kosten hangen af van een paar dingen, zoals hoe groot je huis is, hoe makkelijk de muren te bereiken zijn, en of je kiest voor PUR-schuim of PUR-platen. Hieronder leggen we je uit wat je ongeveer kunt verwachten qua kosten:

 1. Hoe groot is je huis?: Logisch, een groter huis betekent meer muur om te isoleren, dus dat kost meer. Voor PUR-schuimisolatie betaal je meestal tussen de € 20 en € 30 per vierkante meter.
 2. Wat kies je, schuim of platen?: Met PUR-schuim of -platen kun je je muren isoleren. Schuim is vaak goedkoper en zit sneller in je muur, wat scheelt in de kosten. Dit kost ongeveer tussen de € 25 en € 35 per vierkante meter.
 3. Hoe makkelijk kan je bij je muren?: Als het lastig is om bij je muren te komen of als we speciale apparatuur nodig hebben, kan dat de prijs wat hoger maken.
 4. Extra werk: Soms moeten we eerst je muren een beetje opknappen voordat we kunnen isoleren. Als er bijvoorbeeld scheuren zijn, moeten die eerst gemaakt worden. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Voor een doorsnee rijtjeshuis kost het isoleren met PUR meestal tussen de € 1.500 en € 2.500. Dit kan verschillen door de dingen die we hierboven noemde. Het is slim om een offerte te vragen, zodat je precies weet wat het voor jouw huis gaat kosten.

Benieuwd naar de kosten van isolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen
buitenmuurisolatie pur

Alternatieve soorten isolatiematerialen

 • Glaswol: dit isolatiemateriaal bestaat uit gerecycleerd glas en wordt in de vorm van vlokken in de spouwmuur geblazen. Glaswol biedt niet alleen thermische isolatie, maar ook akoestische isolatie. Het is recycleerbaar, vochtwerend en brandwerend. Echter, voor het isoleren van een spouwmuur met glaswol is een minimale spouwbreedte van 50 mm vereist.
 • Polystyreen korrels/parels: deze lichte kunststof bolletjes worden in de spouwmuur geblazen. Ze zijn geschikt voor kleine spouwbreedtes vanaf 30 mm en zijn volledig recycleerbaar. Ze bieden echter een minder goede kierafdichting dan glaswol of PUR.
 • Steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim: deze isolatiematerialen worden minder vaak gekozen voor spouwmuurisolatie, maar kunnen ook een optie zijn, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden.

Wat is het beste EPS-parels of pur?

 • EPS-parels: Dit zijn polystyreenkorrels die licht, vochtbestendig en goed isolerend zijn. Ze zijn ideaal voor spouwen met onregelmatige vormen, omdat de parels alle hoekjes en kiertjes kunnen vullen. EPS-parels zijn milieuvriendelijker en makkelijker te verwijderen of aan te passen.
 • PUR schuim: Polyurethaanschuim biedt gelukkig een enorme hoge isolatiewaarde en luchtdichtheid. PUR vult de spouwmuur volledig, wat zorgt voor een uitstekende isolatie, wel zo handig! Het is echter minder milieuvriendelijk en lastiger te verwijderen.

Naadloze aansluiting

PUR-schuim, soms aangeduid als PUR-spuitisolatie, is uitermate geschikt voor het dichten van alle voegen en spleten in een muur, wat resulteert in een volledig naadloze isolatie.

Dit zorgt voor een goed geïsoleerde spouwmuur, wat bijdraagt aan een hogere energie-efficiëntie van het gebouw.

Waarom kiezen voor PUR?

PUR-isolatie heeft veel voordelen. PUR-schuim is vochtwerend, wat betekent dat het bestand is tegen schimmels en rot.

Ondanks deze vochtwerende eigenschappen blijft PUR ademend, waardoor eventueel opgenomen vocht dat zich in de muren bevindt kan ontsnappen. Dit is cruciaal om vochtproblemen te voorkomen.

Wat is beter voor spouwisolatie, EPS of pur?

EPS, algemeen bekend als piepschuim, biedt een goede isolatiewaarde voor een lagere prijs dan PUR en is milieuvriendelijker in productie en afvalverwerking. EPS is recyclebaar, wat betekent dat het, aan het einde van zijn levensduur, kan worden hergebruikt voor nieuwe producten, waardoor de impact op het milieu vermindert.

Dit materiaal is ook makkelijker te hanteren en te installeren voor doe-het-zelvers, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor huiseigenaren die zelf aan de slag willen met isolatie.

PUR daarentegen biedt een hogere isolatiewaarde per centimeter dikte dan EPS, waardoor het een efficiëntere keuze kan zijn in situaties waar de ruimte voor isolatie beperkt is. PUR-schuim sluit alle kieren en spleten af, waardoor een luchtdichte isolatielaag ontstaat die de energie-efficiëntie van een gebouw aanzienlijk kan verbeteren. 

PUR spouwmuurisolatie: gratis offertes

Wil je PUR spouwmuurisolatie laten aanbrengen in jouw huis? Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes van verschillende specialisten in de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes