Types daken | De voordelen en nadelen

Er zijn veel diverse soorten daken. Elk dakvorm heeft weer meerdere varianten. De vorm van je dak is belangrijk voor je woning, het bepaalt namelijk een groot deel van het uitzicht van de woning. Welk soort daktypes er zijn lees je hieronder.

daktypes

Soorten daken

Je hebt verschillende daktypes met verschillende vormen, deze bestaan uit de volgende 3: hellende daken, platte daken en ronde daken.

 • Hellende daken: Dit is het meest voorkomende dak. Het belangrijkste bij dit soort dak is dat er een snelle en efficiënte afvloeiing van regenwater en sneeuw is.
 • Platte daken: Platte daken worden steeds populairder. Een plat dak zorgt ervoor dat er meer ruimte binnen en buiten ontstaat.
 • Ronde daken: Een rond dak heeft een innovatief en origineel ontwerp. Door de rondingen van het dak ontstaat er meer leefruimte.

Naast de verschillende dakvormen heb je ook verschillende daktypes, hieronder vind je 6 voorbeelden:

 • Plat dak
 • Zadel dak
 • Tent dak
 • Schilddak
 • Mansardedak
 • Lessenaars dak

Dak constructie voor huizen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende soorten dakconstructies voor huizen, aangepast aan het lokale klimaat en de architecturale stijlen. Hierbij is een onderscheid te maken tussen constructies voor hellende daken en die voor platte daken. Hellende daken zijn populair vanwege hun vermogen om regenwater efficiënt af te voeren. Ze variëren van zadeldaken, mansardedaken, tentdaken tot lessenaarsdaken. De constructie van deze daken kan onder meer bestaan uit gordingen en spanten. Voor platte daken, daarentegen, kunnen betonnen of metalen constructies worden gebruikt. Het type dak dat je kiest, hangt af van verschillende factoren zoals het soort huis, de gewenste uitstraling en de beschikbare materialen.

Plat dak

Dit dak bestaat uit 1 horizontaal dakvlak. Er is meestal een kleine hellingshoek in het dak. Deze hellingshoek zorgt ervoor dat het water goed kan aflopen in de dakgoot of op de grond. Is de hellingshoek groter dan 15 graden? Dan spreek je van een lessenaars dak.

Voordelen

 • Een modern en strak design
 • Het dak is windbestendig/geen windoverlast
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Geschikt voor zonnepanelen en zonneboiler

Zadeldak

Een zadeldak is een van de populairste daken, dit is omdat deze daken bij diverse bouwstijlen geplaatst kunne worden. Een klassiek zadeldak bestaat uit een combinatie van 2 dakvlakken die een omgekeerde V vorm creëren.

Voordelen zadeldak

 • Een goede waterafvoer
 • Extra ruimte in het dak/ extra opbergruimte
 • Weinig tot geen windschade

Nadelen

Enig nadeel aan een zadeldak met onderdak kan liggen aan de prijs, omdat een zadeldak vaak wel aan de prijzige kant is. Dit komt doordat er meer werk en materiaal voor nodig is dan een ander dak.

Tentdak

Een tentdak of piramidedak bestaat minimaal uit vier driehoekige dakvlakken die in een bepaald punt samenkomen, dit wordt ook wel het nokpunt genoemd. De grootte van de dakvlakken kan verschillen.

Voordelen

 • Eigen natuurlijke isolatie
 • Bestendig tegen rukwinden/windoverlast
 • Zonnepanelen zijn makkelijk te plaatsen op elke zijden.

Nadelen

Bij een tentdak heb je niet veel ruimte onder het dak zelf, je hebt dus weinig opslagruimte. Ook ligt de prijs van een tentdak wat hoger dan andere daken.

Schilddak

Een schilddak heeft vier hellende dakschilden die schuin naar de dakranden aflopen. Dit dak bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekig gevormde dakschilden aan de korte zijde van de woning. Het is een variant van het zadeldak, alleen heeft een schilddak geen recht aflopende draagvlakken. Een schilddak is aan te raden als je een rechthoekige woning zonder topgevels hebt en als alle zijden een gelijke hoogte hebben.

Voordelen

 • Het water kan goed aflopen
 • Makkelijk uit te breiden
 • Stevige bescherming tegen rukwinden en onweer
 • Dakgoot loopt volledig rondom het dak

Nadelen

De ventilatie bij een schilddak is minder handig dan een zadeldak en een schilddak heeft ook minder ruimte onder het dak.

Mansardedak

Een mansardedak heeft een elegante en gebogen dakvorm. Het dak loopt voor een deel nog over de woning heen. Het is een zadeldak, maar dan met geknikte dakvlakken, de onderste dakvlakken lopen steile dan de bovenvlakken.

Voordelen

 • Veel ruimte onder het dak
 • Het installeren van ramen is enorm makkelijk
 • Stabiele constructie

Nadelen

Bij een mansardedak kun je wat kosten oplopen als het gaat om het onderhoud en er wordt soms geen bouwvergunning verleend door de gemeente.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak bestaat uit een dakvlak, net zoals een plat dak. Het verschil tussen een lessenaarsdak en een plat dak is dat een lessenaarsdak één hellend dakvlak heeft. Deze hellingshoek is minimaal 15 graden. Als je woning dit dak heeft dan is een zijde van het dak hoger dan de andere zijde. Je hebt ook een lessenaarsdak variant waarbij een woning is uitgerust met een dubbel lessenaarsdak, die allebei een verschillende hoogte hebben. Deze zijn asymmetrisch en staan tegenover elkaar.

Een verspringend lessenaarsdak

Sommige woningen hebben een dubbel lessenaarsdak, dit heet ook wel een verspringend lessenaarsdak. Bij dit type dak, liggen er twee lessenaarsdaken met verschillende hoogtes tegenover elkaar. Ze zijn dus assymetrisch en dit soort dakvormen zie je vaak bij huizen met een moderne en strakke uitstraling.

Voordelen lessenaarsdak

 • De dakgoot hoeft, maar aan een kant geplaatst te worden
 • Weinig onderhoud
 • Meer ruimte voor ramen

Nadelen lessenaarsdak

Het enige nadeel van een lessenaarsdak kan zijn is dat er weinig ruimte is aan de lage zijde van de woning.

Prefab dak

Een prefab dak is een type dak dat vooraf in elkaar wordt gezet. Dit wordt gedaan in een fabriek of werkplaats. In de bouw wordt steeds vaker gebruik gemaakt van prefabricage, omdat hiermee het proces op de bouwplaats wordt versneld. Een prefab dak wordt in zijn geheel op een huis geplaatst, waardoor het dak vaak binnen 2 dagen geplaatst kan worden.

Voordelen

 • Tijdwinst
 • Wind- en waterdicht
 • Betaalbaar
 • Luchtdicht
 • Duidelijk kostenplaatje
 • Isolatie

Nadelen

 • Er is minder keus uit verschillende stijlen en kleuren
 • Minder keus in afmetingen
dak soorten

Soorten dakbedekking voor hellende daken

Wanneer je een nieuwe dakconstructie wil plaatsen, moet je ook een nieuwe dakbedekking kiezen. Alleen is niet elk type dakbedekking geschikt voor iedere dakvorm. Welke dakbedekking wel kan en net kan hangt vooral af van de dakhelling. Als een dak steil is moet er wel rekening mee gehouden worden. Er wordt bijvoorbeeld meestal een groen dak op een plat dak geplaatst, maar een beperkt groen dak kan ook op een hellend dak met een lage hellingshoek.

Dakpannen

Dakpannen zijn een van de populairste soorten dakbedekking. Er zijn veel diverse soorten dakpannen en ze passen bij veel verschillende daken. Dakpannen kunnen op een hellend dakvlak geplaatst worden vanaf een dak met 25 graden dakhelling.

Keramische dakpannen

De levensduur van keramische dakpannen zal gemiddeld 50 jaar zijn en de kosten van deze dakpannen valt gemiddeld tussen de € 35 en € 65 per m².

Betonnen dakpannen

De gemiddelde levensduur van betonnen dakpannen is ongeveer 30 jaar en de prijs is gemiddeld tussen de € 25 en € 40 per m².

Leien

Een leien dak kan van twee materialen gemaakt zijn: natuurleien of kunststof. Natuurleien zijn prijziger dan dakpannen, maar ze hebben een lange levensduur.

Natuurleien

De levensduur van natuurleien is gemiddeld 100 jaar. De kosten vallen gemiddeld tussen de € 100 en € 150 per m².

Kunststof leien

De levensduur van kunststof leien is gemiddeld 30 jaar en de kosten zijn gemiddeld tussen de € 65 en € 80 per m².

Zink

Zink is zeer duurzaam materiaal, het gaat namelijk erg lang mee en is volledig te recyclen. Een zinken dak kan bij moderne en oudere gebouwen toegepast worden. Het gaat gemiddeld 125 jaar mee en kost ongeveer gemiddeld tussen de € 65 en € 110 per m².

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Soorten dakbedekking voor platte daken

Voor een plat dak kun je niet dezelfde dakbedekking kiezen voor als een hellend dak. Hoewel sommige dakbedekkingen voor een hellende dakvlakken soms ook mogelijk zijn voor een plat dak, zullen onderstaande types dakbedekking meer geschikt zijn.

Groen dak

Een groen dak is een zeer duurzame dakbedekking. Het zorgt niet alleen voor betere waterafvoer, maar ook voor biodiversiteit en het helpt om hogere temperaturen in steden te verlagen.

Intensief en extensief groen dak

Een groen dak kent meerdere versies, namelijk een extensief dak en een intensief groen dak. Een extensief groen dak heeft een dunnere laag, deze daken zijn eenvoudig aan te leggen en kunnen op een plat dak en een licht hellend dak geplaatst worden. Een intensief heeft juist een dikkere laag aarde en een hogere begroeiing. De levensduur van beide groene daken is gemiddeld 50 jaar.

Kosten

De kosten van een extensief dak valt gemiddeld tussen € 30 en € 70 per m² en de kosten van een intensief dak is gemiddeld € 120, dit hangt wel af van het type dak.

EPDM

EPDM is eenvoudig te plaatsen, het kan daarnaast ook goed tegen weerbuien. De levensduur van EPDM is gemiddeld 40 jaar en de prijs valt tussen de € 60 en € 80 per m².

Bitumen

Bitumen is op basis van aardolie gemaakt. Dit wordt aangebracht door rollen over het dak uit te rollen en vast te branden met een gasbrander. Het is een sterk en waterdicht materiaal, hoewel het niet altijd weerbestendig is. De levensduur van bitumen dakbedekking is gemiddeld 30 jaar en de kosten zullen gemiddeld tussen de € 50 en € 80 per m² zijn.

Isolatiemogelijkheden

Het is belangrijk om de verschillende soorten daken en hun specifieke voor- en nadelen te kennen. Of het nu gaat om een puntdak, een mansardedak of een wolfsdak, elk daktype heeft zijn eigen kenmerken en mogelijke problemen. Zelfs de plaatsing van zonnepanelen kan worden beïnvloed door de dakconstructie.

Plat dak

Een plat dak kun je op de volgende manieren isoleren:

 • Koud dak (isolatie onder het dakbeschot)
 • Warm dak (Isolatie bovenop het dakbeschot)
 • Omgekeerd dak (De isolatielaag wordt op de bestaande dakbedekking geplaatst)

Zadeldak

 • Binnen langs (Deze isolatie gebruik je als de huidige isolatie intact moet blijven)
 • Buiten langs (De nieuwe dakbedekking wordt bovenop de isolatie geplaatst)

Tentdak

 • Binnen langs (Met glas- of steenwol, of purschuim)
 • buiten langs (Isolatieplaten zijn het meeste geschikt hiervoor)

Lessenaarsdak

Het isoleren van een lessenaarsdak wordt eigenlijk hetzelfde gedaan als een zadeldak, binnen- en buitenlangs.

Schilddak

Een schilddak kun je zowel binnen langs als buiten langs isoleren. Als het gaat om een nieuw te bouwen of een compleet te renoveren dak, dan kun je het beste je dak buiten langs laten isoleren. De nieuwe dakbedekking wordt dan boven op de dakisolatie geplaatst.

Huis beschermen

Binnen langs isoleren wordt gedaan om de huidige dakbedekking te beschermen om het dus intact te laten blijven. Hiermee verlies je wel een aantal centimeters ruimte in de kamer (of kamers) waarvan je het dak laat isoleren. Als de kamer onder het schuine dak niet als woon- of leefruimte wordt gebruikt kun je er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren.

Mansarde dak

Net als bij een zadeldak heb je drie mogelijkheden: Isoleren langs buiten, isoleren vanbinnen en de zoldervloer isoleren. Binnen langs isoleren wordt gedaan om de huidige dakbedekking te beschermen en het dus intact moet blijven. Hiermee verlies je wel een aantal centimeters ruimte in de kamer. Als de kamer onder het schuine dak niet als woon- of leefruimte wordt gebruikt kun je er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren.

Gebogen daktypes

Bij het kiezen van een dak voor een woning zijn er veel factoren om te overwegen. Van de constructie tot de type dak zoals puntdaken of een wolfsdak, elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. In Nederland zijn er verschillende soorten huizen met diverse dakvlakken, allemaal met hun eigen unieke uitdagingen. Ook de mogelijkheid voor zonnepanelen kan een rol spelen in je keuze.

Welke dakvormen zijn er?

Er zijn 3 soorten verschillende dakvormen: een hellend dak, plat dak en een rond dak. Een hellend dak en een plat dak zijn de 2 meest voorkomende daken. Onder hellende daken vallen meerdere schuine daken, deze daken kunnen regen en sneeuw goed afvoeren. Een plat dak bestaat uit 1 vlak en een kleine hellingshoek, waardoor water afgevoerd kan worden.

Wat voor dakbedekkingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen voor hellende daken en platte daken.

Voor hellende daken:

 • Dakpannen
 • Metaalplaten
 • Leien dak
 • Zinken dak

Voor platte daken:

 • EPDM
 • PVC
 • Bitumen/roofing
 • Groendak

Veelgestelde vragen

Hoeveel soorten daken zijn er?

+
Er zijn twee hoofdcategorieën, namelijk platte daken en hellende daken. Elk type heeft weer allerlei verschillende soorten subcategorieën.

Wat is op dit moment de beste dakbedekking?

+
Wat de beste dakbedekking is hangt af van je eigen wensen, situatie en budget.

Welk dak is het goedkoopst?

+
Een bitumen dak is de goedkoopste optie die er momenteel is.

Wat is een zadeldak?

+
Het zadeldak is een type dak dat bestaat uit twee hellende dakschilden die samenkomen in een omgekeerde V-vorm.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes