Lekdetectie kosten | Wat bepaalt de prijs?

lekdetectie kosten voor lekkageEen lekkage in de badkamer of verwarmingsbuizen wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk laten repareren om verdere schade te voorkomen. Vaak merk je het pas laat op, wanneer het al heel wat schade heeft aangericht aan muren, vloeren en/of plafonds. Bekijk de lekdetectie






Wat kost een lekdetectie?

Een lekdetectie kost gemiddeld tussen de 250 en 500 euro. Deze waterlek opsporen kostprijs is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur, uitgebreide bevindingen en resultaten van het onderzoek. In de meeste gevallen worden de kosten van lekdetectie ook gedekt door je verzekering. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in lekdetectie kan je hierover informeren. De uren die een daklekkage expert bezig is betaal je natuurlijk ook. Hoe beter jij het lek kunt aanwijzen en hoe sneller de lekdetectie bedrijf erbij is, hoe goedkoper het wordt en hoe meer je dus bespaart.

Wie betaalt de lekdetectie prijzen?

Waterschade valt vaak onder de opstalverzekering van je woning. Hierdoor zal de lekdetectie prijs vaak door de verzekeraar worden vergoed. Let hier wel goed op dat vaak alleen de waterschade en kosten van lekdetectie zelf vergoed worden, en niet het oplossen van de lekkage zelf. Hierdoor is een goede opstalverzekering en regelmatig controleren op beginnende lekkages allebei erg belangrijk.

Wanneer is het niet verzekerd door verzekering?

De kosten van het lekdetectiebedrijf kunnen je soms ook nog helpen met de verzekeraar. Wanneer de lekkage als jouw eigen schuld wordt beoordeeld, bijvoorbeeld bij achterstallig onderhoud, zal de verzekering de waterlekkage opsporen kosten niet uitbetalen. Het rapport van een lekdetectiebedrijf kan in zo’n geval helpen wanneer de lekkages toch buiten jouw schuld om is ontstaan. Het is belangrijk dat je zelf maatregelen neemt om het risico op een lekkage te verminderen en als de verzekeraar vindt dat je dit niet hebt gedaan, ben je ook niet verzekerd.

Hoe spoor je een lek in huis op?

De kosten van lekdetectie bestaan voor een groot deel uit de arbeidskosten en het gebruikte materiaal. Als het lek niet meteen duidelijk is, kunnen er verschillende manieren worden gebruikt om de precieze plek te vinden. Zo kun je gericht het lek laten repareren en kun je de problemen snel oplossen. Er zijn een aantal methodes die hiervoor worden gebruikt.

Infrarood camera

De infraroodcamera kan verschillen in temperatuur goed waarnemen. Als er een lek in een warmwaterleiding zit, zal de plek van het lek warmer zijn dan gebruikelijk en duidelijk afsteken tegen de rest van de vloer of wand. Hierdoor is gemakkelijk en zonder breekwerk het lek te vinden met deze methode.

Ultrasoon geluid

Ultrasone lekdetectie werkt op een soortgelijke manier als infrarood, maar dan met behulp van geluid golven. De detector wordt in de ruimte gezet waar het lek lijkt te zitten, en de ontvanger wordt buiten deze ruimte neergezet. Als het signaal van de ultrasone ontvanger sterker is op bepaalde plaatsen, wijst dit op een vochtige plek waar het lek kan zitten. Ook zal een lekkage in leidingen een bepaald geluid produceren, wat met een ultrasone detector kan worden opgevangen.

Druktest

Als je een lek in een fietsband wilt opsporen, is een veelgebruikte manier om de band door een emmer water heen te halen terwijl je hier wat lucht in pompt. Dit is ook ongeveer hoe de druktest werkt, al krijg je geen bubbels wanneer het lek is gevonden. De druk in de leidingen wordt opgevoerd en weer genormaliseerd. Als de druk in de leidingen niet constant blijft, zit het lek in de leidingen en kan er gerichter worden gezocht.

Vochtmeting onderzoek

Door een simpele vochtmeting te doen in verschillende materialen in huis en te kijken welke het meeste vocht in zich heeft, kan het lek ook relatief snel worden geplaatst. Hoe vochtiger de plek, hoe dichter bij het lek dit zal zijn.

Endoscopie

Voor de endoscopie lekdetectie methode wordt er een kleine camera in leidingen of holle ruimtes gebracht. Met deze camera wordt dan de leiding of ruimte doorgegaan om te zien of er een lek zit.

wat kost een lek opsporen

Welke soorten lekkages komen het meest voor

Er wordt veel water gebruikt in een huis. Daarbij hebben we ook nog eens te maken met veel water uit de natuur. Hierdoor zijn er een aantal plekken in huis waar een lekkage vaker voorkomt. Je kunt dus het beste eerst deze plekken controleren voor je een lekdetectiebedrijf inhuurt voor professioneel advies en speciale apparatuur.

Waterlekkage verwarmingssystemen opsporen

Of je nou een CV-ketel of een warmtepomp hebt, grote kans dat de warmte door water wordt vervoerd. De leidingen hiervoor liggen vaak in de muur of de vloer, waardoor het soms zo kan zijn dat je er per ongeluk een gaatje in boort. Ook kunnen de koppelingen hiervan gaan lekken. Omdat de leidingen niet zichtbaar zijn, kan een klein lek lang onopgemerkt blijven.

Dak lekkage opsporen

Een daklekkage zul je vaak redelijk snel opmerken. Hierbij zal regenwater naar binnen komen, wat voor duidelijke vochtige plassen kan zorgen. Daarentegen is het ook mogelijk dat er een klein lek is en het vocht de dakconstructie in trekt, waarna het door je hele huis kan verspreiden. Hierbij zie je vaak vochtplekken of schimmelplekken op je plafond. De oorzaak hiervan is meestal oude dakbedekking, of een verkeerde waterafvoer bij een plat dak.

Waterleiding lekkage

Het water dat je gebruikt komt op een centrale plek je woning in, maar moet naar een hele hoop kamers worden verspreidt. Hiervoor worden vertakkingen van de hoofdleiding gebruikt, waar een risico op lekkages is. Ook kunnen de leidingen zelf beschadigen en water langzaam eruit laten druppelen.

Lek in afvoerbuizen

Water dat je gebruikt moet ook weer worden afgevoerd. Deze afvoerbuizen zijn vaak in kastjes te vinden, denk bijvoorbeeld aan de afvoerbuis van je gootsteen en wastafel. Bij het klussen zijn deze buizen dan ook gevoelig voor ongelukjes, wat tot een lek kan leiden. Zelf met deze buizen aan de slag gaan met de verkeerde materialen of het simpelweg verkeerd in elkaar zetten kan ook voor een lekkage zorgen.

Hoe herken je tekenen dat je een lek moet opsporen

Je bent liever vochtproblemen voor, want deze kunnen hoge reparatiekosten met zich meebrengen. Helemaal de reparatie kosten na het opsporen van een CV-leiding lekkage, of andere leidingen die in de muur of vloeren zitten, kunnen hoog zijn. Je merkt deze niet zo snel op als bijvoorbeeld een lekkage in de badkamer, waardoor de kosten voor opsporen niet alleen hoger zijn maar er ook meer schade kan ontstaan. Zonder de vochtplekken kun je nog op andere manieren herkennen dat er mogelijk een lek is.

Water rekening is hoog

Als je waterrekening hoger is dan verwacht, of je een hoger waterverbruik lijkt te hebben voordat je de jaarafrekening hebt gekregen, kan het zo zijn dat er water wegloopt uit een lek. Je kunt dit onder andere controleren door voor het slapen gaan de waterstand te controleren en dit opnieuw te doen als je wakker wordt. In de nacht zal er meestal geen water worden verbruikt, dus als er dan volgens de waterstand wel veel water is verbruikt, zit er ergens een lek.

Hoge energierekening voor woning

Een lekkage kan snel je isolatie aantasten. Helemaal als het in de muren zit en je spouwmuurisolatie kan beschadigen. Niet alle soorten isolatie zijn hier gevoelig voor, dus het is belangrijk om te weten welk materiaal gebruikt is. Bijvoorbeeld XPS of EPS zijn vochtwerend en zullen niet hun isolatievermogen verliezen, maar als je minerale wol hebt kun je ineens meer geld kwijt zijn aan verwarmen dan gebruikelijk.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes