Plat dak isoleren kosten | Een slimme investering

Een plat dak isoleren is erg belangrijk voor het leefklimaat in de woning en de energierekening, maar met welke kosten moet je precies rekening houden? Ontdek alles over de verschillende kosten en de prijsopbouw!

plat dak isoleren kosten

Kosten plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak is best een investering, maar gelukkig krijg je er veel voor terug en kun je uiteindelijk zelfs gaan besparen. Hoe hoog de kosten uitvallen, is verschillend per situatie en hangt af van diverse factoren. Het is goed om rekening te houden met gemiddelde kosten van tussen de € 50 en € 100 per vierkante meter. De prijs bestaat voor ongeveer 60% uit arbeidskosten en voor 40% uit materiaalkosten.

Welke factoren hebben invloed op de prijs van dakisolatie?

Er zijn meerdere factoren die bepalen wat de uiteindelijke prijs wordt die je betaalt voor het isoleren van een plat dak. Denk hierbij aan:

  • De isolatiemethode
  • Het isolatiemateriaal
  • Het aantal vierkante meters van het dak
  • Het soort dakbedekking en of deze wel of niet verwijderd moet worden

Prijs per isolatiemethode

Er zijn verschillende mogelijkheden om een plat dak te isoleren, namelijk warm dak, koud dak en omgekeerd plat dak. Dit is weer anders dan bij de isolatie van een schuin dak, dus de kosten verschillen dan ook per isolatiemethode voor dakisolatie:

  • Koud plat dak isoleren: Bij koud plat dak isolatie wordt het dak geïsoleerd via de binnenzijde van het platte dak. De dakconstructie zelf valt dus niet onder de isolatie, waardoor deze koud blijft. Het isolatiemateriaal wordt onder het dakbeschot aangebracht, waarna er een dampscherm of dampremmende laag wordt geplaatst en eventuele afwerking – gemiddelde kosten tussen de € 30 en € 50 per m²
  • Warm plat dak isoleren: Bij een warm plat dak wordt de dakisolatie langs de buitenzijde van het platte dak aangebracht. Hierbij moet de dakbedekking van het dak verwijderd worden, omdat de isolatie daar onder geplaatst moet worden. Dit is de meeste effectieve manier van isoleren, maar tegelijkertijd ook de meest ingrijpende manier omdat de huidige dakbedekking op de dragende constructie weggehaald moet worden – gemiddelde kosten tussen de € 70 en € 100 per m²
  • Omgekeerd plat dak isoleren: Bij een omgekeerd plat dak wordt de isolatie bovenop de dakbedekking geplaatst aan de buitenkant van het platte dak , waardoor je als het ware een omgekeerd plat dak krijgt. Het is dan wel belangrijk dat de huidige dakbedekking nog in goede staat is. Anders is de kans op lekkages te groot. Op de isolatielaag wordt een ballastlaag geplaatst, zodat de isolatie op zijn plaats blijft liggen en beschermt kan worden – gemiddelde kosten tussen de € 45 en € 50 per m²

Welke manier van dakisolatie kiezen?

Welke manier van isoleren voor jouw platte dak geschikt is, is onder andere afhankelijk van je budget. Een koud plat dak en omgekeerd plat dak isoleren zijn doorgaans goedkoper, maar ook minder effectief dan een warm plat dak isoleren. Dit is dus belangrijk om voor jezelf af te wegen.

Daarnaast hangt de beste methode ook af van wat praktisch mogelijk is. Bij een laaghangend plafond is het niet verstandig of zelfs niet mogelijk om aan de binnenkant te isoleren, dus kun je beter kiezen voor de buitenzijde. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om beide zijden te isoleren en dus dubbele isolatie toe te passen.

Prijs per isolatiemateriaal

Naast de isolatiemethode voor een plat dak is het ook goed om te kijken naar de verschillende isolatiematerialen en bijbehorende prijzen. Ook hierbij gaat het om gemiddelde prijzen per vierkante meter, inclusief btw:

  • Minerale wol: € 25 tot € 30
  • EPS platen: € 20 tot € 25
  • PUR: € 23 tot € 27

Bij minerale wol gaat het om zachte isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol die in de vorm van isolatieplaten of dekens geplaatst kunnen worden, zowel bij een plat dak als schuin dak. EPS platen, of geëxtrudeerd polystyreen, is juist hard isolatiemateriaal wat ook in de vorm van isolatieplaten wordt toegepast. PUR is dan weer isolatiemateriaal in de vorm van isolatieschuim, wat perfect is voor moeilijk bereikbare plekken.

Benieuwd naar de kosten van plat dak isoleren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Besparing met dakisolatie

Hoeveel kun je besparen met een plat dak isoleren? Nu we weten wat de gemiddelde kosten zijn voor het isoleren van een plat dak per isolatiemethode is het ook goed om te kijken naar de besparing. Je wilt natuurlijk wel weten of dakisolatie de investering waard is. De gemiddelde besparing is zo’n € 750 per jaar. Let wel op dat ook dit weer afhankelijk is van diverse factoren.

Terugverdientijd

De besparing van dakisolatie hangt ook samen met de terugverdientijd. Hoe snel kun je de investering terugverdienen? Bij plat dak isoleren is het goed om rekening te houden met een terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar, afhankelijk van de manier waarop de dakisolatie wordt toegepast.

isoleren plat dak

Subsidie en financieringsmogelijkheden

Voor een plat dak isoleren kun je een subsidie aanvragen. Dit is de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit is een landelijk subsidie die is opgezet vanuit de overheid met als doel om woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen in en rondom de woning. Het platte dak isoleren van een woning of misschien wel een schuur valt hier dus ook onder.

Verlaagd btw-tarief

Naast een subsidie profiteer je ook van een verlaagd btw-tarief voor woningisolatie. Dit gaat over de arbeidskosten voor het laten plaatsen van plat dak isolatie. In het plaats van het standaard tarief van 21% geldt voor de arbeidskosten dus een tarief van 9%. Voor de materiaalkosten geldt wel nog gewoon het tarief van 21%. Een voorwaarde voor dit verlaagde tarief is wel dat de woning ouder moet zijn dan 2 jaar.

Energiebespaarlening

Wanneer je niet in aanmerking komt voor een subsidie of het volledige bedrag voor de isolatie van je platte dak wilt financieren, dan kun je ook een lening aanvragen. Er is een speciale lening opgezet voor mensen die energiebesparende maatregelen willen nemen. Dit is de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Met deze lening kan je tegen goede voorwaarden en een lage rente geld lenen voor het isoleren van je dak.

Kosten voor dakisolatie plaatsen

Wat zijn de kosten voor het laten plaatsen van isolatie? Zoals eerder benoemd bestaat de prijs voor het isoleren van platte daken voor ongeveer 60% uit arbeidskosten. Dit is onder andere afhankelijk van de isolatiemethode.

Bij een warm plat dak waarbij de bestaande dakbedekking weggehaald moet worden en er later eventueel nieuwe dakbedekking geplaatst wordt, gaat er meer tijd in zitten dan bij een omgekeerd dak.

Zelf doen of plat dak laten isoleren

Wanneer je zelf je platte dak gaat isoleren, bespaar je op de arbeidskosten. Let wel op dat het aanbrengen van isolatie een aardige klus kan zijn, zeker wanneer de dakbedekking verwijderd en later opnieuw aangebracht moet worden bij een warm plat dak. Om bovendien in aanmerking te komen voor een subsidie moet de isolatie door een bedrijf geplaatst zijn.

Isolatie uitbesteden aan specialist

In de meeste gevallen is het dan ook aan te raden om je dak te laten isoleren door een specialist. Zo ben je niet alleen verzekerd van een snelle plaatsing, maar ook van kwaliteit, waardoor de kans op een lange levensduur en hoge isolatiewaarde van het isolatiemateriaal toeneemt.

Bovendien is de kans op fouten tijdens de plaatsing minder groot, waardoor een slecht geïsoleerd dak niet zo snel zal voorkomen. Of het nu gaat om het laten isoleren van een omgekeerd dak, een warm plat dak of een koud plat dak, met een ervaren isolatiebedrijf zit je altijd goed.

Wel of niet platte daken isoleren?

We begrijpen dat je je afvraagt of een geïsoleerd dak nu een goede investering is. De totale kosten liggen namelijk vrij hoog, dus wat krijg je er precies voor terug? Goede warmte isolatie zorgt ervoor dat je minder stookkosten hebt en dus ook een lagere energierekening.

Warmte in een woning kan namelijk snel via het dak naar buiten verdwijnen. Met een goede isolerende laag gaat er minder warmte verloren. Hierdoor wordt ook het wooncomfort verhoogd en verhoog je direct ook de waarde van de woning. Dit maakt het isoleren van een plat dak zeker de moeite waard.

Veelgestelde vragen

Wat het kost het isoleren van een plat dak per m2?

+
Per vierkante meter betaal je tussen de € 50 en € 100 voor de isolatie van platte daken. Dit is afhankelijk van de isolatiemethode, het soort isolatiemateriaal, de oppervlakte van het bestaand plat dak en of de bestaande dakbedekking vervangen moet worden voor nieuwe dakbedekking.

Kan ik subsidie krijgen voor een nieuw plat dak?

+
Wanneer je je dak wilt vervangen of renoveren, krijg je hier geen subsidie voor. Voor dak isolatie kun je echter wel in aanmerking komen voor een subsidie, namelijk de Investeringssubsidie duurzame energie vanuit de overheid.

Wat is de beste manier om een plat dak te isoleren?

+
Dit is afhankelijk van je wensen en budget. Warm dak isoleren via de buitenkant is over het algemeen effectiever, maar koud en omgekeerd plat dak isoleren zijn dan weer goedkoper. Je kunt je hier het best over laten adviseren door een specialist.

Ontdek de kosten van plat dak isoleren

Wil je voordat je je plat dak gaat isoleren eerst weten wat de kosten zijn? Vul ons formulier in, ontvang offertes van diverse isolatiespecialisten en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes