Plat dak isoleren binnenzijde | Verschillende isolatiematerialen
Het is heel belangrijk om een plat dak van de juiste isolatie aan de binnenzijde te voorzien. Als je dit niet doet zal veel warmte via het dak ontsnappen, waardoor het veel geld kan gaan kosten om je huis te verwarmen. Een plat dak kan van binnen of van buiten geïsoleerd worden.
Isoleren aan de binnenkant
Een plat dak moet heel anders geïsoleerd worden dan bij een schuin dak isoleren. Wanneer je je dak vanuit de binnenkant isoleert, zal het isolatiemateriaal zich tussen de dakbalken bevinden. Dit zorgt dan ook voor het minder ruimteverlies. De vele benaderingen om een plat dak te isoleren en de populairste isolatiematerialen worden in dit artikel behandeld.
Isolatie voor daken
Zonder isolatie is het dak goed voor gemiddeld 30% van het warmteverlies in een woning. De temperatuur verandert daardoor en je energiekosten stijgen. Dit wordt voorkomen met goede dakisolatie, die ook een stabiele en comfortabele leefomgeving garandeert. Dakisolatie verlaagt daardoor niet alleen je energierekening, maar verbetert ook het comfort van je huis.
Afhankelijk van of je een plat of schuin dak hebt en of je dakisolatie van de binnenzijde of van de buitenzijde wilt aanbrengen, zijn er verschillende technieken om een dak te isoleren. Omdat je de dakbedekking op zijn plaats kunt houden, is isolatie van binnenuit eenvoudiger. Bij isolatie van buitenaf moet het hele dak vervangen worden.
Wat is de beste manier om een plat dak te isoleren?
Er zijn drie verschillende manieren om een plat dak te isoleren vanuit de binnenzijde en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. De beste dakisolatie zal afhangen van de reeds aanwezige constructie en de beschikbare ruimte. De drie methoden om een plat dak te isoleren zijn als volgt:
- Een warm dak (dak isolatie buiten)
Hierbij wordt isolatiemateriaal zoals glaswol, steenwol of isolatieplaten tussen de dakspanten geplaatst. Dit is een effectieve methode als er voldoende ruimte is tussen de spanten en kan resulteren in goede thermische prestaties. - Een dampremmende raag toevoegen
Ongeacht de isolatiemethode kan het toevoegen van een dampremmende laag aan de warme zijde van de isolatie nodig zijn om vochtproblemen te voorkomen. Dit helpe condensatie verminderen en de isolatie te beschermen. - Een koud dak (dak isolatie binnen)
Een koud dak is een type dak waarbij de draagconstructie direct wordt bedekt door de waterdichte laag (dakbedekking). De isolatielaag, vaak een open, doorlatend materiaal, bevindt zich tussen de balken aan de onderkant van de dakconstructie. Een dakbeschot van OSB of spaanplaat wordt bovenop een dik balkdraagconstructie geplaatst om een koud plat dak te creëren.
Bij het kiezen van een methode is het belangrijk om rekening te houden met de dakconstructie, beschikbare ruimte, isolatiewaarde, budget en eventuele lokale bouwvoorschriften. Soms kan een combinatie van methoden ook worden gebruikt om optimale isolatie te bereiken. Het is ook verstandig om advies in te winnen van een bouwprofessional of een specialist op het gebied van isolatie om de meest geschikte methode te bepalen voor jouw specifieke dak en omstandigheden.
Isolatiematerialen voor het van binnenuit isoleren
Het gekozen isolatiemateriaal voor het isoleren van een plat dak van binnenuit moet een open structuur hebben om vochtproblemen te voorkomen. Voorbeelden zijn glaswol, steenwol en MW-35. Omdat deze wolsoorten ademend zijn, zijn het uitstekende keuzes. Deze isolatiematerialen zijn ook eenvoudig aan te brengen tussen balken en profielen. Het nadeel van deze materialen is dat ze een lagere isolatiewaarde hebben dan bijvoorbeeld PIR, waardoor er extra materiaal nodig is om dezelfde isolatiewaarde te bereiken.
Glaswol
Glaswol is erg makkelijk om mee te werken omdat het zo flexibel is. Het is eenvoudig tussen de houten balken van je platte dak te plaatsen dankzij de flexibele structuur. Bovendien is glaswol redelijk geprijsd, waardoor het een goede optie is als je op zoek bent naar voordelig isolatiemateriaal.
Steenwol
Steenwol heeft dezelfde flexibele structuur als glaswol. Een voordeel van steenwol is dat het uitstekende geluiddempende kwaliteiten heeft. Dit zorgt ervoor dat dit specifieke soort wol goed geschikt is voor geluidsisolatie. Als je bijvoorbeeld van plan bent de zolder te verbouwen tot slaapkamer of kantoor, kan dit heel nuttig zijn.
MW-35
MW-35, vaak bekend als minerale wol, is van glaswol afgeleid en heeft veel van dezelfde eigenschappen heeft. Het is goed te verwerken, brandvertragend en effectief bij het isoleren. Het enige onderscheid is dat MW-35 meer steenwolachtige akoestische eigenschappen heeft, waardoor het ook een uitstekende geluidsisolatie is.
Hoe isoleer ik mijn dak aan de binnenkant?
Ga jij zelf het platte dak isoleren? Dan hebben wij een handig stappenplan voor je. De draagconstructie wordt bij deze isolatie aanpak niet mee geïsoleerd. Onder het dakbeschot wordt de isolatie voor platte daken langs de binnenkant van de dakconstructie aangebracht. Bij een houten spant wordt het isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht. De isolatieschil omvat dus niet de draagconstructie met de waterdichte laag (beton, hout, PVC, EPDM, dakbedekking, enz.). Het dampscherm wordt langs de verwarmde kant van de isolatielaag geplaatst.
Stap 1: Bepaal de hoeveelheid en welke soort isolatie materiaal
Bepaal om te beginnen de hoeveelheid die je nodig hebt van het isolatiemateriaal, klimaatfolie, plafondplaten en spanten. Om de oppervlakte voor het isolatiemateriaal te berekenen, meet je de diepte van de gordingen. De gordingen zijn de houten balken die in de lengterichting van het dak zijn gemonteerd. Kies voor je dakisolatie een materiaal met een isolatiewaarde (Rd) van minimaal 3,6. Dit is vergelijkbaar met 13 à 14 cm glaswol. Om de vierkante meters te berekenen meet je de lengte en breedte van het hele gebied dat geïsoleerd moet worden.
Stap 2: De isolatieplaten op maat snijden en aanbrengen
Meet de afstand tussen de plafondbalken en gebruik zo nodig een handzaag of isolatiemes om de isolatieplaten precies op maat te zagen of te snijden. Houd 1 cm als extra aan. De prestaties van de isolatie verbeteren met een grotere nauwkeurigheid bij het snijden. Bovendien klemmen de platen gemakkelijker tussen de balken als je voor 1 cm overmaat zorgt. Zorg ervoor dat er geen ruimtes tussen de isolatieplaten ontstaan. Op deze manier ga je warmteverlies tegen. Isoleer het dakbeschot direct met isolatie. Dit voorkomt de vorming van een valse luchtspouw, die tot vochtproblemen kan leiden, tussen de isolatie en het dakbeschot.
Stap 3: De klimaatfolie aanbrengen
Bevestig vervolgens de klimaatfolie met behulp van een handnietmachine aan de balken. Voeg ongeveer 3 cm doorhang toe voor de folie. Zorg er ook voor dat de folielagen ongeveer 10 cm met elkaar overlappen. Gebruik vervolgens isolatietape om de naden en randen strak af te plakken. Let er op dat je achteraf geen gaten meer in het plafond aanbrengt. Door gaten te boren kan er namelijk lucht in de constructie komen. Vochtproblemen kunnen hiervan het gevolg zijn.
Stap 4: Het bevestigen van het regelwerk
In deze stap bevestig je metalen profielen of houten latten met schroeven aan de plafondbalken. Het regelwerk moet in een rechte hoek op de balken worden bevestigd. Houd een ruimte van 30 cm tussen de latten aan als je gipsplaat gebruikt. De hart-op-hart afstand voor stucplaten is 40 cm. De hart-op-hart meting meet de afstand tussen de middelpunten van twee aangrenzende spanten. Ga je nog verlichting in het plafond aanbrengen? Dan is het aan te raden om een dikkere rachel te gebruiken.
Stap 5: Het aanbrengen van de plafondplaten
Breng de plafondplaten als laatste aan. Schroef de gipsplaat aan de spanten, te beginnen in de hoek. Als je wilt voorkomen dat de schroeven door de klimaatfolie gaan, gebruik dan gipsplaatschroeven van 25 mm.
Aandachtspunten bij dakisolatie koud dak
Als je een plat dak van binnenuit gaat isoleren zijn er een paar aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden. Het eerste aandachtspunt gaat over de dampremmende laag. Als de binnen- en buitentemperatuur erg verschillend zijn, stroomt waterdamp uit de binnenlucht door het gebouw en er aan de kant andere van de constructie weer uit.
Wanneer de temperatuur van de waterdamp te laag wordt, condenseert hij in het gebouw, waardoor vocht zich op kan hopen. Daardoor kan het isolatiemateriaal minder goed werken en kan hout gaan rotten. Dit probleem wordt vermeden door een dampremmende laag te gebruiken, zoals PE folie. Bovendien zijn er gespecialiseerde klimaatcoatings verkrijgbaar die vocht in bouwmaterialen tegengaan.
Bestaand platdakisolatie aandachtspunt
Nog een aandachtspunt geldt bij extra isolatie. Is er bestaande isolatie aanwezig op het dak? Als je meer isolatie aan de binnenkant toevoegt, condenseert vocht uit het huis in de bouwmaterialen, wat kan leiden tot vochtproblemen. En dat kan weer leiden tot houtrot. Bouwfysici maken berekeningen om te bepalen of extra isolatie vochtproblemen kunnen veroorzaken. Om vochtproblemen te voorkomen is het ook belangrijk om op lekkages te controleren voordat je gaat isoleren. Soms zijn er nog lekkages aanwezig.
Houtrot voorkomen
Door de oorzaak van het lek weg te nemen, kun je voorkomen dat hout gaat rotten. Door vocht beschadigde isolatiematerialen verliezen hun vermogen om te isoleren. Het laatste aandachtspunt is isolatie. Door de vele gaten en kieren hebben oudere huizen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie vaak een natuurlijke ventilatie. Veel van deze ruimtes worden afgesloten door deze woningen te isoleren, waardoor ook het vochtgehalte verandert.
Kosten dakisolatie binnenkant tussen balken
De kosten van de plat dakisolatie vanuit de binnenzijde is onder andere afhankelijk van het oppervlak van je plat dak en van het soort materiaal dat je gebruikt. Gemiddeld kost dakisolatie tussen de € 80 en € 100 per m².
Plat dak isoleren aan de binnenzijde?
Wil je betere isolatie in huis en daarom je platte dak isoleren aan de binnenzijde? Kom in contact met isolatiespecialisten. Vul ons formulier in, ontvang offertes en vergelijk de prijzen!