Tengels | Vurenhouten tengels voor jouw dak

Vuren tengels zijn houten latten die al eeuwen lang worden gebruikt. Je hebt ze nodig bij het plaatsen van dakpannen maar ze kunnen ook gebruikt worden voor het maken van een nieuwe muren. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het dak en zorgen dat het dakbeschot wordt beschermd tegen vocht en schimmel. Heb je tengels nodig voor jouw dak?

houten tengels

Wat zijn tengels?

Een tengel is een houten lat. Zo’n lat kan nuttig zijn voor meerdere doeleindes. Ze worden al eeuwen lang gebruikt en worden vaak van vurenhout gemaakt.

De afmetingen van vuren tengels vallen tussen de 10 bij 50 centimeter en de 22 bij 75 centimeter. De twee voornaamste manieren waarop tengels gebruikt worden zijn voor de afwerking van het dak en voor het maken van tussenmuren. Daarnaast kunnen ze ook in plafonds gebruikt worden.

Voor daken draagt een tengel een dubbel nut. Ze werken beide om het dakbeschot te beschermen en kunnen een mogelijke naad tussen dakdelen afdekken en zo gemakkelijk dichten.

De tengellatten zijn veelzijdig te gebruiken. Ze zijn gemakkelijk te bewerken en ze zijn niet duur om aan te schaffen.

Tengels als daklatten

Het voornaamste doel van tengels is om het dakbeschot van een schuin dak met dakpannen te beschermen. Wanneer je dakpannen wilt leggen moet je die ergens op bevestigen. Je maakt de dakpannen vast aan horizontale latten. Dakpannen hebben een ‘nok’ waarmee ze opgehangen kunnen worden aan houten latten. Dit zijn de panlatten. Wanneer een panlat direct op het dakbeschot word bevestigd met spijkers kan dit een probleem veroorzaken bij doorslaand regenwater.

Om dit te voorkomen plaats je extra houten latten, namelijk de vuren tengels, tussen de panlatten en het dakbeschot. Zo kan je de panlatten op de tengels spijkeren. De vuren tengels zorgen ervoor dat het dakbeschot onbeschadigd blijft. Door de extra tussenruimte ontstaat betere ventilatie. Eerst moet er dampopen folie op het dakbeschot geplaatst worden en daarna kan je de latten bevestigen.
Wanneer je de panlatten moet vervangen is de kans groot dat je de tengels ook zult moeten vervangen.

Tengels nodig voor je dakafwerking?
Tengels zijn een belangrijk onderdeel van het dakbeschot. Wanneer je aan het dakbeschot moet werken, is het aan te raden om een ervaren dakdekker hiervoor in te schakelen.
arrow Vraag offertes aan

Tengels om naden te dichten

Ook zorgen de vuren tengels ervoor dat je de naden tussen dakdelen gemakkelijk kan dichten. Je plaatst ze over de naden zodat vocht en stof niet naar binnen kunnen komen. Op deze manier kan je elke naad tussen dakdelen afdekken.

Raggel voor een nieuwe muur

Vuren tengels gebruik je ook voor het maken van nieuwe wanden. Een raggel of rachel is verticaal latwerk dat ruwe wanden kan bedekken. Bij het beslaan van nieuwe muren kunnen tengels geplaatst worden. De latten worden verticaal geplaatst zodat er bijvoorbeeld gipswerk overheen aangebracht kan worden. Zo vormen de latten een soort voorzetwand. Deze wand kan vervolgens worden afgewerkt door behang, pleisteren of schilderen.

tengels voor op het dak

Betengelen

Het maken van de raggel heet ook wel betengelen. Deze werkwijze is al eeuwen lang in gebruik. Om van een grote ruimte meerdere kleine kamers te maken plaatste men oorspronkelijk lange, vuren tengels verticaal van vloer naar plafond.

Zo vormden de latten een wand waar linnen over gespannen werd. Vervolgens voorzag men dit van voorhang. Bij rijkere huishoudens of kastelen bestond de voorhang uit wandtapijten. Bij andere woningen bestond de voorhang uit behang of pleisterwerk.

Tengels plaatsen: offertes vergelijken

De meeste klussen op het dak kun je beter aan ervaren dakdekkers overlaten. Het werken op hoogte, en vaak ook op hellende oppervlaktes, is veiliger als het door een specialist wordt gedaan. Wij kunnen je met onderstaande formulier koppelen aan ervaren vakmannen die jouw klus kunnen uitvoeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes