koud dak isoleren | Voordelen en aandachtspunten

koud dakEen koud dak is een type dakconstructie waarbij isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie wordt geplaatst. Direct boven deze constructie ligt de dakbedekking, ook wel de waterkerende laag genoemd. Dit is een snelle en goedkope manier van je dak isoleren. Bekijk de dakisolatie






Wat is een koud dak

Bij koud dak isoleren gaat het om isolatie aan de binnenzijde van het dak. De binnenkant van de dakconstructie wordt dus voorzien van isolatiemateriaal. Dit betekent dat de rest van de constructie niet meegenomen wordt in de isolatieschil, waardoor dit koud blijft. Hierdoor spreken we van het koud dak principe. Met een koud dak zal de isolatie dus onder de dakbedekking worden geplaatst. Je hoeft hierbij geen extra ballast of iets dergelijks te plaatsen, want de dakbedekking zal er al voor zorgen dat de isolatielaag op zijn plek blijft. Dit is een goede optie voor een plat dak, maar ook voor een dak die weinig draagkracht heeft. Het scheelt flink in gewicht en zal toch goed isoleren.

Kouddakconstructie

Een koud dak heeft een dakconstructie waarbij de isolatie zich onder de draagconstructie bevindt. Dit betekent dat de zolderruimte niet verwarmd wordt. In een koud dak bevindt de isolatie zich meestal tussen de plafondbalken of draagconstructie van het dak. Hierdoor blijft de zolderruimte zelf onverwarmd. Dit typt dakconstructie wordt vaak gebruikt bij oudere gebouwen of constructies waar isolatie later is toegevoegd.

Hoe werkt een koud dak bij een plat dak?

Bij een koud plat dak isoleren is het dak net weer anders opgebouwd dan bij andere isolatiemethoden. Het is dan ook goed om de dakopbouw te weten, bijvoorbeeld als je zelf de isolatie wilt gaan plaatsen.

  • Plafond
  • Dampscherm
  • Isolatie tussen de balken
  • Dakbeschot
  • Dakbedekking

De isolatie wordt dus onder het dakbeschot en de dakbedekking geplaatst. De bestaande dakbedekking op bestaande platte daken kan dus gewoon blijven liggen, anders dan bij warm dak isoleren. Dit bespaart niet alleen geld maar ook tijd.

Welke isolatie voor een koud dak isoleren

Voordat je isolatiemateriaal kiest, is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Niet elk materiaal is namelijk geschikt voor de koud dakisolatie methode. Bij het isoleren van een koud dak moet het materiaal tussen de balken geplaatst worden. Hierdoor is het belangrijk dat de isolatie flexibel en makkelijk te plaatsen is.

Voor goede isolatie wordt er dan ook doorgaans gekozen voor isolatiedekens van minerale wol, zoals glaswol en steenwol. Dit zijn zachte materialen met een hoge isolatiewaarde, die perfect zijn voor goede isolatie van platte daken en koude daken.

De verschillen met een warm en omgekeerd dak

Het belangrijkste verschil tussen een koud dak, een warm dak en een omgekeerd dak is waar precies de isolatie wordt geplaatst. Bij een koud dak ligt de isolatie onder het dakbeschot. Bij een warm dak ligt de isolatie juist op het dakbeschot. Hierover heen ligt dan de dakbedekking. De isolatie bij een warm dak zorgt voor een goede bescherming van de dakconstructie. Dit betekent dat deze minder gevoel is voor schommelingen in de temperatuur.

Bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal op de dakbedekking geplaatst. Hier overheen wordt een ballastlaag aangebracht, in de vorm van tegels of grind. Dit zorgt voor extra druk op de dakconstructie, zodat deze stevig genoeg blijft. Isolatiewerken kunnen bij een omgekeerd dak relatief snel worden uitgevoerd en dit betekent dat de prijs ook lager is dan bijvoorbeeld een warm dak.

Koud dak isoleren met pir platen binnenzijde

Het isoleren van een koud dak met PIR (polyisocyanuraat) is een veelvoorkomende methode. PIR isolatieplaten zijn populair vanwege hun thermische prestaties en hoge isolatiewaarde. Je moet hiervoor wel een geschikte draagconstructie van het dak hebben. Vervolgens kun je de platen op maat snijden zodat ze tussen de plafondbalken passen. Ook kan het zo zijn dat je een dampremmende laag moet aanbrengen om vochtproblemen te voorkomen. Hier moet je sowieso vaak rekening mee houden bij het isoleren van een koud dak.

EPDM koud dak

Bij het plaatsen van een dakbedekkingsmateriaal op een koud dak, wordt EPDM (ethyleenpropyleendieen-monomeer) vaak gekozen. Het is een duurzaam, flexibel en waterdicht soort dakbedekking. Bij een koud dak met EPDM wordt het dakwaterdichtingsmembraan direct op de dakconstructie aangebracht. Dit gebeurt meestal bovenop de isolatie. Je moet dan eerst de isolatie op de draagconstructie van het dak aanbrengen, zoals bijvoorbeeld de PIR-platen. Dan snijd je de EPDM-membranen op maat en bevestig je ze op het dakoppervlak met bijvoorbeeld lijm.

koud dak

Voordelen van een koud dak

Het aanleggen van een koud dak heeft verschillende voordelen. Hieronder lees je verschillende pluspunten van een koud dak!

Platte dak isoleren van binnenuit

Doordat je het dak van binnenuit isoleert, is er minder kans op vochtophoping tussen de isolatie en het dakoppervlak. Bij een warm dak heb je hier wel meer kans op. Wanneer er vochtophoping ontstaat, kan dit leiden tot schimmel of rot.

Kostenbesparing

Het kan goedkoper zijn om een koud dak te bouwen en te onderhouden. Dit komt omdat er minder isolatiemateriaal en complexe constructies nodig zijn dan bij een warm dak. Ook is een koud dak hierdoor makkelijker te installeren.

Ventilatie

Koude dakconstructies bevorderen de ventilatie tussen de isolatie en je dakbedekking. Hierdoor vermindert de condensatie en dit kan uiteindelijk de levensduur van je dak verlengen.

Nadelen van een koud dak

  • Snelle beschadiging: omdat je de isolatie langs de binnenzijde plaatst zorg je voor risico. Wanneer je elektrische leidingen tegen het plafond wil plaatsen of deze opnieuw wil afwerken is het mogelijk dat de dampremmende laag beschadigt.
  • Ventilatie: het is lastig om goede ventilatie te realiseren. Bij te weinig ventilatie kunnen mogelijk problemen met condensatie ontstaan. Dit kan vervolgens weer zorgen voor rot bij houten dakconstructies.
  • Gevoelig voor temperatuur: de constructie van een koud dak is niet beschermd door het isolatiemateriaal, omdat dit aan de binnenzijde zit. Dit kan ervoor zorgen dat de dakconstructie reageert op temperatuurschommelingen.

Koude daken worden weinig gekozen

Er wordt aangeraden om alleen voor een koud dak te kiezen wanneer het niet mogelijk is om voor een warm dak te kiezen. Het is in dit geval wel aan te raden om dit over te laten aan een professional.

Een expert op het gebied van dakconstructies weet als geen ander hoe een koud dak isolatie het beste kan worden uitgevoerd, zodat je de optimale resultaten bereikt.

Offertes dakisolatie

De opbouw van een koud dak

De opbouw van een koud dak is als volgt: eerst zie je het plafond en daarboven zit de balklaag. Hierboven zit het dakbeschot en daarboven de dampremmende laag, vaak in de vorm van een dampscherm. Deze wordt voor het isolatiemateriaal aangebracht, aan de warme kant, en zorgt voor een dampremmende laag. Het koude dak kan zo goed beschermd worden. Het dampscherm zorgt ervoor dat vocht vanuit binnen niet omgezet wordt in condensatie en in het isolatiemateriaal trekt. Het is dan ook belangrijk dat het dampscherm op de juiste manier geplaatst wordt en een naadloze laag vormt. Alle kieren en naden dienen goed afgeplakt te worden met isolatietape, zodat het dampscherm volledig luchtdicht is en er goede ventilatie is. Daar weer boven is het isolatiemateriaal geplaatst en als bovenste laag vind je de dakbedekking.

Geen grote werkzaamheden

Een koud dak is opgebouwd uit isolatiemateriaal. Dit wordt geplaatst tussen de dakconstructie en de balken van het dak. In tegenstelling tot bij een warm dak wordt een koud dak aan de binnenzijde geplaatst.

Dit heeft als grote voordeel dat er geen grote werkzaamheden nodig zijn om dit te realiseren. Een koud dak kan zowel bij isolatie voor een plat dak als voor een hellend dak worden opgebouwd. Het is de gangbare manier om een schuin en plat dak van binnenuit te isoleren.

Hoe isoleer ik mijn dak aan de binnenkant?

De isolatie zit bij een koud dak aan de binnenzijde. Dit gebeurt met behulp van isolatiematten. De matten kunnen gemakkelijk tussen de bestaande dakbalken worden bevestigd.

Hier is geen intensieve verbouwing voor nodig. Ook kan het na-isoleren van het dak makkelijk worden uitgevoerd, wanneer de oude isolatie niet meer goed isoleert.

dakisolatie door erkende aannemer voor subsidie

Condensatie en ventileren

Het is belangrijk dat de isolatiematten goed worden uitgedrukt tegen het dakbeschot. Op deze manier kan er geen luchtspouw ontstaan. Nadat de isolatie is aangebracht kun je nog een speciaal dampremmende folie op bevestigen.

Zorg ervoor dat de isolatiefolie goed wordt afgewerkt: zo zijn er geen naden of gaten waar koude lucht doorheen kan komen, maar wordt er toch deels geventileerd zodat het vocht kan ontsnappen. Het is ook mogelijk om de isolatie over te laten aan een professional.

Hoeveel kost een koud dak isolatie?

Hoeveel betaal je nu precies voor koud dak isolatie? De gemiddelde kosten liggen tussen de € 30 en € 50 per vierkante meter. Houd er dus rekening mee dat dit een gemiddelde is, de uiteindelijke prijs kan hiervan afwijken. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren:

  • De grootte van het te isoleren oppervlak.
  • Het type isolatiemateriaal dat gebruikt wordt.
  • De prijs voor de plaatsing door het isolatiebedrijf.
  • Daarnaast is de prijs afhankelijk van het type dak dat je hebt.

Kan je dak zelf isoleren?

Het is goed mogelijk om een koud dakisolatie zelf uit te voeren, mits je hiervoor je nodige kennis en ervaring hebt. Een groot voordeel van een koud dak realiseren is dat er geen grote verbouwing voor nodig is, omdat de isolatie aan de binnenzijde wordt geplaatst.

Het is daardoor vrij goed mogelijk om de isolatie zelf te doen. Wel is het belangrijk om te weten welk isolatiemateriaal je nodig hebt, hoeveel je nodig hebt en hoe je dit op de best mogelijke manier bevestigd. Bij goede uitvoering ben je er zeker van dat je gaat profiteren van deze isolatie.

Koud dakisolatie laten uitvoeren

Een tweede optie is het laten uitvoeren van een koud dakisolatie. In dit geval schakel je een specialist in die deze klus voor je gaat uitvoeren. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat je er zeker van bent dat de isolatie op correcte wijze wordt uitgevoerd.

Omdat een koud dak niet altijd de voorkeur krijgt boven een warm dakisolatie, is het belangrijk dat de realisatie op een goede manier gebeurt. Zo ervaar je volop voordelen van een koud dakisolatie.

Vraag offertes aan

Je kunt altijd een ervaren dakdekker inschakelen die voor jou aan de slag gaat. Om er zeker van te zijn dat je niet onnodig teveel betaalt, doe je er goed aan om een offerte aan te vragen bij meerdere partijen.

Leg ze naast elkaar en vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op wat er bij de prijs inbegrepen zit. Zo weet je zeker dat je niet onnodig teveel betaalt voor je offerte en is het nog makkelijker om een keuze te maken. Een koud dakisolatie goed laten plaatsen: laat het over aan een specialist!

Conclusie: wat is beter, een koud of warm dak?

Koude daken worden tegenwoordig nauwelijks gekozen omdat er betere alternatieven verkrijgbaar zijn. Kies dus alleen voor een koud dak als een warm dak geen optie is.

Door een koud dak professioneel aan te laten leggen zorg je voor optimale isolatie. Zo kun je toch het meeste uit je dakisolatie halen en een mooie besparing op de energierekening realiseren.

Offerte

Bekijk de dakisolatie

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes