Waterschade plafond herstellen kosten | Inspecteer de schade

Na waterschade zijn er vaak blijvend vlekken te zien op het plafond. Wat kost het eigenlijk om een plafond te laten herstellen? We laten je de kosten van alle verschillende werkzaamheden zien!

waterschade plafond herstellen kosten

Hoeveel kost een reparatie van plafond of muur?

Bij het berekenen van de kosten van het herstellen van een plafond of muur moet je rekening houden met verschillende factoren. Enkele voorbeelden daarvan zijn het uitbesteden van de klus, hoe moeilijk het is om de oorzaak op te sporen en het oppervlak van de waterschade.

Gemiddeld kost het herstel van de waterschade aan je plafond tussen de € 300 en € 400 als je dit laat uitvoeren door een vakman.

Lekkage opsporen kosten en verzekering

Wanneer je de waterlekkage door een professional laat opsporen betaal je hier gemiddeld een bedrag tussen de € 300 en € 500 voor. Na het onderzoek ontvang je vaak een rapportage.

Een voordeel hiervan is dat deze kosten vaak door de verzekering betaald worden. Je huis verzekeren is daarom erg belangrijk.

Benieuwd naar de kosten van vochtbestrijding voor het plafond?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk vochtbestrijding prijzen

Wat te doen bij lekkage boven het plafond?

Het herstellen van schade na waterschade begint bij het opsporen van de lekkage en het stoppen van de waterbron. Ook moet het overtollige water opgeruimd worden.

De schade moet vervolgens zo snel mogelijk hersteld worden.

Beperk de schade

Dat komt doordat natte materialen na een daklekkage binnen soms zelfs een paar uur ernstige problemen kunnen ontwikkelen. Dit kan leiden tot vallende plafonds, schimmelaanslag of andere problemen.

Hierdoor kan het zijn dat je hulpdiensten in moet schakelen om de rommel weer op te ruimen en meer schade te beperken. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Schoon water

We maken een onderscheid tussen drie soorten water. Iedere soort moet anders behandeld worden. De eerste soort is schoon water. Dit water is afkomstig van regen, lekkende zoetwater leidingen of condensatie. Dit type water kun je in de meeste gevallen gewoon zelf schoonmaken.

Als er houten vloeren, kasten, gipsplaten, pleisterwerk, tapijt of iets dergelijks nat is geworden kan het wel zijn dat je toch een externe dienst in moet schakelen. Een externe dienst heeft namelijk toegang tot de juiste apparatuur om de schade te beperken.

waterschade plafond herstellen kosten

Grijs water

De tweede soort water is grijs water. Dit water is vuil en is afkomstig uit gootstenen, vaatwassers, wasmachines en dergelijke. Als je te maken hebt met een overstroming van grijs water kan dit schade aan het huis veroorzaken en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Grijs water kan namelijk wel verontreinigingen bevatten, maar meestal kun je dit alsnog zelf schoonmaken als je de juiste apparatuur en de juiste veiligheidsuitrusting in huis hebt om jezelf te beschermen. Als je twijfelt kun je alsnog altijd een expert inschakelen.

Er zijn ook grijswatersystemen, me deze systemen verspil je veel minder water en dat scheelt in de kosten, alleen is een dergelijk grijswatersysteem een flinke investering.

Zwart water

De laatste soort water is zwart water. Dit water wordt ook wel afvalwater genoemd en bevat onder andere bacteriën, vuil en andere meer ernstige verontreinigingen. Zwart water kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid, waardoor je nooit zelf moet proberen om het water op te ruimen.

Een professional heeft alle juiste apparatuur en de juiste beschermende kleding in huis die nodig is om het zwarte water veilig op te kunnen ruimen. Daarnaast weet een professional precies wat er moet gebeuren met meubels en materialen die verontreinigd zijn.

Schade beoordelen

Als je eenmaal achterhaald hebt om welke soort water het gaat is het tijd om de schade te beoordelen. Door te achterhalen wat de precieze schade is kun je bepalen welke herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Is er al schimmel en meeldauw ontstaan? Dan moet dit zo snel mogelijk verwijderd worden om mogelijke verspreiding te voorkomen.

Materialen volledig verwijderen en vervangen

Het kan nodig zijn dat je de materialen volledig moet verwijderen en vervangen. Dit hangt af van de hoeveelheid vocht het materiaal, zoals bijvoorbeeld gipsplaten, geabsorbeerd heeft en hoe open de schimmelplekken of vochtige plekken zijn voor de luchtcirculatie.

Hierbij moet je erg voorzichtig zijn, omdat schimmels en meeldauw giftig en zeer schadelijk kunnen zijn. Ook hier kun je een professional voor inhuren.

Drogen van de vochtplekken en aanpakken bruine vlekken

Is er geen schimmel of meeldauw gevonden? Of heb je de meeldauw en schimmel verwijderd? Dan is het tijd om de natte gebieden te drogen. Normaal gesproken wordt dit met behulp van speciale apparatuur gedaan. Deze gespecialiseerde apparatuur reinigt de lucht en blaast ook tegelijkertijd lucht.

Het is zeer belangrijk dat de droging zo snel mogelijk op gang gebracht wordt. Hierdoor wordt het ontstaan van nieuwe schimmel of meeldauw voorkomen. Daarnaast wordt verdere schade aan de materialen door waterabsorptie op deze manier voorkomen. 

Hoe repareer je een plafond?

Als je een kleine lekkage hebt kun je het natte gebied ook drogen met behulp van een ventilator, haardroger of iets vergelijkbaars. Als je een groter oppervlakte hebt dat gedroogd moet worden, kun je kiezen voor een ontvochtiger met een grote capaciteit. Deze kun je eenvoudig huren en gebruiken om hout, tapijt en andere materialen te laten drogen.

Daarnaast kun je natuurlijk een professioneel inhuren als het zelf niet lukt om de natte plekken te drogen. Hierdoor kun je mogelijk ook meubels en armaturen besparen die anders weggegooid en vervangen zouden moeten worden.

Verwijder beschadigde en afgebladderde materialen

Is er waterschade ontstaan in poreuze materialen zoals vulling, stoffen, isolatie of tapijt? Dan moeten deze materialen mogelijk verwijderd en weggegooid worden. Water kan in poreuze materialen namelijk voor permanente schade zorgen.

Denk hierbij aan het laten krimpen of kromtrekken van het materiaal. Schimmel zal deze materialen daarnaast nog erger beschadigen.

Desinfecteer de overige materialen

Als je al het beschadigde materiaal verwijderd hebt, al het schimmel en meeldauw weggehaald hebt en als het drogen voltooid is, is het tijd om het gebied te desinfecteren. Bij waterschade met grijs of zwart water is dit vooral van belang.

Er moet in ieder geval een desinfectie uitgevoerd worden om ervoor te zorgen dat er geen mogelijke schimmelsporen in de materialen achterblijven die na verloop van tijd schade aanbrengen.

Ga nauwkeurig te werk

Hier wordt meestal bleekmiddel of een wateroplossing voor gebruikt om het hele gebied aan te steken en snel af te vegen. Dit gebeurt per klein gebied tegelijk. Het desinfectiemiddel zal hierdoor niet in het water trekken.

Er zijn verschillende soorten desinfectiemiddelen die je kunt gebruiken om de materialen te desinfecteren.

waterschade plafond herstellen kosten

Tijd om het plafond te repareren

Je begint bij het herstellen van waterschade altijd bij het plafond. Een plafond dat blootgesteld is aan waterschade loopt namelijk het risico door te zakken of in te storten door de zwaartekracht.

Bij het herstellen van het plafond verwijder je altijd eerst de aangetaste gipsplafondplaten of plafondpanelen.

Een loodgieter begint bij de oorzaak

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van de waterschade te achterhalen, zoals bijvoorbeeld een beschadigd dak of een lekkende leiding. Zorg er daarnaast voor dat het probleem opgelost is en geen verdere schade aan de woning kan veroorzaken.

Neem altijd de tijd om er zeker van te zijn dat de waterschade geen structurele schade heeft veroorzaakt aan de spanten of balken. Bel hier ook altijd een professional als je twijfelt. Een loodgieter is een onmisbare stap in de vochtbestrijding.

Vervang het beschadigde hout

De volgende stap is om al het beschadigde hout te herstellen. Denk hierbij aan hout dat vervormd is of verrot is. Ook hout met schimmelproblemen moet vervangen worden. Dit doe je door de beschadigde planken uit elkaar te halen en grondig te reinigen voordat je deze vervangt.

Als de kans groot is dat het hout structureel is voor de woning moet je heel voorzichtig zijn bij het vervangen van het beschadigde hout. Zorg er hierbij altijd voor dat de structuur niet aangetast wordt. Dit kan ook allemaal vervangen worden als je bijvoorbeeld brandschade hebt.

Tijd voor de afwerking

Vervolgens kun je beginnen aan de afwerking van het plafond. Als er geen structurele schade is ontstaan aan de constructie van het plafond of de vloeren hoef je in principe niet veel te doen.

De bruine plekken kun je eenvoudig verbergen met een nieuw latex spuitwerk.

Installeer nieuwe vloeren

Je kunt door de waterschade te maken hebben met natte tapijten of gezwollen vloerdelen. Het is dan duidelijk dat het water de vloer beschadigd heeft. Als je niet zeker weet of de vloeren beschadigd zijn is het van belang om dit direct te controleren. Dit doe je door te kijken of er vocht onder de vloer zit.

Let er hierbij altijd op dat het ondertapijt en de vulling erg gevoelig zijn voor waterschade en dan ook meestal verwijderd moeten worden.

Waterdichte vloer

Het verwijderen van de vloeren biedt de mogelijkheid om direct nieuwe, waterdichte vloeren aan te laten leggen. Denk hierbij aan hoogwaardig vinyl, keramische tegels of bepaalde houten materialen.

Hierdoor kun je jouw vloer ook beschermen tegen mogelijke toekomstige waterschade.

Vervang de beschadigde gipsplaten

Je bent nu aangekomen bij de laatste stap bij het herstellen van waterschade, namelijk het vervangen van de beschadigde gipsplaten. Als je gipsplaten in de schadebeperking fase verwijderd hebt, dien je deze te vervangen.

Hoeveel gipsplaten je in totaal moet verwijderen of moet vervangen hangt af van de situatie. Over het algemeen moet een gipsplaat verwijderd worden als deze opgezwollen is of gezakt is.

Controleer de isolatie

Als de schade meevalt kun je ook het met water bevlekte deel eruit halen en vervangen. Vergeet niet om de toestand te controleren van de bestaande isolatie die zich achter de beschadigde gipsplaten bevindt. Deze dient namelijk ook verwijderd te worden als ze tekenen van waterschade bevatten om mogelijke extra schade te voorkomen.

Je kunt ook hiervoor weer een professional inhuren die het werk voor je uit handen neemt en ervoor zorgt dat alle waterschade gegarandeerd verwijderd is.

Waterschade plafond herstellen: gratis offertes

Ben je benieuwd wat het kost om waterschade op je plafond te laten herstellen? Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat. Verlijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes