Dakoppervlakte berekenen | Het nut van een eigen berekening

Voor sommige klussen is het handig om de dakoppervlakte te berekenen. Je kunt er een specialist voor inschakelen, maar je kunt ook geld besparen door het zelf te doen.

Dakoppervlakte berekenen

Dakoppervlakte berekenen: Het nut van een eigen berekening

Wie weet hoeveel vierkante meter dakoppervlak hij heeft kan zelf uitrekenen wat het kost om werkzaamheden uit te laten voeren. De meeste bedrijven die reinigingswerkzaamheden of reparaties uitvoeren werken met een prijs per vierkante meter. Hoe hoog zo’n prijs is wordt berekend op basis van een schatting van je dakoppervlak. De meeste dakdekkers kunnen een vrij nauwkeurige schatting maken, maar er zijn ook bedrijven die misbruik maken van jouw gebrek aan informatie. Zij berekenen soms een dakoppervlak dat wel 30 procent hoger is dan het werkelijke oppervlak. Voor al die extra meters moet je betalen.

Wanneer heb je de hellingshoek en dakhelling nodig?

Bereken je dakoppervlakte om dit te voorkomen en om zelf de prijs in te kunnen schatten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je de prijs van je dak vervangen in wilt schatten of wanneer je wilt weten hoeveel een dakreiniging zal kosten.

Hoe nauwkeurig wil je werken?

Het is natuurlijk het meest prettig als je tot op de vierkante meter nauwkeurig weet hoe groot je dak is. Bij een plat dak is dat gemakkelijk uit te rekenen, maar bij schuine daken wordt het wat lastiger. Helemaal ingewikkeld is het als je woning een dak heeft met diverse uitbouwen, waar ook weer een dak op zit. Als je niet zelf op al die uitbouwen wilt klimmen om de exacte maten op te meten kan een goede inschatting maken door het dak op te meten alsof die uitbouwen er niet op zouden zitten. Voor de veiligheid kun je dan een paar procent extra vierkante meters oppervlak rekenen.

Uitgangspunt voor berekening van het dakoppervlak

Er zijn drie methoden om het dakoppervlak uit te rekenen. Ongeacht welke methode er wordt gebruikt is het essentieel om een aantal dingen op te meten. Op basis daarvan kan met een rekenformule het oppervlak van het dak worden uitgerekend. Zoals net al duidelijk is geworden moeten er bij het uitrekenen van het dakoppervlak van woningen met schuine daken meer onderdelen worden opgemeten dan bij een plat dak.

Dakoppervlakte berekenen: oppervlak berekenen met behulp van de bouwtekening

Het is bijzonder handig als je de beschikking hebt over de bouwtekening van de woning. Daar zijn alle benodigde afmetingen op aangetekend. Soms staat zelfs het oppervlak van delen van het dak al vermeld op deze bouwtekeningen. Maar je moet wel goed opletten: als je al een oudere woning hebt kunnen er in de loop der tijd uitbreidingen en verbouwingen hebben plaatsgevonden. Let er in dat geval op dat die al op de bouwtekening staan.

Meten vanaf het dak

Voor een nauwkeurige berekening van het dakoppervlak is het noodzakelijk om op het dak te klimmen. Van elk vlak moet de lengte, de breedte en de helling worden gemeten. Zoals al eerder is aangegeven mag bij een opbouw worden gerekend met het oppervlak van de ondergrond, tenminste als het dakoppervlak van de opbouw identiek is aan het oppervlak van de bodem van de dakopbouw. Als een dakopbouw schuine wanden heeft zit er niets anders op dan ook dit stukje dak apart op te meten.

Vanaf de grond meten

Wie liever niet op het dak wil klimmen kan ook metingen vanaf de grond uitvoeren. Houd er rekening mee dat het oppervlak dan niet zo nauwkeurig wordt uitgerekend dan wanneer je één van de beide andere methoden gebruikt. Voor deze meting worden de lengte en breedte van de woning als uitgangspunt genomen. Het is niet volledig mogelijk om vanaf de grond te werken. Om de dakhelling te berekenen moet je met een waterpas op een ladder klimmen.

Dakoppervlakte berekenen: de methoden om het dakoppervlak te meten

Na het meten van alle lengtes, breedtes en hellingshoeken van de woning kan er worden gerekend. Je wilt graag een uitkomst waarbij het oppervlak in vierkante meters wordt bepaald. Zet daarom alle gemeten lengtes en breedtes om naar de eenheid meters. Vervolgens kun je één van de volgende methoden gebruiken om het oppervlak te berekenen.

Plat dak

Het uitrekenen van het oppervlak van een plat dak is heel eenvoudig. Je hoeft alleen de lengte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen. Het oppervlak van een plat dak met een breedte van 3 meter en een lengte van 8 meter is 3 x 8 = 24 vierkante meter.

Een dak met twee schuine hellingen

De meeste woningen hebben minimaal twee schuine hellingen met dakpannen of leien, om daar het oppervlak van te berekenen kun je deze methode gebruiken. Daarbij kun je gebruik maken van de wiskundige kennis die je vroeger op school hebt geleerd, zoals de stelling van Pythagoras.

Lengte van het dak

De eerste afstand die moet worden gemeten is de lengte van het dak, ofwel de afstand van de dakgoot tot aan de nok van het dak. Als het goed is heb je de afstand gemeten van de nok loodrecht naar beneden, dus via de loodlijn, tot aan de hoogte van de zoldervloer (A). Ook heb je de lengte vanaf de dakgoot tot aan de loodlijn vanaf de nok van het dak (B) gemeten. De afstand die je wilt uitrekenen is dan gelijk aan de wortel uit (A kwadraat + B kwadraat). Stel dat A = 3 meter is en B = 7 meter, dan is de afstand die je zoekt 7,61 meter.

Dakoppervlakte berekenen

Nu de lengte van de helling bekend is kan het oppervlak uitgerekend worden door deze te vermenigvuldigen met de breedte van het dak. Die is meestal even groot als de lengte van de dakgoot. Als de breedte van het dak in dit voorbeeld 8 meter is heeft het dak een oppervlak van 60,9 vierkante meter.. Bij de meeste woningen met twee schuine daken is het oppervlak van elke dakhelft even groot. Bij dit voorbeeld is het totale dakoppervlak dus 121,8 vierkante meter.

Dakoppervlakte berekenen

Daken met 3 of 4 schuine hellingen

Bij woningen met een zadeldak heb je te maken met vier hellingen. De vorm van de twee kleinste schuine dakhelften zijn gelijk aan die van een trapezium of van een gelijkbenige driehoek, bij dit type daken moet van elke schuine dakhelft het oppervlak apart worden uitgerekend. Tenslotte kun je de vier uitkomsten bij elkaar optellen om het totale oppervlak van het dak te berekenen.

Dakconstructie berekenen

Het berekenen van het oppervlak van een gelijkbenige driehoek doe je door de lengte van de basis van de driehoek te vermenigvuldigen met de hoogte van de driehoek en die vervolgens door 2 te delen. Het oppervlak van een trapezium wordt uitgerekend door lengte van de grote basis op te tellen bij die van de kleine basis. Die waarde wordt vermenigvuldigd met de hoogte en vervolgens gedeeld door 2. Met behulp van deze regels is het oppervlak van elke dakhelft uit te rekenen en vervolgens het totale dakoppervlak.

Complexe daken

Bij daken met een nog complexere vorm is het goed om de hulp in te roepen van een dakdekker. Die kan elk oppervlak opmeten en op basis daarvan de totale dakoppervlak uitrekenen.

Dakoppervlak laten berekenen door een specialist?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Wij brengen je in contact met ervaren dakdekkkers uit je buurt. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Raadpleeg een expert

Tips om gestructureerd te werken

Het opmeten van een dak wordt eenvoudiger als er wordt gewerkt op basis van een ruwe schets van de woning, gelukkig is die simpel te maken. In de schets kan worden aangegeven welke afstanden moeten worden gemeten. Zodra ze gemeten zijn kunnen ze in de schets worden geschreven. Door op deze manier te werken is de kans dat je iets vergeet op te meten kleiner. De schets kan ook worden gebruikt bij het berekenen van het totale oppervlak van het dak.

Handige tools op internet

Als je kennis van de wiskunde erg ver is weggezakt kun je voor het uitrekenen van het dakoppervlak gebruik maken van handige tools op internet. Het is dan nog steeds nodig om zelf de afmetingen van de woning op te meten. Maar je kunt die waarden invoeren in een online rekenmodule, die de gevraagde oppervlaktes vervolgens voor je uitrekent. Wie desondanks nog twijfelt aan de juistheid van zijn berekeningen kan aan een dakdekker vragen om ook het dakoppervlak voor je te bepalen. Als jouw berekeningen op dezelfde waarde uitkomen als de dakdekker heb je je rekensommen correct gemaakt.

Veiligheid voor alles

De meeste metingen aan een woning kunnen vanaf de begane grond worden uitgevoerd, het is echt niet nodig om een ladder op te gaan voor de breedte en lengte van je woning te bepalen. Bij veel daken is het ook niet nodig om de helling van het dak te meten. Wie een laser voor het meten van afstanden heeft, hoeft zelfs niet een ladder op te klimmen om de afstand van de nok van het dak tot aan de basis van de loodlijn op te meten. Als je toch een ladder op wilt klimmen is het belangrijk om voorzichtig te zijn en als je van mening bent dat je echt het dak op moet is het gebruik van een harnas een goede veiligheidsmaatregel.

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je oppervlakte van een schuin dak?

+
De algemene formule die je kunt gebruiken om de oppervlakte van een schuin dak op te meten is vloeroppervlakte x vermenigvuldigingsfactor van de dakhelling.

Hoe meet ik een dak op?

+
Een dak opmeten is makkelijker dan het lijkt, het enige wat je moet doen is namelijk de lengte vermenigvuldigen met de breedte. De uitkomt is de oppervlakte van het dak.

Hoeveel m2 is de oppervlakte van een dak?

+
De gemiddelde maat van een dak is ongeveer 50 m², dit is echter afhankelijk van verschillende aspecten zoals de grootte van het dak en de lengte van de helling.

Hoeveel zonnepanelen passen op een plat dak?

+
Er passen ongeveer tussen de 6 en 10 zonnepanelen per 10m² op een plat dak.

Offerte

Ben je klaar om je dak aan te pakken en wil je de beste deal vinden? Dan brengen wij je in contact met ervaren dakdekkers bij jou in de buurt. Zij komen ter plaatse om jouw dakoppervlakte te berekenen en te renoveren, zonder gedoe.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes