Stormschade dak – Oorzaken, kosten en stappenplan

Als het stormt, kan dat soms ook schade aan het dak van je huis veroorzaken. Dat is natuurlijk heel vervelend en vaak lastig om weer op te lossen. Lees hier alles over de juiste stappen die je moet nemen om stormschade te repareren.

dak met flinke stormschade

Dakschade door storm

Het is verstandig om te wachten met het meteen opruimen van alle schade. Natuurlijk is het af te raden als de schade gevolgen heeft voor je woonsituatie en je last hebt van de veroorzaakte schade door storm. Maar als er al niet te veel is verwijderd, is het voor een expert van de verzekeraar vaak beter mogelijk om een duidelijker beeld van de schade te krijgen.

Wat is stormschade dak?

De afgelopen jaren hebben stormen ons land af en toe getroffen. Stormen kunnen voor verschillende soorten schade zorgen, waaronder schade aan het dak.

Je moet de schade altijd laten herstellen als de storm zo erg was dat hij het dak van je huis heeft vernield. Je moet contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij om eventuele dakschade te melden.

Begin nooit meteen met opruimen, maar documenteer in plaats daarvan de schade met foto’s of bel een verzekeringsexpert om de schade te beoordelen. Je kunt dan een bedrijf inhuren om de schade te herstellen als dit klaar is.

De oorzaken van stormschade

Veel daken in Nederland voldoen niet aan de criteria van een goed dak. Denk aan het cement op instabiele nokvorsten, dat totaal is afgebrokkeld. Of dakbedekkingssystemen met onvoldoende ballast, die de dakbedekking op zijn plaats zou moeten houden door de daken met stenen te belasten.

Dit zijn stormschade factoren die gemakkelijk vermeden kunnen worden. Huiseigenaren dragen in belangrijke mate bij aan stormschade. Wanneer daken niet goed worden onderhouden, kunnen daksystemen of afwerkingen losraken door slijtage. Moeder natuur is in staat een heel dak van een huis los te maken als de wind deze kwetsbare punten weet te grijpen.

Deze gebreken worden vroegtijdig ontdekt en verholpen door preventief onderhoud en deskundig onderzoek. Dakpannen vastzetten kan al veel doen om een dak tegen stormschade te beschermen.

Is mijn dak gedekt tegen stormschade?

Het eerste wat je moet doen als een storm je huis beschadigt is, zoals we al eerder genoemd hebben, nauwkeurig vastleggen wat er is gebeurd.

Zo kun je de schade aantonen als je later contact opneemt met de verzekeringsmaatschappij. Informeer hierbij altijd duidelijk uit wat er door de verzekering vergoed zal worden. De schade wordt vaak gerepareerd, maar het is cruciaal om te wachten tot je alles hebt onderzocht voordat je zelf met reparaties begint.

Lees de polis en neem contact op met de verzekeringsmaatschappij voor vergoeding om zeker te weten wat er gedekt wordt bij stormschade dak.

Het eigen risico bij stormschade

Je kunt een claim indienen bij je verzekeringsmaatschappij om een gedeeltelijke vergoeding te krijgen als zware stormen of overstromingen schade aan je huis en het dak van je huis veroorzaken.

Bij een storm rekenen verzekeraars doorgaans met een windkracht van minstens 7. Hierbij wordt de schade die je ondervond gedekt door de opstalverzekering van je huis. Afhankelijk van je verzekeringsdekking kan een bepaald bedrag worden uitgekeerd, maar je hebt bijna altijd een hoger eigen risico voor stormschade.

Het is zinvol om dit in eerste instantie na te vragen, want de hoogte hiervan verschilt per verzekering.

Stormschade en de gevolgen van het dak

Het is cruciaal om het dak van je huis zo snel mogelijk te laten repareren wanneer er sprake van schade is. De gevolgen van het niet doen hiervan kunnen zowel onmiddellijk als op lange termijn nare gevolgen hebben.

Een gat in het dak kan erop wijzen dat het binnen regent, wat vochtschade tot gevolg kan hebben. Bovendien zijn vocht- en schimmelgroei mogelijk, die beide ongezond zijn voor de bewoners en doorgaans moeilijk te reguleren.

Als de schade niet verholpen wordt, kan dit er mogelijk toe leiden dat het dak na verloop van tijd vergaat en helemaal opnieuw moet worden opgebouwd. Je kunt dakschade zelf herstellen, maar na kennisgeving aan de verzekeringsmaatschappij sturen ze vaak een vakman, die vervolgens een bepaald bedrijf kan inhuren om het werk te voltooien.

Hoeveel kost het herstellen van stormschade aan het dak?

Er zijn een aantal factoren die de kosten beïnvloeden als je offertes krijgt van dakdekkers om stormschade te herstellen.

Er zijn prijsverschillen omdat voor verschillende soorten dakbedekking verschillende materialen nodig zijn. Het kost bijvoorbeeld meer om een rieten dak te repareren dan een pannendak. Hierdoor zal een rieten dak opstalverzekering ook wat duurder zijn dan een voor een pannendak.

Daarnaast zijn de omvang van de schade en de levensduur van de dakbedekking van belang. Ten slotte heeft een dak ook altijd nog een soort dakconstructie. Er komen extra kosten bij als de storm ook de dakconstructie beschadigt. De omvang van de schade is dus afhankelijk van verschillende factoren.

Voor het herstellen van een plat dak kun je ongeveer 175 tot 275 euro per vierkante meter rekenen. Voor het vervangen van de dakpannen van een hellend dak ongeveer 110 tot 310 euro per vierkante meter. De nokvorsten vervangen kost tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter en de lekkende dakgoten vervangen kost tussen de 45 en 90 euro per vierkante meter.

Stormschade zo snel mogelijk repareren?
Stormschade aan je dak is nooit fijn, en je wilt het zo snel mogelijk laten repareren. Met onderstaand formulier brengen wij je in contact met ervaren dakdekkers die snel je dak weer schadevrij maken.
arrow Vraag offertes aan
stormschade gebroken dakpannen op dak

Stappenplan stormschade dak oplossen

Vanaf windkracht 9 spreken we in Nederland van een storm. Verzekeraars noemen het al een storm vanaf windkracht 7. Dit is maar goed ook, aangezien een storm met windkracht 7 al voor behoorlijke schade kan zorgen.

Het is van cruciaal belang te weten wat je moet doen als een storm schade aan je dak veroorzaakt. Daarom hebben we hieronder een gedetailleerd stormschade plan opgenomen.

Stap 1: De schade opnemen

Het is een goed idee om je huis na een zware storm goed te inspecteren. Maak een rondje om het huis en let goed op de belangrijkste onderdelen van je dakbedekking. Controleer het dak onder andere op losse dakpannen, lekkages door storm, een goede bevestiging van het bitumen dak of breuken in het steenwerk van de schoorsteen.

Stap 2: Verzamel bewijsmateriaal

Het is een goed idee om een paar foto’s te maken van eventuele schade, zodat je de verzekeringsmaatschappij kunt laten zien dat er stormschade was.

Stap 3: Laat het de verzekering weten

Vervolgens moet je de verzekeringsmaatschappij op de hoogte stellen van de schade aan het dak. Je bent beschermd tegen stormschade met een inboedelverzekering tot een minimale windsnelheid van zeven.

De verzekeringsmaatschappij zal afspraken maken voor een deskundige om de stormschade te beoordelen. Je kunt de keuze beïnvloeden door de gemaakte foto’s te gebruiken.

Als je het niet eens bent met de keuze, mag je de diensten vragen van een tweede contra-expert die een second opinion geeft over de stormschade. De verzekeraar regelt dat je in een tijdelijke woning kan blijven als de schade de woning onbruikbaar heeft gemaakt.

Stap 4: Ga op zoek naar een dakdekker

Als je stormschade door de verzekering wordt gedekt, kun je een dakdekker gaan inhuren om je te helpen bij het herstellen van de stormschade. Vergeet bij het zoeken naar een dakdekker nooit je verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen.

Je dak moet snel en professioneel gerepareerd worden na stormschade. Zoek de perfecte dakdekker die de beste waarde biedt wanneer je de laatste fase bereikt. Een dakdekker is een expert in het repareren van daken op een veilige en efficiënte manier.

Stormschade aan daken voorkomen

Het is cruciaal om je dakbedekking in goede staat te houden als je je huis wilt beschermen op stormschade. Daarom is het raadzaam om je woning routinematig te inspecteren op losse dakpannen, lekken en breuken van bakstenen.

Voor verschillende soorten dakbedekking gelden verschillende aandachtspunten. Op een rieten dak mag geen staand riet zichtbaar zijn, terwijl op een pannendak gezocht moet worden naar losse dakpannen.

Een bitumen dak moet goed vastzitten, voldoende ballast hebben en een winddichte dakrand hebben. Het is ook aan te raden om bij een plat dak te letten op vochtige plekken. Op een plat dak kunnen lekkages ontstaan door water. Zorg er daarom voor dat de afvoer vrij is en dat het water netjes van het dak kan lopen. Elke dakstijl vereist een aparte reeks veiligheidsmaatregelen.

Als je een schoorsteen hebt, is het een goed idee om periodiek het metselwerk te inspecteren. Scheuren in het metselwerk zijn een teken van loszittende metselwerk onderdelen. De staat van je dakbedekking verslechtert als deze zaken niet in orde zijn, wat het risico op stormschade bij slecht weer verhoogt.

Het is ook aan te raden om goed te letten op de buurt rond de woning. Grote bomen of losliggende materialen moeten bestand zijn tegen sterke windkrachten. Zonnepanelen zijn een voorbeeld van een los materiaal waarvan de bevestiging regelmatig moet worden onderzocht.

Om stormschade te voorkomen of te vinden is het raadzaam om elk van de bovengenoemde gevallen grondig te inspecteren als je ermee bekend bent. En neem de nodige stappen als je schade ontdekt.

Stormschade repareren: vraag offertes aan

Het is nooit fijn om een dak met stormschade te hebben, en je wilt dit het liefst zo snel mogelijk oplossen. Wij kunnen je snel in contact brengen met erkende vakmannen uit jouw buurt, waardoor je voor je het weet offertes kunt vergelijken en je dak kunt laten repareren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met stormschade dak offertes, Gratis! ►