Dak lekt bij hevige regen | Wat te doen bij lekkage

Als een dak lekt bij hevige regen, kan dit later problemen en een hogere kostenpost met zich meebrengen. Welke werkzaamheden moet je allemaal uitvoeren bij een lekkage of kun je hier beter een professional voor inschakelen?

dak-lek-bij-hevige-regen.jpg

Waarom lekt een dak bij hevige regen?

Als het dak lekt bij hevige regen kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is daarom niet eenvoudig om de oorzaak te vinden en voor een oplossing te zorgen.

Plat dak lekt bij hevige regen

Een plat dak is extra gevoelig voor lekkages tijdens hevige regenbuien, de voornaamste oorzaak is vaak schade aan de dakbekleding. Het materiaal kan na verloop van tijd verslechteren door weersinvloeden, waardoor er zwakke plekken ontstaan waar water doorheen kan stromen.

Daarnaast kan de afvoer van regenwater problematisch zijn. Als het water niet snel genoeg wordt afgevoerd, kan het onder de dakbedekking terechtkomen en lekkages veroorzaken. Ook sluit het daklood, het lood- en zinkwerk dat de aansluiting tussen het dak en de muren verzorgt, soms onvoldoende af. Verder kunnen dakdetails, zoals naden en aansluitingen, onvoldoende afgedicht zijn. 

Tot slot kan het dak beschadigd raken door externe invloeden, zoals vallende boomtakken, algen, begroeiing of dieren. Deze beschadigingen kunnen zwakke plekken in de dakbedekking veroorzaken, waardoor het risico op lekkages groter wordt.

Schoorsteen lekt bij regen

Een lekkende schoorsteen bij regen kan een aantal verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn scheuren in de loodslabben, fragiel metselwerk, een kapotte schoorsteenkap en scheuren in de bakstenen. Ook de wind speelt vaak een rol omdat deze ervoor zorgt dat regen in de scheuren of barsten komt. 

Naast scheuren en breuken in de schoorsteen zelf, kan een lekkage ook ontstaan door externe factoren zoals harde wind en hevige regenval. Een goede regenkap kan hierbij helpen, omdat het de regen en wind tegenhoudt en daarmee de druk op de schoorsteen kleiner maakt. 

Schade

Over het algemeen heeft de lekkage te maken met schade aan het dak. Bij het plat dak kan de beschermlaag bijvoorbeeld losgelaten hebben. Bij een schuin dak heeft het vaak te maken met de staat van de dakpannen of wanneer er een dakpan afgewaaid is. Wanneer jouw dak lekt, is de kans groot dat er achterstallig onderhoud aan het dak is en je zelf niet goed opgelet hebt. Ook kan er schade zijn dankzij de weersinvloeden waar jouw dak ieder seizoen mee te maken krijgt.

Vind de juiste vakman in jouw regio
Ontvang gratis offertes!

Onderdelen

Een lekkage aan het dak bij een hevige regenbui kan met een groot aantal onderdelen van het dak te maken hebben. Je moet dus eerst vaststellen welk onderdeel van het dak de boosdoener is. Zo kun je als eerste kijken naar de dakpannen die je op het dak hebt liggen. Zijn er bijvoorbeeld dakpannen die beschadigd zijn of verkeerd liggen? Daarnaast kun je naar de folie onder de dakpannen kijken. Ook hier kan namelijk een gat in komen na verloop van tijd.

Constructie

De dakconstructie zelf kan ook verzakkingen vertonen, waardoor het dak scheef komt te liggen en er een daklekkage kan ontstaan. Bij een plat dak kijk je voornamelijk naar de dakbedekking die erop ligt en de aansluiting op de ondergrond.

daklekkage bij hevige regen

Welke oplossingen zijn er voor een lekkend dak bij hevige regen?

Het is belangrijk dat je een lekkage aan het dak zo snel mogelijk oplost. Hoewel het in eerste instantie alleen bij hevige regen plaatsvindt, zal het na verloop van tijd ook bij een kleinere regenbui voorkomen.

Dakpannen vervangen

Als het te maken heeft met de dakpannen, moet je bijvoorbeeld eerst kijken naar de slijtage die hierbij is. Als er dakpannen versleten zijn, kun je deze eenvoudig vervangen. Je kunt immers altijd ergens dakpannen vandaan halen en deze weer op het dak leggen. Tijdens de vervanging van de dakpannen kun je ook direct zien of er nog andere reparaties nodig zijn.

Dakbedekking repareren

Als het niet met de dakpannen te maken heeft, kan het ook met de andere dakbedekking te maken hebben. Onder de dakpannen ligt namelijk ook nog een folie of ander materiaal, welke de extra weersinvloeden tegenhoudt en daarbij dus ook een bescherming bij regen biedt. Deze dakbedekking kan na verloop van tijd ook slijten, waardoor je het moet repareren.

Vervangen of nieuw dak

Bij een plat dak kun je ervoor kiezen om een deel te vervangen met vloeibare dakbedekking of door een geheel nieuw dak te laten plaatsen. Zo zorg je ervoor dat het dak weer waterdicht is en je weer veel wooncomfort kan krijgen. Je voorkomt hiermee ook een grotere schade aan de binnenkant van de woning, wat dus ook weer andere kosten met zich meebrengt.

Laat regen je dag niet verpesten
Lekt je dak bij hevige regen? Laat dit je dag niet verpesten! Stel je vragen aan experts in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Welke materialen kun je gebruiken voor de reparatie?

Als je de reparaties aan het dak uit wilt voeren, zijn hier een groot aantal materialen voor te vinden. Dakpannen zijn een eerste voorbeeld. Daarnaast kun je kijken naar de andere soorten dakbedekking.

Bitumen

Bitumen is een van de meest gebruikte varianten, welke jou ook weer extra voordelen op kunnen leveren. Als je voornamelijk de levensduur van jouw dak wilt verlengen en daarbij niet direct voor geheel nieuwe dakbedekking wilt gaan, kan vloeibare dakbedekking al voldoende resultaten leveren. Het is snel te plaatsen en je kunt ook sneller genieten van een waterdicht dak. Ook kan je soms de bitumen over de huidige dakbedekking heen plaatsen.

Hier let je op bij het repareren van een lekkend dak bij hevige regen

Voordat je een lekkend dak bij een hevige regenbui kunt repareren, moet je een aantal keuzes maken. Deze zorgen er namelijk voor dat jij de juiste keuzes maakt en daarbij ook weer een goede uitstraling geeft aan de woning. Maar welke factoren zijn dan belangrijk als je een lekkend dak wilt maken?

De plaats van de lekkage

Voordat je kunt beginnen met de werkzaamheden moet je als eerste weten waar de oorzaak van de lekkage te vinden is. Het is daarom belangrijk dat er een dakinspectie plaatsvindt. Dit kun je zelf uitvoeren, maar ook laten uitvoeren door een professional. Vaak zie je water langs de muur lopen of ligt er water op de grond. In dit geval is het eenvoudiger om de oorzaak vast te stellen en de juiste plaats te repareren. In sommige gevallen is het echter minder duidelijk, waardoor je langer bezig bent met het vinden van de lekkage en wellicht een professional voor lekdetectie moet inschakelen, waar natuurlijk lekdetectie kosten aan verbonden zitten.

daklekkage door hevige regen

De benodigde materialen

Je moet ook goed bekijken welke materialen er nodig zijn voor het repareren van jouw daklekkage. Bij dakbedekking zijn er namelijk een groot aantal opties te vinden. Daarnaast heb je ook materialen nodig om meer stevigheid aan te brengen en de binnenkant van de woning aan te pakken. Het is hierbij vooral belangrijk dat je hoogwaardige kwaliteit kiest. Neem dus geen genoegen met mindere kwaliteit omdat je snel over wilt gaan tot een reparatie, maar zorg ervoor dat je een duurzame oplossing kiest als het om de materialen gaat.

De afwerking aan de binnenkant

Bij een lekkage zal niet alleen het dak aangetast worden, maar laat het ook zijn sporen na aan de binnenkant van de woning. Denk aan vochtstrepen die je op de muur ziet, waterkringen op de vloeren of zelfs schimmelvorming na een lekkage in huis. Het is erg belangrijk om de lekkage op te sporen, zodat je weet waar je deze moet repareren. Je moet daarom niet alleen de reparatie aan de buitenkant aanpakken, maar ook zorgen voor een goede afwerking aan de binnenkant. Je voorkomt hiermee ook weer grotere problemen en zorgt ervoor dat het vocht geen schimmelvorming veroorzaakt. Zo geef jij jezelf de gelegenheid om weer te genieten van de woning en de eindresultaten van de reparatie.

Verzekering

Opstalverzekeringen dekken meestal de schade aan het huis zelf, inclusief zaken als het dak en de leidingen. Bij schade door lekkage kunnen zowel de opstalverzekering als de inboedelverzekering relevant zijn.

Bij het aanspreken van je verzekering voor een daklekkage is het belangrijk om rekening te houden met de oorzaak van de lekkage, de dekking van je verzekeringspolis en het type dekking. Het is altijd verstandig om na een lekkage zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je adviseren over de te nemen stappen en de dekking van je polis.

Zo kun je een lekkage in de toekomst voorkomen

Niet alleen wil je ervoor zorgen dat het dak niet meer lekt bij een hevige regenbui, ook wil je in de toekomst geen problemen meer krijgen aan het dak. Je moet er daarom voor zorgen dat je eens in de zoveel tijd het benodigde onderhoud uitvoert aan de woning. Het dak is iedere dag onderhevig aan verschillende weersinvloeden. Tijdens het onderhoud kom je erachter welke delen van het dak langzaam beginnen te slijten en waar je problemen krijgt. Door het onderhoud kun je dus een lekkage voorkomen en gaat het uitsluitend nog om kleine reparaties.

De kostenopbouw bij het oplossen van een lekkage

Als een dak lekt bij hevige regen moet je overgaan op de reparatie. Dit brengt altijd kosten met zich mee. Wanneer het slechts om een kleine lekkage gaat, kun je met een aantal materialen al een goed resultaat krijgen. Als het echter om een grotere lekkage gaat, moet je ook meer materialen hebben. De kosten op dit gebied kunnen dus aanzienlijk verschillen.

Professional inschakelen

Je kunt voor het uitvoeren van de werkzaamheden ook een professional inschakelen. Deze professional rekent een uurtarief voor de arbeid die geleverd is. Afhankelijk van hoelang de professional bezig is, hoort hier dus ook een bepaald bedrag bij. De professional is namelijk ervaren in het repareren van daken en het gebruik van de materialen, waardoor er altijd goede eindresultaten ontstaan. Daarnaast is het werk aan een dak niet zonder risico’s. Ook hier weet de specialist alles over, zodat gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden.

Vind de beste specialist voor de werkzaamheden

Een professional is daarom wel een vereiste bij een lekkend dak met hevige regen. In jouw omgeving zijn er voldoende bedrijven te vinden die jou kunnen helpen en eventueel een spoedreparatie uit kunnen voeren. Na het maken van een vergelijking tussen de bedrijven heb jij een dak dat weer bestand is tegen de regen en alle andere weersinvloeden.

Meer informatie of advies nodig?
Vind dakwerkers in jouw regio.

Veelgestelde vragen

Wie moet je bellen bij lekkage dak?

+
In geval van een daklekkage is het belangrijk om een professional in te schakelen, je kunt hiervoor een dakdekker inschakelen. Deze experts hebben de juiste expertise en gereedschappen om de lekkage effectief en veilig te verhelpen. Vraag bij meerdere dakdekkers offertes op om een goede vergelijking te kunnen maken.

Is een daklekkage verzekerd?

+
In de meeste gevallen wordt de schade veroorzaakt door een daklekkage gedekt door je opstalverzekering. Dit geldt echter alleen als de lekkage niet is veroorzaakt door achterstallig onderhoud of door je eigen toedoen. Het is ook belangrijk om te weten dat schade door lekkage via de buren vaak niet onder de dekking valt, deze gaat meestal via de aansprakelijkheidsverzekering van de buren.

Kan een dakdekker in de regen werken?

+
Het is zeker mogelijk voor een dakdekker om in de regen te werken, maar er zijn wel enkele belangrijke punten. De veiligheid van de dakdekker is altijd het belangrijkst en daarom wordt er vaak gekozen om de werkzaamheden uit te stellen bij hevige regenval. Het materiaal dat gebruikt wordt, zoals bitumen of dakpannen, kan ook beïnvloed worden door natte omstandigheden, wat kan leiden tot een minder kwalitatieve installatie. Het is dus vaak beter om te wachten tot het weer droog is.

Wat kost reparatie dak lekkage?

+
Bij het overwegen van de kosten voor daklekkagereparatie, verschillen de prijzen afhankelijk van het type dak en de noodzaak van het probleem. Voor een hellend dak liggen de kosten gemiddeld tussen de €150 en €350 per m², terwijl reparaties aan platte daken beginnen vanaf €275 per m². Als het gaat om de reparaties van dakgoten, kun je rekening houden met ongeveer €65 tot €100 per m². Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de kosten van de dakdekker.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes