Vocht in muur behandelen kosten | Vochtbestrijding in muren

Vocht in muren is een vaak voorkomend probleem. De oorzaak is vaak slecht voegwerk of een poreuze steen. Laat je vochtige muur vakkundig behandelen voor een specialist zodat dit niet meer terug komt. Wist je dat specialisten soms wel tot 10 jaar garantie geven op een muur die zij hebben behandeld? Hieronder staan je opties en de kosten op een rij.

vochtspecialist behandelt vocht in muur

Hoeveel kost vochtbestrijding muren?

Gemiddeld kost het repareren en vochtbestrijding van een muur tussen de € 150 en € 700 voor een muur van 8 meter injecteren en tussen € 800 en € 5.300 voor het impregneren van 100 vierkante meter muur, inclusief materiaal. De kosten vochtbestrijding hangen af van het soort vocht dat bestreden moet worden en de gekozen methode. De 2 meest voorkomende soorten zijn: optrekkend vocht en doorslaand vocht. Optrekkend vocht trekt vanuit de grond omhoog en doorslaand vocht trekt door vanuit natte buitenmuren. Allebei deze gevallen zijn goed te behandelen met een aantal technieken. Als je dit niet doet, loop je kans op vochtplekken, schimmels en schade.

Soort vochtbestrijdingType opdrachtGemiddelde kosten
Optrekkend (techniek: injecteren)Buitenmuur injecteren (8 m)€ 150,-
Binnen- en buitenspouwmuur injecteren (8 m)€ 300,-
Repareren en injecteren van een muur (8 m)€ 676,-
Doorslaand (techniek: impregneren)Buitenmuur impregneren (100 m2)€ 800,-
Reinigen en impregneren van een gevel (100 m2)€ 1.600,-
Voegen, reinigen en impregneren van een gevel (100 m2)€ 5.300,-

Wat kost de muren injecteren

De muren injecteren is goedkoper als methode dan ze impregneren. Een van de redenen hiervoor is dat het per strekkende meter wordt berekend, in plaats van per vierkante meter. Er is dus minder materiaal nodig voor het injecteren, wat de kosten voor het injecteren van muren tegen vocht laag houdt. Daarentegen is dit alleen geschikt voor optrekkend vocht, als het vanuit de bodem de muren in trekt. De muren injecteren kost gemiddeld € 15 tot € 20 per strekkende meter als alleen de buitenmuur of binnenmuur geïnjecteerd moet worden. Als beide muren de behandeling nodig hebben, is de prijs per meter voor het opstijgend vocht behandelen ongeveer € 30 tot € 40.

Wat zijn de kosten van muren impregneren

Wanneer je de muren moet impregneren, zal de hele muur moeten worden aangepakt. Dit is waarom de prijs hiervoor per vierkante meter gaat en de kostprijs voor deze soort vochtbestrijding hoger ligt. De muren impregneren wordt vaak gebruikt voor doorslaand vocht dat van buiten komt. Hierbij hoeft maar een kant van de muren behandeld te worden. Het impregneren van de muren kost gemiddeld € 8 tot € 53 per vierkante meter, afhankelijk van hoeveel voorbereidend werk deze klus nodig heeft.

Benieuwd naar de kosten van vochtbestrijding voor de muren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk vochtbestrijding prijzen

Hoe ontstaat vocht in de muur

In de winter ontstaat veel vocht in huis als ramen en deuren goed dicht worden gehouden tegen de kou, aangezien het vocht in huis dan moeilijker weg kan en het weer een stuk natter wordt. Er wordt niet genoeg geventileerd en het vocht kan nergens heen. Vocht is vaak een probleem in muren. Dit wordt meestal veroorzaakt door een poreuze steen of bijvoorbeeld door slecht voegwerk. De prijs van de vochtbestrijding in muren is afhankelijk van het soort vocht dat je wilt bestrijden en de plaats hiervan. Meestal is dit doorslaand of optrekkend vocht.

Doorslaand vocht

Deze soort vocht wordt veroorzaakt door natte buitenmuren. Na een regenbui laat de muur het water door de muur heen komen door poreuze voegen, bakstenen of stucwerk. Het vocht slaat als het ware door de muur heen naar binnen, vandaar de naam. Bij deze soort vochtproblemen zul je vaak de vochtplekken op de buitenmuren zien.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht ontstaat wanneer het vocht uit de grond de muren in trekt. Dit kan komen omdat het grondwater erg hoog staat, maar ook als de waterkering slecht is of helemaal niet aanwezig. Je zult de vochtplekken bij deze soort vochtproblemen vaak aan de onderkant van de muren zien ontstaan.

Wat kun je doen tegen een vochtige muur

Bij vochtproblemen is het altijd slim om een professional in te huren om erachter te komen waar het vocht vandaan komt. Te veel vocht kan snel de constructie van het huis aantasten en voor schimmelvorming, een muffe geur en meer problemen zorgen. Dit tast niet alleen je huis aan, maar ook je gezondheid. Je kunt zelf als eerste proberen of goede ventilatie en mogelijk een ontvochtiger werkt, in het geval dat je vochtproblemen hebt door een andere oorzaak. Maar omdat vocht zoveel problemen kan veroorzaken, helemaal als het lange tijd niet opgelost wordt, wil je niet te lang zelf proberen op te lossen.

vocht in muur voor behandeling

Behandelingen tegen vochtige muren

Er zijn dus twee manieren waarop vocht in muur behandeld kan worden. De kosten van vochtbestrijding van de muren zijn afhankelijk van het soort vochtproblemen dat je hebt en de manier waarop deze moeten worden aangepakt. Wat precies het verschil is tussen deze behandelingen en waarom het een groot effect heeft in de prijs van vochtige muren behandelen, leggen we nu uit.

Hoe werkt de muur injecteren

Bij het injecteren van de muren wordt er een vochtwerend middel in de muur geïnjecteerd, wat in gelvorm of vloeibare vorm gebruikt kan worden. Een paar centimeter boven de vloer worden gaten geboord met ongeveer 10 tot 15 centimeter ertussen. Dit is waar het vochtwerende middel in de muur wordt geplaatst door middel van buisjes. Bij een spouwmuur moet de binnenmuur en de buitenmuur apart worden behandeld. Belangrijk is dat eventuele schade aan de muur zodanig wordt gerepareerd voordat het vochtwerende middel erin wordt gespoten, zodat het niet weg kan lekken en netjes uit kan zetten en drogen.

Impregneren van de muur

Het impregneren van de muur wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Het is een methode om de muur waterdicht te maken zonder een compleet nieuwe gevelbekleding nodig te hebben. Ook hier is het belangrijk dat het metselwerk eerst gerepareerd wordt waar nodig en goed gereinigd is, en dat deuren en ramen goed worden afgeplakt. Hierna wordt de hele buitenmuur besproeid met het impregneermiddel, waarbij van boven naar beneden wordt gewerkt. Het impregneermiddel zal door verloop van tijd minder waterdicht worden. Reken erop dat dit proces ongeveer eens per tien jaar moet worden herhaald om de muur in orde en goed waterdicht te houden.

Kruipruimte waterdicht maken

Het kan ook zo zijn dat er regelmatig water in je kruipruimte staat, dat ook vanzelf via je muren naar boven kruipt. Dit kan vaak worden opgelost door goede kruipruimte isolatie te plaatsen of hier ook de muren en vloer te hydrofoberen of injecteren. Een goede drainage voor regenwater kan hier ook al veel schelen.

Ontdek de kosten van muur vochtbestrijding

Zit er vocht in de muren van je woning en wil je dit grondig laten bestrijden? Ontdek welke specialisten in de buurt je met deze klus kunnen helpen en wat de kosten zijn. Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes