Warm dak | Het verschil tussen koud en warm dak isolatie

Heb jij wel eens gehoord van een ‘warm dak’? Bij een warm dak wordt de isolatie langs de buitenkant van de dakconstructie geplaatst. De constructiematerialen zitten hierdoor in de schil van de isolatie. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder een kleinere kans op scheuren.

warm dak

Wat is een warm dak precies?

De plaatsing van de isolatie ten opzichte van de dakbedekking wordt aangeduid als het hebben van een koud of een warm dak. De dakisolatie voor een warm dak wordt buiten de draagconstructie aangebracht. Bovenop deze isolatie komt dan een afdek- of waterdichte laag van EPDM, rubber of dakbedekking.

Warmtebuffer

Bij een warm dak is er geen sprake van een spouw. Hierdoor worden huis en dak beide warmer. De dakconstructie is daardoor beter bestand tegen weersinvloeden. Daarnaast is er minder kans op scheuren in de vloer van het dak. Het dak functioneert bij een warm dak als een warmtebuffer door van buitenaf als isolatie te fungeren. De reden hiervoor is dat het dak overdag warmte opneemt en deze ‘s nachts geleidelijk afgeeft.

Dampscherm

Een dampscherm wordt onder de dakisolatie aangebracht als het dak van buitenaf geïsoleerd is. Dit voorkomt dat vocht uit de ondervloer de isolatie binnendringt en condenseert, waardoor de isolatie minder effectief wordt.

Dak isoleren vanaf buitenzijde

De meest populaire methode van dakisolatie, vooral voor platte daken, is het dak van buitenaf isoleren. Maar het platte dak van binnen isoleren komt ook voor. Er zijn twee keuzes voor de installatie van een warm dak. Bij de eerste keuze wordt de oude dakhuid volledig weggehaald om opnieuw het oude dak te isoleren.

Nieuw dak op dakhuid

Bij de tweede keuze wordt er een nieuw dak bovenop de huidige dakhuid gelegd. Dit is ook een mogelijkheid om meteen voor dubbel isoleren van het dak te kiezen, zodat je later het dak niet hoeft te na-isoleren. Voor het handmatig aanbrengen van de isolatie kan koudlijm of een schuimende PU-lijm worden gebruikt. Het is ook mogelijk om de isolatie los neer te leggen.

De isolatie opbouw van een warm dak

De dakconstructie wordt bij een het isoleren van een warm dak eerst bedekt met een dampremmende laag. Hierdoor wordt voorkomen dat vochtige lucht in de isolatie condenseert. Op deze folie worden isolatieplaten gelegd die minder gevoelig zijn voor krimpen en uitzetten. Denk hierbij aan harde platen van piepschuim, perliet, PIR of EPS. Deze materialen worden waar mogelijk op een helling bevestigd. Dit garandeert dat regenval goed wordt afgevoerd.

Dakbedekking

Als laatste stap wordt de dakbedekking, die als waterdichte laag fungeert, bovenop de platen gelegd. Voor de dakbedekking kan grind of tegels worden gebruikt. De dikte van het isolatiemateriaal bepaalt of verhoging van de dakrand nodig is. Dit moet voorkomen dat hevige regenbuien het regenwater over het dak laten stromen.

Wanneer moet een warm dak constructie worden toegepast?

Uiteraard is de beslissing voor een warm dak gebaseerd op het type dak en de beschikbare mogelijkheden. Het voordeel van een warm dak constructie is dat vochtproblemen worden vermeden. Daarnaast zal je ook geen last hebben van rommel in je huis. Je moet er wel rekening mee houden dat sommige uitgaven, zoals grotere dakgoten, er extra bij kunnen komen. De aanleg van een warm dak kan hierdoor meer kosten dan je in eerste instantie dacht.

De isolatie van een hellend warm dak

Bij een hellend dak is de isolatielaag overgebracht naar de constructie van het dak en dus geïntegreerd in de dakvlakken. De zolderruimte is hierdoor een deel van de leefruimte in het huis of de structuur. Om een uitweg te vinden moet de waterdamp nu de kans krijgen om zowel door de laag van thermische isolatie als door het dakbeschot via een ruimte tussen het beschot en de dakpannen op te kunnen stijgen. Het gebruik van een geventileerde nok is in dit geval meestal nodig omdat de moderne dakpan verbindingen onderling veel hoogwaardiger en dus beter afgedicht zijn.

Als het hellende dak wordt afgewerkt met riet, shingles, zinken of aluminium dakbedekking of bitumen dakbedekking, wordt er geen luchtspouw in de constructie toegepast. Daarom is het van cruciaal belang om elke vorm van vochtophoping in de constructie te voorkomen. Het aanwezige vocht moet een andere weg naar buiten vinden omdat de architectuur aan de binnenkant altijd dampdicht is.

Verschillende plaatsen voor isolatie

De isolatielaag kan bij een hellend dak op verschillende plaatsen worden aangebracht. Als de isolatie aan de binnenkant van de dakplaten wordt aangebracht, kan deze noch door infiltratie van regenwater, noch door stuifsneeuw vochtig worden. De binnenkant van de dakconstructie wordt dan meestal bekleed met dampdoorlatende materialen zoals spaanplaat of multiplex.

De isolatie kan echter ook bovenop het dakbeschot worden aangebracht. Er zijn wel een paar nadelen, namelijk dat bij het aanbrengen van panlatten en dakpannen de isolatielaag wordt aangetast en dat er veel koudebruggen worden gemaakt bij de aansluitingen op de muren. Glaswol, steen en vlas zijn voorbeelden van materialen met een grote dampdoorlaatbaarheid. Bij kunststof schuimplaten is dat niet het geval.

wat is een warm dak?

De isolatie van een plat warm dak

De voordelen van een schuin dak gelden ook voor platte warme daken. Omdat de dakconstructie op de verwarmde binnenruimte is geplaatst, hebben temperatuurschommelingen die tot zetting zouden kunnen leiden minder invloed op hoe geleidelijk het opwarmt en afkoelt met de binnenruimte. Toch is het mogelijk om een plat, warm dak goed beloopbaar te maken.

Wat is een koud dak precies?

Naast een warm dak heb je ook de keuze voor een koud dak. Om goede keuze te kunnen maken tussen een warm dak en een koud dak is het belangrijk om de verschillen tussen beide daken goed te weten. Bij een koud dak moet je isolatie aanbrengen tussen de balken van je dakconstructie.

Luchtspouw

Tussen de isolatie en de dakafdichting bevindt zich in dit geval een luchtspouw. Zonder twijfel moet die spouw goed gelucht worden. Zo niet, dan loop je het risico van vocht, koudebruggen en houtrot. Je dak zal geleidelijk zijn structurele integriteit verliezen als vocht niet uit een dakconstructie kan ontsnappen.

Een koud dak wordt alleen geïnstalleerd als een warm dak niet mogelijk is vanwege technische beperkingen of omdat de dakrand te laag is.

Wat onderscheidt een warm dak van een omgekeerd dak?

Je hebt ook nog de keuze voor een omgekeerd dak. De isolatieplaten van een omgekeerd dak worden ondersteund door een laag grind en liggen los op de afdichtingslaag. Bij een warm dak zijn de platen met lijm of schroeven aan de ondergrond bevestigd en is de isolatie bedekt met een verse laag kit.

Bij hedendaagse dakbedekkingsmaterialen als EPDM, PVC en bitumen met kunststof polymeren is een bedekking met grind dus meestal niet nodig. Toch worden soms nog shingles gebruikt om bitumen af te schermen tegen de UV-stralen van de zon.

De voordelen van een warm dak in opzichte van een koud dak

De plaats van de isolatie is waar een warm dak verschilt van een koud dak. Bij een koud dak zit het isolatiemateriaal onder het dakbeschot, bij een warm dak boven het dakbeschot en daarboven zit nog eens de dakbedekking. Omdat het isolatiemateriaal de constructie van het dak beschermt is het warme dak beter bestand tegen temperatuurwisselingen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Weinig temperatuurwisselingen

Dit is het grootste voordeel van een warm dak in vergelijking met een koud dak. Een warm dak zorgt er daarnaast voor dat het huis gelijktijdig opwarmt en afkoelt. Het dak krimpt dus niet en zet ook niet uit. Een ander voordeel is dat er geen koudebruggen zijn en dus geen condens omdat de isolatielaag glad en doorlopend is.

Andere voordelen van het warme dak zijn minder kans op scheuren door betere weerstand tegen temperatuurwisselingen, het aanbrengen van hoekisolatie wordt eenvoudiger en er is minder kans op de groei van algen en plassen. Dit is waarom het een goede manier van isoleren is voor het garagedak isoleren, zodat je hier geen omkijken meer naar hebt.

De ideale dikte voor het isoleren van een warm plat dak

De lambda waarde van het isolatiemateriaal en de gewenste totale isolatiewaarde (Rd waarde) bepalen hoe dik een isolatielaag optimaal is voor een warm plat dak isoleren. Bij een materiaal met een lagere lambda waarde wordt meer warmte tegengehouden, waardoor een dunnere isolatie mogelijk is.

Rd waarde

Als je PUR of PIR platen met een lambda waarde van 0,025 gebruikt en een RD waarde van 4,5 wilt bereiken om in aanmerking te komen voor subsidies, dan heb je een dikte van 12 cm nodig. Hoewel het de voorkeur verdient, is hogere isolatie niet altijd een optie vanwege dakopstanden. Deze moeten voldoende hoog zijn om het regenwater effectief tegen te houden. Hierdoor is het afhankelijk van je dak en de gekozen isolatie wat de beste dakisolatie is om de hoogste isolatiewaarde te behalen.

Wat kost een warm dak

In het algemeen is de prijs van dakisolatie van buitenaf hoger dan dakisolatie van binnenuit. Warm dak isolatie is dus wat duurder dan koud dak isolatie.

Dit komt doordat voor het aanbrengen van een warm dak altijd nieuwe dakbedekking nodig is. Een voordeel is echter dat je de binnenafwerking niet hoeft aan te raken en dat je dak weer als nieuw lijkt.

DakisolatieOppKostenBesparing gasBesparing €Terugverdientijd
Rijwoning45 m²€ 4.275225 m3/ jaar€ 292,50/ jaar14
Hoekwoning45 m²€ 4.275225 m3/ jaar€ 292,50/ jaar14
2 onder 1 kap65 m²€ 6.175325 m3/ jaar€ 422,50/ jaar14
Vrijstaand klein80 m²€ 7.600400 m3/ jaar€ 520/ jaar14
Vrijstaand groot140 m²€ 13.300700 m3/ jaar€ 910/ jaar14

De grootte van het dak, de vereiste veiligheidsmaatregelen, het gekozen materiaal en de moeilijkheidsgraad zijn de belangrijkste bepalende factoren voor de kosten ervan.

Het is moeilijk om vooraf een vaste prijs per m2 vast te stellen, omdat elk project anders is en een andere strategie vereist. In het algemeen kun je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf € 90 per vierkante meter.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes