Kosten dakonderhoud | Houdt je dak in een goede conditie

Door regelmatig dakonderhoud uit te laten voeren blijft het dak in een goede conditie. Het dak wordt namelijk regelmatig blootgesteld en alle weersomstandigheden samen kunnen schade veroorzaken.

Kosten dakonderhoud

Kosten

De kosten van een dakreparatie kunnen flink variëren, afhankelijk van een aantal factoren zoals het type dak, de materialen van de dakbedekking en de ernst van de schade. Voor een reparatie van een hellend dak varieert de prijs gemiddeld tussen € 50 en € 420 per m2, terwijl de reparatie van een plat dak gemiddeld tussen € 255 en € 285 kost. De dakreparatie en dakonderhoud prijzen zijn dus van meerdere factoren afhankelijk.

Stappenplan

  • Vinden van de schade: De dakdekker moet het type en de omvang van de schade vaststellen.
  • Kosten inschatten: Op basis van de vastgestelde schade stelt de dakdekker een schatting van de kosten op.
  • Uitvoering van de reparatie: De dakdekker voert vervolgens de nodige reparaties uit, die variëren afhankelijk van het type dak en de aard van de schade.

Wanneer nodig?

De kwaliteit van een dak gaat langzaam achteruit. Dat komt doordat een dak ouder wordt en voortdurend wordt blootgesteld aan de elementen. Doordat dakpannen ouder worden daalt het vermogen om zware klappen van rondvliegende takken en steentjes op te vangen.

Haarscheuren

Zonder dakonderhoud blijft dat onopgemerkt, want je kunt dat met het blote oog niet zien. Er ontstaan langzamerhand haarscheurtjes, waar in de winter tijdens regen of sneeuw water in gaat zitten. Als het vervolgens flink gaat vriezen zorgt het ijs in de scheur voor zoveel kracht, dat de dakpan uiteindelijk kan barsten. Als dat gebeurt is je dak niet meer waterdicht.

Lekkage

Als er een kleine lekkage ontstaat op het dak merk je daar vaak niets van. Het dakbeschot zal nat worden, maar dat is niet zichtbaar onder de aftimmering van de zolder. Wie geen dakonderhoud laat uitvoeren merkt soms pas jaren later dat er sprake is van een daklekkage.

Vochtproblemen

Het vocht heeft dan al veel schade veroorzaakt. Als het dakbeschot of de dakconstructie nat wordt zal het hout gaan rotten. Het verliest dan zijn sterkte, waardoor het dak instabiel wordt. Als een dak een lange tijd niet wordt geïnspecteerd en gerepareerd kan het tijdens een zware storm instorten.

dakonderhoud

Wat wordt er gedaan tijdens dakonderhoud?

Dakonderhoud wordt uitgevoerd door een dakdekker. Het voornaamste dat gedaan wordt is het dak schoonmaken en controleren of er sprake is van slijtage van de dakbedekking. Er wordt met name gekeken of er gaatjes, scheurtjes en kleine barsten zitten in de dakpannen. Het dak van bijvoorbeeld je carport of overkapping van polycarbonaat platen kun je trouwens zelf makkelijk schoonmaken en hoeft geen dure dakdekker aan te pas te komen.

Herstel slijtage

Die slijtage is meestal het gevolg van de weersinvloeden, maar kan ook ontstaan als gevolg van ouderdom. Als er kleine schades zijn ontstaan zal die worden hersteld. Bij grote schade moeten dakpannen worden vervangen. Reparatie is niet in alle gevallen direct mogelijk, want elk type dak moet op een andere manier worden behandeld.

Controleer de dakconstructie

Tijdens dakonderhoud wordt ook de conditie van het hout van de dakconstructie gecontroleerd. Als het dak lekt bij regen wordt eerst de oorzaak van het lek gerepareerd. Daarna wordt gekeken of er schade aan het hout is ontstaan.

Rotte plekken behandelen

Als dat het geval is zal de rotte plek worden behandeld. Als het hout te zwaar is beschadigd voor herstel kunnen de beschadigde delen van het hout worden vervangen. Na afloop van het dakonderhoud kun je er op vertrouwen dat het dak weer in een goede conditie en dat zich geen verdere complicaties zullen voordoen.

Hoe vaak is dakonderhoud nodig?

Het is afhankelijk van het soort dak en de leeftijd van het gebouw hoe vaak er dakonderhoud plaats moet vinden. Aangeraden wordt om dit elke 2 jaar te laten doen. Bij oudere woningen, vooral als er dakpannen op het dak liggen die al tientallen jaren oud zijn, is het beter om elk jaar het dak te laten inspecteren door een dakdekker.

Advies van een dakdekker

Bij de beslissing welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd moet je als eigenaar van een woning vertrouwen op het advies van de dakdekker. Omdat elk dak anders is, is er altijd sprake van een maatwerkadvies. Dat is lastig, want daardoor is er geen algemene uitspraak te doen over de kosten van dakonderhoud.

Consequenties van schade aan het dak

Als tijdens dakonderhoud schade aan het dak wordt ontdekt wil een woningeigenaar die niet altijd meteen laten repareren. Hij denkt dat het wel mee zal vallen met de gevolgen, maar soms is er ook een andere reden om te wachten met het herstel.

Van kwaad tot erger

Toch kan dat grote gevolgen hebben. Als er door een beschadiging regenwater naar binnen sijpelt zal dat het hout van de dakconstructie aantasten. Als dit niet te lang duurt is die schade nog wel te herstellen. Ernstiger is het als het regenwater in de isolatie van het dak komt. Als dan nat wordt werkt de isolatie niet meer en dat zal ongetwijfeld zichtbaar zijn door een verhoogd energiegebruik.

Slecht voor de gezondheid

Lekkage van het dak kan op de langere termijn gevolgen hebben voor de gezondheidssituatie in een gebouw. Door het vocht ontstaat er schimmel, eerst in het hout en later mogelijk ook in de muren. Daardoor ontstaat er een muffe lucht, waar allergische reacties door kunnen ontstaan.

Instabiel dak

Water in de dakconstructie zal op de lange termijn ook de stevigheid van de constructie aantasten. Dat is gevaarlijk, want die moet het gewicht van de dakbedekking dragen. Als een dak instabiel wordt kan het bij een harde wind geheel of gedeeltelijk instorten. Water in de dakconstructie en water op het platte dak kan uiteindelijk voor problemen zorgen, zoals verstoppingen en scheuren. Daarom is het belangrijk om dit voor te zijn en om tijdig een specialist in te schakelen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Dakonderhoud bij een plat dak

Tot dusver ging het vooral over dakonderhoud bij hellende daken, maar ook bij platte daken is dakonderhoud nodig. Bij dit type daken is de ervaring van een dakdekker vereist om lekkages te ontdekken. Bij een pannendak is met het blote oog te zien dat er een dakpan kapot is.

Schakel een dakdekker in

Wie een beetje handig is kan deze zelf vervangen. Maar als er door een storm een zware tak op en plat dak terecht komt kan de dakbedekking scheuren. Dat is met het blote oog niet te zien, vooral niet als het een klein scheurtje is. Daarvoor is de deskundigheid van een dakdekker vereist.

dakonderhoud

Schade op een plat dak

Als er water onder de dakbedekking van een plat dak komt zal dat vocht veel minder gemakkelijk verdampen dan bij een hellend dak. Daar is meestal nog wel voldoende ventilatie om het vocht te laten verdwijnen.

Schimmels

Bij een plat dak komt het water bovenop de isolatie van het dak terecht. Dat is meestal een zacht materiaal. Na verloop van tijd zal de hele laag isolatie verzadigd raken met vocht. Het materiaal isoleert dan niet meer. Ook ontstaan er schimmels, waardoor de hele dakconstructie wordt aangetast. Lekkage aan een plat dak wordt vaak niet tijdig opgemerkt, waardoor de schade erg groot is.

Vervolgstappen na dakonderhoud bij een plat dak

Als er bij dakonderhoud schades ontdekt worden kan dat vaak niet meteen worden gerepareerd. Dit geldt voor hellende daken en platte daken. Er moet dan een vervolgafspraak worden gemaakt. De dakdekker werkt dan volgens een vaste procedure.

Ondergrond schoonmaken

De eerste stap is dat er een analyse wordt gemaakt van het probleem. Bij een plat dak betekent dit dat wordt achterhaald waar precies een lekkage zit en hoe omvangrijk de schade is. Vervolgens wordt de ondergrond schoongemaakt om het dak te kunnen herstellen. Tijdens het schoonmaken worden soms andere schades hersteld.

Soort dakbedekking

Na het schoonmaken van de dakbedekking kan de reparatie worden uitgevoerd. Hoe dat wordt gedaan is afhankelijk van de omvang van de schade en van het soort dakbedekking. Bij een kleine schade aan een dakbedekking van bitumen kan met behulp van een brander een extra laagje bitumen worden aangebracht. Daarmee wordt de scheur gedicht en is de reparatie voltooid.

Vervang het isolatiemateriaal

Als de laag isolatie nat is geworden kan het nodig zijn een deel van de originele dakbedekking samen met het isolatiemateriaal te verwijderen, beide worden dan vervangen. Het gaat dan om een grote reparatie. Soms is de schade zo groot dat de hele dakbedekking vernieuwd moet worden.

Vervolgstappen na dakonderhoud bij een hellend dak

De handelswijze van een dakdekker bij het ontdekken van schade aan een hellend dak is ongeveer hetzelfde als bij een plat dak. Het is bij een hellend dak echter gemakkelijker om te ontdekken welke dakpannen vervangen moeten worden.

Visuele inspectie

Dat kan op basis van een visuele inspectie, vervolgens moeten er vervangende dakpannen worden gezocht. Soms heeft de eigenaar daar een paar van op voorraad liggen. Als dat niet het geval is moet de dakdekker deze ergens bestellen of kopen. Dat kan lastig zijn, want er bestaan honderden verschillende soorten dakpannen.

Verstopte dakgoten

Bij een hellend dak kan er op meer plekken schade ontstaan, die uitsluitend door een reparatie kan worden verholpen. Als tijdens het dakonderhoud wordt ontdekt dat een dakgoot verstopt is door afgevallen bladeren zal de dakdekker die nog tijdens het dakonderhoud verwijderen. Als er een gat in de dakgoot zit moet hij voor de reparatie daarvan een vervolgafspraak maken.

Conclusie

Het zal duidelijk zijn dat dakonderhoud iets is wat regelmatig moet worden uitgevoerd door een erkende dakdekker. In veel gevallen zal het dakonderhoud geen ernstige problemen aan het licht brengen. Het is echter nuttig om beginnende problemen meteen te ontdekken en zo spoedig mogelijk te laten repareren. Zo hou je de dakdekker kosten laag mocht er toch iets gerepareerd moeten worden.

Kosten van dakreparaties

Over de kosten van dakonderhoud en van dakreparaties zijn geen uitspraken te doen. Die hangen af van het soort dakbedekking, de afmetingen van het dak en het soort schade dat moet worden gerepareerd. Als je twijfelt over de tarieven die door de dakdekkers worden gerekend kun je offertes opvragen bij meerdere bedrijven.

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakdekker per dag?

+
Een dakdekker kost ongeveer € 30 à € 35 per uur, dus voor een werkdag van 8 uur zou je uitkomen tussen de € 240 en € 280.

Wat kost dak onderhoud?

+
De kosten van dakonderhoud hangen volledig af van de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren, de oppervlakte van het dak, de kosten van de professional en eventuele andere wensen.

Wat kost een compleet dak vernieuwen?

+
Een compleet dak vernieuwen kost tussen de enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s, afhankelijk van je persoonlijke situatie en je budget.

Wat kost nieuw dakleer per m2?

+
Nieuw dakleer kost gemiddeld zo’n € 25 tot € 50 per vierkante meter.

Kosten dakonderhoud: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes